fe-mail.gr

Fe-mail.gr

 

Ελλάδα - Κόσμος

Οι Κλούνεϊ ιδρύουν παρατηρητήριο δικαστικών συστημάτων

5 Δεκεμβρίου 2018 | 07:38 μ.μ.

Θα παρακολουθεί δίκες στις οποίες υπάρχει κίνδυνος κατάχρησης


To Ίδρυμα για τη δικαιοσύνη των Τζορτζ και Αμάλ Κλούνεϊ ανακοίνωσε σήμερα την παγκόσμια πρωτοβουλία TrialWatch, η οποία θα εστιάζει στην παρακολούθηση δικών στις οποίες υπάρχει κίνδυνος κατάχρησης και θα αξιολογεί εθνικά δικαστικά συστήματα.

Σε συνεργασία με τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Κολούμπια και τον Αμερικανικό Δικηγορικό Σύλλογο, η TrailWatch θα εκπαιδεύει ένα διεθνές δίκτυο παρατηρητών δικαστηρίων, συμπεριλαμβανομένων μη δικηγόρων, των οποίων οι αναφορές θα χρησιμοποιούνται από νομικούς εμπειρογνώμονες για την βαθμολόγηση των δικών, σύμφωνα με τις διεθνείς προδιαγραφές. Αρκετοί δικηγόροι και ακαδημαϊκοί μετέχουν στην TrialWatch.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Σήμερα, δικαστήρια σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιούνται ως εργαλεία καταπίεσης. Οι κυβερνήσεις ξεμπλέκουν πολύ εύκολα με φυλακισμένα στελέχη της αντιπολίτευσης, επιβάλλουν τη σιωπή σε επικριτές, διώκουν δικαστικά ευάλωτες ομάδες. Με τους παρατηρητές της δίκης θα έρχονται στο φως όλες αυτές οι καταχρήσεις», αναφέρει η Αμάλ Κλούνεϊ σε ανακοίνωσή της, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η Αμάλ Κλούνεϊ είναι δικηγόρος που χειρίζεται θέματα διεθνούς δικαίου και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και επισκέπτρια καθηγήτρια στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Κολούμπια από το 2015. Παντρεύτηκε τον βραβευμένο με 'Οσκαρ Τζορτζ Κλούνεϊ το 2014 και το 2016 δημιούργησαν μαζί το Ίδρυμα Κλούνεϊ για τη δικαιοσύνη που επικεντρώνεται στην προώθηση της δικαιοσύνης στις δικαστικές αίθουσες και οπουδήποτε.

Ανάμεσα στις ιδιαίτερα προβεβλημένες από τα μμε υποθέσεις που έχει αναλάβει η Αμάλ Κλούνεϊ είναι η εκπροσώπηση του ιδρυτή του Wikileaks Τζούλιαν Ασάνζ, της πρώην πρωθυπουργού της Ουκρανίας Γιούλια Τιμόσενκο αλλά και της Αρμενίας, στον αγώνα της χώρας για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων.

Η Αμάλ είναι σήμερα μέλος της νομικής ομάδας που εκπροσωπεί τον 32χρονο Wa Lone και τον 28χρονο Κyaw Soe Oo, δημοσιογράφους του Reuters που προφυλακίστηκαν πέρυσι από τις αρχές της Μιανμάρ ενώ ερευνούσαν τον φόνο δέκα ανδρών και αγοριών της μειονότητας Ροχίνγκια κατά τη διάρκεια επιχείρησης στρατιωτικής καταστολής. Οι δύο δημοσιογράφοι καταδικάστηκαν στις 3 Σεπτεμβρίου σε επτά χρόνια φυλάκιση για παραβίαση "κρατικών απορρήτων".

Η Σάρα Κλίβελαντ, διευθύντρια του Ινστιτούτου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Νομικής Σχολής στο Κολούμπια δήλωσε ότι ενώ πολλές οργανώσεις παρακολουθούν προβεβλημένες δίκες, η TrialWatch θα εξετάζει εξονυχιστικά και λιγότερο γνωστές υποθέσεις.

Ο στόχος είναι «να επεκτείνουμε τις δυνατότητες παγκοσμίως ώστε να μπορούμε να έχουμε πρόσβαση σε δίκες στις οποίες δεν εμπλέκεται κάποιος ανατραπείς αρχηγός κράτους», δήλωσε η Κλίβελαντ που διδάσκει μια σειρά μαθημάτων για τα ανθρώπινα δικαιώματα μαζί με την Αμάλ Κλούνεϊ.

icon Προσθήκη Σχόλιου

Οι Κλούνεϊ ιδρύουν παρατηρητήριο δικαστικών συστημάτων


Παρακαλούμε συμπληρώστε τα πεδία που σημειώνονται με *

Τίτλος:*


E-mail:
Θα χρησιμοποιήσουμε το email σας για να σας ενημερώσουμε για ενδεχόμενες απαντήσεις στα σχόλια σας.


Σχόλιο:*


This is a captcha-picture. It is used to prevent mass-access by robots. (see: www.captcha.net)

Γράψτε τους 3 χαρακτήρες που βλέπετε στο πλαίσιο.
Return to category

Σχόλια

Attention Παρακαλούμε τα σχόλια σας να είναι κόσμια και να μην περιέχουν υβριστικό περιεχόμενο.

 
Τελευταία άρθρα