fe-mail.gr

Fe-mail.gr

 

"Τούρτα" Κρεατόπιτα Κρήτης

4 Νοεμβρίου 2007 | 07:53 μ.μ.

Ψιλόβροχο με πολύ κίνηση στους δρόμους, το προηγούμενο Σαββατοκύριακο και είπαμε να μαζευτούμε σ’ ένα φιλικό σπίτι, για να τα πούμε με ησυχία. Εγγύηση βέβαια για τη βραδιά η οικοδέσποινα, που έχει καταβολές από την Κρήτη και τα φαγητά της πάντα αποτελούν μια γαστρονομική έκπληξη.
Η φίλη μας αυτή τη φορά μας ετοίμασε μια γευστικότατη «Τούρτα» και φυσικά της ζητήσαμε τη συνταγή.

 

Υλικά για οκτώ μερίδες :

1 κιλό ψαχνό κρέας αρνιού
1 φλιτζάνι του τσαγιού νερό
Αλάτι, πιπέρι.
½ κιλό μυζήθρα Κρήτης ή ανθότυρο
Κύμινο ή δυόσμο
Κρέμα γάλακτος
1 αυγό
Σουσάμι
Ζύμη για πίτα

 

Εκτέλεση :

Κατ’ αρχήν θα πρέπει να ετοιμάσετε την ζύμη για την κρεατόπιτα.
Αναμιγνύετε 4 φλιτζάνια του τσαγιού αλεύρι με 2 κουταλάκια κοφτά αλάτι. Προσθέτετε ένα φλιτζάνι του τσαγιού φρέσκο βούτυρο και ανακατεύετε το μίγμα..
Σε δύο χτυπημένα αυγά ρίχνεται ½ φλιτζάνι του τσαγιού γιαούρτι, το ανακατεύεται καλά. Ρίχνετε τμηματικά το μίγμα αυτό, στο μίγμα του αλευριού και το ανακατεύετε.
Μαζεύετε τη ζύμη σε μια μπάλα, την ζυμώνετε ελαφρά και προσθέτετε αν χρειάζεται λίγο αλεύρι για να πλάθεται εύκολα. Την τυλίγετε σε λαδόχαρτο και μετά με μια πετσέτα και την αφήνετε στο ψυγείο για μια ώρα τουλάχιστον.

Αργότερα λοιπόν, κόβετε το κρέας σε μικρές μπουκιές. Το βάζετε σε κατσαρόλα με ένα φλιτζάνι του τσαγιού νερό, με λίγο αλάτι και πιπέρι και το βράζετε – σε χαμηλή φωτιά – επί μία ώρα περίπου και μετά το αφήνεται να κρυώσει.
Χωρίζετε τη ζύμη σε δύο μέρη – το ένα μεγαλύτερο από το άλλο και την ανοίγετε σε 2 φύλλα με πάχος 2/3 περίπου του εκατοστού.
Στρώνετε το μεγαλύτερο φύλλο κάτω, σε βουτυρωμένο ταψί Νο 30 και βάζετε επάνω το κρέας με κομματάκια μυζήθρας ανάμεσα και στην επιφάνεια, και με τρόπο ώστε προς το κέντρο να είναι υψωμένα. Πασπαλίζετε με τριμμένο κύμινο ή με ψιλοκομμένο δυόσμο και περιχύνεται με ½ φλιτζάνι του τσαγιού κρέμα γάλακτος. Το σκεπάζετε με το άλλο μικρότερο φύλλο. Γυρίζετε το κάτω φύλλο και πατάτε γύρω-γύρω με το πιρούνι ομοιόμορφα, για να κλείσει η πίτα όμορφα.
Αλείφετε την επιφάνεια της πίτας με αυγό χτυπημένο και πασπαλίζετε με σουσάμι. Την ψήνετε σε μέτριο φούρνο για 40 περίπου λεπτά και την σερβίρετε ζεστή.

Return to category
 
Τελευταία άρθρα