fe-mail.gr

Fe-mail.gr

 


Διασκεδάστε ...μαγειρεύοντας!

4 Ιουλίου 2006 | 12:05 μ.μ.

Ήρθε το καλοκαίρι, και έχουμε τον χρόνο να ελέγξουμε τι τρώνε τα παιδιά μας μακριά από το σχολείο.

Είναι μια περίοδος που μπορούμε να επωφεληθούμε για  να  κάνουμε δραστηριότητες μαζί, όπως το να ψήσουμε ένα κέικ.

 Αυτές  είναι  πολύ απλές συνταγές οι οποίες θα μας φέρουν πιο κοντά όσο τις πραγματοποιούμε, θα διασκεδάσουν τους μπόμπιρες που θα σας «βοηθήσουν», θα μάθουν να βάζουν γάλα χωρίς να το χύνουν έξω, να σπάνε αβγά κλπ…


Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ικανοποίηση από το να βλέπεις το παιδί σου να μπήγει λαίμαργα τα δόντια του σε ένα χάμπουργκερ που έφτιαξες εξ ολόκληρου εσύ, με ζυμωμένο αφράτο ψωμάκι, ένα μικρό χτυπημένο αυγό σε ομελέτα, τυρί, μαρούλι και μια φέτα τομάτα.


Ειδικά εργαλεία: Αποχυμωτής για το καρότο κέικ και κουλουράκια / γιαουρτιέρα για το γιουρτι.

 

Καρότο κέικ

Περίπου 300 γρ αλεύρι
Μαγιά(2 κουταλιές του καφέ)
Κανέλλα
300 ml λάδι
2 κουταλιές φρουκτόζη
2 μήλα
4-5 καρότα
4 αυγά
Μια δόση βανίλιας
Ξηροί καρποί και σταφίδες
Μπέικιν πάουντερ.
Έναν αποχυμωτή, μια φόρμα ψησίματος, ένα φούρνο στους 180 βαθμούς, ένα μεγάλο μπολ, 2 χαμηλά ποτήρια

Βάζετε στον αποχυμωτή τα 2 μήλα και βουτάτε τις σταφίδες στο χυμό. Καθαρίζετε ξύνοντας ελαφρά τα καρότα, τα περνάτε στον αποχυμωτή. Πίνετε τον χυμό. Παίρνετε τα υπολείμματα καρότου και τα βάζετε σε ένα μπολ με το αλεύρι, και όλα τα υπόλοιπα υλικά, συν τον χυμό μήλου με τις σταφίδες.
Ανακατεύετε, βάζετε στην φόρμα ψησίματος και για 50 λεπτά περίπου στον φούρνο.

 

Γιαούρτι

Ο καλύτερος τρόπος είναι η γιαουρτιέρα.

Βάζετε λίγο γιαούρτι για μαγιά και περιχύνετε από πάνω το χλιαρό γάλα.


Άλλος τρόπος είναι να περιχύσετε σε ένα μπολ (στο οποίο έχετε βάλει γιαούρτι)το γάλα να το σκεπάσετε και να το κρατήσετε σε μια σταθερή θερμοκρασία (όπως πάνω από το καπάκι κατσαρόλας).

 

 

 

 

Τυρί

Όταν πάτε εκδρομή, κόψτε ένα κλαδάκι από συκιά κατά μήκος, Χρησιμεύει σαν φυσική πυτιά.

Αγοράστε γάλα και αφήστε το να κόψει, σε θερμοκρασία δωματίου (χωρίς να το ανοίξετε για να είστε σίγουροι ότι το γάλα μένει καθαρό), ή με το κλαράκι της συκιάς.
Ακόμα, μπορείτε να πάρετε ένα γιαουρτάκι από αυτά που φτιάξατε στο σπίτι.
Αδειάστε το περιεχόμενο μέσα σε ένα μεγάλο μπολ, ντυμένο με ένα λεπτό ύφασμα, ή μέσα σε ένα καθαρό καλσόν.
Βάλτε μπόλικο αλάτι.
Στρίψτε το σιγά σιγά μέχρι να φύγει το νερό. Αφήστε το στριμμένο, να στραγγίξει.

Μετά από λίγη ωρα το ίδιο. Ανοίχτε το ύφασμα. Χρησιμοποιήστε το σκέτο σαν τυρί επάλειψης ή/ και βάλτε σκόρδο, πιπέρι και μυρωδικά. Αν θέλετε το πλάθετε(με πολύ καθαρά χέρια) σαν μπαλίτσα και το κρεμάτε με κάποιο τούλι, στο ψυγείο μέχρι να σκληρύνει.

 

 

Ψωμάκια Χάμπουργκερ

315 ml γάλα( Περίπου μιάμιση κούπα)
1 αβγό
2 κουταλιές  άσπρο ξύδι
2 κουταλιές  αλάτι
2κουτ.  βούτυρο
5 κούπες αλεύρι από σιτάρι
2 κουταλάκια  μαγιά
2 κουταλιές  φρουκτόζη ή μέλι

 

Ανακατέψτε το γάλα και το ξύδι, αφήστε το για 5 λεπτά. Βάλτε το αλάτι με το βούτυρο(ή λάδι). Προσθέστε το χτυπημένο αβγό. Βάλτε τα υπόλοιπα υλικά.
Όταν φτιαχτεί η ζύμη σας  πλάστε σε ψωμάκια και βάλτε τα σε ταψί. Βάλτε σισάμι. Αφήστε  λίγο  τα ψωμάκια να φουσκώσουν για  1 ωρα στον φούρνο με αναμμένο το φως.
Ψήστε στους 180 βαθμούς. Για περίπου 20 -30 λεπτά.

...από τη " Lili"

 

Return to category
 
Τελευταία άρθρα