fe-mail.gr

Fe-mail.gr

 

Σαλάτες για το φθινόπωρο

5 Σεπτεμβρίου 2006 | 10:55 π.μ.

Όσο και να έχουμε την αίσθηση ότι το καλοκαίρι μας αποχαιρετά, η υπέροχη αίσθηση μια δροσερής σαλάτας εξακολουθεί να κυριαρχεί στο καθημερινό μας menu. Πιάτα ιδιαίτερα νόστιμα και θρεπτικά, εύκολα στην παρασκευή τους και απαραίτητα για την διατροφή μας.

ΣΠΑΡΑΓΓΙΑ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΑΜΥΓΔΑΛΟΥ

ΥΛΙΚΑ
1 κιλό σπαράγγια τρυφερά, πράσινα
50 γραμμ. ψίχα αμυγδάλου τριμμένη
4 κλωναράκια άνηθου ψιλοκομμένα
1 κλωναράκι άνηθου και εστραγκόν
3 κουταλιές σούπας ηλιέλαιο
1 κουταλιά σούπας χυμός λεμονιού
½ κουταλάκι καφέ μέλι
5 κουταλιές σούπας γιαούρτι στραγγιστό
αλάτι, πιπέρι


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
Επιλέξετε τρυφερά σπαράγγια, ρίξτε τα σε ζεστό νερό με αλάτι και βράστε τα για 10-12 λεπτά. Αποσύρετέ τα με προσοχή και τοποθετήστε τα σε ζεστό πιάτο. Ανακατέψετε τα αμύγδαλα με τα υπόλοιπα υλικά μαζί μέχρι να γίνουν ομογενοποιημένα. Προσθέστε τον ψιλοκομμένο άνηθο και ανακατέψτε ξανά. Τοποθετήστε τη σάλτσα ΔΊΠΛΑ στα σπαράγγια.
Σημείωση: Η σάλτσα τοποθετείται δίπλα στα σπαράγγια, γιατί ο ενδεικτικότερος τρόπος είναι να τρώγονται με το χέρι, βουτώντας τα κάθε φορά στη σάλτσα, άλλωστε αυτός είναι και ο λόγος που στο εστιατόριο τοποθετείται πάντα με τα σπαράγγια μπολ με λεμόνι και νερό.

ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΣΠΑΡΑΓΓΙΑ ΚΑΙ ΚΑΡΑΒΙΔΕΣ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΒΙΝΕΓΡΕΤ ΦΡΑΟΥΛΑΣ

ΥΛΙΚΑ
6 Καραβίδες
200 γραμμ. σπαράγγια
τρυφερή σαλάτα ή ρόκα
1 κουταλιά σούπας ελαιόλαδο
1 κουταλιά σούπας σάλτσα βινεγκρέτ φράουλας
2 κουταλιές σούπας κουκουνάρι καβουρντισμένο
1 φλιτζάνι καφέ ζωμό φρέσκων λαχανικών
αλάτι , πιπέρι.


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
Η Καθαρίστε τις καραβίδες και βράστε τις για 5 λεπτά ή ροδοψήστε τις σε ζεστό τηγάνι. Βάλτε τα σπαράγγια σε ζεστό νερό και βράστε τα για 3 λεπτά Αποσύρετέ τα με προσοχή και κόψτε τα σε μικρότερα κομμάτια και διατηρήστε τα χλιαρά.
Φτιάξτε τη σάλτσα βινεγρέτ με το ελαιόλαδο, χυμό φράουλας, αλάτι, πιπέρι. Τοποθετήστε τη σαλάτα με τα σπαράγγια, ανακατέψτε. Προσθέστε τις καραβίδες, το κουκουνάρι και περιχύστε τη σαλάτα με τη σάλτσα βινεγρέτ.

ΚΑΡΔΙΑ ΑΓΚΙΝΑΡΑΣ ΜΕ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ

ΥΛΙΚΑ
4 καρδιές αγκινάρας σχετικά μεγάλες
400 γραμμ. φρέσκα μανιτάρια
100 γραμμ. μπέικον ψημένο και κομμένο σε μικρά κομμάτια
5 κλωναράκια μαϊντανό, λίγο τσάιβ
2 κουταλιές σούπας χυμός λεμονιού
6 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
2 σταγόνες μουστάρδας


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
Καθαρίστε τα μανιτάρια, αφαιρώντας τη φλούδα τους και τεμαχίστε τα σε λωρίδες. Ετοιμάσετε τη βινεγκρέτ με το ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού και τη μουστάρδα. Μαρινάρετε τα μανιτάρια και την αγκινάρα για 20 λεπτά στη βινεγκρέτ. Τοποθετήσετε την καρδιά αγκινάρας στο κέντρο του πιάτου και γύρω από αυτήν τα μανιτάρια και το μπέικον. Πασπαλίστε με ψιλοκομμένο μαιντανό και τσάιβ.

ΕΠΙΛΟΓΗ ΚΡΑΣΙΟΥ

Δίπλα στα πιάτα σας τοποθετήστε λευκό κρασί από την ποικιλία ροδίτη, όπως, π.χ., Ασπρολίθι, Ροδίτης Αλεπού Αντωνόπουλου, Ροδίτης Λίγα κτλ.


Μαρία Κατσούλη (σομελιέ)

Return to category
 
Τελευταία άρθρα