fe-mail.gr

Fe-mail.gr

 

Χανιώτικη κρεατότουρτα

15 Νοεμβρίου 2006 | 09:31 μ.μ.

Υλικά

Για τη ζύμη

1 κιλό αλεύρι
1 γιαούρτι
1 ποτήρι λάδι
ζωμό κρέατος
αλάτι

Για τη γέμιση

1 κιλό  αρνί ή κατσίκι
1 κιλό μυζήθρα
1 ποτήρι  στάκα  (βούτυρο από αφρόγαλο)
3 κουταλιές βούτυρο
αλάτι, πιπέρι, κανέλα, δυόσμο φρέσκο
ένα λεμόνι

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Βράζουμε το κρέας και το κόβουμε σε μικρά κομμάτια, το πασπαλίζουμε με αλάτι, κανέλλα και  πιπέρι.
Ζυμώνουμε τη ζύμη χρησιμοποιώντας αντί για νερό ζωμό κρέατος και ανοίγουμε δύο φύλλα πάχους 1 εκατοστού. Λαδώνουμε το ταψί και στρώνουμε το πρώτο φύλλο. Στρώνουμε τη μισή δόση της μυζήθρας και της στάκας (ανακατεμένα και δουλεμένα καλά μαζί), αφήνοντας περιθώριο 3 εκατ. από το  ζυμάρι και  πασπαλίζουμε με κανέλα και δυόσμο. Προσθέτουμε τα κομματάκια αρνιού μαζί με ελάχιστο κρεατόζουμο  και καλύπτουμε το κρέας με την υπόλοιπη μυζήθρα και στάκα. Πασπαλίζουμε ξανά με κανέλα και φρέσκο δυόσμο. Στρώνουμε το δεύτερο φύλλο και πιέζουμε ελαφρά τα πλάγια για να ενωθεί καλά με το προηγούμενο φύλλο, ώστε να μη χυθεί με το ψήσιμο η μυζήθρα.. Αλείφουμε με αυγό, πασπαλίζουμε με σουσάμι και ψήνουμε την κρεατότουρτα σε σιγανή φωτιά στο φούρνο για 1 ώρα  περίπου.

 

ΚΡΑΣΙ

Η ξινούτσικη γεύση της μυζήθρας μαζί με το έντονο άρωμα της κανέλας και του δυόσμου,  πρωταγωνιστούν στο σύνολό τους και απορροφούν τη λιπαρότητα του αρνιού, χαρίζοντάς μας  ένα πιο ευχάριστο γευστικό σύνολο στο στόμα, με διακριτικά μπαχάρια.  Συνηθίζεται να λέμε ότι η κάθε τοπική κουζίνα  παντρεύεται τέλεια  με τα τοπικά κρασιά… ή, διαφορετικά, "παπούτσι από τον τόπο σου κι ας είναι…" (εγώ δεν το θέλω μπαλωμένο)...  έτσι παραμένω στον κρητικό αμπελώνα και προτείνω κόκκινο κρασί από τις τοπικές ποικιλίες κοτσιφάλι και μαντηλάρι. Είναι το ΜΥΡΑΜΠΕΛΟΣ  της ΚΡΕΤΑ ΟΛΥΜΠΙΑΣ,  όπου στη μύτη  κυριαρχούν αρώματα γλυκών  μπαχαρικών και ώριμων κόκκινων φρούτων, με διακριτικό το άρωμα της βανίλιας και στο στόμα χαρίζει βελούδινη μαλακή γεύση  (όχι στυφή), φρεσκάδα και όμορφη αρωματική επίγευση  που θα δέσει αρμονικά με το σύνολο του πιάτου μας.

Από την sommelier Μαρία Κατσούλη

 

Return to category
 
Τελευταία άρθρα