fe-mail.gr

Fe-mail.gr

 


Αγαπάτε τον καφέ;

9 Μαΐου 2006 | 01:23 μ.μ.

1. Τι είναι ο Espresso?

  • Ο "Espresso" είναι ένα ρόφημα που παρασκευάζεται με ζεστό νερό, το οποίο όταν «πέφτει» με δύναμη στους τέλεια αλεσμένους κόκκους καφέ, δημιουργεί μια έντονη γλυκιά καραμελένια γεύση. Δεν υπάρχει «κόκκος espresso». Για την παρασκευή μιας δόσης espresso χρησιμοποιείται το χαρμάνι Starbucks Espresso Roast, που αποτελείται από αυθεντικούς κόκκους καφέ Arabica.
  • Υπάρχουν τρία επίπεδα σε ένα ρόφημα espresso:
    Η Κρέμα: ο χρυσαφένιος κρεμώδης αφρός, ο οποίος περιέχει το άρωμα ενός καλού espresso, είναι η διάκριση ενός πραγματικά καλού καφέ, και μια δοκιμασία για τις ικανότητες του barista.
    Ο Κορμός: συνοχή, πληρότητα, υφή
    Η Καρδιά: το πιο σκούρο μέρος του ροφήματος στο χαμηλότερο σημείο

 

2. Πως δημιουργείται η σωστή δόση;
  • Η διαδικασία της προετοιμασίας, το ανακάτεμα και το άλεσμα, καθώς και το ταλέντο του παρασκευαστή /barista είναι στοιχεία συνυπεύθυνα για τη δημιουργία ενός σωστού καφέ espresso.
  • Φρέσκιες, τέλειες δόσεις espresso (espresso shots) είναι έτοιμες σε 18 με 23 δευτερόλεπτα.
  • Το παν είναι η φρεσκάδα του καφέ - ροφήματος. Τα espresso shots των Starbucks είναι τόσο φρέσκα που, αν δε χρησιμοποιηθούν μέσα σε 10 δευτερόλεπτα, πετιούνται.
  • Η πλούσια περιεκτικότητα των κόκκων του καφέ είναι καθοριστική για το σχηματισμό της κρέμας που περιέχει το άρωμα ενός καλού espresso

 

3. Ποιες είναι οι βασικές αρχές για την προετοιμασία του τέλειου espresso;

  • Αναλογία: Η 'συνταγή' για τον καλύτερο espresso είναι 1 ½ κουταλιά της σούπας (7 γρ.) καφέ για κάθε 30ml.
  • Παρασκευή: Η δόση espresso πρέπει να είναι πολύ καλά αλεσμένη -σε μορφή 'πούδρας'-, για να μπορέσει να αποδώσει το μέγιστο.
  • Νερό: Η ποιότητα του νερού μπορεί να επηρεάσει τη γεύση του espresso μας. Για αυτό πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο φρέσκο νερό.
  • Φρεσκάδα: Για να είναι ο espresso όσο το δυνατό πιο φρέσκος γευστικά, πρέπει να χρησιμοποιούνται φρέσκοι κόκκοι καφέ που μόλις έχουν αλεστεί.


4. Που οφείλεται η ξεχωριστή γεύση και το άρωμα των καφέδων;

Η διαδικασία του καβουρντίσματος αποκαλύπτει περισσότερα από 600 συστατικά, στα οποία οφείλεται ουσιαστικά το είδος της γεύσης και το άρωμα του καφέ.




Γνωρίζετε ότι...

Τα Starbucks έχουν περισσότερα από 15 ζεστά και κρύα ροφήματα με βασικό συστατικό τον espresso για να επιλέξετε και εκατοντάδες άλλες προσαρμοσμένες επιλογές που δίνουν πάνω από 19,000 προϊόντα στους καταναλωτές. 

Τα espresso shots των Starbucks είναι τόσα φρέσκα που, αν δε χρησιμοποιηθούν μέσα σε 10 δευτερόλεπτα, πετιούνται.

Οι σκουρόχρωμοι καβουρντισμένοι καφέδες (όπως ο Starbucks Espresso Roast) περιέχουν λιγότερη καφεΐνη και σημαντικά λιγότερη οξύτητα, από ότι ένα πιο ανοιχτόχρωμο χαρμάνι.

Παρόλο που ο Starbucks Espresso έχει σκούρα όψη, εξακολουθεί να έχει χαρακτηριστική οξύτητα, η οποία είναι αισθητή στη γεύση όλων των χειροποίητων ροφημάτων των Starbucks.

Τα Starbucks περιγράφουν τον Starbucks Espresso Roast ως ένα καραμελωμένο γλυκό, χαρακτηρισμός ο οποίος πολλές φορές παρερμηνεύεται, με αποτέλεσμα να περιμένουν κάποιοι να γευθούν κάτι αντίστοιχο με sauce καραμέλας πάνω σε ένα caramel macchiato. Στην πραγματικότητα θυμίζει καραμελωμένη ζάχαρη, όπως η τραγανή γαρνιτούρα πάνω σε ένα creme brulee.

Return to category
 
Τελευταία άρθρα