fe-mail.gr

Fe-mail.gr

 

Οι ευεργετικές ιδιότητες του σησαμιού

16 Φεβρουαρίου 2007 | 02:28 μ.μ.

 

 

.     Το σησάμι και τα προϊόντα του (χαλβάς, ταχίνι, σησαμέλαιο) περιέχουν συστατικά που μειώνουν τη χοληστερόλη και την πίεση του αίματος

Στο σησάμι και στα προϊόντα του υπάρχει ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό σύστημα, αποτελούμενο κυρίως από τις λιγνάνες (με κυριότερες από αυτές τη σεσαμίνη και τη σεσαμινόλη) και τη βιταμίνη Ε ( με μορφή γ-τοκοφερόλης). Οι ουσίες αυτές παρουσιάζουν ισχυρότατη αντιοξειδωτική δράση, εμποδίζοντας την οξείδωση των λιπαρών οξέων στον οργανισμό. Είναι δεδομένο ότι η οξείδωση της LDL λιποπρωτεϊνης αποτελεί κύριο παράγοντα για τη δημιουργία αθηρωματικών πλακών, που είναι κατεξοχήν υπεύθυνες για την αρτηριοσκλήρυνση.

 

 Έτσι,  η προστασία που παρέχεται στην LDL κυρίως από τη δράση της σεσαμίνης και της  σεσαμινόλης – ουσίες που περιέχονται μόνο στο σησάμι - , συμβάλλει στην πρόληψη της αρτηριοσκλήρυνσης. Παράλληλα η δράση αυτών των συστατικών του σησαμιού επεκτείνεται και σε επίπεδο απορρόφησης, αλλά και ενδογενούς σύνθεσης της χοληστερόλης. Αποτελέσματα επιστημονικών ερευνών φανερώνουν ότι δεν υπάρχουν άλλες φυσικές  ουσίες που ταυτόχρονα να σταματούν τόσο την απορρόφηση, όσο και τη σύνθεση της χοληστερόλης.

  

 Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρατηρείται τα τελευταία χρόνια η επίδραση των συστατικών του σησαμιού στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, καθώς φαίνεται ότι η κατανάλωση σε συστηματική βάση σησαμιού και παραγώγων του, όπως ταχινιού και  σησαμελαίου, μπορεί να αποβεί ευεργετική τόσο σε επίπεδο πρόληψης, όσο και ως συμπληρωματικό μέσο θεραπείας της υπέρτασης.

Αν λοιπόν κάποιος αναλογιστεί ότι η αύξηση της χοληστερόλης, η παρουσία υψηλής αρτηριακής πίεσης και οι μηχανισμοί οξείδωσης των λιποπρωτεϊνών αποτελούν βασικές αιτίες εμφάνισης στεφανιαίας νόσου, αντιλαμβάνεται εύκολα πόσο ευεργετική είναι η συστηματική ενίσχυση της διατροφής του σύγχρονου ανθρώπου με συστατικά όπως αυτά που περιέχονται στο σησάμι.

 

 


 Το σησάμι και τα προϊόντα του (χαλβάς, ταχίνι, σησαμέλαιο) έχουν αντιγηραντικές ιδιότητες και προστατεύουν τα κύτταρα του οργανισμού από την καταστροφή

 Η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία, το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ κ.α. έχει επιστημονικά αποδειχτεί ότι προκαλούν την παραγωγή ελευθέρων ριζών, στις οποίες οφείλεται κατά ένα σημαντικό ποσοστό η εμφάνιση δερματικών παθήσεων, πρόωρης γήρανσης του δέρματος, αλλά και γενικά διαταραχών της δομής των δερματικών κυττάρων. Η καλύτερη άμυνα του οργανισμού έναντι των ελευθέρων ριζών είναι οι αντιοξειδωτικές ουσίες, οι οποίες τις δεσμεύουν και τις εξουδετερώνουν.

 

Το σησάμι αποτελεί μία από τις πλουσιότερες  σε αντιοξειδωτικές ουσίες διατροφικές πηγές. Περιέχει ένα ισχυρότατο πλέγμα αντιοξειδωτικών ουσιών, το οποίο αποτελείται από βιταμίνη Ε και τις λεγόμενες  λιγνάνες, για τις οποίες σήμερα υπάρχουν σημαντικά ερευνητικά δεδομένα σχετικά με τη δράση τους στην προστασία του οργανισμού από οξειδωτικούς παράγοντες. Μελέτες έχουν δείξει ότι υπάρχει εντυπωσιακή  συμβολή αυτών των συστατικών του  σησαμιού στη δέσμευση ισχυρότατων ελευθέρων ριζών και την εξουδετέρωσή τους.

 

Η κατανάλωση προϊόντων σησαμιού  ενισχύει σημαντικά την αντιοξειδωτική προστασία του δέρματος, μειώνοντας σοβαρά την πιθανότητα εμφάνισης δερματικών παθήσεων και επιβραδύνοντας τη γήρανση των κυττάρων του δέρματος και της επιδερμίδας. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός ότι ακόμη και στη βιομηχανία ομορφιάς, μεγάλες εταιρείες καλλυντικών χρησιμοποιούν παράγωγα σησαμιού ως συστατικά σε  κρέμες αντιγήρανσης, ενυδατικές ή αντηλιακές,  αποσκοπώντας στην  ενίσχυση της προστασίας του δέρματος.

 

Return to category
 
Τελευταία άρθρα