fe-mail.gr

Fe-mail.gr

 

Οι ετικέτες των τροφίμων (Μέρος Β)

1 Δεκεμβρίου 2007 | 09:58 π.μ.

Από τον  Ευμένη Π. Καραφυλλίδη 
κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος, Διευθυντής Τμήματος Διατροφής eat’n’fit  (www.eatnfit.gr)

Τι πρέπει να περιλαμβάνει μία ετικέτα

 

Πίνακας συστατικών:

Περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία από τα οποία αποτελείται ένα προϊόν μαζί, όπως πρωτεΐνες, λίπη, υδατάνθρακες, φυτικές ίνες, βιταμίνες, άλατα, διάφορα ιχνοστοιχεία που περιέχονται συνολικά στη συσκευασία ή στα 100 γρ. του προϊόντος, καθώς επίσης το νερό και τις θερμίδες.

Ακόμα, στο πίνακα των συστατικών εμπεριέχονται και όλα τα πρόσθετα που έχουν χρησιμοποιηθεί στα προϊόντα, με μοναδική εξαίρεση τις αρωματικές ουσίες, οι οποίες μπορεί να αναφέρονται απλώς ως «αρωματικές ουσίες».

Το σημαντικότερο, όμως στοιχείο του πίνακα είναι η ποσότητα και η ποιότητα του περιεχόμενου λίπους και ειδικά του ζωικού, αφού ευθύνεται για την πρόκληση των καρδιαγγειακών παθήσεως και της παχυσαρκίας.

 

Προσοχή!

Στο συγκεκριμένο πίνακα η σειρά αναγραφής των επιμέρους συστατικών θα πρέπει να ακολουθεί πάντοτε φθίνουσα φορά, δηλαδή θα πρέπει να γράφονται πρώτα αυτά που βρίσκονται στη μεγαλύτερη ποσότητα και αναλογία.

Επίσης, τα πρόσθετα των τροφίμων θα πρέπει να αναφέρονται με το χημικό τους όνομα ή τον κωδικό τους αριθμό «Ε».

Επίσης.

-εάν σε κάποιο περιεχόμενο συστατικό δίνεται ιδιαίτερη έμφαση, όπως για παράδειγμα «με καρύδια», θα πρέπει να αναγράφεται και η ελάχιστη ποσότητα του συστατικού αυτού στη συσκευασία.

-Στην περίπτωση που αναφέρεται ότι κάποιο συστατικό έχει μειωμένη περιεκτικότητα, όπως για παράδειγμα ζάχαρη, ζωικό λίπος κ.ά, θα πρέπει να αναγράφεται η μεγίστη ποσότητα που μπορεί να περιέχεται σε κάθε συσκευασία.

 

Προσοχή!

Πάντοτε σε μία ετικέτα πρέπει να προσέχουμε την αναγραφόμενη ποσότητα του λίπους, που περιέχει. Μία πλήρης λοιπόν και αντικειμενική ως προς το λίπος ετικέτα, θα πρέπει οπωσδήποτε να περιλαμβάνει τα εξής στοιχεία:

Συνολική ποσότητα του λίπους σε γραμμάρια ανά 100 γρ. τροφίμου, αναλογίες ζωικού (κορεσμένου), μονοακόρεστου και πολυακόρεστου λίπους, ενώ στην περίπτωση που υπάρχουν trans - λιπαρά, θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται στην ποσότητα του κορεσμένου λίπους.

Τέλος, θα πρέπει να αναγράφεται και η ποσότητα της χοληστερόλης μαζί με την ποσότητα του λίπους.

Ισχυρισμοί επί της ετικέτας για κάποιες χαρακτηριστικές ιδιότητες του προϊόντος.

Πρόκειται για κάποια ειδικά στοιχεί του προϊόντος που αφορούν στην κατανάλωση από συγκεκριμένες ομάδες καταναλωτών, όπως διαβητικοί, πάσχοντες από δυσανεξία στη γλουτένη κ.α,

 

Τα στοιχεία αυτά θα πρέπει να είναι αναλυτικά και να αποδεικνύουν ότι είναι κατάλληλα να καλύψουν τις ειδικές διατροφικές ανάγκες τους.

Βέβαια, σε κάποια προϊόντα, όπως στα ψάρια,το κρέας, τα λαχανικά, τα φρέσκα φρούτα και τα πουλερικά δεν είναι υποχρεωτικό να αναγράφονται τα θρεπτικά συστατικά τους.

Πολύτιμα συμπληρωματικά στοιχεία:

Περιλαμβάνουν τη χώρα προέλευσης του προϊόντος, τον αριθμός της παρτίδας, το όνομα και τη διεύθυνση του παραγωγού ή του διανομέα, τη πιθανή χρήση ιονίζουσας ακτινοβολίας κατά την παρασκευή του, καθώς και το αν το προϊόν προέρχεται από γενετικώς τροποποιημένα τρόφιμα.

 

Δείτε τι σημαίνουν αναλυτικότερα, τα δηλωτικά στοιχεία που συνήθως αναγράφονται στις ετικέτες των τροφίμων.

Προσοχή!

Στην περίπτωση που η ετικέτα ενός προϊόντος είναι ξενόγλωσση, θα πρέπει «οπωσδήποτε» να υπάρχει προσθήκη άλλης ετικέτας στη γλώσσα της χώρας όπου κυκλοφορεί το προϊόν.

Ψιλά γράμματα.

Στις ετικέτες υπάρχουν κάποιες λεπτομέρειες, οι οποίες όμως αποδεικνύονται ιδιαίτερα πολύτιμες.

Για παράδειγμα, θα πρέπει να αναγράφεται αναλυτικά το ποσοστό του φυσικού χυμού των φρούτων ή των λαχανικών στα διάφορα αφεψήματα, καθώς και το αν ο χυμός είναι συμπυκνωμένος.

Μάλιστα, οι χυμοί που περιέχουν λιγότερο από 100% φυσικό χυμό, θα πρέπει να ονομάζονται κοκτέιλ ή υποκατάστατα του φυσικού χυμού. 

Αναλυτικά:

Υγιεινό:

Πρόκειται για ένα προϊόν,το οποίο είναι σύμφωνο με τις προδιαγραφές των οργανισμών υγείας και περιέχει τουλάχιστον 10% της καθημερινής συνιστώμενης ποσότητας σε βιταμίνες, ασβέστιο, σίδηρο, πρωτεΐνες ή ίνες.

Άπαχο:

Υπάρχουν λιγότερα από 10 γρ λίπους, 4,5 γρ κορεσμένων λιπαρών και 95 mgr χοληστερόλης ,ανά μερίδα

Διαίτης:

Περιέχει το 1/3 των θερμίδων από ένα άλλο παρόμοιο προϊόν ή το 1/2 των λιπαρών.

Εξαιρετικά άπαχο:

Υπάρχουν λιγότερα από 5 γρ λίπους, 2 γρ κορεσμένων λιπαρών και 95 mgr χοληστερόλης, ανά μερίδα

Φρέσκο :

Πρόκειται για ένα ωμό προϊόν, το οποίο δεν έχει ποτέ καταψυχθεί, ζεσταθεί ή συντηρηθεί με οποιοδήποτε τρόπο.

 

Φρέσκο κατεψυγμένο:

Είναι το προϊόν, το οποίο καταψύχθηκε αμέσως όταν ήταν φρέσκο,έτσι ώστε να διατηρηθούν τα θρεπτικά συστατικά του.

Πλούσιο σε.:

Περιέχει 20% ή και περισσότερο, βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία, διαιτητικές ίνες ή κάλιο.

Ενισχυμένο:

Εμπεριέχει 10% περισσότερες βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία, διαιτητικές ίνες ή κάλιο, συγκριτικά με παρόμοιο προϊόν.

Καλή πηγή για.:

Περιέχει ποσότητα 10-19% ενός συγκεκριμένου συστατικού.

Μειωμένη.:

Περιλαμβάνει 25% λιγότερο το συστατικό.

Μεγάλη αποτελεσματικότητα:

Σημαίνει, ότι στο προϊόν υπάρχει ποσότητα 100% μιας βιταμίνης ή ενός μεταλλικού στοιχείου.

Τροποποιημένο:

Πρόκειται για ένα προϊόν, το οποίο έχει τροποποιηθεί και έχουν αλλάξει τα θρεπτικά συστατικά του.

 

Οι ετικέτες των τροφίμων(Μέρος Α)

icon Προσθήκη Σχόλιου

Οι ετικέτες των τροφίμων (Μέρος Β)


Παρακαλούμε συμπληρώστε τα πεδία που σημειώνονται με *

Τίτλος:*


E-mail:
Θα χρησιμοποιήσουμε το email σας για να σας ενημερώσουμε για ενδεχόμενες απαντήσεις στα σχόλια σας.


Σχόλιο:*


This is a captcha-picture. It is used to prevent mass-access by robots. (see: www.captcha.net)

Γράψτε τους 3 χαρακτήρες που βλέπετε στο πλαίσιο.




Return to category

Σχόλια

Attention Παρακαλούμε τα σχόλια σας να είναι κόσμια και να μην περιέχουν υβριστικό περιεχόμενο.

 
Τελευταία άρθρα