fe-mail.gr

Fe-mail.gr

 

Υπερβολικός ιδρώτας, γιατί?

8 Ιανουαρίου 2010 | 09:32 π.μ.

 Απο την  Ανθή Αγγελοπούλου
Με τη συνεργασία της
Μαρίας Κωνσταντοπούλου
Δερματολόγος –Αφροδισιολόγος


Το καλοκαίρι πέρασε και μαζί και οι υπερβολικές ζέστες, αλλά κάποιοι από εμάς εξακολουθούν να ιδρώνουν λες και έξω έχει καύσωνα.

Αν ανήκετε στην κατηγορία των ανθρώπων που είτε καλοκαίρι είναι είτε χειμώνας ιδρώνουν υπερβολικά και με τα παραμικρό, αν νιώθετε άσχημα που είναι πάντα μούσκεμα οι μασχάλες σας, αν σας ενοχλεί η μυρωδιά του ιδρώτα στο σώμα σας, αν κολλάνε αντιαισθητικά τα ρούχα επάνω σας, αν ντρέπεστε να δώσετε το χέρι σας για χειραψία τότε απλά παρουσιάζετε ένα ιατρικό φαινόμενο που ακούει στο όνομα υπεριδρωσία.


Η δερματολόγος κυρία Μαρία Κωνσταντοπούλου μας αναλύει το θέμα της υπεριδρωσίας και μας εξηγεί τι ακριβώς είναι και πως αντιμετωπίζεται.

Η υπερίδρωση όπως μας λέει η γιατρός ως φαινόμενο περιγράφηκε για πρώτη φορά από τον Ιπποκράτη τον 4ο αιώνα πΧ.

 

Γιατί παθαίνουμε υπεριδρωσία


Γιατί υπάρχει κάποια δυσλειτουργία στο συμπαθητικό νευρικό μας σύστημα, το οποίο είναι υπεύθυνο για την ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος.  


Έτσι παρατηρείται είτε υπερβολική παραγωγή ενός συγκεκριμένου νευροδιαβιβαστή (ακετυλοχολίνη) από το συμπαθητικό νευρικό σύστημα, είτε υπερβολική αντίδραση των ιδρωτοποιών αδένων ακόμα και σε κανονικά επίπεδα παραγωγής νευροδιαβιβαστή. Και στις δύο περιπτώσεις όμως περίπτωση, το αποτέλεσμα είναι η υπερβολική εφίδρωση.


Η υπερίδρωση είναι μία παθολογική κατάσταση για την οποία υπάρχει η λανθασμένη εντύπωση ότι είναι σπάνια.
Πρόσφατες όμως έρευνες έδειξαν ότι μέχρι 3% του πληθυσμού παρουσιάζουν πρωτογενή υπερίδρωση.
Το 1,4% παρουσιάζει υπερίδρωση στις μασχάλες και το 0,5% υποφέρει από υπερβολική παραγωγή ιδρώτα που επηρεάζει αρνητικά τις καθημερινές του δραστηριότητες και τους προκαλεί άγχος και αμηχανία. 
Υπάρχει βεβαίως και η κληρονομικότητα αφού το 50% περίπου των ασθενών έχουν κάποιον στην οικογένεια τους που έχει το ίδιο πρόβλημα.


Εμφάνιση της υπεριδρωσίας

 

Εστιακή υπεριδρωσία
Εμφανίζετε συνήθως στις παλάμες (παλαμιαία), στις μασχάλες (μασχαλιαία), στο πρόσωπο (προσωπιαία) και στα πέλματα (πελματιαία) 

Γενική υπεριδρωσία


Τύποι της υπεριδρωσίας

Η ιδιοπαθής ή πρωτοπαθής υπεριδρωσία.
Είναι η υπερβολική εφίδρωση, για την οποία δεν μπορεί να προσδιοριστεί μια συγκεκριμένη αιτία. Θεωρείται μάλιστα ότι η ιδιοπαθής υπεριδρωσία μπορεί να είναι κληρονομική.

Η δευτεροπαθής υπεριδρωσία.
Είναι η  υπερβολική εφίδρωση, που παρουσιάζεται ως σύμπτωμα κάποιων ιατρικών καταστάσεων όπως ο υπερθυρεοειδισμός, κακοήθεις νόσοι, υπογλυκαιμία, βλάβη νεύρων, εμμηνόπαυση ή ανεπιθύμητη ενέργεια φαρμακευτικής αγωγής.

 

Συνέπειες

Η υπεριδρωσία προκαλεί ένα μεγάλο εύρος προβλημάτων στη δουλειά και στο σπίτι που περιλαμβάνουν:
Σοβαρά συναισθηματικά και κοινωνικά προβλήματα
Τάση να λερώνουν τα ρούχα & συνεπώς ανάγκη συχνής αλλαγής
Αυξημένο κίνδυνο μολύνσεων του δέρματος 
  
 
Οι ασθενείς που ιδρώνουν υπερβολικά τη νύχτα είναι αυτοί που πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα και να προσφύγουν στο γιατρό τους για να υποβληθούν σε κάποιες εξετάσεις.

Η διάγνωση της υπερίδρωσης βασίζεται στη λεπτομερή λήψη του ιστορικού του ασθενούς και της πάθησης του.

Η κλινική εξέταση όπως επίσης και οι συμπληρωματικές εργαστηριακές εξετάσεις βοηθούν στη διάγνωση και την εξακρίβωση του είδους και της πιθανής αιτίας της νόσου.


Η διάγνωση και θεραπεία χρειάζονται σήμερα μια πολυθεματική προσέγγιση από τον προσωπικό γιατρό του ασθενούς, το δερματολόγο, το νευρολόγο και το χειρουργό.


Η προσέγγιση θα εξαρτηθεί από τις περιοχές του σώματος που επηρεάζονται από την υπερίδρωση, από το βαθμό σοβαρότητας της νόσου και την ανταπόκριση στις θεραπείες που υπάρχουν.


Θεραπευτικές επιλογές

Τοπικές ανθιδρωτικές θεραπείες
 Χρησιμοποιείτε αργίλιο χλωριούχο εξαϋδρικό διάλυμα. 
 
Φαρμακευτική αγωγή
Προτείνονται οι β αναστολείς ( όπως η προπρανολόλη) και η προπανθελίνη

Ψυχική θεραπεία
Εάν ο κύριος λόγος της υπερίδρωσης είναι το υπερβολικό άγχος, τότε ψυχικές θεραπείες όπως η γνωστική συμπεριφορική θεραπεία μπορούν να βοηθήσουν.
 
Ιοντοφόρεση
Η θεραπεία αυτή προτείνεται από τους δερματολόγους και βασίζεται σε μικρά ηλεκτρικά μπάνια των ποδιών και των χεριών που γίνονται μερικά λεπτά κάθε εβδομάδα. Σταματά τη λειτουργία των αδένων που παράγουν τον ιδρώτα. Είναι πολύ αποτελεσματική για την υπερίδρωση στις παλάμες και στα πέλματα αλλά όχι στις μασχάλες
 
Ενέσεις Botox
Οι ενέσεις αυτές παραλύουν προσωρινά το νεύρο που διεγείρει τους μασχαλιαίους αδένες που παράγουν τον ιδρώτα. Η θεραπεία διαρκεί περίπου 6 έως 9 μήνες και μετά χρειάζεται επανάληψη.

Χειρουργική θεραπεία, θωρακοσκοπική συμπαθεκτομή
Προτείνεται μόνο σε πολύ δύσκολες περιπτώσεις, ανθεκτικές στις άλλες θεραπείες όπου ο ασθενής έχει σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στην κοινωνική, επαγγελματική και προσωπική του ζωή. Η θεραπεία αυτή γίνεται από αγγειοχειρουργούς. Η κυριότερη παρενέργεια είναι η υπερπαραγωγή ιδρώτα από αδένες σε άλλες περιοχές του σώματος.

 

 

 

icon Προσθήκη Σχόλιου

Υπερβολικός ιδρώτας, γιατί?


Παρακαλούμε συμπληρώστε τα πεδία που σημειώνονται με *

Τίτλος:*


E-mail:
Θα χρησιμοποιήσουμε το email σας για να σας ενημερώσουμε για ενδεχόμενες απαντήσεις στα σχόλια σας.


Σχόλιο:*


This is a captcha-picture. It is used to prevent mass-access by robots. (see: www.captcha.net)

Γράψτε τους 3 χαρακτήρες που βλέπετε στο πλαίσιο.
Return to category

Σχόλια

Attention Παρακαλούμε τα σχόλια σας να είναι κόσμια και να μην περιέχουν υβριστικό περιεχόμενο.

Έγραψε ο/η maria.v / 10 Ιανουαρίου 2010 στις 2:52 π.μ.

ΔΙΑΒΑΣΑ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΜΟΝΗ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ.
ΒΑΡΕΘΗΚΑ ΝΑ ΕΙΜΑΙ ΜΟΝΙΜΩΣ ΑΧΤΕΝΙΣΤΗ ΚΑΙ ΞΕΒΑΜΕΝΗ [ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΔΕ ΘΕΛΩ ΚΑΝ ΝΑ ΜΠΩ ΣΤΙΣ ΑΝΑΤΡΙΧΙΑΣΤΙΚΕΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ].
ΔΕΝ ΧΤΕΝΙΖΟΜΑΙ ΣΤΟ ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΟ ΔΙΟΤΙ ΠΟΙΟΣ Ο ΛΟΓΟΣ ΑΦΟΥ "ΛΟΥΖΟΜΑΙ" ΙΔΡΩΤΑ ΚΑΘΕ ΜΙΑ ΩΡΑ - ΜΗ ΜΙΛΗΣΩ ΔΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΚΗΝΕΣ ΑΠΕΙΡΟΥ ΚΑΛΛΟΥΣ ΜΕ ΤΑ MULES ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ [ΕΧΕΙ ΣΥΜΒΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΕΚΣΦΕΝΔΟΝΙΣΩ ΠΑΠΟΥΤΣΙ ΣΤΟΝ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΕΝΩ ΕΠΙΧΕΙΡΟΥΣΑ ΣΤΑΥΡΟΠΟΔΙ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΟΥ ΦΥΓΕΙ ΤΟ ΠΕΔΙΛΟ ΕΝΩ ΠΕΡΠΑΤΑΩ]. ΜΙΑ ΧΑΡΑ!
ΕΑΝ ΑΓΧΩΘΩ ΚΙΟΛΑΣ, ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΚΙΝΔΥΕΥΩ ΜΕ ΑΦΥΔΑΤΩΣΗ.
ΕΛΠΙΖΩ Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΠΟΛΥ, ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ, ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ ΠΟΛΥ, ΚΑΙ ΝΑ ΒΡΕΙ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΝΑ ΛΥΝΕΙ ΜΟΝΙΜΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ.
ΜΕ... ΥΓΡΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΙΚΟΥΣ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΥΣ, ΣΑΣ ΦΙΛΩ!

Έγραψε ο/η katerina / 11 Ιανουαρίου 2010 στις 11:53 μ.μ.

Αγαπητοι μου συμπασχοντες ποσο σας καταλαβαινω ,καποια φορα ειχε γινει τοσο εντονο το προβλημα που ειχα βαρεθει να σκουπιζομαι ( ιδρωνω πιο πολυ στο προσωπο) και εσταζε ο ιδρωτας στα λογιστικα που εφτιαχνα!! Αυτο θα πει κερδιζω τα λεφτα μου με τον ιδρωτα του προσωπου μου !!! Ετρεχαν οι συναδελφοι για μαντηλια και χαρτοπετσετες Παντως δεν μπορει κανεις να μας πει οτι ειμαστε κρυοι ανθρωποι και οτι δεν βραζει το αιμα μας. Ευχαριστω για το αρθρο και ευχομαι σε ολους μας ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΥΓΕΙΑ ΠΡΟΟΔΟ ΚΑΙ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΜΑΣ ΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΟΥΝ.

Έγραψε ο/η KEFALA / 11 Ιανουαρίου 2010 στις 2:05 μ.μ.

Υπάρχει και άλλο κείμενο στο fe-mail, για την υπεριδρωσία: http://fe-mail.gr/pages/posts/health_nutrition/health_nutrition4778.php
Νομίζω ότι αξίζει τον κόπο, σε όσους έχουν το πρόβλήμα, που είναι πρόβλημα ζωής, να το δουν. Έχει λύση.

Έγραψε ο/η Eve / 14 Μαΐου 2010 στις 11:20 μ.μ.

Εδω και χρονια ψαχνω να βρω μια λυση για το προβλημα μας αλλα τελικα εκει που εχω καταληξει ειναι οτι πρεπει να μαθουμε να ζουμε με αυτο..Υπαρχουν βεβαια θεραπειες οι οποιες ειτε δεν ειναι αποτελασματικες με την παροδο του χρονου ειτε εχουν αλλες ανεπιθυμητες παρενεργειες..γιατι να μπω στην διαδικασια λοιπον?Γι΄αυτο οσο αβολο κι αν ειναι και το γνωριζω πολυ καλα,βρειτε τροπους να μην το σκεφτεστε και ζηστε μαζι του...Υπαρχουν και πολυ χειροτερα...

Έγραψε ο/η Μ.Β. / 31 Οκτωβρίου 2010 στις 3:39 μ.μ.

Ευχαριστουμε για το άρθρο , αν και φανταζομαι οτι οι περισσοτεροι ανθρωποι που πασχουμε απο αυτην την πολυ ασχημη κατασταση, τα εχουμε διαβασει χίλιες δυο φορές :-). Πάσχω απο υπεριδρωσια απο τοτε που θυμαμαι τον εαυτο μου, το πρόβλημα εντοπιζεται κυρίως στις μασχάλες, στις παλάμες, και στο πρόσωπο. Περιττο να πω οτι το συγκεκριμενο πρόβλημα έχει αλλοιώσει την προσωπικοτητα μου, ουσιαστικά δεν μου επιτρέπει να ειμαι ο εαυτός μου, ακομα και τα πιο απλά πράγματα γίνονται εφιάλτης, όπως το να δώσεις μια χειραψία με κόσμο. Οι μασχάλες αρχίζουν και στάζουν με το που θα σηκωθώ απο το κρεβατι, κανενα αποσμητικο δεν φαινεται να μπορει να αντιμετωπισει την συγκεκριμενη κατασταση. Ουσιαστικά το πρόβλημα με έχει καταντησει ενα απολυτως αντικοινωνικο ον, το οποίο αποφευγει καθε ειδους κοινωνική συναναστροφη. Στη δουλειά έχω βαρεθεί να με κοιτάνε οπως θα κοιταγανε εναν ασθενη με τον ιο HIV ή οπως θα κοιταγανε ενα ... πρεζόνι. Ο κοινωνικός ρατσισμος απεναντι στους υπεριδρωσιακους ειναι τεραστιος, γιατι ...ιδρώτας για τον περισσοτερο κοσμο=βρωμιά.
Οι λύσεις που έχω δοκιμασει ειναι πολλες. Οπως προείπα κανενα αποσμητικο δεν δουλευει. Παλιότερα ειχα κανει ενέσεις Botox στος μασχάλες, και πράγματι είδα βελτιωση, αν και σε καταστασεις άγχους και στρες το πρόβλημα εμφανιζοταν ξανα. Τελευταια αγορασα ενα μηχανημα ιοντοφορεσης, το οποιο εχει εφαρμογη και για τις μασχάλες, αλλά και πάλι τα αποελεσματα δεν ηταν επιθυμητα. Τίποτα δεν φαινεται ικανο να σταματησει τον ιδρώτα στις παλαμες και τις μασχαλες, ώρες ώρες αναρωτιεμαι πως γινεται η ιατρικη επιστημη να εχει βρει λυσεις για τοσα σοβαρα προβληματα και να μην εχει βρει μια μονιμη λυση για αυτην τη γελοία (μονο ετσι μπορω να την χαρακτηρισω) πάθηση, που ομως ειναι ικανη να καταστρεψει τη ζωη ενος ανθρωπου. Διάβασα προσφατα για μια καινουργια θεραπεια η οποια γινεται απο πλαστικο χειρουργο, και αντιμετωπιζει την μασχαλιαια υπεριδρωσια. Γινεται με Laser το οποιο εφαρμοζουν κάτω απο το δέρμα και καταστρεφει τους ιδρωτοποιούς αδένες. Ειναι ισως η τελευταια μου ελπιδα για μια κανονικη ζωή. Πολύ θα ήθελα να ακουσω τα αποτελεσματα απο κάποιον που το έχει δοκιμασει. Σταματω το γραψιμο εδω, γιατι το πληκτρολογιο εχει γινει μουσκεμα, μην πάθω και καμια ηλεκτρoπληξια! :-)

Έγραψε ο/η nicki / 4 Νοεμβρίου 2010 στις 9:05 μ.μ.

ειμαι 35 και αντιμετωπιζω το προβλημα της υπεριδρωσιας απο τις πρωτες ταξεις του δημοτικου,εχω δοκιμάσει διαφορα σκευασματα και ηπια αγχολυτικα χωρις αποτελεσμα δυστυχως η ζωη μου εξακολουθει να ειναι τρομερα δυσκολη.
Ο ιδρωτας μου προκαλει τρομερο αγχος σε ολες μου τις δραστηριοτητες και το αγχος μου προκαλει ιδρωτα ετσι δεν μπορω να απαλλαγω απο την υπεριδρωσια.Μονο οταν ειμαι μονη μου και ηρεμη χωρις δραστηριοτητες απαλασσομαι για λιγο απο αυτο το μαρτυριο,επισης μου προκαλει ιδρωτα η στεναχωρια ,το αγχος,η πολυκοσμια,η ντροπή και η ζεστη.Τωρα τελευταια βλεπω δυστυχως και το παιδι μου να αντιμετωπιζει το ιδιο προβλημα.Ευχαριστω για την κατανοηση.

Έγραψε ο/η TS / 14 Μαρτίου 2012 στις 4:26 μ.μ.

Το δικό μου πρόβλημα ήταν βασικά στις παλάμες. Έτσι χαιρετάς, κρατάς, αγκαλιάζεις, δίνεις κάτι σε κάποιον. Στα πέλματα και στις μασχάλες δεν πιστεύω οτι είναι τόσο τρομερό. Σχεδόν όλοι ιδρώνουν ειδικά το καλοκαίρι. Προσωπικά με την ιοντοφόρεση που έκανα στις παλάμες σταμάτησε μέσα σε μια εμβομάδα. Δεν το πίστευα όμως έγινε, και με αυτοσχέδια συσκευή, δηλαδή σχεδόν τζάμπα. Βέβαια η ιατρική είναι καλύτερη αλλα ποιός θα δώσει 400 + ευρό? Η μόνη παρενέργεια που έχει είναι οτι χτυπάς το αποτέλεσμα και όχι το πρόβλημα, επομένως ο ιδρώτας 'μεταφέρεται' αλλού (στην δική μου περίπτωση στα πόδια αλλα σε μειωμένη ποσότητα), πάντως είναι πολύ καλύτερα απο το να ήταν στα χέρια. Επίσης δυσκολεύομαι να κάνω διάφορα πράγματα που απλά είχα συνηθίσει, όπως το κόλλημα του χεριου στο τιμόνι (τώρα που είναι ξηρό γλιστράει) και η καταμέτρηση-γύρισμα σελίδων.

Έγραψε ο/η Nicoledr / 23 Μαρτίου 2012 στις 4:58 μ.μ.

Καλησπερα στους συμπασχοντες,
εχω να πω πως χαιρομαι ιδιαιτερα που μπορω να μοιραστω και να διαβασω για το προβλημα της υπεριδρωσιας απο διαφορα ατομα διοτι μου δινει κουραγιο.Εμενα το προβλημα αυτο εμφανιζεται χειμωνα-καλοκαιρι στις παλαμες και τις πατουσες (το χειμωνα δεν ειναι εντονο στις πατουσες λογω της καλτσας).Το θυμαμαι απο την πρωτη ταξη του γυμνασιου και τωρα εχω φτασει πρωτη λυκειου και νιωθω οτι οσο μεγαλωνω, η παραγωγη ιδρωτα αυξανεται ολο και περισσοτερο!Εχω δει σε αλλα forum αρκετους να γραφουν οτι εχουν μαθει να ζουν με αυτο και δεν θα εμπαιναν στη διαδικασια να λυσουν το προβλημα.Μου κανει μεγαλη εντυπωση γιατι εμενα προσωπικα με ενοχλει απιστευτα και εχω φτασει σε σημειο να κλαιω και να ζηλευω παρα πολυ τα στεγνα χερια των υπολοιπων.Τους βλεπω να κανουν καποια πραγματα, να ασχολουνται με χειρονακτικες εργασιες και να σκεφτομαι οτι εγω δε θα μπορουσα να τα κανω!Ειδικα στο σχολειο τα φυλλα απο τετραδια και βιβλια γινονται μουσκεμα, το τζιν μου το ιδιο.. καθομαι αμηχανα στην καρεκλα και δε θελω να μου ζητανε ουτε σβηστικο, ουτε τιποτα να τους δωσω μηπως πιασουν εστω και λιγο τα ιδρωμενα χερια μου:/ δε θελω να σηκωνομαι στον πινακα και να πιανω την κιμωλια, επισης δε θελω να μου λενε ''κολλα πεντε''.Αν προσπαθησει καποιος να μου πιασει το χερι θα το αποφυγω και θα φανω εντελως αντικοινωνικη.Βεβαια αυτη τη χρονια το θεμα της υπεριδρωσιας εχει μεινει προσκολλημενο στο μυαλο μου και ισως αυτο ευθυνεται για την παραπανω παραγωγη ιδρωτα..ομως δε μπορω να το ξεπερασω!Επισης στις γραπτες εξετασεις που δινονται Μαιο μηνα ειναι ο,τι χειροτερο..νιωθω οτι θα αποτυχω, μου αποσπα την προσοχη και δεν αποδιδω οσο θα μπορουσα!Επιπλεον ειναι εκνευριστικο οτι το προβλημα αυτο με ακολουθει παντου και καθε στιγμη, ακομα και στις πιο απλες!Οταν καθομαι στο λαπτοπ και πληκτρολογω, οταν παω σε ταμειο να πληρωσω και λεω απο μεσα μου ''μη μου δωσει στο χερι τα ρεστα, μη μου τα δωσει'', στο σινεμα οταν θα τρωω ποπ-κορν (με μουσκεμενα χερια!), στις νυχτερινες εξοδους οταν θα με σηκωσουν καποιοι να χορεψουμε (φυσικα αρνουμαι), στο γυμναστηριο οταν πιανω τις χειρολαβες και αφηνω νερακια.. ακομα και οποιαδηποτε στιγμη καθομαι ηρεμα στο σπιτι..δηλαδη ΕΛΕΟΣ!Οσο για το τις πατουσες ειναι γνωστο οτι δεν εχω τη δυνατοτητα να φορεσω πεδιλα (που μου αρεσουν πολυ) ειτε σαγιοναρες γιατι αν γινει κατι τετοιο θα φαω μια γλιστρα και ολοι θα γελανε!Εγω εχω καταληξει και εχω μιλησει στη μανα μου για το μηχανημα ιοντοφορεσης.Απ ότι εχω διαβασει ειναι αποτελεσματικο και δεν προκαλει παρενεργειες.Ομως εχω μια απορια, που μπορω να βρω να το αγορασω???Η ιδεα να το κατασκευασω μονη μου δε μου φαινεται καλη.Τελος, θα ηθελα να πω οτι νιωθω πολυ ομορφα γιατι εβγαλα οσα ειχα μεσα μου σε ατομα που θα με καταλαβουν γιατι οσοι δε συμπασχουν ειναι ανεφικτο να συνειδητοποιησουν εστω και λιγο τη σοβαροτητα αυτης της καταστασης..

Υ.Γ: τα μονα πλεονεκτηματα με την υπεριδρωσια ειναι
-το γρηγορο ανοιγμα των σακουλων στα σουπερ-μαρκετ
-το γυρισμα των σελιδων σε περιοδικα :)

Έγραψε ο/η pagoto / 18 Μαΐου 2012 στις 2:34 μ.μ.

to kalokairi parousiazw polu efidrwsi sta xeria kai episis aanoigoun kai moiazoun san na einai komena?/??exw paei pantou kai kaneis de vriskei ti exw///

Έγραψε ο/η nicki / 20 Ιουνίου 2012 στις 10:38 π.μ.

θα ηθελα να μάθω απο που μπορώ να αγοράσω μηχάνημα ιοντοφόρεσης για την υπεριδρωσία των χεριών.
Αν κάποιος γνωρίζει λεπτομέρειες για κατασκευή μηχανήματος ιοντοφόρεσης θα παρακαλούσα να με ενημερώσει.
Ευχαριστώ.

Έγραψε ο/η ΤΟΝΙΑ / 10 Ιουλίου 2012 στις 4:51 μ.μ.

Γεια σας! δεν χαιρομαι που ειμαστε πολλοι! δεν ξερω κατα ποσο επηρεαζει τις ζωες σας εγω παντως εχω νομο να μην βγαινω απ το σπιτι πριν τις 9 το βραδυ εκτος αν παω παραλια μεγαλο μαρτηριο κ αυτο!σημερα επρεπε να επισκευτω το ταχυδρομιο αφου ειχα τρεξιμο με χαρτουρες απο υπυρεσια σε υπηρεσια οποτε καταλαβενετε μπηκα μεσα και με κοιτουσαν ολοι σαν εξωγηινο αφηστε που καθε φορα νομιζω πως ο κοσμος με σιχενετε!ουφ καλα κουραγια σε ολους ειμαστε πολλοι αν μας αποριψουν ολοι θα κανουμε παρεα μεταξυ μας χαχχχαχαχ φιλια σε ολους!

Έγραψε ο/η Giannhs / 22 Ιουνίου 2013 στις 6:32 μ.μ.

Eimai 22 xronwn kai exw auto to provlhma me ton idrwta apo mikros... ta teleutaia xronia paxuna kai den vgainw k apo to spiti mono gia na paw sthn sxolh alla me to pou vgainw eksw einai les kai exw ena potami mesa mou kai stazw xwris na exei telos mexri na gurisw spiti mou kai na katsw brosta ston anemhsthra isa isa gia na niwsw kanonika kai pali niw8w zesth....eidika ta kalokairia prospa8w na mhn vgainw apo to spiti.. to provlhma einai oti spoudazw fusio8erapeuths-kinisio8erapeuths kai teleiwnw se enan xrono kai otan prepei na kanw thn praktikh mou ta kalokairia exw megalo provlhma.... den kserw pragamtika pou ofeilete kai pws borw na kanw kati kai an ontws borei na ginei kati .. apla diavazw sxolia bas kai niwsw kalutera h bas kai vgalw kapoia akrh..idrwnw akoma kai ton xeimwna oxi toso polu alla kai pali idrwnw as poume to blouzaki apo mesa stis masxales tuxainei na einai idrwmeno kapoies forse ton xeimwna ..kai auto mono pou eimai kapou xwris na kanw kati kourastiko... ama arxisw na perpataw tote idrwnw kateu8eian an den eimai hdh udrwmenos apo ekei pou ka8omoun...eidika otan kanw kati pragmatika kourastiko tote niw8w san na pe8ainw...niw8w asxhma eksaitias tous idrwta kai oloi me koitane,kolane ta rouxa mou kai arxizei na me ksinei to swma mou kai as kanw banio 10 fores thn hmera kai dusthxws auta dhmiourgoun provlhmata stis sxeseis me tous filous mou kai thn kopela mou ka8ws apofeugw na sunanth8oume kuriws ta kalokairia prospa8w na menw oso to dunatwn monos mou sto spiti giati den borw na kanw sxedwn tpt...akoma kai mesa sto spiti an kanw kati kateu8eian louzomai ston idrwta... den kserw an ftaiei to oti ta teleutaia 4 xronia phra 20 kila alla 8umamai oti panta to eixa auto to provlhma apo mikros isws twra logo ths fusikhs katastashs apla na kourazomai perissotero..Auto pou kserw sigoura einai oti mono opoios pairnaei kati paromoio borei na katalavei poso asxhmo einai kai posa provlhmata dhmiourgei sthn zwh sou... borei na mhn einai kapoio sovaro provlhma ugeias to opoio na sou sterhsei thn zwh alla se odhgei sthn apomonosh kai makria apo thn zwh ekei eksw...kai me thn seira tous auta sou dhmiourgoun kata8lipsh kai psuxologika provlhmata isws...den kserw an fenwnte upervolika ola auta alla otan 8es na pas na agoraseis pswmi kai trexei potami o idrwtas apo to proswpo kai h blouzes mou ginonte mouskema niw8w toso asxhma kai ais8htika kai psuxologika kai den borw na kanw tipota ekeinh thn wra kai to mono pou skeftomai einai pws 8a gurisw spiti na katsw brosta ston anemisthra. To xeirotero otan suneuriskomai me thn kopela mou to skeftomai ka8e fora pws 8a anteksw kai den 8a ginw mouskidi ston idrwta. Ntrepomai pou ta lew ola auta alla me exei ephreasei polu arnhtika kai oso pairnane ta xronia to vlepw olo kai pio sovara.

Έγραψε ο/η Giannhs / 22 Ιουνίου 2013 στις 6:52 μ.μ.

na pros8esw oti idrwnw sxedwn pantou se olo to swma les kai molis vghka apo thn 8alassa h to banio... alla kuriws o idrwtas pou stazei astamathta apo to proswpo kai prepei na skoupizomai ka8e 2 deuterolepta... einai aperigrapto. Den kserw an kapoios/a allos/h exei paromoio provlhma.

ps: den uparxei provlhma kakosmias (den exw tetoio provlhma frontizw na kanw banio suxna kai na vazw kanena aposmhtiko) alla to oti ginomai mouskema.

Έγραψε ο/η nefeli / 20 Οκτωβρίου 2013 στις 1:31 μ.μ.

Γεια σας παιδια,ειμαι 20 χρονων και αντιμετωπιζω και εγω το ιδιο προβλημα στις μασχαλες μου. μπορω να φανταστω και εγω τι παιρνατε καθημερινα γιατι εχω βαρεθει να πηγαινω στη σχολη και να με κοιτανε ολοι στις μασχαλες .δεν υπαρχει τιποτα χεοροτερο για μια κοπελα απο το να ιδρωνει εκει. με επηρεαζει απιστευτα στις κοινωνικες μου σχεσεις και ειδικα με ατομα που τα ξερω σχετικα λιγο καιρο. εχω παρατηρησει οτι ιδρωνω κυριως οταν ειμαι σε καταστασει αγχους ή σε υπερενταση κατι που συμβαινει παρα πολυ συχνα γιατι ειμαι απιστευτα υπερκινητικη και πολυασχολη. οταν ειμαι χαλαρη και με ανθρωπους που ξερω, ειμαι ο ευατος μου χωρις να το προσπαθησω και δεν ιδρωνω καθολου ή ιδρωνω ελαχιστα . προσπαθω να φοραω μαυρα μπλουζακια για να μην φαινεται τοσο ο ιδρωτας αλλα και παλι οσα μπανια και να κανω και οσο αποσμητικο και αν βαλω απλα νομιζω γινεται χεοριτερο. γιατι ιδρωτας ειναι,οσο καθαρος και αν εισαι εστω και λιγο θα μυρισει. Τεσπα εγω θα κλεισω ραντεβου σε γιατρο αλλα δεν πιστευω οτι θα μου βρει μονιμη λυση σε αυτο το προβλημα.Πολυ πιθανονο να κανω μποτοξ στις μασχαλες αλλα και αυτο δεν ειναι δεν ξερω κατα ποσο ειναι υγιεινο. Απο κει και περα μετα το θεμα γινεται ψυχολογικο. Πρεπει να αποδεχτεις αυτο που εχεις και να ζησεις με αυτο . Αν αυτο σημαινει οτι θα κουβαλαω δευτερη μπλουζα μαζι μου και θα αλλαζω οταν ιδρωνω θα το κανω. ή να φοραω μονο μαυρα μπλουζακια και αυτο θα το κανω. Απλα πρεπει να βρεις καποια λυση γι αυτο το προβλημα κυριως για να νιωθεις ΕΣΥ καλα.

Έγραψε ο/η Κατερίνα / 8 Νοεμβρίου 2013 στις 5:35 μ.μ.

Καλησπέρα σας!
Κι εγώ έχω υπερίδρωση σε παλάμες και πατούσες, και συνήθως τυχαίνει να ιδρώνω ταυτόχρονα και στις παλάμες και στις πατούσες. Από την άλλη στις μασχάλες ιδρώνω σχετικά λίγο... (μάλλον δεν περισσεύει για εκεί) και ο ιδρώτας μου δεν μυρίζει έντονα.
Όταν ήμουν μικρή αναρωτιώμουν τι μου συμβαίνει, ένιωθα άσχημα και αμήχανα. Τότε δεν υπήρχε και internet... Να φανταστείται ότι ιδρώνω τόσο πολύ που στις Πανελλήνιες έγραφα με μια μικρή πετσέτα. Τα χαρτομάντηλα δε μου έφταναν και γινόταν κομματάκια... Πολλές φορές έχω έρθει σε δύσκολη θέση, όπως π.χ. μέσα στο λεωφορείο, να κρατάω τη χειρολαβή, να μην έχω χαρτομάντηλο και να στάζουν τα χέρια μου...
Πλέον όμως, έχω μάθει να ζω με αυτό και δεν στεναχωριέμαι ιδιαίτερα. Άλλωστε λένε πως είναι καλό να ιδρώνεις, αποτοξινώνεται κι ο οργανισμός. Τα χέρια είναι απαλά και ενυδατωμένα (στην κυριολεξία!)και οι φτέρνες δεν σκληραίνουν. Μάλιστα άκουσα, ως προς το άλλο άκρο, ότι υπάρχουν και άνθρωποι που δε μπορούν να ιδρώσουν, με αποτέλεσμα να εκδηλώνουν πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας.
Έτσι λοιπόν το πήρα απόφαση και παρά την έντονη εφίδρωση, δεν επέτρεψα να στερηθεί ο εαυτός μου όλα όσα μου άρεσαν, όπως τη ζωγραφική, στην οποία ήμουν και πολύ καλή, αλλά και το χορό (!!). Στην αρχή ένιωθα περίεργα, αλλά πλέον όλοι οι συγχορευτές μου με έχουν αποδεχτεί (το μόνο πρόβλημα είναι ότι τους ξεγλιστράω...). Ο ιδρώτας από τις παλάμες δεν μυρίζει, είναι σαν νερό.
Το καλοκαίρι οι πατούσες μου είναι μούσκεμα! Προσπαθώ να φοράω παπούτσια που μου "αγκαλιάζουν" το πόδι και για τα υπόλοιπα βρήκα μια "πατέντα", να κολλάω μισό σερβιετάκι σε κάθε παπούτσι :)
Επίσης αυτό που με βοηθάει πολύ είναι να πλένω συχνά τα χέρια μου με κρύο νερό και πάντα να φοράω όσο μπορώ λιγότερα ρούχα και αποσπόμμενα. Ακόμα και το χειμώνα φοράω κοντομάνικα με μπολερό, ζακετάκια και φουλάρια, έτσι ώστε να μπορώ να κάνω άμεσα αλλαγές.
Ως προς τις κοινωνικές μου σχέσεις, είμαι μια χαρά (!), με τον σύντροφό μου δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και, ως προς την εργασία μου, κάνω δουλειά κατά την οποία χρησιμοποιώ για πολύ ώρα το ποντίκι και το πληκτρολόγιο του υπολογιστή.
Ψυχραιμία ρε παιδιά! Όσο αγχώνεστε τόσο το επίδεινώνετε! Μην πελαγώνετε και μην στερείστε τις χαρές της ζωής!
Ξέρω είναι δύσκολο! Δεν το σκέφρεσαι, απλά συμβαίνει..
Μακάρι όλοι να βρείτε τον επιθυμητό τρόπο επίλυσης του προβλήματός σας! Εγώ νομίζω πως τον βρήκα... προσπαθώ να αντιμετωπίζω τις καταστάσεις με χιούμορ, με εκφράσεις όπως: "Τι να κάνουμε;! Είμαι πολύ θερμόαιμη!" ;) ή "Ουφ! Χάλασε ο θερμοστάτης!" :)

Έγραψε ο/η Κατερίνα / 8 Νοεμβρίου 2013 στις 5:41 μ.μ.

Sorry, για κάποια ορθογραφικά λάθη... Έγραφα στα γρήγορα και τώρα που τα είδα δε διορθώνονται :)

Έγραψε ο/η Παναγιωτα Παππα / 4 Μαρτίου 2014 στις 8:28 μ.μ.

καλησπερα σε ολους...εγω ειμαι εποχιακη φαση. Πασχω απο εντονη εφιδρωση σε παλαμες και πελματα Μαιο-Οκτωβριο!! Δεν μπορω εννοειτε να κανω χειραψια αν δεν σκουπισω τα χερια μου, δεν μπορω να κρατησω στυλο να γραψω...το χειροτερο ομως ειναι τα πελματα. Λογω του εντονου ιδρωτα κατα αρχην δεν μπορω να περπατησω ξηπολυτη σε πλακακι για τρωω τα μουτρα μου, δεν μπορω να βαλω πεδιλο γιατι γλιστραει το ποδι και σκιζονται τα λουρια με αποτελεσμα να πεφτω συνεχως. Η μοναδικη λυση ειναι αγοραζοντας παπουτσια να τα πηγαινω στο τσαγκαρη για να μου βαλει πατο αποροφητικο ο οποιος με την πρωτη φορα μαυριζει και φαινεται χαλια, αλλα το χειροτερο απο ολα ειναι οι μυκητες που δημιουργουνται με τα παπουτσια και τον ιδρωυτα. Η μυρωδια ειναι απιστευτα ασχημα, αντιαισθητικη. Τα χερια ου τα αντεχω αλλα αυτο το κακο με τα ποδια δεν το μπορω, Θα δοκιμασω την ιοντοφορεση γιατι εχω ακουσει οτι κανει δουλεια. Και το μποτοξ ξερω οτι κανει δουλεια αλλα κραταει λιγο κανα 6μηνο δηλαδη, σε τρυπανε σε 150 σημεια ανα παλαμη και πελμα και ειναι ποναει αρκετα.

Έγραψε ο/η A1ex / 15 Οκτωβρίου 2014 στις 6:25 μ.μ.

Όταν η εφίδρωση των παλαμών βοηθά ιοντοφόρηση (ionstreamer)

Έγραψε ο/η pam lange / 3 Ιουνίου 2015 στις 3:56 π.μ.

Το δικό μου θέμα είναι ως εξής. Ιδρώνω πανεύκολα όταν κάνω κάποια έντονη δραστηριότητα όπως καθάρισμα σπιτιού ας πούμε, τριψίματα και τέτοια και φυσικά αν κινούμαι γρήγορα κλπ. Ειδικά στο πρόσωπο στάζω. Δεν το είχα για πρόβλημα, νόμιζα ότι έτσι είναι ο οργανισμός μου καθώς και όλη μου η οικογένεια είναι έτσι. Αλλά απορεί ο κόσμος στη δουλειά και έχω αρχίσει να εκνευρίζομαι. Στις μασχάλες με ένα αποσμητικό όλα καλά. Είναι πρόβλημα? Και τι μπορώ να κάνω? Με τα φάρμακα δεν τα έχω πολύ καλά αλλά αν είναι κάτι να με βοηθήσει, οκ. Ευχαριστώ.

Έγραψε ο/η στεφανος κυπριωτης / 22 Νοεμβρίου 2015 στις 7:58 μ.μ.

γεια σας....έχω υπερβολική εφίδρωση μόλις αρχίσω και περπατάω στη περιοχή της πλάτης. αυτό μου δημιουργεί πρόβλημα, διότι συχνά κρυολογώ, συνάχι, κ λ π......θα ήθελα να με βοηθήσετε γιατί αποτελεί σοβαρό πρόβλημα για μένα ....υπάρχει γιατρειά στο πρόβλημα μου;;;;..........σας ευχαριστώ εκ των προτέρων...........

Έγραψε ο/η ιδρωτας / 26 Μαρτίου 2017 στις 11:38 μ.μ.

γεια σας ειμαι 23 χρονων κ βασανιζομαι κ γω απο υπερβολικο ιδρωτα!!εχω τα εξης συμπτωματα κ δε ξερω σε τι ειδους γιατρο να απευθυνθω!! ιδρωνω πολυ στο προσωπο στο κεφαλι κ στις μασχαλες !!εχω παγωμενα ακρα κ ελαφρυ ριγος απο το στηθος κ κατω !!! απο το λαιμο κ πανω ζεσταινομαι υπερβολικα κ νιωθω τα σημεια της κοιλιας του λαιμου του μετωπου να ειναι αρκετα ζεστα απο τη συνηθισμενη θερμοκρασια!!!εχω κανει γενικες εξετασεις αιματος κ θυροειδη κ ολα ειναι φυσιολοφικα !!επισης κανενας απο τους συγγενεις μου δεν εχουν τετοιο προβλημα!!μαλιστα οταν με πιανει αυτο, μερικες φορεςμε ενοχλει λιγακι ο λαιμος μου!!!εχω κανει κ εξεταση για αμυγδαλες κ ειναι φυσιολογικα τα επιπεδα!!! αυτο μου δημιουργει νευρα γιατι δε ξερω γιατι το παθαινω κ διοτι δε ξερω που να απευθυνθω !!!ειναι πολυ ενοχλητικο!!εχω εξαψη ξαφνικα !!το εχω 3 χρονια περιπου δε μου εμφανιζοταν συχνα ..αυτο το χρονο ομως το παθαινω αρκετα συχνα κ ουτε το μπανιο δε με χαλαρωνει!!θελω να με φυσαει κρυος αερας κ νιωθω καπως καλυετρα!!! ορισμενες φορες οταν μου συμβαινει αυτο εχω 37 πυρετο ..κ βασικα αρχετα συχνα η θερμοκρασια ειναι γυρω στο 37 ...περιμενω μαιλ σας ευχαριστω!!

Έγραψε ο/η Υπερβολικός ίδρωσε όταν εργάζομαι όταν κοιμάμαι γιατί έχω υποθυροειδη / 21 Οκτωβρίου 2017 στις 5:42 μ.μ.

Για πιο λόγο υδρωνο πολυ

 
Τελευταία άρθρα