fe-mail.gr

Fe-mail.gr

 

Βασίλης Τσιβιλίκας: Δεν θέλω να θυμάμαι τους ηλίθιους

15 Δεκεμβρίου 2008 | 08:52 π.μ.

Απο την  Ανθή Αγγελοπούλου

Ακόμα και η κακία κάτι μπορεί να σε διδάξει -  η ηλιθιότης τίποτα!

Πήρα την παρέα μου γεμίσαμε μια ολόκληρη σειρά και αράξαμε να δούμε τον Βασίλη Τσιβιλίκα να παίζει το «Εκτός ελέγχου όλα…». Για να είμαι ειλικρινής είχα καιρό να τον δω, παρόλο που παλιότερα δεν έχανα δουλειά του.  

Τώρα η δική μου δουλειά με το τρελό τρέξιμο δεν με αφήνει να απολαύσω πράγματα που αγαπώ όπως το θέατρο. Παρόλο που ήμουν λιώμα και η βραδιά ήταν βροχερή ξεσήκωσα και τους υπόλοιπους και νάμαστε.
Ότι προβλήματα και να με απασχολούσαν ένα είναι σίγουρο. Εκείνο το «άγιο βράδυ» τα ξέχασα εντελώς. Γέλασα με την ψυχή μου…μέχρι δακρύων…αφού κάποια στιγμή ένιωσα σαν να με κοιτούσαν όλοι. Κοίταξα γύρω μου με απολογητικό ύφος αλλά ήταν όλο το θέατρο στην ίδια κατάσταση με εμένα… «εκτός ελέγχου από τα γέλια».
Ο άνθρωπος είναι «Θεός» μου έλεγε ο φίλος μου ο Άντυ από δίπλα. Καλά δεν παίζετε συμπλήρωνε η Φιλιώ. Ακόμα και η δύσκολη Ίριδα γελούσε. Ο Αντρέας και οι υπόλοιποι με ευχαρίστησαν που πέρασαν τόσο καλά και μου ζήτησαν να τους ξεσηκώσω πάλι για θέατρο.
Μην το χάσετε παιδιά το έργο αυτό θα σας κάνει όχι μόνο να γελάσετε με την καρδιά σας αλλά και να διακωμωδήσετε την καθημερινότητα μας, διότι βασίζετε σε γεγονότα που αντιμετωπίζουμε ανοίγοντας μια τηλεόραση ή διαβάζοντας μια εφημερίδα κάθε μέρα.
Είναι μια πολιτική σάτιρα διόλου αισχρόλογη που αφήνει στο θεατή μια όμορφη αίσθηση στο τέλος αφού θα τον κάνει να γελάσει χωρίς να χρειαστεί να τον κάνει να σιχαθεί από τα αισχρόλογα.
 Ο Τσιβιλίκας λάμπει. Η σκηνή αποδεικνύεται ακόμα μια φορά το σπίτι του. Γελάς πιο πολύ με τις εκφράσεις του χωρίς να χρειαστεί να ανοίξει το στόμα του. Τόχει που λέει και η νεολαία σήμερα.
Όσο για το πόσο σαν σβούρα κινείτε επί σκηνής θα πάθετε πλάκα. Η κινητικότητα του  έκανε πολλούς να αναρωτιούνται «καλά ρε παιδιά πόσο χρονών είναι ο άνθρωπος» τι δυνάμεις είναι αυτές.
Αυτός ο γελαστός υπερκινητικός και χαρισματικός ηθοποιός μας, μας μίλησε για τον εαυτό του και τα θέατρο…..απολαύστε τον!


Θα μπορούσε να σας χαρακτηρίσει κανείς «εκτός ελέγχου»;

Σπανίως αλλά μου συμβαίνει. Σε όλα !... περίπου


Θα κάνατε φάρσα σε κάποιον στην καθημερινότητα σας;

Ποτέ, εξαιρείται η πρωταπριλιά .


Πόσο σημαντικό είναι το χιούμορ στην ζωή σας;

Η αρχή  και το τέλος της καθημερινότητας μου.

 

Μετά από μια τόσο μεγάλη πορεία στο θέαμα τι σας έχει αφήσει…τι αξίζει να θυμάστε και τι δεν θέλετε να θυμάστε;

Μου έχει αφήσει την αγάπη του κόσμου. Γι αυτό βγήκα στο θέατρο.
Αξίζει και θυμάμαι τη γνωριμία μου με πολύ σπουδαίους ανθρώπους της δουλειάς μου. Τους ευγνωμονώ. Δεν θέλω να θυμάμαι τους ηλίθιους που γνώρισα στη πορεία μου - όχι τους κακούς, η κακία κάτι μπορεί να σε διδάξει, η ηλιθιότης τίποτα.


Πόσο δύσκολο είναι για έναν ηθοποιό να κάνει τον κόσμο να γελάσει;

Εύκολο, κατά κάποιο τρόπο , είναι όταν χρησιμοποιεί χυδαία, πρόστυχα και ευτελή μέσα. Βέβαια αυτή η προσέγγιση δεν σε πάει ψηλά.
Σε φθείρει σταδιακά  και τελικά σε  «αδειάζει». Εάν όμως προσεγγίσεις το γέλιο σαν πνευματική άσκηση, με οδηγό  το χιούμορ, την αισθητική και την εξυπνάδα, πρέπει να πω ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο και επίπονο, αλλά σε ανταμείβει.


Με τον κο Κωνσταντίνου έχετε βρεθεί και πάλι μαζί επαγγελματικά. Φαντάζομαι ότι θα έχει αναπτυχθεί μεταξύ σας φιλία γιατί στην σκηνή φαίνεστε δεμένοι. Πόσο σημαντικό είναι αυτό για έναν ηθοποιό?

Δεν είναι θέμα φιλίας. Στη σκηνή δένουμε γιατί ερχόμαστε από τους ίδιους δρόμους της κωμωδίας και έχουμε τους ίδιους κώδικες .
Με τα δικά του χαρακτηριστικά ο καθένας , αλλά σίγουρα μακριά από την «μπαλαφάρα» και την κωμωδία του νηπιαγωγείου.  Είναι πολύ σημαντικό να μην χρειάζεται να  αναλύεις κάθε τόσο με τους συνεργάτες σου τα αυτονόητα.

 

Τι θα ξεχωρίζατε από ότι έχετε παίξει μέχρι σήμερα;

 Δεν θα ξεχώριζα ρόλους ή  παραστάσεις, όσο γλυκές κι αν είναι οι  μεγάλες επιτυχίες, όλα με «πόνεσαν» και όλα τα αγάπησα πολύ.
Μέσα μου έχουν μείνει κάποιοι συνεργάτες γιατί διαμόρφωσαν – περισσότερο ή λιγότερο το « ψηφιδωτό μου». Πρόχειρα αναφέρω:
Λαμπέτη, Χορν, Σακελλάριος, Λιβαδάς, Λειβαδίτης, Καρέζη, Μιχαλακόπουλος, Βουγιουκλάκη, Άννα Πρετεντέρη, Φώσκολος, Μαρινέλλα, Ηλίας Μαρασούλης, Γεωργουσόπουλος, η παρέα του.
« Έλα  το βράδυ, θα είμαι με μια φίλη σου» που κάναμε 800 παραστάσεις και αρκετοί  ακόμα που θα αναφέρω στο βιβλίο μου.

 

Τι προτιμάτε πιο πολύ το θέατρο, στον κινηματογράφο ή στην τηλεόραση, και γιατί?

Ηθοποιός σημαίνει θέατρο. Όλα τα άλλα είναι απλώς επάγγελμα.
Μόνο στο θέατρο ο ηθοποιός βρίσκεται αντιμέτωπος , πρόσωπο με πρόσωπο με τα δύο μεγάλα θηρία , το κείμενο και το κοινό.
Όλα τα άλλα είναι μοντάζ, φωτοσκιάσεις , και εσχάτως ψηφιακές κατασκευές των κομπιούτερ. Μόνο στο θέατρο «ο κιμάς κόπτεται παρουσία του πελάτου»…

 

Δεδομένης της οικονομικής ύφεσης ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή το θέατρο στην χώρα μας;

Στην Ελλάδα έχουμε 500 παραστάσεις το χρόνο. Δηλαδή 1,2 πρεμιέρα την ημέρα! Καταλαβαίνετε ότι είναι αστείο να μιλάμε για κρίση . Ασφαλώς ο τζίρος θα επηρεαστεί από την οικονομική κρίση, αλλά ο τζίρος δεν καθόρισε ποτέ τις τύχες του θεάτρου στο σύνολο του.
Τα θέατρα ανοίγουν γιατί οι ηθοποιοί θέλουν «να φανούν».  Όσο για τα χρήματα θα τα βρουν από αλλού: τηλεόραση, μεταγλωττίσεις, διαφημίσεις, επιχορηγήσεις, ο μπαμπάς…
Άλλα είναι τα προβλήματα  του ελληνικού θεάτρου, και όχι η οικονομική κρίση.


Νομίζετε ότι το γεγονός ότι στην Ελλάδα υπάρχουν πλέον τόσα πολλά θέατρα έχει μοιρασθεί σε πολλά κομμάτια το θεατρόφιλο κοινό;

Τα πολλά θέατρα δεν είναι πρόβλημα, αντίθετα είναι πιθανόν να φέρουν καινούργιους θεατές στο θέατρο και να αυξάνεται το κοινό. Πρόβλημα είναι οι παραστάσεις εκείνες που διώχνουν τον κόσμο από το θέατρο.

 

icon Προσθήκη Σχόλιου

Βασίλης Τσιβιλίκας: Δεν θέλω να θυμάμαι τους ηλίθιους


Παρακαλούμε συμπληρώστε τα πεδία που σημειώνονται με *

Τίτλος:*


E-mail:
Θα χρησιμοποιήσουμε το email σας για να σας ενημερώσουμε για ενδεχόμενες απαντήσεις στα σχόλια σας.


Σχόλιο:*


This is a captcha-picture. It is used to prevent mass-access by robots. (see: www.captcha.net)

Γράψτε τους 3 χαρακτήρες που βλέπετε στο πλαίσιο.
Return to category

Σχόλια

Attention Παρακαλούμε τα σχόλια σας να είναι κόσμια και να μην περιέχουν υβριστικό περιεχόμενο.

 
Τελευταία άρθρα