fe-mail.gr

Fe-mail.gr

 

Μακεδονική.... παράδοση

16 Φεβρουαρίου 2007 | 02:11 μ.μ.

Μακεδονικό Ταχίνι και Μακεδονικός Χαλβάς:
Αναπόσπαστο κομμάτι της παράδοσης, σύμμαχοι της σωστής διατροφής!

Η Σαρακοστή αποτελεί ιδανική ευκαιρία για να θυμηθούμε ήθη και έθιμα του τόπου μας, να τιμήσουμε τις παραδόσεις μας και να προετοιμαστούμε για την περίοδο του Πάσχα.
Μια από τις αγαπημένες συνήθειες που έχουν ταυτιστεί με την περίοδο της νηστείας και τη Σαρακοστή είναι η κατανάλωση Χαλβά και Ταχινιού. Η ένταξη τους στο καθημερινό τραπέζι, εκτός της συμβολικής και εθιμοτυπικής της αξίας, συμβάλλει σημαντικά στη διατήρηση μιας σωστής διατροφής και εμπλουτίζει το διαιτολόγιο μας με υγιεινούς και γευστικούς συνδυασμούς.
Ο Χαλβάς, πλούσιος σε πρωτεΐνη, σίδηρο και ασβέστιο, είναι το πιο υγιεινό απ΄ όλα τα νηστίσιμα γλυκίσματα και παραδοσιακά ο πρωταγωνιστής στο νηστίσιμο τραπέζι που γλυκαίνει με την αγαπημένη γεύση του τις μέρες της Σαρακοστής. Το Ταχίνι μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς τρόπους, σε σούπες, ντρέσινγκ για σαλάτες αναμεμειγμένο με λεμόνι ή σε νηστίσιμα αρτοσκευάσματα και συνδυάζεται ιδανικά με το μέλι, αποτελώντας μια θρεπτική γλυκιά λιχουδιά.

 


Η σημασία της υιοθέτησης ενός σωστού και ισορροπημένου διατροφικού μοντέλου, καθώς και η ποιότητα των τροφίμων που καταναλώνουμε, απασχολεί την Ελληνική οικογένεια τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερο. Οι διατροφικοί κανόνες της νηστείας συμβάλουν σημαντικά στη διαμόρφωση και διατήρηση ενός τέτοιου μοντέλου, το οποίο παρουσιάζει κοινά στοιχεία με αυτό της Μεσογειακής Διατροφής, που θεωρείται διεθνώς ένας από τους πιο υγιεινούς τύπους διατροφής.
Η επιστημονική κοινότητα υπογραμμίζει πως με τον κατάλληλο συνδυασμό τροφών στο καθημερινό μας διαιτολόγιο, το οποίο θα περιλαμβάνει απαραίτητα φυτικά προϊόντα πλούσια σε πρωτεΐνη, όπως όσπρια, ταχίνι, θαλασσινά, ρύζι, χαλβά, σιτάρι και σησάμι, η Σαρακοστή είναι η κατάλληλη περίοδος για αποτοξίνωση και αναζωογόνηση του οργανισμού μας!

 

Return to category
 
Τελευταία άρθρα