fe-mail.gr

Fe-mail.gr

 

 

FNL Best Restaurant Awards 2020: Τα βραβεία

4 Φεβρουαρίου 2020 | 01:33 μ.μ.

To FNL βράβευσε τους πρωταγωνιστές της ελληνικής γαστρονομικής σκηνής

Μπορεί η λαμπερή απονομή των FNL Best Restaurant Awards που ανέδειξε για ακόμη μια χρόνια τα κορυφαία εστιατόρια της χώρας να μην σημαδεύτηκε από πολλές ανατροπές,  παρολαυτά και εκπλήξεις υπήρχαν και ανακατατάξεις και νέες προσθήκες στον θεσμό και αναμενόμενες στεναχώριες από όσους έχασαν το αστέρι τους, και λαμπερές παρουσίες και πλήθος κόσμου που χειροκρότησε θερμά όλους τους νικητές και συγκίνηση και απ’ όλα.

Άλλωστε πρόκειται για μια «οσκαρική», όπως την χαρακτήρισαν πολλοί παρευρισκόμενοι τελετή που σχεδιάστηκε αποκλειστικά και μόνο με γνώμονα τους πρωταγωνιστές της. Ένα μεγάλο γαστρονομικό δηλαδή γεγονός που παρά την αναμενόμενη κοσμικότητα και την μεγάλη επιτυχία που είχε, εστίασε και φέτος σε όλους εκείνους τους επαγγελματίες της ελληνικής εστιατορικής σκηνής και του τουρισμού που συντέλεσαν καθοριστικά στην ανάπτυξη τους.

Επτακόσια πενήντα άτομα κόσμησαν με την παρουσία τους τη μεγάλη βραδιά της γαστρονομίας, την Τρίτη 5 Φεβρουαρίου. Όπου κι αν γυρνούσες το κεφάλι στους διαδρόμους του αριστοκρατικού και υπερπολυτελούς Ecali Club, το οποίο φιλοξένησε και φέτος με άψογο τρόπο την διοργάνωση, έβλεπες ένα σωρό σεφ, εστιάτορες, επιχειρηματίες, δημοσιογράφους, ξενοδόχους, διευθυντές περιοδικών και site, foodies και πολλούς αναγνώστες και φίλους του FNL που έγιναν κυριολεκτικά μια παρέα. Ανέβηκαν μέχρι την Εκάλη για να δώσουν το παρών στον θεσμό που μέσα σε τρία χρόνια καθιερώθηκε με την εγκυρότητα του, δίνοντας το στίγμα της νέας εποχής στην αξιολόγηση της ελληνικής εστιατορικής σκηνής. Επιστέγασμα αυτής της διαδικασίας είναι και πάλι η δημιουργία ενός αξιόπιστου και σύγχρονου οδηγού εστιατορίων που δημιουργείται για να απαντά στα ερωτήματα του κοινού και όχι για πυροτεχνικούς λόγους προβολής τους. Ήδη τα αποτελέσματα, οι βαθμολογίες και όλες οι πληροφορίες για τα βραβευμένα εστιατόρια έχουν αναρτηθεί στο ειδικό section FNL Best Restaurant Awards μέσα στο site, ενώ ο έντυπος οδηγός θα κυκλοφορήσει ένθετος στο περιοδικό eat me, μαζί με το ΕΘΝΟΣ της Κυριακής, στις 3 Μαρτίου, και θα πωλείται επίσης και σε επιλεγμένα βιβλιοπωλεία σε όλη την Ελλάδα.

Η βροχή είχε δυναμώσει για τα καλά και λίγο πριν ανοίξει η πόρτα του ειδικά σχεδιασμένου και εντυπωσιακού χώρου που θα γινόταν η τελετή απονομής των FNL Best Restaurant Awards 2019, οι προσκεκλημένοι αντάλλασσαν τους πρώτους χαιρετισμούς στους χώρους υποδοχής του Ecali Club, ενώ ακριβώς στις οχτώμιση πλημμύρισαν κυριολεκτικά την αίθουσα και περίπου στις εννιά η τελετή ξεκίνησε με δυναμικό τρόπο και φοβερό κέφι, μια και φέτος χρέη παρουσιαστή ανέλαβε ένα από τα μεγαλύτερα αστέρια της ελληνικής τηλεόρασης, ο ηθοποιός και σεναριογράφος κορυφαίων σειρών, Γιώργος Καπουτζίδης. Όπως ήταν αναμενόμενο συνεπήρε με το ταλέντο και το μπρίο του τους πάντες, ενώ με τις θανατηφόρα χιουμοριστικές ατάκες του αλλά και τον αδιαμφισβήτητο επαγγελματισμό του χάρισε στην απονομή των γαστρονομικών βραβείων, φοβερή ζωντάνια και λάμψη.

Ο εμπνευστής του θεσμού και διευθυντής του FNL αλλά και του περιοδικού eat me, Πάνος Δεληγιάννης, καλωσόρισε με την σειρά του το κοινό, θυμίζοντας με συντομία τις βασικές αρχές που διέπουν τα FNL Best Restaurant Awards, και σαν μαθηματικός εκτός από κριτικός εστιατορίων αποτύπωσε από άμβωνος σε αριθμούς και κάποιες αλλαγές που σημειώθηκαν στην διαδικασία: «Τα FNL Best Restaurant Awards έδειξαν για ακόμη μια χρόνια τη μεγάλη δυναμική της αγοράς και τα αντανακλαστικά τους, καθώς αρκετά εστιατόρια έχασαν το αστέρι τους και πολύ περισσότερα κέρδισαν, ενώ από τις 17 κατηγορίες των μεγάλων βραβείων μόνο πέντε νικητές ήταν ίδιοι με το 2018.» Στην συνέχεια ο Γιώργος Καπουτζίδης ανακοίνωσε την απόφαση της κριτικής επιτροπής του θεσμού να μην δώσει φέτος σε κανένα το βραβείο για τον καλύτερο πρωτοεμφανιζόμενο σεφ, ενώ αμέσως μετά απονεμήθηκαν τα αστέρια στα νεοσύστατα εστιατόρια που ξεκίνησαν την πλεύσης τους μέσα στο 2018.

Τα καλύτερα ελληνικά εστιατόρια

Αυτά είναι τα 135 βραβευμένα εστιατόρια για το 2020 όπως τα αξιολόγησε η επιτροπή των FNL Best Restaurant Awards. Από αυτά τρία εστιατόρια κέρδισαν τρία αστέρια, σε 31 απονεμήθηκαν δύο αστέρια και σε 101 ένα αστέρι. Κανένα εστιατόριο δεν πέτυχε την ανώτατη βαθμολογία των τεσσάρων αστεριών. Τέλος, 31 εστιατόρια κέρδισαν για πρώτη φορά αστέρι, τα επτά από αυτά άνοιξαν μέσα στο 2019.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΥΨΗΛΗ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ (15)


Σπονδή, Αθήνα
Squirrel, Danai Beach Resort And Villas, Χαλκιδική


Bill & Coo Gastronomy Project, Μύκονος
CTC, Αθήνα
Elements, Canaves Oia Epitome Hotel, Σαντορίνη
Fresco, Sani Dunes, Χαλκιδική
Lauda, Andronis Boutique Hotel, Σαντορίνη
Lycabettus Restaurant, Andronis Boutique Hotel, Σαντορίνη
Patio, The Margi Hotel, Αθήνα
Premiere, Athenaeum Intercontinental, Αθήνα
Santoro, Grace Hotel, Σαντορίνη
The Treehouse, Ekies All Senses Resort, Χαλκιδική


Alfredo`s, Regency Casino, Θεσσαλονίκη
Kamares by Spondi, Eagles Palace, Χαλκιδική
Water, Sani Resort, Χαλκιδική

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΥΨΗΛΗ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ (7)


Etrusco, Κέρκυρα


Aleria, Αθήνα
Botrini`s, Αθήνα
Hytra, Αθήνα
Selene, Σαντορίνη
Opson, Andronis Arcadia, Σαντορίνη NEW COMER
Varoulko Seaside, Αθήνα

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ (27)


Kooc, Costa Navarino, Πελοπόννησος NEW ENTRY
Mikrasia, Katikies Myconos Hotel, Μύκονος
Ντομάτα, Μαρίνα Sani Resort, Χαλκιδική
Salonica, Macedonia Palace Hotel, Θεσσαλονίκη
Sense, Athens Was Hotel, Αθήνα
Tudor Hall, King George Palace Hotel, Αθήνα


Αθήρι, Αθήνα
Archipelagos, Archipelagos Hotel, Μύκονος NEW ENTRY
Artisanal, Αθήνα NEW ENTRY
Βασίλαινας, Αθήνα NEW ENTRY
Bubo Fine Dining, Ekies All Senses Resort, Χαλκιδική
Cuvée, Aqua Blu, Κως NEW ENTRY
De Paul, Σαντορίνη NEW COMER
Κοντοσώρος, Ξινό Νερό
Kool Life, Life Gallery Hotel, Αθήνα NEW ENTRY
Lady Finger, Andronikos Hotel, Μύκονος
Melia, Lesante Blu Hotel, Ζάκυνθος NEW ENTRY
M-Eating, Μύκονος
Petra, Canaves Oia Hotel, Σαντορίνη NEW ENTRY
Pomo D`Oro, Κέρκυρα
Reeza, Rocabella Hotel, Μύκονος
Salvia, Aristi Mountain Resort, Ζαγοροχώρια
Sea Sense, Φολέγανδρος NEW ENTRY
Throubi, Andronis Concept Hotel, Σαντορίνη
Selene Meze & Wine, Σαντορίνη
Χαρούπι, Θεσσαλονίκη
The White House, Κέρκυρα NEW ENTRY

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ (13)


Γαστροδρόμιο Εν Ολύμπω, Λιτόχωρο
Γιουβετσάκια, Αθήνα
Elies, Καρδαμύλη NEW ENTRY
Ο Θωμάς, Σκλήθρο
Κληματαριά (του Μπέλλου), Κέρκυρα
Στου Κώστα (Βασιλειάδη), Καλαμάτα NEW ENTRY
Μαγικές Κατσαρόλες, Αθήνα
Μεζέν, Βόλος
Μεζέν Salonica, Θεσσαλονίκη
Μπουκαδούρα, Χαλκιδική
Νόμπελος, Ζάκυνθος NEW ENTRY
Χάραμα, Νάουσα
Ωρομέδων, Κως NEW ENTRY

Modern Bistro (11)


Vezene, Αθήνα


Clochard, Θεσσαλονίκη
Cookoovaya, Αθήνα
Idol, Σαντορίνη
Malabar, The Margi Hotel, Αθήνα
Malconi’s, Αθήνα
Μανιτάρι, Θεσσαλονίκη
Scala Vinoteca, Αθήνα
Seven Food Sins, Αθήνα NEW ENTRY
Simul, Αθήνα NEW ENTRY
ΦΒΚ, Αθήνα NEW COMER

ΕΥΡΩΠΑΙΚΕΣ ΚΟΥΖΙΝΕΣ (11)


Ambrosia, Hyatt Regency Hotel, Θεσσαλονίκη
Andromeda Restaurant, Χαλκιδική
Βενετσιάνικο Πηγάδι, Κέρκυρα
Eleonas by Fuga, Eagles Villas, Χαλκιδική
Επτά, Αθήνα NEW ENTRY
GB Roof Garden, Grande Bretagne Hotel, Αθήνα
Giacomo, Αθήνα
Juju, Divani Caravel Hotel, Αθήνα
Κλαδί Ελιάς, Μεσορόπη Καβάλας
Sterna, Kinsterna Hotel, Πελοπόννησος NEW ENTRY
Veritable, Αθήνα NEW COMER

HIGH-END BEACH RESTAURANTS (4)


Scorpios, Μύκονος


Jackie O’, Μύκονος
Kensho Psarrou, Kensho Psarrou Hotel, Μύκονος
SantAnna, Μύκονος

FUSION & ETHNIC ΚΟΥΖΙΝΑ (14)


Matsuhisa Athens, Αθήνα
Matsuhisa Mykonos, Belvedere Mykonos Hotel, Μύκονος
Mr. Pug, Μύκονος
Ovac, Cavo Tagoo Hotel, Μύκονος
Ovac, Cavo Tagoo Hotel, Σαντορίνη


Alali Restaurant, Σαντορίνη NEW ENTRY
Birdman, Αθήνα
Freud Oriental, Αθήνα
Helios, Four Seasons Astir Palace, Αθήνα NEW COMER
NAOS, Σαντορίνη NEW ENTRY
Nikkei, Αθήνα
Nikkei, Μύκονος
Nolan, Αθήνα
Sushimou, Αθήνα

ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΓΙΑ ΚΡΕΑΣ (9)


Base Grill, Αθήνα
Beefbar Mykonos, Μύκονος
Βεργιώτικο, Βέροια
Dome Real Cuisine, Hotel Nikopolis, Θεσσαλονίκη
Drakoulis Dry & Raw Kolonaki
Drakoulis Dry & Raw Voula
Κρητικός, Αθήνα
Παλιά Αθήνα, Θεσσαλονίκη NEW ENTRY
Τηλέμαχος Art Grill, Αθήνα

ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΓΙΑ ΨΑΡΙ (13)


Μαύρη Θάλασσα, Θεσσαλονίκη
Τραβόλτα, Αθήνα


Armyra by Papaioannou, Costa Navarino, Πελοπόννησος NEW ENTRY
Celebrities, Myconian Imperial, Μύκονος NEW ENTRY
Δίχτυα, Σαντορίνη
Δουράμπεης, Αθήνα
Ιθάκη, Αθήνα
Μαρίνα, Χαλκιδική
Μούργα, Θεσσαλονίκη
Παπαϊωάννου, Αθήνα
Toula’s, Κέρκυρα
Τριζόνι, Χαλκιδική
Το Ψαράκι, Σαντορίνη

Street Food (11)


Baba Ghanoush, Αθήνα
Burger Joint, Αθήνα
Dal Professore Pizza, Αθήνα NEW COMER
Falafel Abu Milad, Αθήνα NEW ENTRY
Feyrouz, Αθήνα
Granello, Αθήνα NEW COMER
Guarantee, Αθήνα
Hoocut, Αθήνα
Κώστας, Αθήνα
Mr. Pug’s Canteen, Αθήνα
Pizza Poselli, Θεσσαλονίκη

ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΥΝΟΛΙΚΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ

Γιάννης Μπουτάρης

MOST INFLUENTIAL CHEF

Σωτήρης Κοντιζάς

BEST PASTRY CHEF

Γιώργος Πλατινός

BEST WINE-LIST

Squirrel

Ο θεσμός των FNL Best Restaurant Awards

Όταν το 2016 ο αρχικός πυρήνας της γευσιγνωστικής ομάδας του FNL αποφάσισε να θεσμοθετήσει τα FNL BEST RESTAURANT AWARDS πήρε την απόφαση να κινηθεί εκτός του πλαισίου των εγχώριων βραβεύσεων. Σε ένα κόσμο όπου όλα αλλάζουν με ραγδαίους ρυθμούς και που ο εκδημοκρατισμός της γαστρονομίας επηρεάζει τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε και καταναλώνουμε το φαγητό, θα ήταν τουλάχιστον αναχρονιστικό να μην λαμβάνει κανείς υπόψη του τις σημαντικές εξελίξεις στο γευστικό σύμπαν, αλλά και τα αιτήματα ενός κοινού που τρώει έξω σχεδόν καθημερινά και δεν θεωρεί πια την έξοδο για φαγητό εξαίρεση στην καθημερινότητα των οικιακών του γευμάτων.

Με αυτά τα δεδομένα αντιλαμβανόμαστε πως ολόκληρος ο πλανήτης έχει υιοθετήσει έναν άλλο τρόπο να προσεγγίζει την εστίαση. Αποζητά και εκτιμάει το street food, αγαπάει το απλό καθησυχαστικό φαγητό, που ονομάζουμε comfort και ξετρελαίνεται να ανακαλύπτει την ευγένεια τόσο στα καθημερινά φαγητά του άλλοτε, με τον τρόπο που τα «ερμηνεύουν» σήμερα οι σεφ στα πλαίσια της ανερχόμενης τάσης του bistronomy, όσο και στα πιο πολυτελή, γαστρονομικά τους εστιατόρια. Για αυτό θελήσαμε να θεσμοθετήσουμε βραβεία που θα αποτύπωναν αυτές τις αλλαγές, θα λάμβαναν υπόψη το στιλ κάθε εστιατορίου και θα αποτιμούσαν τη γενικότερη προσπάθεια των εστιατόρων και των μαγείρων να εκφράσουν τη γαστρονομική φιλοσοφία τους. Τα βραβεία αυτά θα έπρεπε πρωτίστως και ταυτόχρονα να απαντούν στα ερωτήματα του καταναλωτή, πληροφορώντας τον επακριβώς τι είναι το κάθε εστιατόριο από αυτά που βραβεύσαμε και τι θα πρέπει να περιμένει από αυτό. Τα γαστρονομικά βραβεία του FNL επιχειρούν να φέρουν στο προσκήνιο όλους τους πρωταγωνιστές της ελληνικής εστιατορικής σκηνής οι οποίοι συντελούν καθοριστικά στην ανάπτυξη της, εμπλουτίζοντας την εθνική γευστική παρακαταθήκη μας. Το FNL παρακολουθώντας στενά την παγκόσμια εστιατορική αγορά και με γνώμονα σαφώς ότι η γαστρονομία εξελίσσεται διεθνώς ως ένα από τα βασικότερα κριτήρια για την επιλογή ενός προορισμού, φωτίζει με τα αστέρια του, όλα εκείνα τα σημεία εστίασης που μπορούν να συμβάλουν, εκτός από το να πριμοδοτούν ασφαλώς την δική μας απόλαυση, στην γενικότερη ανάπτυξη της Ελλάδας, ενισχύοντας την βαριά βιομηχανία της, που δεν είναι άλλη από τον τουρισμό.

    θελήσαμε να θεσμοθετήσουμε βραβεία που θα αποτύπωναν αυτές τις αλλαγές, θα λάμβαναν υπόψη το στιλ κάθε εστιατορίου και θα αποτιμούσαν τη γενικότερη προσπάθεια των εστιατόρων και των μαγείρων να εκφράσουν τη γαστρονομική φιλοσοφία τους

Πρωταρχικό μέλημα μας ήταν να δώσουμε ξεκάθαρη έμφαση στην κουζίνα της χώρας μας και στα τοπικά προϊόντα. Φροντίσαμε λοιπόν να διαχωρίσουμε την ελληνική γαστρονομία σε τρεις βαθμίδες, τιμώντας τόσο τους θεματοφύλακες της παραδοσιακής μας κουζίνας, η οποία αποτελεί πηγή έμπνευσης για οποιονδήποτε θελήσει να αποδώσει με δημιουργικό τρόπο τις γεύσεις αυτού του τόπου, όσο κι εκείνους που την αποδίδουν εύστοχα με μια μοντέρνα αισθητική, γεφυρώνοντας το χθες με το σήμερα, μέχρι τους απόλυτους εκφραστές της ύψιστης εκδοχής της που μεταφράζεται ακόμη και ως μαγειρική καλλιτεχνία.

Η αποτύπωση της σύγχρονης γευστικής αισθητικής, καθώς και η ανάδειξη των χώρων εστίασης, όπου εκδηλώνονται συνεχώς οι νέες τάσεις, είναι ο κεντρικός άξονας των FNL BEST RESTAURANT AWARDS. Ο στόχος των βραβείων υπήρξε ξεκάθαρος εξ´ αρχής: αφορά την κατάρτιση, στο άμεσο μέλλον, ενός πλήρους οδηγού που θα ανανεώνεται και θα επαναξιολογεί, κάθε χρονιά, τα καλύτερα εστιατόρια σε ολόκληρη την χώρα. Η επανάσταση που γίνεται στην γαστρονομική σκηνή μας οδήγησε στην απόφαση να αποτυπώσουμε αυτές τις εξελίξεις σε ένα χρηστικό οδηγό, ο οποίος κάθε χρόνο εμπλουτίζεται με καινούργια γεωγραφικά διαμερίσματα με σκοπό σύντομα να καλύψει απ´άκρη σ’ άκρη ολόκληρη την ελληνική επικράτεια.

Η πολυμελής και πολυσυλλεκτική επιτροπή των FNL BEST RESTAURANT AWARDS, η οποία επιδίδεται κάθε χρόνο σε ένα μεγάλο γαστρονομικό οδοιπορικό αναζητώντας και βαθμολογώντας τα εστιατόρια των περιοχών που επισκέπτεται, κατέληξε πως βραβεύει σε δύο επίπεδα. Όλα τα εστιατόρια αξιολογούνται με τα αστέρια του FNL. Παράλληλα όμως χωρίζονται σε κατηγορίες με βάση τη γαστρονομική τους πρόταση και το στιλ τους. Καθώς ωριμάζει ο θεσμός κι έχοντας διαπιστώσει πως το νόημα του βραβείου του ενός νικητή μεταξύ ίσων ανά κατηγορία δεν γινόταν αντιληπτό από όλους με τον ίδιο τρόπο, αποφασίσαμε να το καταργήσουμε.

    Καθώς ωριμάζει ο θεσμός κι έχοντας διαπιστώσει πως το νόημα του βραβείου του ενός νικητή μεταξύ ίσων ανά κατηγορία δεν γινόταν αντιληπτό από όλους με τον ίδιο τρόπο, αποφασίσαμε να το καταργήσουμε

Η διαφοροποίηση όμως ανάμεσα στο ένα αστέρι και τα δύο, τρία ή τέσσερα παραμένει βασικό σημείο στην φιλοσοφία των αστεριών του FNL. Ενώ τα εστιατόρια που κερδίζουν ένα αστέρι μπορεί να μην είναι απολύτως συγκρίσιμα μεταξύ δεδομένου ότι ακολουθούμε τη λογική του «καλό στην κατηγορία του», τα εστιατόρια με δύο, τρία ή τέσσερα αστέρια είναι απολύτως συγκρίσιμα σε ότι αφορά στη γαστρονομική τους ποιότητα. Έτσι, ενώ με ένα αστέρι μπορεί να αξιολογηθεί ένα street-food, μια ταβέρνα, ένα bistro, αλλά και ένα πολυτελές, γαστρονομικό εστιατόριο με το σκεπτικό πως το καθένα είναι ισότιμα «καλό στην κατηγορία του», στις επόμενες κατηγορίες, των δύο, τριών και τεσσάρων αστεριών θα πρέπει η γευστική τους ποιότητα να είναι απολύτως του ιδίου επιπέδου, ανεξαρτήτως στιλ.


Η κλίμακα της βαθμολογίας

1 αστέρι: καλό στην κατηγορία του. Με ένα αστέρι βαθμολογείται οποιοδήποτε σημείο εστίασης ξεχωρίζει για τις γευστικές επιδόσεις του εντός της κατηγορίας του, είτε αυτή είναι η γαστρονομική κουζίνα, η έθνικ, το comfort food, είτε μια ταβέρνα ή ακόμη και ένα σημείο street food.

2 αστέρια: πολύ καλό εστιατόριο ανεξαρτήτως κατηγορίας. Με δύο αστέρια θα μπορούσε επίσης να αξιολογηθεί κι ένα απλό εστιατόριο οποιουδήποτε στιλ εφόσον οι γευστικές επιδόσεις του και η ποιότητα των υλικών του αντανακλώνται σε τέτοιο βαθμό που να το φέρνει στα πρόθυρα της υψηλής γαστρονομίας.

3 αστέρια: εξαιρετικό εστιατόριο διεθνούς κλάσης. Μόνο τα κορυφαία γαστρονομικά εστιατόρια της χώρας θα μπορούσαν να αποσπάσουν μια τόσο υψηλή διάκριση.

4 αστέρια: ένα μεγάλο εστιατόριο. Μόνο ένα πραγματικά άριστο εστιατόριο που θα ανήκει στην παγκόσμια ελίτ μπορεί να διεκδικήσει την κορυφαία διάκριση του FNL!


Οι κατηγορίες

Διεθνής Υψηλή Γαστρονομία: Συμπεριλαμβάνονται τα γαστρονομικά εστιατόρια που εμπνέονται από τις μεγάλες κουζίνες του κόσμου και η πρόταση τους χαρακτηρίζεται από μεγάλη τεχνική αρτιότητα, πρωτοτυπία και μαεστρική διαχείριση των άριστων πρώτων υλών.

Ελληνική Υψηλή Γαστρονομία: Συμπεριλαμβάνονται τα εστιατόρια που αντλούν την έμπνευση τους κυρίως από τη μαγειρική παράδοση του τόπου μας, χρησιμοποιώντας την καλύτερη ποιότητα των προϊόντων, ενώ παντρεύουν λόγιες και δημώδεις μαγειρικές τεχνικές, αποδίδοντας έτσι με εκλεπτυσμένο και δεξιοτεχνικά μεταμοντέρνο τρόπο γευστικές μνήμες που είναι καταγεγραμμένες στο DNAτων Ελλήνων.

Σύγχρονη Ελληνική Κουζίνα: Στη κατηγορία αυτή εντάσσονται τα εστιατόρια που πατώντας γερά στις ρίζες της ελληνικής κουζίνας, τη μετουσιώνουν σε κάτι πιο σύγχρονο προσθέτοντας νεωτεριστικές πινελιές χωρίς να αλλοιώνουν την ταυτότητα της, ώστε να μετασχηματιστεί σε αυτό που μέλλει να αποτελέσει τη παράδοση του αύριο.

Παραδοσιακή Ελληνική Κουζίνα: Τα παραδοσιακά εστιατόρια θεσμοί τα οποία αποδίδουν με το καλύτερο δυνατό τρόπο την αυθεντική ελληνική γεύση, δίνοντας μεγάλη έμφαση στα κορυφαίας ποιότητας προϊόντα του τόπου μας.

Ευρωπαϊκές Κουζίνες: Στην κατηγορία αυτή συμπεριλαμβάνονται τα εστιατόρια που σερβίρουν μια ιδιαιτέρως προσεγμένη κουζίνα που αντλεί την έμπνευση της από τις παραδοσιακές γαστρονομικές κουλτούρες των ευρωπαϊκών χωρών.

ModernBistro: Στη κατηγορία αυτή εντάσσονται όλα εκείνα τα σύγχρονα εστιατόρια που σερβίρουν από πληθωρικό finecasualφαγητό μέχρι αυθόρμητα, ανεπιτήδευτα ή και ραφιναρισμένα γαστρονομικά πιάτα, όχι απαραιτήτως με πολυτελή υλικά, που ξυπνάνε το ενδιαφέρον κυρίως λόγω της βαθιάς νοστιμιάς και του αντισυμβατικού χαρακτήρα τους.

Fusion & Ethnic: Εστιατόρια τα οποία σερβίρουν μια ξεχωριστή κουζίνα στην οποία παντρεύονται ετερόκλητα μεταξύ τους γευστικά πολιτισμικά στοιχεία σε ένα ερεθιστικό αμάλγαμα εξωτισμού και δυτικότροπων τεχνικών ή εστιατόρια τα οποία αποδίδουν με όσο το δυνατόν αυθεντικότερο τρόπο το γευστικό φολκλόρ χωρών πέρα από τα σύνορα της παραδοσιακής Ευρώπης.

Εστιατόριο για Ψάρι: Τα σημεία εστίασης που δίνουν απόλυτη έμφαση στην εκλεκτική ψαροφαγία, αναδεικνύοντας το ευαίσθητο προφίλ της πρώτης ύλης με κάθε δυνατό μαγειρικό τρόπο.

Εστιατόριο για Κρέας: Τα εξειδικευμένα εστιατόρια και οι ταβέρνες που σερβίρουν μια μεγάλη γκάμα από υψηλής ποιότητας κρέατα και ξεχωρίζουν τόσο για την αναζήτηση στην προέλευση στις κοπές όσο για την τεχνική επιδεξιότητα της κουζίνας που εγγυάται τη μέγιστη δυνατή απόλαυση.

Street Food: Τα σημεία εστίασης που σερβίρουν ένα απλό φαγητό πληθωρικής νοστιμιάς ως επί το πλείστον στο χέρι, το οποίο αποδίδεται με τόση φροντίδα, μεράκι και προσοχή στη λεπτομέρεια που θα μπορούσαμε να το απολαύσουμε ακόμα και σε ένα «κανονικό» εστιατόριο.

Τα κριτήρια αξιολόγησης

Το FNL, έχοντας φιλοξενήσει εκατοντάδες ενυπόγραφες κριτικές ελληνικών εστιατορίων καθώς και των πιο πολυσυζητημένων και δημοφιλών εστιατορίων του εξωτερικού, επιτρέπει στην κριτική επιτροπή να τοποθετεί αξιολογικά τα εστιατόρια σε μια κλίμακα διεθνούς εμβέλειας. Κάθε εστιατόριο αξιολογείται από μέλη της γευσιγνωστικής επιτροπής μία ή και περισσότερες φορές κατά τη διάρκεια της χρονιάς με αυστηρά αξιολογικά κριτήρια όπως είναι η ανάδειξη της ποιοτικά καλύτερης δυνατής πρώτης ύλης, η τεχνική επάρκεια του σεφ στην εκτέλεση μιας συνταγής, η σύνθεση του μενού και το κατά ποσό εκφράζει με ακρίβεια τη γενικότερη ταυτότητα του εστιατορίου, η πολυπλοκότητα, η αρμονία, το γευστικό βάθος και η παρουσίαση ενός πιάτου, καθώς κι η ικανότητα του σεφ να επιχειρεί δημιουργικές σπεσιαλιτέ, συνδυάζοντας με τόλμη και φαντασία κορυφαία υλικά.

Τα ειδικά βραβεία

Βραβείο Συνολικής Προσφοράς: Το βραβείο συνολικής προσφοράς απονέμεται σε εξέχουσες προσωπικότητες που με τη δράση και το διαμέτρημα τους έχουν συμβάλει στην προώθηση του γαστρονομικού ιδεώδους στη χώρα μας.

Most Influential Chef: Το βραβείο του πλέον επιδραστικού σεφ απονέμεται στον σεφ που με το έργο, το ήθος και την πολυσχιδή προσωπικότητα του δημιουργεί και πρωτοστατεί σε γευστικές τάσεις, εμπνέει σε μεγάλο βαθμό τους νεότερους μάγειρες και γίνεται παράδειγμα προς μίμηση ή επηρεάζει θετικά μια μεγάλη μερίδα του κοινό, ξυπνώντας το ενδιαφέρον της για την ενασχόληση με τη γαστρονομία και τα προϊόντα του τόπου μας.

Best Wine List: Το βραβείο της καλύτερης λίστας κρασιών, πέρα από το τεράστιο εύρος και τη σπανιότητα των προτάσεων της συνυπολογίζει και την καθοριστική συμβολή του οινοχόου στη μεγιστοποίηση της απόλαυσης του γεύματος.

Καλύτερος Πρωτοεμφανιζόμενος Σεφ: Απονέμεται σε εκείνον τον μάγειρα ο οποίος έκανε το ντεμπούτο του σε ένα εστιατόριο κατά τη διάρκεια της χρονιάς, υπογράφοντας για πρώτη φορά εξ´ ολοκλήρου ένα μενού υψηλών προδιαγραφών που κατάφερε να εντυπωσιάσει την κριτική επιτροπή.

Best Pastry Chef: Απονέμεται στον ζαχαροπλάστη που έχει δημιουργήσει εμπνευσμένα, πολύπλοκα, καλαίσθητα και άρτια εκτελεσμένα επιδόρπια, τα οποία θα μπορούσαν να σερβίρονται σε οποιοδήποτε σπουδαίο εστιατόριο στο κόσμο.


Και μια ανακοίνωση για το 2021

Επειδή αντιλαμβανόμαστε πως ο κόσμος αλλάζει, για αυτό πιστεύουμε πως και τα βραβεία μας θα πρέπει όχι μόνο να ακολουθούν τις αλλαγές αλλά και να τις προκαλούν. Για αυτό για το 2021 θεσπίζουμε ένα βραβείο αειφόρας διαχείρισης (sustainability) που θα απονέμεται σε ένα εστιατόριο, ανεξαρτήτως κατηγορίας και ένα βραβείο τροφοσυλλογής (sourcing) για εκείνον τον σεφ, που όχι μόνο ασχολείται με την πρώτη ύλη, αλλά και την εντοπιότητα της.

Πηγή: fnl-guide.com

icon Προσθήκη Σχόλιου

FNL Best Restaurant Awards 2020: Τα βραβεία


Παρακαλούμε συμπληρώστε τα πεδία που σημειώνονται με *

Τίτλος:*


E-mail:
Θα χρησιμοποιήσουμε το email σας για να σας ενημερώσουμε για ενδεχόμενες απαντήσεις στα σχόλια σας.


Σχόλιο:*


This is a captcha-picture. It is used to prevent mass-access by robots. (see: www.captcha.net)

Γράψτε τους 3 χαρακτήρες που βλέπετε στο πλαίσιο.




Return to category

Σχόλια

Attention Παρακαλούμε τα σχόλια σας να είναι κόσμια και να μην περιέχουν υβριστικό περιεχόμενο.

 
Τελευταία άρθρα