fe-mail.gr

Fe-mail.gr

 

Ματιές στον κόσμο

Κι έμοιαζε, τόσο καλή ιδέα

15 Σεπτεμβρίου 2007 | 04:42 μ.μ.

Αλβανός ψαράς - πάνω στα νεύρα του - έβαλε φωτιά στο αυτοκίνητό του, μετά από την ήττα που είχε η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της χώρας του, από την εθνική Ολλανδίας και οι πυροσβέστες απέτυχαν να σβήσουν τη φωτιά, επειδή κάποιος είχε κλέψει το νερό τους.
Ο Vilson Alushi είχε ορκιστεί να κάψει το φορτηγάκι με το οποίο μετέφερε τα ψάρια του, εάν η Αλβανία απετύγχανε να κερδίσει ένα βαθμό απέναντι στις Κάτω Χώρες την προηγούμενη Τετάρτη. Ο Ολλανδός επιθετικός Ruud van Nistelrooy έβαλε το νικητήριο γκολ στις καθυστερήσεις του αγώνα και έτσι έγινε η αφορμή για να εκπληρώσει ο οργισμένος ψαράς την υπόσχεσή του. Ο Alushi κατάβρεξε το αυτοκίνητό του με βενζίνη στο κέντρο της νότιας πόλης Delvine και παρά τις αντιρρήσεις των φίλων του που προσπάθησαν να τον αποτρέψουν, του έβαλε φωτιά.
Αμέσως έφθασαν οι πυροσβέστες στο συμβάν και ξετύλιξαν τη μάνικα του πυροσβεστικού αυτοκινήτου, για να διαπιστώσουν άναυδοι ότι ήταν άδειο από νερό. Φαίνεται ότι οι κάτοικοι που ζουν κοντά στο σταθμό της πυροσβεστικής είχαν στραγγίξει τη δεξαμενή του αυτοκινήτου, σε μια προσπάθεια να βοηθηθούν να αντιμετωπίσουν τη χρόνια έλλειψη νερού στην Αλβανία.Έκκληση της UNICEF για τα παιδιά του Ιράκ

23 Μαΐου 2007 | 11:49 π.μ.

Τα παιδιά του Ιράκ, που είναι θύματα των συγκρούσεων των τελευταίων εικοσιπέντε χρόνων τείνουν να μετατραπούν σε μια επιδεινούμενη ανθρώπινη τραγωδία.
Το αρμόδιο Ταμείο για τα παιδιά της UNICEF κάνει έκκληση για περισσότερη βοήθεια, δηλώνοντας ότι εξαιτίας του πολέμου στο Ιράκ, τέσσερα εκατομμύρια κάτοικοι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους κι απ’ αυτούς τα δύο εκατομμύρια είναι παιδιά. Η βία καθημερινά αφήνει πίσω της χήρες και ορφανά παιδιά, που πρέπει μόνοι τους να αγωνιστούν για να επιβιώσουν.
Οι ανάγκες γι’ αυτά τα παιδιά ξεπερνούν την διεθνή ενίσχυση που έχει ήδη παρασχεθεί. Υπολογίζεται ότι για το επόμενο εξάμηνο θα χρειαστούν περισσότερα από 42 εκατομμύρια δολάρια για την βοήθεια αυτών των παιδιών. Είναι χρήματα με τα οποία η UNICEF προσπαθεί να καλύψει τις ανάγκες για εμβόλια, τρόφιμα, καθαρό νερό και σχολεία.

Χρειάζονται επίσης κεφάλαια για να υποστηριχθούν οι κυβερνήσεις της Συρίας και της Ιορδανίας, έτσι ώστε να μπορέσουν να προσφέρουν καλύτερη υγειονομική περίθαλψη στα παιδιά που έχουν καταφύγει σ’ αυτές τις χώρες. 

 «Η εμπειρία μας από την καθημερινή αντιμετώπιση των προβλημάτων μέσα στο Ιράκ επιβεβαιώνει ότι η ενίσχυση πράγματι φθάνει στα παιδιά και έχει έναν τεράστιο αντίκτυπο, ακόμη και στις εξαιρετικά επισφαλείς περιοχές», δηλώνει ο  προϊστάμενος των διαδικασιών έκτακτης ανάγκης  της UNICEF Daniel Toole και συνεχίζει «ένα τέτοιο παράδειγμα ήταν ένα πρόσφατο πρόγραμμα ανοσοποίησης στο πλαίσιο του οποίου, 3.6 εκατομμύριο παιδιά εμβολιάστηκαν ενάντια στην ιλαρά, την παρωτίτιδα και την ερυθρά».
Αλλά προειδοποίησε ότι η χολέρα θα μπορούσε να είναι ένα πρόβλημα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, αναφέροντας πέντε περιπτώσεις μεταξύ των παιδιών ηλικίας κάτω των 12 ετών, στην πόλη Najaf.  Η έλλειψη καθαρού πόσιμου νερού και υγειονομικής περίθαλψης θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο ενός ξεσπάσματος μιας μεγάλης τέτοιας επιδημίας. Γι’ αυτό το λόγο προετοιμάζονται για την προώθηση ενός μεγάλου προγράμματος προώθησης πόσιμου νερού, σε μια προσπάθεια να μειώσουν τους κινδύνους της εμφάνισης αυτής της μοιραίας αρρώστιας.

 Το Cutty Sark στις φλόγες

22 Μαΐου 2007 | 06:41 μ.μ.

Το σκάφος που αποτελούσε ένα σημαντικό παράδειγμα της θαλάσσιας κληρονομιάς της Μεγάλης Βρετανίας  και ήταν το γνωστό έμβλημα του Cutty Sark, τυλίχτηκε στις φλόγες με αποτέλεσμα να υποστεί μεγάλη καταστροφή.
Το σκάφος ηλικίας 138 χρόνων, ήταν ο «τελευταίος επιζών» μιας εποχής, που η Μεγάλη Βρετανία κυριαρχούσε στις θαλάσσιες μεταφορές. Το βασικό του δρομολόγιο ήταν για την μεταφορά τσαγιού από την νότια  Κίνα στην Αγγλία.
Από το προηγούμενο Νοέμβριο, το σκάφος είχε ανελκιστεί και βρισκόταν  για επισκευή στην αποβάθρα του Greenwich, στο νοτιοανατολικό Λονδίνο. Πολλά τμήματα του σκάφους είχαν αφαιρεθεί κατά την διάρκεια των επισκευών, με αποτέλεσμα να σωθούν και από την πυρκαγιά
Η αστυνομία πιστεύει ότι θα οδηγηθεί στους δράστες του εμπρησμού, από τις εικόνες που έχουν καταγραφεί στις κάμερες ασφαλείας που υπήρχαν στο χώρο.
Ο ζωντανός αυτός θρύλος των θαλασσών αποτελούσε πόλο έλξης δεκαπέντε εκατομμυρίων τουριστών, που εδώ και χρόνια το επισκέπτονταν σαν ένα από τα βασικά αξιοθέατα του Λονδίνου. 

 Έφηβος αποκεφάλισε τη μητέρα του

15 Μαΐου 2007 | 11:38 π.μ.

Ένας ιάπωνας έφηβος, μπήκε μέσα σ’ ένα αστυνομικό τμήμα στην πόλη Aizuwakamatsu, βόρεια του Τόκιο, μεταφέροντας στην τσάντα του, ένα κομμένο ανθρώπινο κεφάλι και υποστήριξε ότι έχει σκοτώσει τη μητέρα του.
Τα ΜΜΕ αργότερα ανέφεραν ότι βρέθηκε το υπόλοιπο σώμα στο σπίτι του νεαρού.
Το γεγονός αυτό, είναι το πιο πρόσφατο σε μια σειρά φρικιαστικών δολοφονιών που συμβαίνουν αυτήν την εποχή στην Ιαπωνία.
Τη Δευτέρα ένα κομμένο ανθρώπινο πόδι ανακαλύφθηκε σε έναν μικρό ποταμό στο κεντρικό Τόκιο.
Τον Ιανουάριο, μια γυναίκα 32 χρονών συνελήφθη, αφού πρώτα ομολόγησε τη δολοφονία του συζύγου της. Πρώτα τον διαμέλισε με ένα πριόνι και στην συνέχεια πέταξε τα μέλη του σε διάφορα σημεία γύρω από το Τόκιο.
Στην πιο πρόσφατη περίπτωση, το αγόρι, που λέγεται ότι είναι σπουδαστής γυμνασίου, είπε σύμφωνα με υπάρχουσες πληροφορίες στην αστυνομία, ότι σκότωσε μόνος του τη μητέρα του κατά τη διάρκεια της νύκτας, την ώρα που αυτή κοιμόταν.
Ο νεαρός, απ’ ότι λέγεται, δεν παρακολουθούσε τα μαθήματά του και ήταν υπό ψυχιατρική παρακολούθηση. Στους αστυνομικούς δήλωσε « Θα ήταν καλό εάν έλειπαν απ’ αυτό τον κόσμο ο πόλεμος και η τρομοκρατία. Δεν μ’ ενδιαφέρει ποιόν σκότωσα»
Δημοσιογραφικές πηγές αναφέρουν, ότι σήμερα η μητέρα θα είχε τα 47α γενέθλια της και ότι ο νεαρός έμενε μαζί με τον μικρότερο αδελφό του σε ξεχωριστό διαμέρισμα, το οποίο όπως είπαν οι γείτονες επισκεπτόταν η μητέρα συχνά, για να τους φροντίσει.
Το Aizuwakamatsu βρίσκεται στο νομαρχιακό διαμέρισμα του Φουκουσίμα, περίπου 200km βόρεια του Τόκιο.Ήθελαν να ζήσουν.

4 Μαΐου 2007 | 08:43 μ.μ.

Τα δύο πρόωρα δίδυμα, που γεννήθηκαν και το ένα είχε μόνο το ένα τρίτο από το μέγεθος του αδελφού του, έχουν πια πολύ μεγάλες πιθανότητες για να επιζήσουν.

Ο Lincoln Ryman είχε βάρος ακριβώς 530 γραμμάρια όταν γεννήθηκε πριν από 11 εβδομάδες μαζί με τον μεγάλο του αδελφό τον Byron, ο οποίος ζύγισε 1.500 γραμμάρια.
Οι γιατροί στο Βασιλικό Γυναικολογικό Νοσοκομείο του Σίδνεϊ, κατέβαλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να σώσουν τα δύο αγόρια, όταν ανακάλυψαν ότι βρίσκονταν αντιμέτωποι με μια σχετικά σπάνια και περίπλοκη εγκυμοσύνη.
Το αίμα έρεε από το Lincoln στον Byron, βάζοντας την ζωή και των δύο σε κίνδυνο. 
Η μητέρα τους, Nicole, είχε την υποχρέωση για να προετοιμαστεί για το χειρότερο, όταν αποφασίστηκε ότι η καλύτερη επιλογή θα ήταν η διακοπή της κύησης την 29η εβδομάδα με καισαρική, για να γεννηθούν τα παιδιά.
Οι γιατροί έδωσαν στο Lincoln μία στις τρεις πιθανότητες να επιβιώσει, επειδή ήταν τόσο λίγο ανεπτυγμένος.

 

 Η μητέρα , Nicole Ryman

Παρά το πολύ χαμηλό βάρος του ο μικρός Lincoln και μετά την αναγκαία χειρουργική επέμβαση καρδιάς στην οποία υποβλήθηκε μόλις γεννήθηκε, σήμερα αναπτύσσεται κανονικά, όπως και ο αδελφός του.
Φτωχές πιθανότητες επιβίωσης
Η Nicole και ο σύζυγός της Todd, που συνέλαβαν με εξωσωματική, πέρασαν πολύ δύσκολες μέρες.
Η κα Ryman τώρα λεει: «Πετάμε στα σύννεφα, δεν μπορούσαμε να πιστέψουμε ότι θα καταφέρναμε να έχουμε και τους δύο. Στην αρχή τρομάξαμε, αλλά τώρα πια όλα πηγαίνουν αρκετά καλά και ξέρω ότι πρόκειται να είμαι σε θέση να τους πάρω και το δύο σπίτι».
Οι γιατροί υπολογίζουν ότι θα μπορεί να πάρει τον Byron στο σπίτι, στο τέλος της επόμενης εβδομάδας. Ο Lincoln θα παραμείνει στην εντατική μονάδα νεογνών του νοσοκομείου - για παρακολούθηση - για άλλο ένα μήνα.

- Ο Dr. Parag Misha, που έχει αναλάβει τα δίδυμα, είπε για το Lincoln: «Οι πιθανότητες επιβίωσης που του είχα δώσει ήταν λιγότερο από 30% επειδή ήταν τόσο μικρός.
Ελπίζω ότι σύντομα θα αρχίσει να παίρνει βάρος πιο γρήγορα και θα πλησιάσει σύντομα τον αδελφό του». 
Τελευταία άρθρα