fe-mail.gr

Fe-mail.gr

 

Τατουάζ: Οι μύθοι και οι αλήθειες.

27 Απριλίου 2007 | 01:42 μ.μ.

 ...από τη " Lili"  

 

Άνοιξε ο καιρός και όλο και περισσότεροι άνθρωποι κάθε ηλικίας, σκέφτονται να στολίσουν το σώμα τους με ένα τατουάζ.
Ο αριθμός των γυναικών που έχουν αποκτήσει ένα τα τελευταία χρόνια είναι ενδεικτικός της αλλαγής της νοοτροπίας που υπήρχε.
Δέκα  με δεκαπέντε χρόνια πριν, τατουάζ έκαναν οι φυλακισμένοι, για να νιώσουν ότι έχουν έλεγχο τουλάχιστον σε κάποιο κομμάτι…το σώμα τους.
Τατουάζ έκαναν επίσης οι ναυτικοί και οι ναρκομανείς- για να καλύψουν τις τρύπες από τις βελόνες στα μπράτσα τους.

 

 Αυτή ήταν η ισοπεδωτική υπάρχουσα νοοτροπία, σε γενικές γραμμές. Το τατουάζ  είχε κακή φήμη κι ας ξεκίνησε σε φυλές πρωτόγονες για να υποδηλώσει την «θέση» και την ιδιότητα του ατόμου στην φυλή, κι ας εξευγενίστηκε στην Άπω ανατολή.

  Στην δύση, οποίος είχε τατουάζ, ήταν προβληματικός. Το τατουάζ δεν ήταν τέχνη, ήταν στίγμα.
Ψυχολόγοι μάλιστα ενίσχυαν την γενική άποψη αυτή, λέγοντας ότι όσοι κάνανε τατουάζ ήταν συνήθως εσωστρεφείς και έτσι επικοινωνούσαν τι είχανε μέσα τους  ή τι θα θέλανε να είναι κατά βάθος. Ότι έτσι προσπαθούσαν να ξεχωρίσουν από το πλήθος ή προσπαθούσαν- για λόγους άμυνας - να φανούν τρομαχτικοί.

 

Όλα αυτά μέχρι πριν λίγα χρόνια, που το τατουάζ έγινε μόδα, απενοχοποιήθηκε και τα στούντιο φυτρώσανε σαν τα μανιτάρια.

Η διαδικασία απλή, δίπλωμα δεν χρειαζόταν καν, το τοπίο ήταν θολό όσον αφορούσε το που υπάγονταν οι τατουατζήδες, και το σωματείο τους, στα σπάργανα. Το τατουάζ ήταν μια τέχνη που μαθαινόταν πρακτικά από τον τατουατζη στον μαθητή και αρκετοί ήταν αυτοδίδακτοι. Οι απολαβές πολύ καλές με μηδαμινά έξοδα..

Μέσα σ’ όλη αυτήν την έκρηξη μαγαζιών, η μέση 18χρονη που ήθελε ένα τατουάζ στον αστράγαλο, ή και μια τρύπα στην μύτη της θα ήταν τυχερή; Θα έπεφτε πάνω σε κάποιον που ήξερε τι έκανε για την μη μετάδοση νοσημάτων;

 

Ασφάλεια

Υπάρχει νομοθεσία για τα στούντιο δερματοστιξίας;
 Η σφραγίδα σωματείου τι σημαίνει;

Σχολή στην Ελλάδα δεν υπάρχει, ότι μάθει ο καθένας απ’ όπου μπορεί. Μέχρι και πριν έξι χρόνια, τα στούντιο υπάγονταν στους κανονισμούς διασφάλισης της υγείας όπως οι μανικιουρίστες. Οδηγίες για το πόσο μακριά πρέπει να είναι η τουαλέτα από τον χώρο εργασίας και διάφορα άλλα. Όμως ο μανικιουρίστας δεν είχε να κάνει με βελόνες και μελάνια. Σαν πελάτες πως μπορούσαμε να ξέρουμε ότι μπαίναμε σε ένα σοβαρό και ελεγχόμενο περιβάλλον; 
Σήμερα, πως αποκτά κάποιος την σφραγίδα του σωματείου; Κάνοντας  σεμινάρια δερματοστιξίας -έναντι αμοιβής(;)- στο σωματείο; Αν κάποιος δουλεύει 20 χρόνια σαν τατου αρτιστ και δεν θέλει να πληρώσει σεμινάρια, αναγνωρίζεται από το σωματείο; ‘Η μήπως η σφραγίδα δείχνει ότι έχει ελεγχθεί από ανεξάρτητο φορέα-ίσως κρατικό;  Όλα αυτά ή τίποτα;

 

Εφόσον αποφασίσετε να εμπιστευτείτε έναν τατου άρτιστ, καλό είναι να μην μπείτε όλο καχυποψία στον χώρο του. Είναι αγένεια.
Ενημερωθείτε για την διαδικασία, πότε είναι ασφαλή και πότε όχι, υπάρχουν άπειρες πηγές. Το ιντερνετ, ο οδοντογιατρός σας, οποιοδήποτε νοσοκομείο, βιβλία. Κάντε ερωτήσεις. Δείτε αν συμπίπτουν αυτά που μάθατε μ ’αυτά που ξέρει, χωρίς να του κάνετε ανάκριση. Οι τατου άρτιστ είναι προσεκτικοί λόγω ακριβώς της «κακής φήμης» που επικρατεί.
Καλό είναι να κάνετε το τατουάζ σας σε κάποιον που δουλεύει καιρό, να επισκεφτείτε τον χώρο του και μετά να αποφασίσετε υπεύθυνα, αν θα τον εμπιστευτείτε ή όχι. Μιλήστε με πολλούς και διάφορους επαγγελματίες, και διαλέξτε με την ησυχία σας.

Μερικά μυστικά του ασφαλούς τατουάζ.

 

•      Όσο και να σας ενθουσιάζει η ιδέα μιας μικρής πεταλούδας ή ενός λουλουδιού με έντονα χρώματα, αναλογιστείτε ότι αν πρόκειται για το πρώτο τατουάζ, ότι δεν ξέρετε αν αντέχετε τον πόνο. Διαλέξτε ένα σχέδιο που μπορεί να μείνει από μόνο του, περιγραμματικά.

Το γέμισμα με χρώμα γίνεται με πιο πολλές βελόνες και με διαφορετική τεχνική από αυτή του περιγράμματος και της σκίασης. Σκεφτείτε ότι το σώμα σας δεν είναι λευκό, κάποια χρώματα δεν είναι έντονα.

 

•      Το να σας ανοίξουν το σακουλάκι με τις βελόνες μπροστά σας δεν είναι ένδειξη ότι οι βελόνες είναι καινούργιες. Ειναι ένδειξη ότι είναι αποστειρωμένες. Το σακουλάκι είναι ένδειξη ότι ο τατουατζής έχει κλίβανο Ατμού,(άρα πολύ δουλειά αφού ο ξηρός κλίβανος κάνει γύρω στην μιάμιση ωρα, σε αντίθεση με του ατμού που κάνει μόλις 20 λεπτά). Οι βελόνες φτιάχνονται στο χέρι από τον ίδιο ή από τον προμηθευτή(και σ’ αυτήν την περίπτωση έρχονται χύμα) και πάντα αποστειρώνονται μετά από τον τατουατζή. Τα σακουλάκια θα μπορούσαν να έχουν μέσα οτιδήποτε, οπότε μην ξεγελιέστε με εφετζίδικα κόλπα και μην πληρώνετε παραπάνω. Δεν υπάρχει λόγος να φοβάστε ότι οι βελόνες  είναι χρησιμοποιημένες και αποστειρωμένες εκ νέου, γιατι  μετά την πρώτη χρήση στρογγυλεύουν, αχρηστεύονται και το τατουάζ θα έβγαινε πολύ κακό. Μην ξεχνάτε ότι η δουλειά ενός τατουατζη είναι η διαφήμιση του. Μπορείτε να είστε ήσυχοι ότι οι βελόνες είναι καινούργιες. Όμως, ο φόβος μετάδοσης δεν είναι στις βελόνες όπως πιστεύει η μεγαλύτερη μερίδα ανθρώπων, αλλά στο τι πιάνει ο τατουατζής, αν είχε πριν από σας πελάτη.

•      Προσέξτε να είναι όλα είναι καλυμμένα με καινούργιο σελοφάν, τα εργαλεία, τα μπουκαλάκια με το χρώμα. Αν ο τατου άρτιστ έχει κλίβανο ξηρό, θα πρέπει να έχει και μηχάνημα υπέρηχων για να καθαρίσει τα υπολείμματα μελανιού και αίματος από τα grips (από κει που περνάει η βελόνα και το κρατάει στο χέρι του). Ζητείστε φεύγοντας να πάρετε τις βελόνες μαζί σας, είναι δικαίωμα σας, τις πληρώσατε.

 

•      Προσπαθήστε να είστε ήρεμοι και να μην ζητάτε από τον άνθρωπο να σας κάνει 150 σχέδια και φτου και από την αρχή. Σεβαστείτε τον. Το τατουάζ έχει και στοιχεία ανταλλαγής ενέργειας μεταξύ του ανθρώπου που το κάνει και του ανθρώπου που το δέχεται. Το πιστεύανε οι ινδιάνοι της νέας Ζηλανδίας, καλό είναι να υπάρχει μια θετική αύρα στην όλη ιεροτελεστία.

 


•      Το προηγούμενο βράδυ και πριν το τατουάζ σας καλό ειναι να μην έχετε πιει αλκοόλ, χυμό πορτοκαλί ή/και ασπιρίνες που «νερώνουν» το αίμα.

•      Αν κάνετε έρωτα χωρίς προφύλαξη, είναι παράλογο να ανησυχείτε για το αν θα κολλήσετε κάτι σε εργαστήριο δερματοστιξίας. Καλύτερα να ανησυχήσετε για τις συνήθειες σας και την πληροφόρηση σας. Στα τόσα χρονικά, δεν έχει ακουστεί ούτε ένα κρούσμα μετάδοσης από στούντιο δερματοστιξίας, πουθενά. Οι τατου αρτιστ συχνά πυκνά τρυπιούνται κατά λάθος, όπως και οι οδοντίατροι. Προστατεύστε τον εαυτό σας, τους συντρόφους σας αλλά και τους ανθρώπους απο τους οποίους περιμένετε να σας προστατεύσουν. Ενεργείστε υπεύθυνα.

 

 

•      Ακολουθείστε τις οδηγίες επούλωσης κατά γράμμα. Μην το ξύσετε, μην το εκθέσετε στον ήλιο, και πάντα, για το υπόλοιπο της ζωής σας, να βάζετε αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας για να μην αλλοιωθούν τα χρώματα. Και μια και αρχίσατε, αλείψτε όλο το σώμα σας, δεν βλάπτει. 


•      Το τατουάζ δεν πονάει, η αίσθηση που δίνει, είναι σαν γδάρσιμο, ένα απλό τσούξιμο. Αν ο καλλιτέχνης σέβεται το δέρμα και δεν πιέζει το «πιστολάκι» σαν κομπρεσέρ, δεν ματώνει σχεδόν καθόλου. Το μελάνι μπαίνει μόνο του, φυσικά, χωρίς βία.

•      Αν είστε έγκυος, έχετε βηματοδότη, θηλάζετε, καλό είναι να μην κάνετε τατουάζ. Όπως καλό θα ήταν να μην κάνετε τατουάζ το όνομα του /της  συντρόφου. Για ευνόητους λόγους. Όπως και όνομα συγκροτημάτων… «Μα πώς να φανταστώ ότι θα διαλύονταν οι One;»

 

-
•      Όσον αφορά τα τατουάζ στην σπονδυλική στήλη, αποφύγετε τα, όπως και το να κάνετε πιρσινγκ, χωρίς να επισκεφτείτε ρεφλεξολόγο. Κάποια σημεία του σώματός μας βάση του βελονισμού, δέχονται «εντολές» για τα εσωτερικά όργανα,  και καλό θα ήταν να μην πληρώνουμε 5-10 χρόνια από τώρα γιατρούς για προβλήματα υγείας


•      Η άποψη μου είναι να μην εμπιστεύεστε κανένα άλλο εκτός από αισθητικό για μόνιμο τατουάζ προσώπου και ΑΦΟΥ έχετε δει και την δουλεία της αλλά και τα διπλώματα της. Τα μελάνια και τα εργαλεία είναι διαφορετικά. Στην Ελλάδα ο καθένας μπορεί να δώσει σεμινάρια , πολλοί τατουατζήδες είναι πολύ ταλαντούχοι και μαθαίνουν από άλλους, (αν είναι τυχεροί), ή από σεμινάρια, ή είναι και αυτοδίδακτοι. Η δουλεία τους και οι σωστές ερωτήσεις, είναι ο παράγοντας που θα σας κάνει να αποφασίσετε και να τους εμπιστευτείτε. Όμως για το πρόσωπο χρειάζεται εξειδίκευση. Δείτε βεβαίωση ότι παρακολούθησε μαθήματα, τσεκάρετε την σχολή μέσω ιντερνετ ή /και μέσω τηλεφώνου. Μιλάμε για το πρόσωπο σας. Σας «παίρνει» να είστε υπερβολικά προσεκτικές.

•      Ημί-μόνιμα τατουάζ μέχρι και πριν 6 χρόνια δεν έτυχε να δω, στο εξωτερικό έγιναν μηνύσεις λόγω των τατουάζ που έπρεπε να εξαφανιστούν, και φυσικά παρέμειναν. Σκεφτείτε όμως. Αν υπήρχε/ υπάρχει κάτι τέτοιο, το μελάνι που πάει; Όλη αυτή η χημεία που εξαφανίζεται, πως εξαφανίζεται;

 

•      Σκεφτείτε τι βάζετε στο σώμα σας. Φυτικά χρώματα σημαίνει ότι έχουν βάση κάποιο φυτό, κάποια παράγωγα, όχι ότι είναι φτιαγμένα εξ ολόκληρου από φυτά.(θα σάπιζε).Φερθείτε με υπευθυνότητα, μην πάτε στα τυφλά χωρίς να έχετε ενημερωθεί, είτε αυτό είναι για το τατουάζ σας είτε για να βγάλετε το δόντι σας, είτε να γεννήσετε το παιδί σας. Είναι δικό σας το σώμα και δική σας η ευθύνη του.
•      Τέλος, μην περιμένετε να σφίξουν οι ζεστές για να κάνετε το τατου σας, γιατι θα πρέπει να μείνετε μακριά από την θάλασσα για τουλάχιστον 10 μέρες.

 

 

Η αφαίρεση του τατουάζ γίνεται με λέιζερ. Δεν έχω δει κατά πόσο αποτελεσματικό είναι, αλλά στη θεωρία, το τατουάζ είναι μόρια από μελάνι που έχει παγιδευτεί κάτω από το δέρμα. Το λέιζερ διασπά αυτό το μελάνι σε μικρότερα τμήματα τα οποία πλέον μπορούν να μπουν στο κυκλοφοριακό και να αποβληθούν από το σώμα.

 

Σχετικά Άρθρα

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το make up tattoo!

Νεανικό Μακιγιάζ

Φυσικές Μάσκες Ομορφιάς με Σπιτικά Υλικά

 

icon Προσθήκη Σχόλιου

Τατουάζ: Οι μύθοι και οι αλήθειες.


Παρακαλούμε συμπληρώστε τα πεδία που σημειώνονται με *

Τίτλος:*


E-mail:
Θα χρησιμοποιήσουμε το email σας για να σας ενημερώσουμε για ενδεχόμενες απαντήσεις στα σχόλια σας.


Σχόλιο:*


This is a captcha-picture. It is used to prevent mass-access by robots. (see: www.captcha.net)

Γράψτε τους 3 χαρακτήρες που βλέπετε στο πλαίσιο.
Return to category

Σχόλια

Attention Παρακαλούμε τα σχόλια σας να είναι κόσμια και να μην περιέχουν υβριστικό περιεχόμενο.

Έγραψε ο/η Χμμμ... / 29 Απριλίου 2007 στις 6:47 μ.μ.

Κυκλοφορικό εννοείς φαντάζομαι στη τελευταία σειρά...

Έγραψε ο/η Πληροφορία / 18 Μαΐου 2007 στις 12:52 μ.μ.

θέλω να κάνω μια πασχαλίτσα στο στήθος.Θα μπορούσατε να μου βρείτε αν υπάρχει και κάποια άλλη έννοια ως σύμβολο για την πασχαλίτσα εκτός από το αισθητικό μέρος; c3D

Έγραψε ο/η Ρουλα / 26 Ιουνίου 2008 στις 10:27 μ.μ.

Θέλω να μάθω κατα πόσο,είναι επικύνδινο ή ακύνδινο.Και αν υπάρχει φυσικά το τατουάζ στα φρύδια & στο
περίγραμα των χειλιών;Ευχαριστώ.

Έγραψε ο/η αργω / 11 Μαρτίου 2009 στις 1:47 π.μ.

θα ηθελανα ρωτησω εφοσον κανω τατουαζ, μετα απο ποσο καιρο μπορω να κυοφορησω?

Έγραψε ο/η ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ / 4 Απριλίου 2009 στις 9:57 μ.μ.

ΓΕΙΑ ΣΑΣ,
ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΑ SITE ΕΝΟΣ ΠΡΩΗΝ ΒΟΥΔΙΣΤΗ ΜΟΝΑΧΟΥ ΟΝΟΜΑΤΙ TASHI MANNOX ΟΠΟΥ ΣΧΕΔΙΑΖΕΙ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΤΟ ΤΑΤΤΟΟ ΣΟΥ ΟΠΩΣ ΤΟ ΘΕΣ ΣΤΗΝ ΘΙΒΕΤΙΑΝΗ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΑΛΛΙΓΡΑΦΕΙΑ.ΕΓΩ ΕΧΩ ΚΑΝΕΙ ΤΑΤΤΟΟ ΕΝΑ ΔΙΚΟ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΑΛΛΑ Κ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΤΙΚΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΠΡΟΣΩΠΟ ΟΠΩΣ ΕΝΑ TRIBAL ΠΧ.
ΣΟΥ ΣΤΕΛΝΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΖΩΓΡΑΦΙΣΜΕΝΟ ΣΤΟ ΧΕΡΙ .ΕΦΟΣΩΝ ΘΑ ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΤΙ ΜΟΝΙΜΟ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΕΡΓΟ ΤΕΧΝΗΣ.
WWW.INKESSENTIAL.COM
WWW.TASHIMANNOX.CO.UK

Έγραψε ο/η αντι / 16 Ιουνίου 2009 στις 2:07 π.μ.

αν κανω τατου αλιθεθει οτι για καποιο διαστιμα δεν μπορω να δωσω αιμα και πωσ μπορει να επιρεασει αργοτερα την εγκυμοσυνη???

Έγραψε ο/η κλαιρη / 23 Ιουλίου 2009 στις 2:05 μ.μ.

MONO MIA APORIA EXW RE PAIDIA!!!EINAI ALI8EIA OTI OSO PERISSOTERA TATTOO KANEIS TOSES PERISSOTERES PI8ANOTITES KARKINOU TOU DERMATOS EXEIS...????????????????

Έγραψε ο/η maria / 18 Σεπτεμβρίου 2009 στις 9:36 μ.μ.

exo ena mikro kapsimo sto xeri mou..apo sidero.. an kano tattoo eki pano iparxi periptosi gia molinsi i otidipote alo..???

Έγραψε ο/η joanna / 28 Σεπτεμβρίου 2009 στις 12:38 μ.μ.

καλησπερα!θελω πολυ να κανω τατουαζ....εχω βρει τι σχεδιο θα κανω(αν κανω) κ σε ποιο σημειο του σωματος μου....δεν με απασχολει ο πονος...αυτο που με προβληματιζει ειναι πως εχω ακουσει οτι μπορει να προκληθει αλλεργικη αντιδραση κ φυσικα σε καμια περιπτωση δεν φταει αυτος που στο κανει αλλα ο οργανισμος σου...κ θελω να ρωτησω αν υπαρχει καποιος τροπος για να καταλαβεις αν εισαι αλλεργικος στο τατουαζ ή το μαθαινεις αφου το κανεις???ευχαριστω..

Έγραψε ο/η γιαννα / 15 Φεβρουαρίου 2010 στις 10:54 μ.μ.

γεια σας εχω τρια τατουαζ.μου τα εκανε ενα ατομο απο το οικογενειακο μου περιβαλλον.εψαχνα γεια δουλεια και οταν εβρισκα ειχα κομπλεξ και εφευγα ο λογος ηταν τα τατουαζ.γνωρισα μια κοπελα η οποια ηταν δερματολογος,εκανε μποτοξ και λειζερ και αλλα πολλα.με πηρε και μου εκενε λειζερ στο ενα απο τα τρεια τατουαζ σε ενα κομματι απο αυτο με εκαψε παρα πολυ και οταν εκλεισε η πληγη στο δερμα μου εμφανιστηκε χειλοειδες.ετρεξα στα νοσοκομεια και κανω κρυοπλαστικες.τωρα αρχιζει να φευγει το χειλοειδες.εχω βιβλιαριο αποριας πως μπορω να τα βγαλω και που με πλαστικη αυτη την φορα χωρις να τιρανιθω παλι?

Έγραψε ο/η Angie E / 22 Απριλίου 2010 στις 12:23 μ.μ.

Παιδιά, ο άνθρωπος που το έγραψε αυτό δεν είναι εγκυκλοπαίδεια, ούτε θεός να τα ξέρει όλα. ΑΚΡΙΒΩΣ γι'αυτόν τον λόγο ύπαρχει η GOOGLE! Έλεος.

Έγραψε ο/η Ευρη / 5 Αυγούστου 2010 στις 1:50 μ.μ.

αν κανω τατουαζ τι κυνδινος υπαρχει

Έγραψε ο/η ελινα / 19 Οκτωβρίου 2010 στις 7:13 μ.μ.

παιδια τατουαζ κανουμε σε tattoo artists και σε περμανατζουδες κανουμε μονιμο μακιγιαζ.Μην ασχοληστε με αυτες εδω,για κανενα φρυδι ειναι μονο,που σε 2 μηνες δεν θα υπαρχει!

Έγραψε ο/η mairi / 13 Απριλίου 2011 στις 8:42 μ.μ.

Γεια!!!

μπορώ να μάθω αν ισχύει το να μην κάνουμε τατουάζ το καλοκαίρι??
η απλά είναι μόνο θέμα ήλιου και με το αντηλιακό είμαι καλυμμένη?

Ευχαριστώ!

Έγραψε ο/η eirini / 31 Δεκεμβρίου 2011 στις 6:59 π.μ.

eva. tatou. one entazi prin. apo. megali. skespi egw spisreuo. oxide Montana sting raxokokalia. k se malako similar mono. Diana enable. Moira diamantakia. zero Kans Meta poses meres kanoun NA klisoun. I tripoules. AV zerete. ime. sto. f b. Eirini ntiniakou

_

 
Τελευταία άρθρα