fe-mail.gr

Fe-mail.gr

 

Κυτταρίτιδα; ΟΧΙ ΠΙΑ!

21 Ιουλίου 2008 | 09:09 π.μ.

Απο την  Ανθή Αγγελοπούλου

Με τη συνεργασία του πλαστικού χειρούργου Γιώργου Ανδρεανίδη
 

Όταν ακούμε την λέξη κυτταρίτιδα είναι σαν να μας κόβει κάποιος μέρες από τη ζωή μας. Τρομοκρατούμαστε και μόνο που την ακούμε πόσο μάλλον όταν την βλέπουμε.

Η λέξη «Κυτταρίτιδα» είναι στην πραγματικότητα ένας όρος που χρησιμοποιείται για να χαρακτηρίσουν οι ειδικοί τις διαδικασίες που συντελούνται στον υποδόριο λιπώδη ιστό και δημιουργούν στο δέρμα εντυπώματα (δηλαδή αυτά τα αντιαισθητικά λακκάκια) και μοιάζει το δέρμα μας σε αυτό το σημείο σαν ζαρωμένο πορτοκάλι (η εικόνα δηλαδή φλοιού του πορτοκαλιού, peu d΄orange).

Κυτταρίτιδα έχει το 80 με 90% των γυναικών του πλανήτη και πολύ σπάνια οι άντρες. Μάλιστα όπως λένε οι ειδικοί εμείς οι λευκές γυναίκες έχουμε μεγαλύτερες πιθανότητες να πληγούμε από ότι οι Ασιάτισσες και οι Αφρικανές. (Να ο ένας λόγος που θα ήθελα να είμαι μαύρη. Ο άλλος είναι εμφανείς όταν βλέπεις αυτές τις γυναίκες με μαγιό. Κορμιά αγαλματένια και ποπός στα ύψη….)
Επανερχόμαστε στο θέμα μας λοιπόν. Κυτταρίτιδα σύμφωνα με έρευνες έχουν μεγάλη προδιάθεση να παρουσιάσουν οι γυναίκες της Μεσογείου από όλες τις υπόλοιπες γυναίκες.
Και επειδή όλες μας νομίζουμε ότι τα περιττά κιλά συνδέονται με την κυτταρίτιδα ο μύθος καταρρίπτεται. Η κυτταρίτιδα δεν έχει άμεση σχέση με το πάχος. Κυτταρίτιδα δεν έχουν μόνο οι παχύσαρκες γυναίκες, έχουν και οι πολύ αδύνατες. Φυσικά το φαινόμενο δεν μπορεί κάποιος να το θεωρήσει ασθένεια αφού το να έχει κάποια γυναίκα κυτταρίτιδα δεν σημαίνει ότι βλάπτεται με οποιοδήποτε τρόπο ο οργανισμό της.

 

Έχουν γίνει πολλές έρευνες για να εξηγηθεί το φαινόμενο της κυτταρίτιδας και όλες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι πρωταρχικό ρόλο στη δημιουργία της παίζει η συσσώρευση οιστρογόνων σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος. Το αποτέλεσμα είναι να διενεργούνται τέτοιες αλλαγές στο υποδόριο λίπος ώστε να καταστρέφεται η αρχιτεκτονική των ιστών και εμφανίζονται τα λακκάκια.
Οι άντρες δεν παρουσιάζουν έντονο πρόβλημα διότι δεν συσσωρεύουν οιστρογόνα σε συγκεκριμένα σημεία και επιπλέον η αρχιτεκτονική δομή του λιπώδους ιστού τους έχει διαφορετική διάταξη (διαγώνια προς το δέρμα) με αποτέλεσμα να μην δημιουργείται η κυτταρίτιδα.

Γιατί οι γυναίκες;

Είναι γεγονός λοιπόν ότι  περισσότερο οι γυναίκες και πολύ λιγότερο οι άντρες παραπονιούνται για πρόβλημα κυτταρίτιδας. Αυτό δεν είναι αποτέλεσμα μόνο εξωτερικών παραγόντων, π.χ. λόγω κακής διατροφής, αλλά έχει να κάνει και με τον διαφορετικό τρόπο με τον οποίο ο ανδρικός και ο γυναικείος οργανισμός επιτελούν βασικές βιολογικές λειτουργίες.
Οι γυναικείες ορμόνες, τα οιστρογόνα βοηθούν το σώμα να δημιουργήσει μικρές αποθήκες λίπους ακριβώς κάτω από το δέρμα με αποτέλεσμα τα αντιαισθητικά λακκάκια.
Η τάση που παρατηρείται στο γυναικείο σώμα για δημιουργία κυτταρίτιδας οφείλεται σε ένα μικρό ποσοστό και στα γονίδια. Αυτός είναι και ο λόγος που ακόμα και οι γυναίκες που δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα βάρους ή που γυμνάζονται εντατικά εμφανίζουν , έστω σε περιορισμένο βαθμό, κυτταρίτιδα.

 

Σε πρώτο στάδιο οι γυναίκες που έχουν κυτταρίτιδα ήταν προκαθορισμένο από την στιγμή που γεννήθηκαν να την αναπτύξουν. Η εμφάνισή της στα κορίτσια συμβαίνει για πρώτη φορά κοντά στην ηλικία των 14 ετών, οπότε υπάρχει και έντονη ορμονική δραστηριότητα. Η κυτταρίτιδα επιδεινώνεται όσο μεγαλώνει η κοπέλα καθώς το υποδόριο στρώμα της επιδερμίδας αρχίζει να λεπταίνει. Η κυτταρίτιδα επίσης εμφανίζεται σε νέες μητέρες αμέσως μετά την γέννα και ακόμα στις γυναίκες που κάνουν χρήση αντισυλληπτικών χαπιών για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Η κυτταρίτιδα τέλος μπορεί να αναπτυχθεί σε συγκεκριμένο σημείο του σώματος που έχει τραυματιστεί σοβαρά και έχει πιθανόν διαταραχθεί το κυκλοφορικό σύστημα.
Οι άντρες σπανιότερα εμφανίζουν κυτταρίτιδα και αυτό εξαιτίας του πλέγματος των λιπωδών ιστών που βρίσκονται στο βάθος της επιδερμίδας.

 

Το πρόβλημα

Κάτω από το δέρμα υπάρχουν 3 επίπεδα λιπώδους ιστού. Η κυτταρίτιδα δημιουργείται στη στιβάδα του λίπους που βρίσκεται ακριβώς κάτω από την επιδερμίδα. Το συσσωρεμένο λίπος στην υποδόρια στιβάδα περιβάλλεται από συνδετικό ιστό και δημιουργεί μικρούς θαλάμους λίπους που υπόκεινται σε ορμονικές αλλαγές αλλά όχι σε διαιτητικές ή αθλητικές δραστηριότητες. Οι θάλαμοι αυτοί ενώνονται μέσω συνδετικού ιστού με το δέρμα με αποτέλεσμα να το τραβούν προς τα μέσα δημιουργώντας έτσι τα εντυπώματα που βλέπουμε απέξω. 
Τα λιποκύτταρα στις δύο, τις πιο βαθιές στιβάδες λίπους είναι συνδεδεμένα σε ένα χαλαρό δίκτυο λιπώδους ιστού του οποίου ο μεταβολισμός εξαρτάται άμεσα από την διατροφή και την άθληση. Αυτές οι δύο στιβάδες δεν είναι οι υπεύθυνες για την κυτταρίτιδα. Σ’ αυτές και όχι στην υποδόρια, επεμβαίνουμε κυρίως με την λιποαναρρόφηση , γι΄ αυτό και η τελευταία δεν είναι  η λύση στην κυτταρίτιδα. Μόνο αν συνδυαστεί με άλλες θεραπείες βοηθάει για να επιτευχθεί ένα καλύτερο αποτέλεσμα.

 

Από τι εμφανίζεται

► Η κληρονομικότητα είναι ένας σημαντικός παράγοντας δημιουργίας της κυτταρίτιδας. Όμως σε αντίθεση με άλλα στοιχεία που είναι δυνατό να κληρονομήσουμε και δεν μπορούμε να τα αλλάξουμε, όπως για παράδειγμα το χρώμα των μαλλιών μας, η κυτταρίτιδα μπορεί να καταπολεμηθεί αποτελεσματικά.
► Η ανεπαρκής ημερήσια πρόσληψη νερού. Το νερό βοηθά στην αποβολή των τοξινών από το σώμα. Η επαρκής ποσότητα υπολογίζεται στα 7 ποτήρια καθημερινά.
► Οι  μεγάλης διάρκειας στερητικές δίαιτες . Διατροφικές συνήθειες φτωχές σε θρεπτικά συστατικά συμβάλλουν στο σχηματισμό της κυτταρίτιδας καθώς οι τοξίνες που παράγονται παγιδεύονται στους λιπώδεις ιστούς. Αντίθετα μάλιστα με όσα υποστηρίζονται , ότι οι δίαιτες αστραπή καταπολεμούν την κυτταρίτιδα, στην πραγματικότητα αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισής της. Τα κορεσμένα λίπη είναι υπεύθυνα για το σχηματισμό κυτταρίτιδας καθώς μπλοκάρουν  τις αρτηρίες αποτρέποντας την απομάκρυνση των τοξινών και των περιττωμάτων του οργανισμού.
► Η ένταση και το στρες μπορούν να προκαλέσουν πόνο στους μυς αλλά και να συμβάλλουν στην δημιουργία της κυτταρίτιδας. Το άγχος επίσης μπλοκάρει τους ιστούς εμποδίζοντας την αποβολή των περιττωμάτων.
► Το κάπνισμα δεν έχει αρνητικές επιδράσεις μόνο στην επιδερμίδα και στα πνευμόνια αλλά και στο δέρμα καθώς το αδυνατίζει. Επιπλέον, καταστρέφει τους συνδετικούς ιστούς κάτι που προκαλεί τα λακκάκια, κύριο χαρακτηριστικό της κυτταρίτιδας.
► Μία φαρμακευτική αγωγή μπορεί να διαταράξει την εντερική λειτουργία του οργανισμού με τις παραπάνω συνέπειες. Διαιτητικά, διουρητικά ή χάπια κατά της αϋπνίας οδηγούν σε πολλές περιπτώσεις στο σχηματισμό της κυτταρίτιδας. Τα αντισυλληπτικά επίσης  αυξάνουν την ποσότητα των οιστρογόνων στο σώμα διαστέλλουν τα λιπώδη κύτταρα που οδηγούν σε κατακράτηση του νερού.  Αυτό σημαίνει τη μη αποβολή τοξινών και άρα τη δημιουργία της κυτταρίτιδας.
► Η έλλειψη σωματικής άσκησης και η καθιστική ζωή συμβάλλουν στη δημιουργία της κυτταρίτιδας. Η άσκηση βελτιώνει τον τόνο των μυών , την κυκλοφορία του αίματος και πάνω απ΄όλα βοηθάει στη διάσπαση των «μπλοκαρισμένων» ιστών.
► Η κακή φλεβική και λεμφική κυκλοφορία.
► Οι ανωμαλίες  στη λειτουργία του ήπατος.
► Η δυσκοιλιότητα

 

Οι κρέμες αδυνατίσματος ωφελούν?


Η ανάγκη για λύση του προβλήματος έχει οδηγήσει σε μια ολόκληρη βιομηχανία που υπόσχεται την πολυπόθητη λύση. Η χρησιμοποίηση κρεμών και τζέλ κυριαρχεί στην εκστρατεία κατά της κυτταρίτιδας. Ωστόσο, καμία κρέμα χωρίς επιπρόσθετες προσπάθειες από εσάς δεν θα εμποδίσει το σχηματισμό της κυτταρίτιδας. Από τις κρέμες, μόνο αυτές που βασίζονται στην ενζυμική ρύθμιση του προβλήματος και δρουν στην τοπική παραγωγή οιστρογόνων έχουν καλό αποτέλεσμα.

Βασικές κατηγορίες κρεμών που κυκλοφορούν:
Α) Κρέμες που έχουν βασικό συστατικό τους την θεοφυλίνη και την αμινοφιλίνη έχουν δείξει στο εργαστήριο κάποια δράση στο μεταβολισμό του λίπους , όμως η εφαρμογή τους στους ανθρώπους είχε περιορισμένη δράση για την κυτταρίτιδα.
Β) Κρέμες με ρετινοειδή (παράγωγα της βιταμίνης Α) είναι αναγνωρισμένες και από τον FDA (Food and Drug Administration) για την καταπολέμηση των ρυτίδων. Σε περιεκτικότητες 0,01 – 0,1% μειώνονται οι ρυτίδες και η επιδερμίδα αποκτά γυαλάδα. Για τα αποτελέσματα της δράσης τους στην αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας όμως δεν υπάρχουν ακόμη εμπεριστατωμένες μελέτες.
Γ) Κρέμες με συστατικά οξέων φρούτων βοηθούν την αποφλοίωση του δέρματος σε περιεκτικότητες 3-7%, ενώ σε περιεκτικότητα 8-12% περιορίζουν τις πολύ λεπτές ρυτίδες.

 

Τα στάδια στην εμφάνιση της κυτταρίτιδας

Η σταδιοποίση στην κλίμακα κατά Nurnberger-Muller ταξινομεί την κυτταρίτιδα σε 4 στάδια.
► Στάδιο 0: Καθόλου βαθουλώματα στο δέρμα όταν το άτομο στέκεται  όρθιο ή ξαπλώνει . Στο pinch test δεν παρατηρείται κανένα εντύπωμα στο δέρμα.
► Στάδιο 1: Όπως και στο προηγούμενο στάδιο, όμως με θετικό το pinch test.
► Στάδιο 2: Τα βαθουλώματα είναι ορατά και χωρίς τσίμπημα όταν το άτομο είναι σε όρθια θέση , όχι όμως όταν βρίσκεται σε ξαπλωτή θέση.
► Στάδιο 3: Τα βαθουλώματα είναι ορατά και σε όρθια και σε ξαπλωτή θέση.

 

Άλλοι μέθοδοι αντιμετώπισης

Ενδερμολογία
Η μέθοδος LPG-Endermologie είναι η μόνη θεραπεία που έχει περάσει και τα δυο στάδια έγκρισης του FDA (1ο ασφαλείας και 2ο αποτελεσματικότητας )κάτι που το κάνει μοναδικό στην καταπολέμηση του τοπικού πάχους και της κυτταρίτιδας.
Εφαρμόζεται σε όλες τις περιοχές που υπάρχει τοπικό πάχος ,χαλάρωση ή κυτταρίτιδα, με διαφορετικό πάντα πρόγραμμα στον υπολογιστή του μηχανήματος και εξατομικευμένο πρόγραμμα ανά  περιοχή. Μπορεί να γίνει όλες τις εποχές του χρόνου και ιδιαίτερα την Άνοιξη λίγο πριν το καλοκαίρι όπου το ζητούμενο είναι τα «αποκαλυπτήρια» στην παραλία. Δεν  ενδείκνυται στην διάρκεια της εγκυμοσύνης και σε ηλικίες άνω των 65 ετών.  Μετά την εγκυμοσύνη όμως έχει ευεργετικά αποτελέσματα, αφού υπάρχει ειδικό πρόγραμμα επαναφοράς των ιστών και σύσφιξης. Με μια ειδική κεφαλή γίνεται κινητοποίηση και ομαλοποίηση των ιστών ,διασπώντας τα υπερτροφικά λιποκύτταρα και χαλαρώνοντας τα μεσοκυττάρια διαφράγματα. .Με την βοήθεια υπολογιστή η πίεση ή η αναρρόφηση που ασκείται στους ιστούς είναι διαφορετική σε κάθε σημείο ομαλοποιώντας έτσι τα ανεπιθύμητα λακουβάκια. Ταυτόχρονα με την υπεραιμία που δημιουργείται στην περιοχή έχουμε καλύτερη αιμάτωση , αποσυμφόρηση και αναζωογόνηση των ιστών.
Η κάθε συνεδρία διαρκεί 40 -50 λεπτά, είναι ευχάριστη όπως ένα ολόσωμο μασάζ και χρειάζονται 15-20 συνεδρίες ανάλογα πάντα με το πρόβλημα. Τα αποτελέσματα ειδικά στο τοπικό πάχος και την διαμόρφωση του περιγράμματος του σώματος, μπορεί να είναι και μόνιμα. Για την κυτταρίτιδα  ο βαθμός βελτίωσης του προβλήματος είναι ανάλογα με το πρόβλημα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε. ¨Έτσι μπορούμε να περιμένουμε ένα αποτέλεσμα της τάξης του 40-70%  καλύτερο από το υπάρχον πρόβλημα.
       

Μεσοθεραπεία.
Είναι η ενέσιμη μορφή (σε αναλογία με την μηχανική του LPG) αντιμετώπισης της κυτταρίτιδας.
Αντιμετωπίζει την κυτταρίτιδα στους μηρούς γλουτούς κοιλιά και μπράτσα.
Μπορεί να γίνει όλο τον χρόνο . Δεν ενδείκνυται σε άτομα που είναι αλλεργικά στις ουσίες που εγχέονται, σε εγκύους ,αλλά και σε γυναίκες που θηλάζουν.

Πριν την εφαρμογή απαιτείται ιατρικό ιστορικό για αποφυγή αλλεργικών αντιδράσεων και αν υπάρχει υπόνοια αλλεργίας δοκιμαστικό τεστ. Μετά την επέμβαση για ένα εικοσιτετράωρο απαγορεύεται το καυτό μπάνιο και η σωματική άσκηση. Η βελτίωση που μπορεί να επιτευχθεί με την μεσοθεραπεία μπορεί να είναι της τάξης των 20-30% ανά περίπτωση. Ο συνδυασμός δε με τη μέθοδο LPG ανεβάζει κατά πολύ το ποσοστό βελτιώσεις.  

Υπέρηχοι -Ραδιοσυχνότητες

Είναι η πιο πρόσφατη τεχνολογία στην καταπολέμηση της κυτταρίτιδας.
Η αρχή τους βασίζεται στο ότι με μια “’κομπιουτεροποιημενη” κεφαλή διοχετεύονται κύματα υπερήχων, ή ραδιοσυχνοτήτων στα επίμαχα σημεία της κυτταρίτιδας –γλουτοί, μηροί, κοιλιά - διασπώντας έτσι τα υπερτροφικά λιποκύτταρα.
Τα αποτελέσματα φαίνονται μετά από 10-15 συνεδρίες άρα καλό είναι να ξεκινήσει κανείς 5-6 εβδομάδες πριν την παραλία αν αυτό είναι το ζητούμενο.
Δεν ενδείκνυται σε εγκύους και σε άτομα με μεταβολικά προβλήματα π.χ. διαβήτης. Τα σημεία που έχουν προεπιλεγεί  “σαρώνονται” απ’ την κεφαλή των υπερήχων, ή των ραδιοσυχνοτήτων, ανάλογα την περίπτωση ,προκαλώντας ελαφριά αίσθηση δόνησης και θερμότητας αλλά όχι ενόχληση.
Η συνεδρία διαρκεί περίπου 40 λεπτά και χρειάζονται τουλάχιστον 10 συνεδρίες για να έχουμε αισθητά αποτελέσματα που είναι της τάξης του 30-50% στην μείωση πόντων και βελτίωση της υφής του δέρματος.

Οδηγίες προς όλες τις ενδιαφερόμενες

Για να βοηθήσουμε τον οργανισμό μας στη μη επιδείνωση της κυτταρίτιδας:
Πρέπει να πίνουμε το λιγότερο 2 λίτρα την ημέρα καθημερινά.
Να ελαττώσουμε την κατανάλωση καφέ, τσαγιού και αλκοόλ. Αν παρόλα αυτά δεν το κάνουμε πρέπει για κάθε κούπα καφέ ή τσάι πρέπει να πίνουμε 2 ποτήρια νερό.
Να ξεκινήσουμε να αθλούμαστε, ειδικά με τοπικές ασκήσεις. Και επειδή το καλοκαιράκι βολεύει τρελά κολυμπήστε όσο πιο πολύ μπορείτε.
Να φροντίσουμε ώστε το 75% της τροφής μας να αποτελείται από λαχανικά, φρούτα και δημητριακά. Το υπόλοιπο 25% από κρέας, ψάρι, αβγά κ.τ.λ.

 

Τι πρέπει να γνωρίζετε

Ο πλαστικός χειρουργός που θα απευθυνθείτε να δει το πρόβλημα σας, πρέπει πρωτίστως να το σταδιοποιήσει και ανάλογα να αποφασίσει την στρατηγική αντιμετώπισης του. Σίγουρα ένας συνδυασμός τεχνικών θα δώσει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Κάτι επίσης πολύ σημαντικό  για την διάρκεια του αποτελέσματος είναι η συνέπεια στις θεραπείες συντήρησης του αποτελέσματος. Η συνήθης συμπεριφορά είναι ότι οι ενδιαφερόμενες κάνουν μια από τις μεθόδους μόνο πριν το καλοκαίρι και μόλις φτάσουν ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα σταματούν ως το επόμενο καλοκαίρι και έτσι την επόμενη σεζόν παρουσιάζουν τον ίδιο βαθμό κυτταρίτιδας  που είχαν ένα χρόνο πριν.
Η επανάληψη όχι μόνο διατηρεί το επιτευχθέν αποτέλεσμα αλλά συνεχώς και βελτιώνει το αποτέλεσμα .

 

Κάντε το τεστ και μάθετε σε ποιο στάδιο είστε.

Για να καταλάβετε αν έχει εμφανιστεί στο σώμα σας η κυτταρίτιδα, κάντε μόνες σας το λεγόμενο  << pinch test>> ή τεστ τσιμπήματος που επιτρέπει πιο πολύ να διαπιστώσουμε αν έχουμε κυτταρίτιδα: Τσιμπήστε ελαφρώς το δέρμα σας με τον αντίχειρα  και το δείκτη ή με τις παλάμες των χεριών σας για να πιάσετε μεγαλύτερη περιοχή.  Αν έχετε κυτταρίτιδα, θα εμφανιστούν λακκάκια και έντονο ρυτίδωμα που θα σας θυμίζει την εξωτερική πλευρά μιας φλούδας πορτοκαλιού. Επειδή οι ιστοί που
έχουν κυτταρίτιδα είναι πιο ευαίσθητοι, μπορεί να νιώσετε πιο κρύο από το υπόλοιπο σώμα όταν θα το αγγίξετε και πιο λευκό καθώς τον πιέζετε. 

ΑΠΑΝΤΩΝΤΑΣ ΣΤΟ QUIZ, ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΕΝΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΠΡΟΦΙΛ ΚΥΤΤΑΡΙΤΙΔΑΣ.


◙ 1. Έχετε ορατή κυτταρίτιδα (χωρίς pinch test)?
    Ναι  □         Όχι  □
◙ 2. Η περιοχή της κυτταρίτιδας πονάει όταν την τσιμπάτε?
    Ναι  □         Όχι  □
◙ 3. Έχετε κυτταρίτιδα σε περισσότερες από μία περιοχές του σώματος?
       Ναι  □         Όχι  □  
◙ 4. Έχετε διαπιστώσει κυτταρίτιδα από το 25ο έτος της ηλικίας σας?
       Ναι  □         Όχι  □   
◙  5. Έχετε κατακράτηση υγρών ?
       Ναι  □         Όχι  □   
◙  6. Υπάρχει πρόβλημα χρόνιας δυσκοιλιότητας ?
       Ναι  □         Όχι  □   
◙  7. Τα τελευταία 3 χρόνια οι αυξομειώσεις του βάρους  σας ήταν πάνω  από 5%?
       Ναι  □         Όχι  □   
◙  8. Πίνετε καθημερινά πολύ καφέ , τσάι ή συχνά αλκοολούχα ποτά ?
       Ναι  □         Όχι  □   
◙  9. Παίρνετε κάποιες ορμόνες ή αντισυλληπτικά ?
       Ναι  □         Όχι  □   
◙  10. Καπνίζετε ?
       Ναι  □         Όχι  □   
◙  11. Πίνετε λιγότερο από 2  λίτρα νερό την ημέρα ?
       Ναι  □         Όχι  □   
◙  12. Τρώτε ζωικά λίπη ή υδρογονάνθρακες (μακαρόνια, ψωμί κλπ) ?
       Ναι  □         Όχι  □   
◙  13. Τρώτε πολύ αλατισμένα φαγητά ή snacks ?
       Ναι  □         Όχι  □   
◙  14. Έχετε περισσότερους από 3 μήνες να αθληθείτε ?
       Ναι  □         Όχι  □   

Όλες οι ερωτήσεις που απαντήθηκαν  με <<Ναι>> παίρνουν ένα πόντο.

 Εάν έχετε 7 ή περισσότερους πόντους πρέπει να κάνετε δραστικές αλλαγές στον τρόπο ζωής σας.

 

Σχετικά Άρθρα

Η διατροφή που καταπολεμά την κυτταρίτιδα

Κυτταρίτιδα, θέλει προσοχή και το Χειμώνα

Οι λάθος δίαιτες...


 

icon Προσθήκη Σχόλιου

Κυτταρίτιδα; ΟΧΙ ΠΙΑ!


Παρακαλούμε συμπληρώστε τα πεδία που σημειώνονται με *

Τίτλος:*


E-mail:
Θα χρησιμοποιήσουμε το email σας για να σας ενημερώσουμε για ενδεχόμενες απαντήσεις στα σχόλια σας.


Σχόλιο:*


This is a captcha-picture. It is used to prevent mass-access by robots. (see: www.captcha.net)

Γράψτε τους 3 χαρακτήρες που βλέπετε στο πλαίσιο.
Return to category

Σχόλια

Attention Παρακαλούμε τα σχόλια σας να είναι κόσμια και να μην περιέχουν υβριστικό περιεχόμενο.

Έγραψε ο/η Alysia / 24 Ιουλίου 2008 στις 8:32 μ.μ.

Kostos se oles autes tis methodous?

Έγραψε ο/η Anthi / 9 Σεπτεμβρίου 2008 στις 1:56 μ.μ.

Agapiti Alisia pareme tel. sto 6944299867 na soy doso to tel tou giatrou kai na matheis opoia plhroforia thes xoris kostos.
Anthi Angelopoulou

Έγραψε ο/η xenia / 23 Φεβρουαρίου 2009 στις 2:50 π.μ.

ne alla se poso kairo fevgei i kitaritida?

Έγραψε ο/η Sophie / 4 Μαΐου 2009 στις 3:06 μ.μ.

Ok. Na sas po pos imai stin Ellada apo Kanada.
Exo prohorimeni kuttaritida pou me treleni. Ston Kanada dokimasa to endrmologie apo texniko pou didaske to LPG Endermologie. Meta apo $1,300 CD, den eida kamia diafora. Eipa mimpos exakolutheso na me voethesi. Agorasa to well box tis LPG pou koustise $1,600USD. To hrisimopeo to ligotero 4 fores tin evdomada gia 2 hronia. To mono pou kani eine to derma ligaki pio malako. Na po pos hrisimopio kai kremes gia sisfixi kai kuttaritida. To Endermologie den to protino. Ean gnorizi kanis kati kalo, please, please let me know.

Έγραψε ο/η roula1986 / 23 Μαΐου 2009 στις 9:26 π.μ.

kali sas mera..ego den antimetopizo k poli megalo problima..exo elaxsti sta mpoutia..mou emfanistike prin 6 mines peripou..epeidi meno stin milo mou einai ligo diskolo na pa athina se eidikous..den iparxei kapoia krema sto emporio i kati paromoio me auto pou xisimopoioun oi oidikoi?logika ola auta iparxoun k sto emporio...se parakalo enimerose me...se euxaristo poli...

Έγραψε ο/η Σωτήρης / 23 Μαΐου 2009 στις 1:26 μ.μ.

Εχετε κιάλλες φωτογραφίες με κυτταρίτιδα (σαν την πρώτη ) για να δω πως είναι?

Έγραψε ο/η ΣΙΣΣΥ / 25 Μαΐου 2009 στις 12:19 μ.μ.

Αγαπητές μου είμαι δερματολόγος και θα με συνέφερε επαγγελματικά να συμφωνήσω ότι υπάρχει λύση για την κυταρρίτιδα. Η αλήθεια είναι όμως ότι όποια γυναίκα έχει κυτ. ΔΕΝ μπορεί να απαλλαγεί ΠΟΤΕ (γιατί μιλάμε για γενετική προδιάθεση), εκτός αν υπάρξουν ορμονικές αλλαγές προς όφελος της μείωσής της (και πάλι δεν μπορούμε να επηρρεάσουμε κάτι τέτοιο). Σίγουρα η μεσοθεραπεία μπορεί να βελτιώσει την κατάσταση, εφ'όσον όμως η διατροφή μένει ΜΟΝΙΜΑ απαλλαγμένη από λιπαρά, έχουμε σταθερό βάρος και δεν καπνίζουμε. Οι κρέμες κάνουν καλό μόνο ψυχολογικά αφού νοιώθουμε ότι κάνουμε κάτι για το "πρόβλημά" μας! Βέβαια βελτιώνεται η ελαστικότητα και η υφή του δέρματος, αλλά μέχρι εκεί. Επίσης η γυμανστική βοηθάει στην καλύτερη οξυγόνωση των ιστών και άρα στην όψη του δέρματος αλλά επίσης δεν έχει θεαματικά αποτελέσματα στην κυτταρίτιδα. Κάτι επίσης βασικό είναι να διαχωρίσουμε την κυτ. από την επιδερμική χαλάρωση, δύο καταστάσεις που συχνά συγχέονται. Αν ανασηκώσουμε το δέρμα στο σημείο που έχει την όψη φλοιού πορτοκαλιού (πχ στους γλουτούς) και τα βαθουλώματα φύγουν , τότε δεν μιλάμε για κυτταρίτιδα, αλλά για επιδερμική χαλάρωση, η οποία ΜΠΟΡΕΙ να βελτιωθεί (Δεν είναι γενετική αλλά επίκτητη). Εδώ μπορούν πραγματικά να βοηθήσουν δερματολόγοι κι αισθητικοί.

Έγραψε ο/η Sophie / 25 Μαΐου 2009 στις 3:00 μ.μ.

Ευχάριστο για της πληροφορίες ΣΙΣΣΥ. Με βοηθάει να ακούμε από άτομο που δεν έχει κάτι να κερδίσει από το να μας δόση HONEST πληροφορίες.
Τη συμβουλή έχεις για να παλέψουμε χαλάρωση δέρματος στο σομα, σε μεγάλο βαθμό?

Συγγνώμη σε όλους για τα γραμματικά και ορθογραφικά λάθη. Θα χρειαστώ χρόνο να καλυτερέψουν τα Ελληνικά μου.

Έγραψε ο/η ΣΙΣΣΥ / 25 Μαΐου 2009 στις 4:25 μ.μ.

Κορίτσια, η επιδερμική χαλάρωση δεν έχει σχέση με γυμναστική γιατί δεν μιλάμε για τους μυς. Ακόμη κι ένα γυμνασμένο σώμα μπορεί να έχει επ. χαλ. Σχετίζεται περισσότερο με την ποιότητα του δέρματος (άρα γονίδια) και βέβαια με τις αυξομειώσεις του βάρους που είναι ότι χειρότερο. Ρωτήστε μια καλή αισθητικό ή δερματολόγο για λεπτομέρειες καταπολέμησης!

Έγραψε ο/η Sophie / 25 Μαΐου 2009 στις 5:53 μ.μ.

ΣΙΣΣΥ, εσύ σαν δερματολόγος τη θα πρωτινές σε μια πελάτισσα σου για σύσφιξη του δέρματος στα μπούτια?

Έγραψε ο/η anna / 26 Μαΐου 2009 στις 11:03 π.μ.

SISSY:

Θα ηθελα κι εγω να ρωτησω εαν αυτες οι οριζοντιες "αυλακωσεις" που φαινονται στο πισω μερος του ποδιου ειναι χαλαρωση και αφου δεν εχει σχεση με γυμναστικη πως μπορουμε να την καταπολεμησουμε.
Υπαρχουν κρεμες ή μασαζ ? Εξαλειφεται ή οχι ?

Έγραψε ο/η ΣΙΣΣΥ / 26 Μαΐου 2009 στις 11:15 π.μ.

Sophie δεν εξασκώ το επάγγελμα της δερματολόγου γιατί μεγαλώνω τα δύο παιδάκια μου. Γιαυτό και παραπέμπω τις αναγνώστριες σε άλλους δερματολόγους κι αισθητικούς. Απαντώντας πάντως στην ερώτησή σου, χρειαζονται κάποιες πληροφορίες για την συνολική σου κατάσταση. Πχ αν υπάρχουν περιττά κιλά γενικά ή τοπικό πάχος στην περιοχή των μηρών θα είχαμε διαφορετική αντιμετώπιση απ'ότι αν το μόνο "πρόβλημα" ήταν η χαλάρωση.
Επίσης θεωρώ σημαντικό να διευκρινίσω ότι η υπερκατανάλωση αλατιού δημιουργεί κατακρατήσεις, οι οποίες εκλαμβάνονται ως κυτταρίτιδα. Αν λοιπόν βλέπετε πιο φουσκωμένες κάποιες περιοχές του σώματός σας (αυτές που έτσι κι αλλιώς αποτελούν τις λιποαποθήκες του σώματός σας) αναρωτηθείτε μήπως τον τελευταίο καιρό προσλαμβάνετε περισσότερο αλάτι απ'ότι συνήθως. Αν το ελαττώσετε, μπορείτε να δείτε βελτίωση στο δέρμα σας στα "επίμαχα σημεία" χωρίς να κάνετε τίποτ'άλλο! Φυσικά δεν ενννοώ αποχή από το αλάτι (κάτι που θα είχε αρνητικές επιπτώσεις στον οργανισμό σας ειδικά τώρα το καλοκαίρι) αλλά προσοχή στα φαγώσιμα που το περιέχουν (και είναι πολλά πιστέψτε με!)

Έγραψε ο/η Sophie / 26 Μαΐου 2009 στις 2:55 μ.μ.

Και πάλι ευχαριστώ για το suggestion Σισσυ. Θα κάνω τη κάθε προσπάθεια να κόψω το αλάτι. Μακάρι να βοηθήσει γιατί έχω απογοητευτεί τόσο πολύ με τη κυτταρίτιδα και χαλάρωση είμαι έτυμη να δω πλαστικό χειρουργώ. Δεν εχο περιττά κιλά. Γιμασουμε, χαλάω του κόσμου τα λεφτά σε κρέμες, κάνω το endermologie σχεδόν κάθε μέρα, αλλά χειροτερεύει η κατάσταση

Έγραψε ο/η Κατερίνα / 27 Μαΐου 2009 στις 2:56 π.μ.

Για ρίξτε μια ματιά σ'αυτό το πολύ ενδιαφέρον άρθρο: http://www.myself.gr/Article/Health-Cellulite-myths/40-4010.html

Έγραψε ο/η fraoula / 15 Αυγούστου 2009 στις 12:37 π.μ.

εγω εχω λιγη κυτταριτιδα (χαλαρωση στα οπισθια και λιγη στους γλουτους). αγορασα μια κρεμα αλλα δεν περιμενω θεαματικα αποτελεσματα, ασε που πρεπει να τη βαζεις καθε μερα και δεν εχω παντα τη διαθεση. για τους/τις σταρ τι λετε? λενε για καποιους σταρ, ακομη και αντρες οτι καταφευγουν σε πλαστικες. για την κυτταριτιδα ομως τι κανουν? πως αποκτανε τελειο σωμα?

Έγραψε ο/η fraoula / 15 Αυγούστου 2009 στις 6:41 μ.μ.

δειτε ενα ενδιαφερον βιντεο στο youtube για τους σταρ http://www.youtube.com/watch?v=6jEvgyzWbqE

Έγραψε ο/η panagiota / 6 Απριλίου 2010 στις 4:03 μ.μ.

ειμαι 14 χρονων και εχο κυτταριτιδα στιν περιοχη τον γλουτων και γενικα πανο απο τα γονατα..δεν ειναι σοβαρο προβλημα αλλα για μενα δεν ειναι καθολοθ ευχαριστο..υπαρχει καμια απλη μεθοδος για να την καταπολεμησω χορις να κανο ολα αυτα????π.χ ασκησεις που μπορω να τις κανω και μονη μ στο σπιτι?.....

Έγραψε ο/η ΜΕΛΊΝΑ / 12 Απριλίου 2010 στις 12:38 μ.μ.

Γεια σας... Αναφέρθηκαμε προηγουμένως σε επιδερμική χαλάρωση... θα ήθελα παρακαλώ να ρωτήσω αυτό πως διορθώνεται ??? Με ποιο τρόπο και τι κόστος έχει ???

Έγραψε ο/η sonia / 13 Μαΐου 2010 στις 10:15 μ.μ.

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ.ΕΧΩ ΚΥΤΤΑΡΙΤΙΔΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΑ ΓΟΝΑΤΑ!ΕΙΜΑΙ ΕΓΚΥΟΣ ΣΤΟΝ 5 ΜΗΝΑ.ΕΙΧΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΡΙΝ ΠΑΡΟΛΟ ΠΟΥ ΕΙΜΑΙ ΑΔΥΝΑΤΗ.ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΩ ΚΡΕΜΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ;MH ΜΟΥ ΠΕΙΤΕ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΤΟ ΓΙΑΤΡΟ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΔΕΝ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΤΕΤΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ!ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ

Έγραψε ο/η ioanna / 24 Ιουλίου 2010 στις 5:49 μ.μ.

Geia sas! eimai 17 xronwn kai exw kuttaritida katw apo tous gloutous, alla gumnazomai...
Pws mporw na thn katapolemisw???

Έγραψε ο/η κατερινα / 2 Δεκεμβρίου 2010 στις 5:48 μ.μ.

Eίμαι χρόνια πελάτισσα στο medi laser clinc.Ξέρω πως υπάρχει μια νέα τεχνολογία που λέγεται ενέσιμη μεσοθεραπεία. Υπάρχει όμως και εναλλακτικός τρόπος χωρίς ενέσεις.
Είναι ότι πιο σύγχρονο για την ριζική αντιμετώπιση της κυταρίτιδας. Έχει ΛΟΓΙΚΌ κόστος και σίγουρα θα δείτε αποτελέσματα.

Έγραψε ο/η Katerina / 15 Δεκεμβρίου 2010 στις 2:27 μ.μ.

Το φρούτο κατά της κυτταρίτιδας.


Κι όμως υπάρχει! Είναι το γνωστό σε όλες μας ξυνόμηλο και μπορεί να αποτοξινώσει το σώμα μας εύκολα.

Ο χυμός δύο φρέσκων ξυνόμηλων το πρωί και δύο το βράδυ (ο χυμός ξανάλεω και όχι το φρούτο ολόκληρο!) για 3 εβδομάδες κάθε 2 μήνες κάνει θαύματα στην επιδερμίδα και καταπολεμά την κυτταρίτιδα καλύτερα και από μια κορυφαία αντίστοιχη κρέμα αισθητικής.

Γρήγορα στον μανάβη λοιπόν!

(http://fe-mail.gr/pages/posts/beauty/beauty1390.php)

Έγραψε ο/η constantina / 4 Νοεμβρίου 2011 στις 6:15 μ.μ.

geiaa sasss..... katw apo ton popo kai ligo sto upoloipo podi alla panta apo pisw....nomiza oti einai kuttaritida alla meta diabasa ayta pou grafate kai einai dermikh xalarwsh...ti na kanw;;;;;;;pinw 1 mpoukali nero thn hmera kai para panw..paw gymnasthrio ka8e mera kai aerobic......prosexw genika ti trww alla den mporw na antista8w sta gluka.......den trww ka8e mera alla suxnaaa....ti na kanwww;;;;

Έγραψε ο/η NADIA / 10 Απριλίου 2013 στις 11:19 π.μ.

Καλημέρα, θα ήθελα να μάθω εαν η μέθοθος lpg endermologie είναι ασφαλής κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Ευχαριστώ

Έγραψε ο/η ΙΡΜΑ / 31 Μαΐου 2016 στις 7:27 μ.μ.

Αυτή η φύση έχει κάνει τόσο τραγικά και τρομακτικά λάθη, που πιστεύω ότι να κοιτάξουμε γύρω μας, θα δούμε μόνο το μίσος και το μένος της απέναντι στους ανθρώπους! πχ μια άσχημη και γαμψή μύτη που εξυπηρετεί;

 
Τελευταία άρθρα