fe-mail.gr

Fe-mail.gr

 

Ρινοπλαστική

26 Οκτωβρίου 2009 | 08:34 π.μ.

Dr.  med. Βασίλης  Παυλιδέλης
Χειρουργός   Ωτορινολαρυγγολόγος


Ο  σκοπός της ρινοπλαστικής είναι  να επιτύχει  πιο όμορφη μύτη,  εναρμονισμένη στο πρόσωπο  και συμμετρική ως προς τα άλλα χαρακτηριστικά του, συγχρόνως  όμως να την κάνει πιο λειτουργική στον ρόλο τον οποίο παίζει για ελεύθερη και απρόσκοπτη αναπνοή. 

Υπάρχουν  εκ  γενετής  πολλοί  τύποι και σχήματα μύτης,   οι οποίες κατά γενική ομολογία θεωρούνται άσχημες, επειδή μειώνουν τη συμμετρία, την αρμονία και τη γλυκύτητα του προσώπου.

Επίσης, δεν πρέπει να παραλείψουμε τις άσχημες και λειτουργικά προβληματικές μύτες, των οποίων η κακή εμφάνιση, καθώς και η πλημμελής λειτουργία της αναπνοής οφείλονται είτε σε παλαιότερο τραυματισμό της μύτης είτε σε σκολίωση του ρινικού διαφράγματος ή σε ρινοπλαστική, η οποία έγινε στο παρελθόν και είχε ανεπαρκές, κακό ή ακόμη και καταστροφικό αισθητικό και λειτουργικό αποτέλεσμα.

Όλες οι άσχημες μύτες ανεξαρτήτως του πώς προέκυψαν, μπορούν να διορθωθούν με επιτυχία μόνο από εξειδικευμένο στη ρινοπλαστική πλαστικό χειρουργό.

H επιτυχημένη ρινοπλαστική βασίζεται σήμερα, στην ταυτόχρονη πλαστική εγχείρηση του οστέινου και χόνδρινου τμήματος  τόσο της ρινικής πυραμίδας όσο και του ρινικού διαφράγματος και των ρινικών κογχών.

Σύμφωνα με παλαιότερες  τακτικές πραγματοποίησης ρινοπλαστικής,  ο πλαστικός χειρουργός διορθώνει την εξωτερική εμφάνιση της μύτης, χωρίς να πειραχθεί το διάφραγμα. 

Άλλοτε πάλι ένας πλαστικός  χειρουργός  διόρθωνε  το αισθητικό πρόβλημα της μύτης  και ένας  άλλος  χειρουργός  ωτορινολαρυγγολόγος διόρθωνε  το σκολιωτικό ρινικό διάφραγμα. 

Τα πιο βασικά στοιχεία  της  μοντέρνας χειρουργικής  μεθόδου  θα  μπορούσαν  να  συνοψιστούν  με  τη  διατύπωση και μόνο των   πλεονεκτημάτων  της.   Είναι  παραδεκτό  από  όλους  τους  ειδικούς  του  κόσμου  ότι  σήμερα  πλέον δεν  υπάρχουν  και  δεν  διατυπώνονται  μειονεκτήματα  στην  «Ταυτόχρονη Πλαστική  Μύτης και  Ρινικού  Διαφράγματος»,  πέραν  του  γεγονότος  ότι  είναι  δύσκολη,          η  εφαρμογή  της  προϋποθέτει  μεγάλη  εμπειρία και  χειρουργικό  ταλέντο  και  βεβαίως  απαιτείται  μακρόχρονη  μαθητεία  και  εξάσκηση  για την  εκμάθησή της.

Πλεονεκτήματα :

α.  Ο  εξειδικευμένος  στην πλαστική  χειρουργική της μύτης είναι εκείνος,  ο οποίος  μπορεί να εντοπίσει, να διαγνώσει και να διορθώσει τόσο τα αισθητικά όσο και τα λειτουργικά προβλήματα της μύτης, με μία και μοναδική, σωστή και ολοκληρωμένη χειρουργική επέμβαση.

β.  «Το τερπνόν μετά του ωφελίμου», δηλαδή με μία εγχείρηση, μία νάρκωση και μία ταλαιπωρία, λύνει κανείς και τα δύο του προβλήματα, δηλαδή αισθητικό και λειτουργικό, τα οποία σχεδόν πάντα συνυπάρχουν.

γ.   Ακόμη  και στη  σπάνια  περίπτωση όπου  δεν απαιτείται  επέμβαση  στο ρινικό διάφραγμα, μετά από τη ρινοπλαστική δημιουργείται  η ανάγκη προσαρμογής του ρινικού διαφράγματος στη νέα μύτη. Αυτό απαιτεί ειδικές χειρουργικές τεχνικές, ώστε η ρινοπλαστική να μη δημιουργήσει εκ των υστέρων προβλήματα στην αναπνοή.

δ.   Ο ενδιαφερόμενος αποφεύγει το διπλό κόστος δύο ανεξάρτητων εγχειρήσεων και έτσι η ταυτόχρονη πλαστική εγχείρηση μύτης και ρινικού διαφράγματος  του κοστίζει το ίδιο, όσο μία απλή ρινοπλαστική. 

 H ολοκληρωμένη ρινοπλαστική εκτός της αισθητικής και λειτουργικής βελτίωσης της μύτης, πρέπει επιπλέον να επιδιώκει να τονίσει και να αναδείξει σε αρμονική συνύπαρξη όλα ανεξαιρέτως τα χαρακτηριστικά του προσώπου με τα οποία συνυπάρχει.

Δηλαδή, ο έμπειρος πλαστικός χειρουργός οφείλει να διαπλάσσει και να διαμορφώσει το τελικό σχήμα και μέγεθος της μύτης, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε προσώπου, όπως είναι η προβολή των ζυγωματικών (μήλα), η μορφή του πηγουνιού, το ύψος ή εύρος του μετώπου, το σχήμα και μέγεθος των χειλιών κλπ.

Τo άτομο,  το οποίο  επιθυμεί να  κάνει  ρινοπλαστική οφείλει,  όπως  άλλωστε και για  οποιαδήποτε  άλλη  εγχείρηση,  να ενημερωθεί  σωστά  και ολοκληρωμένα από κάθε άποψη γι’ αυτή την πάρα πολύ εξειδικευμένη  επέμβαση.

Η  πιο καλή  συμβουλή  στον  ενδιαφερόμενο  για  ρινοπλαστική  είναι  να  επισκεφτεί δύο ή τρεις  ειδικούς  στη  ρινοπλαστική,  πλαστικούς χειρουργούς,  να  τους εκθέσει  το  πρόβλημα  ή  τα  προβλήματα τα  οποία αντιμετωπίζει  και  να  συζητήσει  μαζί  τους  τον  τρόπο  αντιμετώπισής τους. 

Με τον  τρόπο αυτό,  ο  ενδιαφερόμενος  θα  επιλέξει  τον κατά τη  γνώμη  του  πιο καλά  εκπαιδευμένο, έμπειρο  και  με  προσόντα  πλαστικό  χειρουργό,  ο  οποίος  θα  τον  πείσει  για  την  υψηλή  ποιότητα  της  εγχείρησης  που  θα  αναλάβει να  του πραγματοποιήσει.


Σχετικά Άρθρα

Πλαστική εγχείρηση: Πώς θα ξεκινήσω

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το make up tattoo!

Επικίνδυνα καλλυντικά

 

 

 

 

icon Προσθήκη Σχόλιου

Ρινοπλαστική


Παρακαλούμε συμπληρώστε τα πεδία που σημειώνονται με *

Τίτλος:*


E-mail:
Θα χρησιμοποιήσουμε το email σας για να σας ενημερώσουμε για ενδεχόμενες απαντήσεις στα σχόλια σας.


Σχόλιο:*


This is a captcha-picture. It is used to prevent mass-access by robots. (see: www.captcha.net)

Γράψτε τους 3 χαρακτήρες που βλέπετε στο πλαίσιο.
Return to category

Σχόλια

Attention Παρακαλούμε τα σχόλια σας να είναι κόσμια και να μην περιέχουν υβριστικό περιεχόμενο.

Έγραψε ο/η KEFALA / 26 Οκτωβρίου 2009 στις 1:15 μ.μ.

Ο ίδιος ο ΩΡΛάς στο κείμενό του μας προτρέπει να επισκευτούμε 2-3 ειδικούς στο θέμα πλαστικούς χειρουργούς. Όμως ο ίδιος είναι ΩτοΡινοΛαρυγγολόγος, δηλαδή ένας γιατρός που δεν έχει ευρεία γνώση και αισθητική για όλο το πρόσωπο, τμήμα του οποίου αποτελεί η μύτη. Αυτό νομίζω τα λέει όλα.
Όταν κάποιος πάει να κάνει ρινοπλαστική, δεν πάει να φτιάξει μόνο τη μύτη του, αλλά όλη την αισθητική του προσώπου. Και αυτό πρέπει να το κάνει κάποιος πλαστικός χειρουργός, που έχει γνώσεις για όλο το πρόσωπο.
Αυτοί που ξέρουν μόνο τις μύτες, κάνουν καλά τις μύτες και όχι το πρόσωπο. Γι' αυτό βλέπουμε συχνά, παντού, όλο τις ίδιες και τις ίδιες μύτες, αταίριαστες με τα πρόσωπα.

Έγραψε ο/η sopa / 26 Οκτωβρίου 2009 στις 4:00 μ.μ.

Από το προφίλ διαβάζω....
Εξειδικευμένος στη Ρινοπλαστική, στην Πλαστική Διόρθωση Αφεστώτων Ώτων και στην Πλαστική Χειρουργική Προσώπου
Είναι Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Πλαστικής Χειρουργικής Προσώπου....
Μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Πλαστικής και Επανορθωτικής Χειρουργικής Προσώπου....
Σημαντικό αριθμό επιστημονικών εργασιών πάνω στη Ρινοπλαστική και Πλαστική Χειρουργική Προσώπου...
κτλ http://fe-mail.gr/pages/posts/cvs/cvs263.php

Δεν ξέρω τι έχει πάρει για να είναι εξειδικευμένος στη Ρινοπλαστική αλλά όπως και να έχει φαίνεται ότι μετράει...

το παραπάνω post μου λέει παιδιά τα έχω "τόσα" και πηγαινετε και σε άλλες γιατρους να πάρετε γνώμες να το επιβεβαιώσετε. Οπως και να έχει πάντως πριν από μια τέτοια επέμβαση καλό θα ήταν παίρνουμε αρκετές γνώμες....

Οπότε Κεφάλα, σώπα παιδάκι μου.....

Έγραψε ο/η KEFALA / 24 Νοεμβρίου 2009 στις 1:23 μ.μ.

Αντιγράφοντας (με εισαγωγικά) από το άρθρο του ΩΡΛα, παρατηρώ ότι δεν αναφέρεται ΠΟΥΘΕΝΑ ότι υπεύθυνος για μια ρινοπλαστική είναι ένας ΩΡΛας. Αντίθετα, παντού αναφέρεται και ως προτροπή μάλιστα, ότι κατάλληλος, αρμόδιος για μια τέλεια ρινοπλαστική είναι ο πλαστικός χειρουργός. Μεταφέρω από το άρθρο:

«Όλες οι άσχημες μύτες ανεξαρτήτως του πώς προέκυψαν, μπορούν να διορθωθούν με επιτυχία μόνο από εξειδικευμένο στη ρινοπλαστική πλαστικό χειρουργό.»

Σωστά, αλήθεια, πώς προέκυψαν; Μήπως τις έκαναν γιατροί που δεν ήταν πλαστικό χειρουργοί;

«Άλλοτε πάλι ένας πλαστικός χειρουργός διόρθωνε το αισθητικό πρόβλημα της μύτης και ένας άλλος χειρουργός ωτορινολαρυγγολόγος διόρθωνε το σκολιωτικό ρινικό διάφραγμα.»
«Είναι παραδεκτό από όλους τους ειδικούς του κόσμου ότι σήμερα πλέον δεν υπάρχουν και δεν διατυπώνονται μειονεκτήματα στην «Ταυτόχρονη Πλαστική Μύτης και Ρινικού Διαφράγματος», …»

Αφού το λένε όλοι οι ειδικοί του κόσμου, ότι μπορείς να κάνεις ταυτόχρονα Ρινοπλαστική και Διάφραγμα, κάτι ξέρουν. Άρα είναι και δυο διαφορετικές επεμβάσεις. Οι λέξεις μιλούν μόνες τους για το ποίος είναι ειδικός για καθεμιά: Ρινοπλαστική-Πλαστικός, Ρινικό Διάφραγμα-ΩτοΡινοΛαρυγγολόγος.

«Ο εξειδικευμένος στην πλαστική χειρουργική της μύτης είναι εκείνος, ο οποίος …».
«… και έτσι η ταυτόχρονη πλαστική εγχείρηση μύτης και ρινικού διαφράγματος του κοστίζει το ίδιο, όσο μία απλή ρινοπλαστική.»

Πάλι οι λέξεις μιλούν: πλαστική-πλαστικός.

«Δηλαδή, ο έμπειρος πλαστικός χειρουργός οφείλει να διαπλάσσει και να διαμορφώσει το τελικό σχήμα και μέγεθος της μύτης, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε προσώπου, όπως είναι η προβολή των ζυγωματικών (μήλα), η μορφή του πηγουνιού, το ύψος ή εύρος του μετώπου, το σχήμα και μέγεθος των χειλιών κλπ.»

Είναι φυσικό να μιλάμε για πλαστικό και όχι για ΩΡΛ. Ο πλαστικός έχει εκπαιδευτεί για όλα τα παραπάνω, ενώ ο ΩΡΛάς όχι.

«Η πιο καλή συμβουλή στον ενδιαφερόμενο για ρινοπλαστική είναι να επισκεφτεί δύο ή τρεις ειδικούς στη ρινοπλαστική, πλαστικούς χειρουργούς, να τους εκθέσει το πρόβλημα ή τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει και να συζητήσει μαζί τους τον τρόπο αντιμετώπισής τους.
Με τον τρόπο αυτό, ο ενδιαφερόμενος θα επιλέξει τον κατά τη γνώμη του πιο καλά εκπαιδευμένο, έμπειρο και με προσόντα πλαστικό χειρουργό, ο οποίος θα τον πείσει για την υψηλή ποιότητα της εγχείρησης που θα αναλάβει να του πραγματοποιήσει.»

Το άρθρο τελειώνει με την καλύτερη συμβουλή: επισκεφτείτε 2-3 πλαστικούς χειρουργούς. Δεν λέει τίποτα για ΩΡΛάδες φυσικά.

Αυτό που καταλαβαίνει ο γνωρίζων απλά ελληνικά από αυτό το άρθρο είναι ότι όποιος θέλει να κάνει μια καλή ρινοπλαστική κι έχει ταυτόχρονα πρόβλημα στο διάφραγμα, πρέπει να πάει σε έναν καλό, έμπειρο πλαστικό χειρουργό, ο οποίος συνεργάζεται με έναν καλό ΩΡΛα. Έτσι στο χειρουργείο ο καθένας θα κάνει το εξειδικευμένο του κομμάτι. Ο πλαστικός τη ρινοπλαστική και ο ΩΡΛ το διάφραγμα. Εξάλλου ζούμε στην εποχή της εξειδίκευσης και θέλουμε το καλύτερο για μας.

Υ.Γ. Δεν θα είχα επανέλθει με σχόλιο, και μάλιστα τόσο εκτενές, στο συγκεκριμένο άρθρο, εάν δεν υπήρχε το ειρωνικό, κυνικό και κυρίως υποτιμητικό σχόλιο προς εμέ, με ύφος δασκάλας προς μαθητή δημοτικού σχολείου της δεκαετίας του ’70. Οι εποχές εκείνες πέρασαν. Όλοι μπορούμε να λέμε τη γνώμη μας. Οι γυναίκες έχουν υπόσταση και κύρος στη σημερινή κοινωνία και όποτε βλέπουν κάτι στραβό θα ορθώνουν το ανάστημά τους και θα το λένε.
Κανείς πλέον δεν μπορεί να τις πει να σωπάσουν.
Κανείς πλέον δεν μπορεί να τις κάνει να σωπάσουν.

Έγραψε ο/η jenny / 24 Νοεμβρίου 2009 στις 8:38 μ.μ.

Kyria Kefala ehete apolyto dikio ke ta logia peritevun.O kata ta ala gematos titlus synadelfos ORL den ehi ton titlo tu plastiku hyrurgu ke den ine melos tis Eterias Plastikis ke Epanorthotikis Hyrurgikis,me edra stin Athina,Xenis 2.Dystyhos i avtheresia ke stus titlus ke sto kathe avtu andikimeno tis Plastikis Hyrurgikis kyriarhi se mia hora opu ise oti dilosis . Stin hyrurgiki poles fores symveni ena andikimeno na apotelesi ;;pedio ton mahon;; gia dyo diaforetikes idikotites.Haraktiristiko paradygma ine i DYSKOKILES SPONDILIKIS STILIS pu hyrurgunde ite apo orthopedikus ite apo nevrihyrurgus.I kathe idikotita epimeni oti dini lysis ke i asthenis epilegun . ILIOPOULOU EVGHENIA ,ANAPL-TRIA DIEVTHINDRIA
PLASTIKOS HYRURGOS
NOSOKOMIO KAT-KIFISIA

Έγραψε ο/η KEFALA / 25 Νοεμβρίου 2009 στις 10:35 μ.μ.

Κυρία Ηλιοπούλου,
ας μην τα ρίχνουμε όλα σε ένα "απρόσωπο σύστημα". Η Χώρα μας, που όπως ορθά γράψατε, είναι η "Χώρα του ό,τι δηλώσεις", αποτελείται από πολίτες και Όργανα.
Η Εταιρία Πλαστικής Χειρουργικής, στην οποίαν αναφερθήκατε, τι έχει κάνει για παράδειγμα όταν ακόμη και στο παραπάνω άρθρο ο συγκεκριμένος ΩτοΡινοΛαρυγγολόγος δολίως φερόμενος και προσπαθώντας να εξαπατήσει τον αναγνώστη βάζει link προς τον ίδιον (άρα προς έναν ΩΡΛ), πάνω στη λέξη "πλαστικός χειρουργός"; Προφανώς τίποτα; Και ποιός τότε είναι ο σκοπός της Εταιρίας σας, αν όχι να προστατεύσει το κύρος της Πλαστικής Χειρουργικής και των μελών της;
Και φυσικά τα ίδια ισχύουν και για τα αρμόδια Όργανα της Πολιτείας, που πρέπει να προστατεύουν από απάτες το καταναλωτικό κοινό.

Έγραψε ο/η lena / 8 Ιανουαρίου 2010 στις 9:42 π.μ.

na rotiso kati . ekana sto ygeia me ena plastiko xeirourgo ton douloufaki rinoplastiki alla i miti mu stravose ke malon theli kai alli egxeirisi . psaxnw kapoion kalo xirourgo pion protinete ?

Έγραψε ο/η jenny / 8 Ιανουαρίου 2010 στις 11:32 π.μ.


Kyria Lena!ine adynaton na ypodixo ego ton giatro.Prepi na apevthinthis stin
Ελληνική Εταιρεία Πλαστικής Επανορθωτικής και Αισθητικής Χειρουργικής
Ξενίας 32, Ζωγράφου
157 71, Αθήνα
Τηλ/Fax: +30210 7710116
gia na anazitisete kratiko i idioti plastiko hyrurgo.To syguro ine oti prepi na zitisete ke devteri gnomi ia otidipote epemvasi thelete na kanete.

Έγραψε ο/η Georgia / 9 Ιανουαρίου 2010 στις 6:20 π.μ.

Πάντως πριν κάνουμε κάποια εγχείρηση,είναι καλό να γνωρίζουμε το αν είμαστε αλλεργικοί σε κάποια αναισθητική ουσία ή όχι.Εκτός απο αυτό,θα πρέπει να είναι κ καλός ο αναισθησιολόγος που θα μας κάνει την αναισθησία.

Έγραψε ο/η KEFALA / 11 Ιανουαρίου 2010 στις 1:46 μ.μ.

Lena,
είναι πολύ παρακινδυνευμένο να ζητάς να σου προτείνουν κάποιοι/ες άγνωστοι/ες ένα γιατρό σε έναν ιστοχώρο. Κανείς δε φέρει την εθύνη της πρότασής του και δεν ξέρεις το άτομο που θα σου προτείνει το γιατρό αν είναι σοβαρό, αξιόπιστο ή αν έχει κάποιο όφελος από αυτό. Ενέχει μεγάλο ρίσκο και ποσοστό αποτυχίας η ανώνυμη, άγνωστη πρόταση.
Η γνώμη μου είναι ότι την πιό υπεύθυνη γνώμη μπορείς να την πάρεις από φίλους σου γιατρούς, που μπορείς να τους ρωτήσεις, όχι να σου προτείνουν κάποιον, αλλά τι γνώμη έχουν για τον τάδε ή τον δείνα ή σε ποιόν γιατρό θα πήγαιναν οι ίδιοι για το συγκεκριμένο πρόβλημα τη μητέρα τους, τη γυναίκα τους. Προσοχή θέλει αυτόι οι φίλοι γιατροί να είναι σοβαροί, αξιόπιστοι κι εχέμυθοι.

 
Τελευταία άρθρα