fe-mail.gr

Fe-mail.gr

 

Γράφουν στο fe-mail


Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών Αθηνών

Σκοπός και Δραστηριότητες της Εταιρείας

Η Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών Αθηνών, ιδρύθηκε το 2002 από συγγενείς ανοϊκών ασθενών, γιατρούς, ψυχολόγους και λοιπούς επαγγελματίες υγείας που ασχολούνται με τη νόσο Alzheimer.
Έχει σκοπό να προωθήσει την ενημέρωση, την κατανόηση και την υποστήριξη όλων όσων έχουν οποιαδήποτε σχέση με τη νόσο αυτή.
Η Γραμματεία της Εταιρείας λειτουργεί καθημερινά 09.00 π.μ - 13.00 μ.μ. στο τηλέφωνο 210 6012239, όπου θα μπορούν να απευθύνονται οι ενδιαφερόμενοι για πληροφορίες.

www.alzheimerathens.gr

Η Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών Αθηνών πραγματοποιεί ένα μεγάλο αριθμό ενημερωτικών, εκπαιδευτικών και άλλων εκδηλώσεων για τους φροντιστές, τους ασθενείς, αλλά και το ευρύτερο κοινό. Σκοπός των εκδηλώσεων αυτών είναι ενημέρωση της κοινότητας και η προαγωγή της ποιότητας ζωής των ασθενών και των οικογενειών τους.

Ενημέρωση

Συνεχίζοντας, την προσπάθεια ενημέρωσης του ευρύτερου κοινού που ξεκίνησε το 2004, ειδικοί γιατροί μέλη της εταιρείας μας κάνουν ομιλίες στις Λέσχες Φιλίας και τα ΚΑΠΗ της Αττικής, αλλά και άλλων Νομών της Ελλάδας. Σκοπός των εκδηλώσεων αυτών είναι αρχικά η ενημέρωση για την Άνοια, αλλά και η παραπομπή σε ειδικούς γιατρούς, όσων ηλικιωμένων κρίνεται απαραίτητο, ύστερα από τη διεξαγωγή μιας σύντομης δοκιμασίας για την ανίχνευση διαταραχών μνήμης, από εθελοντές ειδικούς ψυχολόγους.

Ομάδες νοητικής ενδυνάμωσης

Συνολικά, πραγματοποιούμε 6 ομάδες ασθενών σε εβδομαδιαία βάση σε συνεργασία με τη Λέσχη Φιλίας Αγ. Αρτεμίου, Πλ. Αμερικής, Γκύζη και τον Ιερό Ναό του Αγ. Χαραλάμπους Ιλισίων. Ειδικοί ψυχολόγοι με ασκήσεις νοητικής ενδυνάμωσης, θεραπείες τέχνης, θεραπεία δι’ αναμνήσεων προσπαθούν να κινητοποιήσουν τους ανοϊκούς ασθενείς όλων των σταδίων, να βελτιώσουν ή να διατηρήσουν σταθερή τη γνωστική τους κατάσταση και να προάγουν την ψυχολογική τους.
Επιπλέον, στη Λέσχη Φιλίας Αγ. Αρτεμίου πραγματοποιείται με μεγάλη επιτυχία ομάδα ενδυνάμωσης της μνήμης υγιών ηλικιωμένων.

Ψυχοθεραπευτική υποστήριξη συγγενών

Παράλληλα με τις ομάδες των ασθενών και στους ίδιους χώρους, οι συγγενείς συμμετέχουν σε ομάδες ψυχολογικής υποστήριξης και συμβουλευτικής. Σε αυτές τις ομάδες, δίνεται η δυνατότητα στους φροντιστές των ασθενών, να μοιραστούν τους φόβους και τις ανησυχίες τους και να καταλάβουν ότι δεν είναι μόνοι, και να λύσουν πρακτικά προβλήματα.
Επιπλέον, κάθε τρίτη Τετάρτη κάθε μήνα, τα μέλη της Εταιρείας, αλλά και όσοι ενδιαφέρονται για την Άνοια συγκεντρώνονται σε χώρο που προσφέρεται από το νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ.

Εκπαίδευση Επαγγελματιών Υγείας

Η Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών Αθηνών πραγματοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα για γιατρούς και άλλους επαγγελματίες υγείας,με στόχο την καλύτερη διάγνωση και θεραπεία των ανοϊκών ασθενών, από διάφορες ειδικότητες στον Κλάδο της Υγείας (παθολόγοι, οικογενειακοί γιατροί, ψυχολόγοι, νοσηλευτές).

Εκδοτική Δραστηριότητα

Η Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών Αθηνών εξέδωσε το 2005 και διανέμει δωρεάν το Εγχειρίδιο των Φροντιστών και μικρά φυλλάδια με οδηγίες για την αντιμετώπιση των προβληματικών καταστάσεων και συμπεριφορών των ανοϊκών ασθενών. Τον Ιανουάριο του 2006 η Εταιρεία εξέδωσε ένα νέο εγχειρίδιο με τίτλο «Νοητική ενδυνάμωση ασθενών με νόσο Αλτσχάιμερ: ένας οδηγός για τους φροντιστές». Το εγχειρίδιο περιλαμβάνει οδηγίες σχετικά με τους τρόπους με τους οποίους μπορούν οι φροντιστές να ενθαρρύνουν και να ενισχύσουν την πνευματική δραστηριότητα του αγαπημένου τους προσώπου που πάσχει από άνοια, όπως επίσης και μια σειρά ασκήσεων νοητικής ενδυνάμωσης με τις οποίες μπορούν να ασχοληθούν ασθενείς με ήπιας έως μέτριας βαρύτητας άνοιας.

Ημερίδες

Μέσα στα πλαίσια αυτών των δραστηριοτήτων πραγματοποίησε για το 2006 Ημερίδα με θέμα «Εκπαιδευτικές ανάγκες και ενδιαφέροντα ηλικιωμένων» που έλαβε χώρα στις 29 Απριλίου, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων. Η Ημερίδα αυτή οργανώθηκε για τις ανάγκες του ευρωπαϊκού προγράμματος ΣΩΚΡΑΤΗΣ/ GRUNDTVIG2. Αντίστοιχοι οργανισμοί από το Βέλγιο, τη Λετονία και τη Σλοβακία σε συνεργασία με την Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών Αθηνών συμμετέχουν στο πρόγραμμα με θέμα:
«Οι ευρωπαϊκές διαστάσεις στην εκπαίδευση και ενδυνάμωση της μνήμης ηλικιωμένων».
Η Εταιρεία, επιπλέον ,διοργάνωσε στις 27 Μαΐου 2006 στον πολυχώρο «ΑΘΗΝΑΪΣ» ημερίδα, με θέμα: «Η ΑΝΟΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗ». Στο συνέδριο αυτό έλαβαν μέρος γιατροί από όλη την χώρα, διακεκριμένοι Έλληνες αλλά και ξένοι ομιλητές, που μίλησαν για τις τελευταίες σημαντικές εξελίξεις σχετικά με την πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία της νόσου Alzheimer.

Return to category
 
Τελευταία άρθρα