fe-mail.gr

Fe-mail.gr

 

10 Πράγματα που Πρέπει να Γνωρίζετε για τους Ηλιακούς Θερμοσίφωνες

18 Φεβρουαρίου 2014 | 03:21 μ.μ.

1. Τα πρώτα πειράματα για τη δημιουργία συλλεκτών ηλιακής ενέργειας χρονολογούνται από τα τέλη του 19ου αιώνα στη Βαλτιμόρη των Η.Π.Α. Για πολλές δεκαετίες ωστόσο, η χρήση τους περιορίστηκε σε πειραματικό επίπεδο, κυρίως σε θερμές πολιτείες των Η.Π.Α. όπως η Καλιφόρνια και η Φλόριντα.

2. Η μεγάλη πετρελαϊκή κρίση του 1973 ήταν το γεγονός που συντέλεσε στη γρήγορη εξέλιξη και διάδοση των ηλιακών συσκευών, ιδιαίτερα σε χώρες με μεγάλη ηλιοφάνεια. Από τη δεκαετία του 1980 και μετά, τα ελληνικά νοικοκυριά εφοδιάστηκαν μαζικά με ηλιακούς θερμοσίφωνες, αξιοποιώντας την άπλετη ενέργεια του ήλιου που φωτίζει τη χώρα επί περίπου 2.700 ώρες κάθε χρόνο.    

3. Η Ελλάδα βρίσκεται στη 2η θέση μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. και στην 9η στον κόσμο ως προς τον αριθμό των εγκατεστημένων ηλιακών συλλεκτών και τη χρήση θερμικής ηλιακής ενέργειας.

 

4. Δεν υπάρχει καλύτερη απόδειξη για το γεγονός ότι οι ηλιακοί θερμοσίφωνες λειτουργούν με μεγάλη αποτελεσματικότητα και σε χώρες με μειωμένη ηλιοφάνεια, από το γεγονός ότι η 1η χώρα στην Ευρώπη ως προς τον αριθμό εγκατεστημένων ηλιακών συλλεκτών είναι η Γερμανία.

5. Το κόστος της απόκτησης ηλιακού θερμοσίφωνα έχει μειωθεί περίπου 100 φορές σε σύγκριση με τη μέση τιμή του το 1977 και την αντίστοιχη μεταβολή στο παγκόσμιο κατά κεφαλήν εισόδημα.

6. Για τον υπολογισμό της περιόδου απόσβεσης κόστους για ένα οικιακό ηλιακό  σύστημα θέρμανσης νερού χρειάζεται να συνυπολογιστούν παράγοντες όπως το κόστος εγκατάστασης και συντήρησης, ο βαθμός απόδοσης κάθε συστήματος, η φορολογική πολιτική κάθε χώρας για τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, οι τιμές των υπόλοιπων πηγών ενέργειας κ.ά. Σε κάθε περίπτωση, έχει αποδειχθεί ότι σε χώρες με μεγάλη ηλιοφάνεια η απόσβεση του κόστους έρχεται ταχύτερα, συνήθως μέσα σε 4-5 χρόνια.  

7. Οι ηλιακοί θερμοσίφωνες διακρίνονται σε δύο βασικές κατηγορίες:

α) Ανοιχτού Κυκλώματος, με απευθείας θέρμανση του νερού χρήσης, το οποίο αποτελεί και το θερμαινόμενο μέσο που κυκλοφορεί στον συλλέκτη.

β) Κλειστού Κυκλώματος, με έμμεση θέρμανση του νερού χρήσης σε ιδιαίτερο κύκλωμα, μέσω εναλλάκτη θερμότητας.

Η πιο προσιτή τιμή που χαρακτηρίζει τους Ηλιακούς Θερμοσίφωνες Ανοιχτού Κυκλώματος οφείλεται κατά κύριο λόγο στην υστέρηση της απόδοσής τους σε περιόδους με χαμηλές θερμοκρασίες και παγετούς, καθώς δεν είναι δυνατή η προσθήκη αντιψυκτικών και αντιδιαβρωτικών μιγμάτων, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει με τους Ηλιακούς Θερμοσίφωνες Κλειστού Κυκλώματος.

8. Επίσης, οι ηλιακοί θερμοσίφωνες μπορούν να διακριθούν σε: 

α) Διπλής Ενέργειας, οι οποίοι λειτουργούν με παράλληλη αξιοποίηση είτε της ηλιακής ενέργειας είτε του ηλεκτρικού ρεύματος (σε περιόδους με μειωμένη ηλιοφάνεια), μέσω ενσωματωμένης ηλεκτρικής αντίστασης.

β) Τριπλής Ενέργειας, οι οποίοι είναι επιπλέον εφοδιασμένοι με είσοδο που εκμεταλλεύεται το ζεστό νερό του καλοριφέρ που παράγεται από τον λέβητα κεντρικής θέρμανσης.  

9.  Υπολογίζεται ότι περίπου 200.000 θέσεις εργασίας υποστηρίζουν σε παγκόσμια κλίμακα την παραγωγή, εγκατάσταση και τις ανάγκες συντήρησης των συστημάτων ηλιακής θέρμανσης. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, περισσότερα από 30.000 άτομα απασχολούνται άμεσα ή έμμεσα στη συγκεκριμένη βιομηχανία, με 3.500 περίπου από τα άτομα αυτά (ποσοστό πάνω από 10%) να απασχολούνται στην Ελλάδα.

10. Ο ηλιακός θερμοσίφωνας αποτελεί μία από τις πιο οικονομικές, αποδοτικές και οικολογικές συσκευές που αξιοποιούν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Υπολογίζεται ότι στη διάρκεια ζωής του ένας μέσος ηλιακός θερμοσίφωνας εξοικονομεί περίπου 2.000 € από τους λογαριασμούς ρεύματος ενός μέσου ελληνικού νοικοκυριού, ενώ προστατεύει από την έκλυση περίπου 30 τόνων διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στην ατμόσφαιρα.      

 

Οι  ηλιακοί θερμοσίφωνες SIELINE αποτελούν τη φυσική συνέχεια των ηλιακών θερμοσιφώνων της SIEMENS, πρωτοπόρων στην αγορά του κλάδου από τις αρχές της δεκαετίας του 1970. Παράγονται με γερμανική τεχνολογία από επιλεγμένα υλικά, εξελίσσονται και βελτιώνονται συνεχώς. Διαθέτουν μεγάλη γκάμα από μοντέλα με αποτέλεσμα να ανταποκρίνονται σε όλες τις ανάγκες των χρηστών με τον καλύτερο τρόπο: Κλειστού κυκλώματος, διπλής ή τριπλής ενέργειας, οι ηλιακοί θερμοσίφωνες SIELINE LX/SIEMENS TECHNIK και SIELINE SX/SOLAR HEATING είναι οι κορυφαίοι της αγοράς και παράγουν για εσάς ζεστό νερό όλο το χρόνο στη μεγαλύτερη διάρκεια του έτους χάρις στους επιλεκτικούς συλλέκτες μεγάλης απόδοσης και στα boiler με διπλή επισμάλτωση και προσθήκη τιτανίου.
 Η SIELINE συνεχίζει την πρωτοπορία της στον τομέα αυτό με τα συστήματαβεβιασμένης κυκλοφορίας και υποστήριξης θέρμανσης απότον ήλιο

icon Προσθήκη Σχόλιου

10 Πράγματα που Πρέπει να Γνωρίζετε για τους Ηλιακούς Θερμοσίφωνες


Παρακαλούμε συμπληρώστε τα πεδία που σημειώνονται με *

Τίτλος:*


E-mail:
Θα χρησιμοποιήσουμε το email σας για να σας ενημερώσουμε για ενδεχόμενες απαντήσεις στα σχόλια σας.


Σχόλιο:*


This is a captcha-picture. It is used to prevent mass-access by robots. (see: www.captcha.net)

Γράψτε τους 3 χαρακτήρες που βλέπετε στο πλαίσιο.
Return to category

Σχόλια

Attention Παρακαλούμε τα σχόλια σας να είναι κόσμια και να μην περιέχουν υβριστικό περιεχόμενο.

Έγραψε ο/η ΗΛΙΑΚΟΣ ΘΕΡΜΟΣΙΦΩΝΑΣ ΚΕΡΑΜΟΣΚΕΠΗΣ ΔΙΠΛΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ 160 Η 170 ΛΙΤΡΩΝ / 31 Μαρτίου 2021 στις 7:03 μ.μ.

ΘΈΛΩ ΝΑ ΞΈΡΩ ΆΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΤΟΚΕΣ ΔΟΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΣΕΣ ?
Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΝΙΚΗΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

 
Τελευταία άρθρα