fe-mail.gr

Fe-mail.gr

 

Χρώματα και ψυχολογία

7 Ιανουαρίου 2008 | 08:48 π.μ.

Απο την  Ανναστέλλα Λαζάρου

Η επιλογή των χρωμάτων στη διακόσμηση του σπιτιού μας, είναι πολύ πιο σημαντική από την επιφανειακή αισθητική που όλοι υπολογίζουμε. Το κάθε χρώμα, παίζει τον ρόλο του στην ψυχολογία αυτών που ζουν και κινούνται στον εκάστοτε χώρο.

 

 

 

 Τα χρώματα έχουν την ιδιότητα να μας εμπνέουν, να μας ηρεμούν, να μας τονώνουν, να  μας βοηθούν ακόμη και να αδυνατίσουμε. Αρκεί να τα χρησιμοποιήσουμε σωστά στο χώρο μας...

 

KOKKINO

 


Το κόκκινο δημιουργεί εγρήγορση στους παλμούς της καρδιάς και ανεβάζει την πίεση. Γι' αυτό το λόγο θεωρείται από τα πιο κουραστικά χρώματα όταν το συναντάμε σε μεγάλες δόσεις σε ένα χώρο. Πρόκειται για ένα χρώμα που, λόγω της ιδιαιτερότητάς του, είναι απολύτως απαγορευτικό για υπνοδωμάτια και χώρους μελέτης.

Εάν είναι το αγαπημένο σας χρώμα, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε σε σημεία που δεν το κοιτάζετε συνεχώς (π.χ. πίσω από το κεφαλάρι του κρεββατιού). Είναι ιδανικό για χώρους που χρειάζονται ενέργεια, όπως τα playrooms, τα χωλ, οι σκάλες και οι κουζίνες. Πρέπει να το αποφεύγουμε φυσικά σε σπίτια που βρίσκονται υπερενεργητικά παιδιά και νευρικά άτομα.  

ΡΟΖ


Στους τόνους του κόκκινου συγκαταλέγεται και το ροζ.

Καθαρά κοριτσίστικο χρώμα, ιδανικό για παιδικό υπνοδωμάτιο (κοριτσιού), είναι ίσως το χρώμα στο οποίο αντιδρούν περισσότερο αρνητικά οι άντρες.

Προσδίδει υγιεινή και καθαριότητα, άρα είναι καλό χρώμα για το μπάνιο.

Εύκολα συνδυάζεται με μωβ, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε χώρους ενηλίκων, χωρίς να θυμίζει μωρουδίστικο δωμάτιο. Μην το χρησιμοποιήσετε σε χώρους εστίασης και καθιστικού.

Το ροζ, εκτός από το ότι δείχνει άτομα με ευαισθησίες, ενισχύει τις ευαισθησίες αυτές όταν συναντάται σε μεγάλες επιφάνειες.

 

ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ


Το πορτοκαλί δημιουργείται από το συνδυασμό των δύο πιο δυνατών χρωμάτων, του κόκκινου και του κίτρινου, και κρατάει την ενεργητικότητά τους μέσα από το ζεστό αποτέλεσμα που προσδίδει.

Είναι ίσως από τα πιο "αστεία" χρώματα και δύσκολα το συναντούμε σε κύριους χώρους κατοικιών.

 Είναι το ιδανικότερο χρώμα για τραπεζαρίες, αφού λειτουργεί θετικά για την όρεξη και βοηθάει στην πέψη.

Το πορτοκαλί πρέπει να χρησιμοποιείται σε εργαστήρια και παιδικά ή εφηβικά δωμάτια, γιατί ενισχύει τη δημιουργικότητα, τις δραστηριότητες και τα ενδιαφέροντα.

Αν το χρησιμοποιήσετε στο καθιστικό σας, οι καλεσμένοι σας θα είναι σίγουροι ότι χαίρεστε την παρέα τους, αφού έχει την ιδιότητα να εκπέμπει αισθήματα φιλοξενίας και εμπιστοσύνης.

Ένας πολύ δυνατός και παράλληλα θυληκός συνδυασμός είναι το πορτοκαλί με το φούξια και λίγες δόσεις κόκκινου. Δίνει έναν ανατολίτικο αέρα στο χώρο, και δείχνει άτομα που δεν φοβούνται να ρισκάρουν.

 

ΚΙΤΡΙΝΟ


Το κίτρινο ενεργεί όπως το κόκκινο στο θέμα της τόνωσης και της διέγερσης. Ανεβάζει την κινητικότητα και ενεργοποιεί τους μύες, για λιγότερη διάρκεια όμως απο ότι το κόκκινο.

Έχει παρατηρηθεί μάλιστα, ότι σε ένα δωμάτιο βαμμένο κίτρινο, ένα μωρό κλαίει περισσότερο, και τα ζευγάρια μαλώνουν ευκολότερα.

Χρησιμοποιήστε το για να ζωντανέψετε ένα σκοτεινό δωμάτιο ή για να ενισχύσετε την ενέργεια όπου χρειάζεται, όπως σε ένα προσωπικό γυμναστήριο, σε μία κουζίνα ή στο καθιστικό σας.

ΠΡΑΣΙΝΟ
Το πράσινο σε αντίθεση με το κόκκινο και το κίτρινο, ρίχνει τους τόνους, καλμάρει τα νεύρα και μας χαλαρώνει, αφού πρόκειται για το ηπιότερο χρώμα.

Για αυτό τον λόγο, χρησιμοποιείται και στους σχολικούς πίνακες. Επίσης σε πολλά μεγάλα θέατρα υπάρχει το λεγόμενο "πράσινο δωμάτιο", όπου αναπαύονται οι ηθοποιοί πριν ανέβουν στη σκηνή.Το πράσινο θεωρείται το χρώμα της νεότητας, συνεπώς είναι ιδανικό για χώρους όπου βρίσκονται ηλικιωμένα άτομα, διότι τα ανεβάζει ψυχολογικά. Σε υπνοδωμάτια, βιβλιοθήκες, χώρους μελέτης και παιδικά δωμάτια είναι ό,τι το καλύτερο.

 Αντίθετα σε χώρους όπου η ενέργεια είναι απαραίτητη σε μεγαλύτερο βαθμό,π.χ. σε τραπεζαρίες, σαλόνια και κουζίνες, καλύτερα να αποφεύγεται. Και σε αυτές τις περιπτώσεις όμως, ενδείκνυται όταν βρίσκεται σε συνδυασμό με ένα έντονο χρώμα, όπως π.χ. το μπορντώ. Ο συνδυασμός κυπαρισσί με ρουμπινί, αποδίδει ένα εκλεπτυσμ΄νο αποτέλεσμα, που αρμόζει σε κλασσικά σπίτια.

Αντίστοιχα, αν μαζί με το πράσινο χρησιμοποιήσουμε ένα ζωντανό κίτρινο lime, το αποτέλεσμα γίνεται ιδιαιτερα φρέσκο και χρησιμοποιείται εύκολα ακόμη και σε κουζίνα.

 

ΜΠΛΕ


Το μπλε όπως και το πράσινο, έχει την ιδιότητα της καταπραϋντικής λειτουργίας στο κεντρικό νευρικό μας σύστημα όταν το κοιτάζουμε.

Ο χρόνος μέσα σε ένα μπλε δωμάτιο κυλάει γρηγορότερα, αποβάλλοντας το αίσθημα της ανίας.

Πρόκειται για το καταλληλότερο χρώμα για υπνοδωμάτια, ενώ δεν συνιστάται για το καθιστικό. Οι πιο απαγορευτικοί χώροι για το μπλε είναι η τραπεζαρία και η κουζίνα, όπως επίσης και οι χώροι μαζικής εστίασης (π.χ. εστιατόρια, χώροι δεξιώσεων, κ.λ.π.).

Έχει αποδειχθεί ότι το μπλε χαλάει την όρεξη, κι αυτό γιατί υποσυνείδητα παραπέμπει σε χαλασμένες τροφές.
Οι απαλοί τόνοι του μπλε έχουν συνδυαστεί με την καθαριότητα, τη φρεσκάδα και την υγεία, ενώ τα σκούρα μπλε συμβολίζουν τη δύναμη, τη γνώση και τη σοβαρότητα, καθιστώντας τα έτσι ιδανικά για επαγγελματικούς χώρους και γραφεία. Είναι η κύρια προτίμηση των αντρών, γι'αυτό και το συναντάμε πολλές φορές σε εργένικα σπίτια.

 

ΜΩΒ


Το μωβ, είναι ένα αρκετά παρεξηγημένο χρώμα.

Δε συνηθίζεται να το βλέπουμε σε κατοικίες, ενώ όταν το ρισκάρουμε, το αποτέλεσμα είναι μαγνητικό.

Στους σκούρους τόνους του προσδίδει μεγαλοπρέπεια και πολυτέλεια.

 Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που αποτελούσε το αγαπημένο χρώμα των Βυζαντινών Αυτοκρατόρων.

Δημιουργεί πολύ ωραίο φόντο για ένα μαύρο ή έναν λευκό καναπέ, ενώ συνδυαζόμενο με υλικά όπως βελούδο, κρύσταλλα swarovski και ταφτάδες, αναδεικνύει όλο του το μεγαλείο.

Το χρυσό είναι το απόλυτο συμπλήρωμά του, δημιουργώντας μαζί του την ιδανικότερη αντίθεση. Είναι το χρώμα που αναπτύσσει την έμπνευση, άρα μην παραλείψετε να το χρησιμοποιήσετε στο στούντιο ζωγραφικής, στο γραφείο, ακόμη και... στο υπνοδωμάτιό σας.

Μην τολμήσετε όμως να το εντάξετε σε σκοτεινούς χώρους. Το μωβ είναι το χρώμα που πρέπει να χρησιμοποιήσετε αν θέλετε να προσελκύσετε κάποιο άλλο άτομο, δημιουργώντας -προπάντων- μυστήριο!

 

ΚΑΦΕ


Το καφέ συγκαταλέγεται στα αγαπημένα χρώματα των αντρών.

 Αρκετά στιβαρό και σοβαρό,είναι ιδανικό για χώρους υποδοχής, ενώ δεν παρουσιάζεται πρόβλημα εάν χρησιμοποιηθεί σε οποιοδήποτε σημείο του σπιτιού σας.

προσδίδει ζεστασιά και φιλικότητα, ενώ τονώνει το αίσθημα εμπιστοσύνης και της οικογενειακής θαλπωρής.

Μη φοβηθείτε να το χρησιμοποιήσετε σε σκούρους τόνους σε κάποιον τοίχο του σπιτιού σας.

Αρκετά πρωτότυποι συνδυασμοί  όπως με το τυρκουάζ ή το πράσινο lime, θα δημιουργήσουν μια εκσυγχρονισμένη classy αίσθηση στο χώρο σας, που θα σας χαρακτηρίζει για την εμπνευσμένη δημιουργικότητά σας.

 

ΛΕΥΚΟ


Το λευκό είναι το συνηθέστερο χρώμα που συναντάμε στα σπίτια, ως η εύκολη λύση.

Από πολλούς θεωρείται το ιδανικότερο χρώμα για να ξεμπερδεύουν από το μπελά και της επιλογής και των συνδυασμών.

Λόγω της ουδετερότητάς του, δεν μπορεί κανείς να πει εύκολα για που είναι ιδανικό και που όχι.

Σίγουρα χαρακτηρίζει την καθαριότητα, άρα συνειδητά είναι ιδανικό για το λουτρό και την κουζίνα. Πέρα από αυτά όμως, όταν συνδυαστεί με δυνατά χρώματα όπως το κόκκινο, το μωβ, ή το πορτοκαλί, βγάζει όλη τη θετική του ενέργεια, εξισορροπώντας παράλληλα τα χαρακτηριστικά των χρωμάτων που συνοδεύει.

Προτιμήστε το λοιπόν συνοδευόμενο από ένα δυνατό χρώμα.

 

ΜΑΥΡΟ
Το μαύρο δεν είναι χρώμα, αλλά απουσία φωτός.

Όταν χρησιμοποιηθεί στο σπίτι παράλληλα με δυνατά ή απαλά χρώματα, καταφέρνει να "βγάλει" από μέσα τους όλη τη δυναμική που κρύβουν σε υπέρμετρες δόσεις.

Το μαύρο θεωρείται χρώμα μυστηρίου, δύναμης αλλά και εκλεκτικισμού. Επιβάλλεται στο χώρο, γι'αυτό προτιμήστε το σε ένα τοίχο ή σε ένα έπιπλο στο σαλόνι ή στο γραφείο σας, εάν σκοπός σας είναι η βαρύτητα του χώρου.

Συνδυάζεται εύκολα σε μοντέρνα αλλά και σε κλασσικά στυλ. Με το λευκό παρουσιάζει μία απόλυτη  ισορροπία, που εύκολα όμως γίνεται βαρετή. Αυτό διορθώνεται εάν προσθέσουμε ένα τρίτο χρώμα, όπως π.χ. το κόκκινο ή το πράσινο.
Το ΓΚΡΙ είναι το χρώμα της ουδετερότητας, αφού δημιουργείται από την ανάμειξη του λευκού με το μαύρο.

Ισχύουν οι ίδιες θεωρίες με το λευκό για τους ανοιχτούς τόνους του γκρίζου, και οι αντίστοιχες του μαύρου για τους σκούρους τόνους του.

 

Σχετικά Άρθρα

Ταπετσαρίες...ένα στολίδι στους τοίχους σας

Τα χρώματα των ονείρων σας

Πως να βάψετε το σπίτι σας

 

 

 

icon Προσθήκη Σχόλιου

Χρώματα και ψυχολογία


Παρακαλούμε συμπληρώστε τα πεδία που σημειώνονται με *

Τίτλος:*


E-mail:
Θα χρησιμοποιήσουμε το email σας για να σας ενημερώσουμε για ενδεχόμενες απαντήσεις στα σχόλια σας.


Σχόλιο:*


This is a captcha-picture. It is used to prevent mass-access by robots. (see: www.captcha.net)

Γράψτε τους 3 χαρακτήρες που βλέπετε στο πλαίσιο.
Return to category

Σχόλια

Attention Παρακαλούμε τα σχόλια σας να είναι κόσμια και να μην περιέχουν υβριστικό περιεχόμενο.

Έγραψε ο/η Anna / 7 Ιανουαρίου 2008 στις 2:05 μ.μ.

To άρθρο είναι καταπληκτικό και εστιάζει στην ουσία του θέματος ,χωρίς άσχετα σχόλια.

Έγραψε ο/η εμυ / 7 Φεβρουαρίου 2008 στις 10:27 μ.μ.

einai teleio....ou mporo na steilo gia simbouleS?

Έγραψε ο/η ματ / 26 Δεκεμβρίου 2008 στις 1:54 μ.μ.

Πολυ ωραιο το θεμα...
Αλλα ψαχνω για το χρωμα Χρυσο μεσα σε υπνοδωματιο μαζι με συνδιασμο, καφε. Μπορει να με βοηθησει κανεις? Ειναι καλο το χρυσο και το καφε να μπουν σε υπνοδωματιο?

Έγραψε ο/η αλκιβιαδης / 15 Σεπτεμβρίου 2009 στις 9:35 π.μ.

ωραιο αρθρο.

Έγραψε ο/η νικοσ / 27 Φεβρουαρίου 2010 στις 10:05 μ.μ.

πολυ ωραιο αρθρο. μηπως θα ηταν ευκολο να μας δωσετε ορισμενες συμβουλες για την ιδανικη χρησιμοποιηση των χρωματων σε επαγγελματικους χωρους, π.χ.ιατρεια, οδοντιατρεια κ.τ.λ. ευχαριστω πολυ

Έγραψε ο/η Μαίρη / 10 Απριλίου 2010 στις 12:28 π.μ.

Πολύ ωραίο το άρθρο,είναι απέριττο και αυτό που που έψαχνα εφόσον μετακομίζουμε σε 3 μήνες και σκέφτομαι να φτιάξω το χώρο μου κατάλληλο γιατί η ψυχολογία είναι πολύ σημαντική στη ζωή μας,πριν λίγο καιρό σκεφτόμουν να κάνω κάτι ωραίο,classy και μοντέρνο χρησιμοποιώντας ορισμένα concept(να μην είναι ό,τι να 'ναι) και χρησιμοποιώντας τον αγαπημένο μου συνδυασμό φούξια-μαύρο.Άλλα σκέφτομαι εδώ και ένα μήνα πως λόγω ψυχολογίας το μαύρο δεν είναι κατάλληλο για υπνοδωμάτιο.Δεν βοηθάει στην κατανόηση του εαυτού σου.Σκέφτομαι λοιπόν να βάλω τη φύση κι όλα τα υπέροχα που έδωσε Ο Θεός,στο δωμάτιό μου...Κυρίως πράσινες αποχρώσεις κ' λίγες γαλάζιες κ' γενικά κάτι σαν δάσος δεν θέλω να το παρατραβήξω όμως βάζοντας έντονα χρώματα κ γραφικά που θα το κάνουν το κάτι μη ευχάριστο κ άγριο!Τι θα μου προτείνατε?

Έγραψε ο/η anastasia / 17 Ιουλίου 2010 στις 12:13 π.μ.

einai polu wraio to arthro!alla thelw na gnwrisw ama tairiazei se ena dwmatio kortsiou 11etwn laxani toixo tavani galagio kai zwgrafismena sto toixo louloudia(margarites)me kitrines kourtines?

Έγραψε ο/η anastasia / 17 Ιουλίου 2010 στις 12:13 π.μ.

einai polu wraio to arthro!alla thelw na gnwrisw ama tairiazei se ena dwmatio kortsiou 11etwn laxani toixo tavani galagio kai zwgrafismena sto toixo louloudia(margarites)me kitrines kourtines?

 
Τελευταία άρθρα