fe-mail.gr

Fe-mail.gr

 

Πανδαισία χρωμάτων στο χώρο σας

17 Οκτωβρίου 2006 | 11:43 π.μ.

Μπορεί για πολλές ο χώρος του σπιτιού μας, να μην είναι ο χώρος που περνάμε τις περισσότερες ώρες της ημέρας.

Δεν παύει όμως να είναι το καταφύγιο, από την κούραση της καθημερινότητας και ο μόνος χώρος που πραγματικά μπορούμε να χαλαρώσουμε και να ξεκουραστούμε.

Έρχεται βέβαια κάποια στιγμή που ο χώρος αυτός χρειάζεται κάτι καινούργιο – μια ανανέωση.

Τα όμορφα χρώματα στους τοίχους μπορούν να αλλάξουν ριζικά όχι μόνο το χώρο σας αλλά και τη διάθεση σας. Αρκεί να έχετε λίγη φαντασία και να μπορείτε να τα συνδυάσετε σωστά.

Εάν δεν τα καταφέρνετε και τόσο καλά με τις βαφές και τους συνδυασμούς χρωμάτων στο χώρο σας, οι συμβουλές παρακάτω θα σας βοηθήσουν σίγουρα.

Το γαλάζιο και το μπλε συνδυάζονται όμορφα αρκεί να το ευνοούν τα υπόλοιπα χρώματα που κυριαρχούν στον χώρο.

Το ανοιχτό και σκούρο πράσινο ζωντανεύουν το χώρο και τα συναντάτε κυρίως στη κουζίνα ή το μπάνιο.

 

Σε μεγάλο υπνοδωμάτιο το μπορντό ή σκούρο

κόκκινο σε ρίγα θα δώσει ζωντάνια και πάθος.

 

Πάρτε πινέλο και ρολό και ξεκινήστε!

Δε χρειάζεστε συνεργείο για να βάψετε το σπίτι σας. Αρκεί να έχετε αρκετή όρεξη, φίλους και ευχάριστη διάθεση ώστε να πάρετε την απόφαση να βάψετε μόνες σας. Παρακάτω θα διαβάσετε πετυχημένους συνδυασμούς (μιας και τους δοκίμασα η ίδια στους δικούς μου τοίχους κάποιους μήνες πριν!) ώστε να κάνετε το χώρο σας αγνώριστο και όλοι να σας ρωτούν για το εντυπωσιακό αποτέλεσμα.

Η σωστή ξεχωριστή διακόσμηση γίνεται σε συνάρτηση με ταιριαστά χρώματα και φαντασία.

Παλ και έντονα χρώματα συνδυάζονται πολύ όμορφα όταν είναι τα ίδια. Τι εννοώ; Το γαλάζιο και το μπλε όπως το κρεμ και το ροδακινί δένουν πολύ όμορφα σαν ζευγάρια. Είναι κοντινά χρώματα και εάν τα επιλέξετε δε βάζετε σε ρίσκο το χώρο σας. Αρχικά θα πρέπει να δείτε ένα ένα τα δωμάτια που θα βάψετε και να έχετε υπόψη σας τα έπιπλα που υπάρχουν σε κάθε χώρο.

Δεν είναι όμορφο αισθητικά να έχετε καφέ καναπέ και να βάψετε το σαλόνι σας πράσινο για παράδειγμα! Γι αυτό το λόγο θα πρέπει να σημειώσετε τα χρώματα που σας αρέσουν και τα χρώματα που έχετε στα έπιπλα σας ώστε να τα συνδυάσετε μοναδικά.
Τα «δυνατά» χρώματα (μπορντό, κόκκινο, μπλε κτλ) φαίνονται όμορφα σε μεγάλους χώρους. Θα πρέπει να γνωρίζετε πως όσο πιο σκούρο είναι ένα χρώμα τόσο μικραίνει το χώρο σας γι αυτό και συνήθως δε προτιμάται. Βέβαια μπορείτε να προσθέσετε σκούρο χρώμα για ζωντάνια με άλλες τεχνικές. Η παχιά ρίγα σε αρκετούς τοίχους εκτός από μοντέρνα και πρωτότυπη είναι σχετικά εύκολο να δημιουργηθεί. Με μια απλή κολλητική ταινία μπορείτε να ξεχωρίσετε το πάχος της ρίγας που θέλετε και να βάψετε σε πιο έντονο χρώμα το εσωτερικό της.
Στο παιδικό δωμάτιο χρησιμοποιήστε άφοβα το ροζ παλ χρώμα για κοριτσάκια και το γαλάζιο για αγοράκια. Παρακάτω θα διαβάσετε πως μπορείτε στο παιδικό δωμάτιο κρατώντας το βασικό χρώμα που επιλέξατε και προσθέτοντας λίγες σταγόνες μαύρου χρώματος (για να γίνει σκούρο το ήδη υπάρχον χρώμα) να δημιουργήσετε όμορφα σχέδια στους τοίχους πανεύκολα.

 

Αλλάξτε το χώρο σας έξυπνα χωρίς να βάψετε!

Ο αγαπημένος σας χώρος μπορεί να αλλάξει και χωρίς να χρειαστεί να τροποποιήσετε το χρώμα του τοίχου. Πώς; Δώστε του χρώμα διαφορετικά!
Στο σαλόνι σας μια δεύτερη κουρτίνα με κρόσσια μπροστά από τη συνηθισμένη, ένα ριχτάρι έντονου χρώματος στο μονόχρωμο καναπέ σας και μερικά αποξηραμένα λουλούδια σε ένα βάζο δαπέδου θα αναζωογονήσουν το χώρο σας και θα φέρουν ένα πιο ευδιάθετο κλίμα.

Ένα μπαούλο γεμισμένο με τούλια, κορδέλες και παλιά άδεια μπουκάλια ποτών δείχνει αρχοντικό εάν το στολίσετε στο σωστό χώρο.

Στην άκρη της τραπεζαρίας σας ένα παλιό χαμηλό ανοιχτό μπαούλο με χρωματιστά τούλια, κορδέλες και παλιά άδεια μπουκάλια ποτών όμορφα τοποθετημένα θα δώσει έναν πιο αρχοντικό τόνο, όπως και ένα όμορφο ρολόι τοίχου κρεμασμένο πιο ψηλά ανάμεσα από δύο πίνακες. Αν και πάλι ο χώρος δε σας ενθουσιάζει αρκετά, αλλάξτε τις θέσεις των πινάκών σας. Τον πίνακα που δε συμπαθείτε και τόσο αντικαταστήστε τον με έναν όμορφο πίνακα-καθρέπτη που θα μεγαλώσει το χώρο σας.
Το παιδικό δωμάτιο σας μοιάζει λίγο μουντό; Μπορείτε μέσα σε δύο ώρες να το κάνετε πραγματικά αγνώριστο. Θα χρειαστείτε μερικά ξύλινα ραφάκια και τον άντρα σας να τα τοποθετήσει ασύμμετρα στους τοίχους, καθώς και  2-3 μέτρα παχύ χαρτόνι και 1 κιλό μπογιά του χρώματος που σας αρέσει (αρκεί να ταιριάζει με το χρώμα του ήδη βαμμένου τοίχου). Εάν για παράδειγμα ο τοίχος είναι ροζ, το φούξια θα δέσει πολύ όμορφα.

Στο χαρτόνι επάνω ζωγραφίστε με τη βοήθεια ενός χάρακα και ενός διαβήτη τα σχήματα που σας αρέσουν (κύκλους, τρίγωνα, αστέρια κτλ.). Κόψτε το εσωτερικό τους με ένα κοπίδι ώστε να μείνει το χαρτόνι με το σχέδιο κομμένο (κενό) για να το χρησιμοποιήσετε. Κολλήστε καλά το χαρτόνι με απλή ταινία στον τοίχο και βάψτε το εσωτερικό άφοβα ώστε να εμφανιστεί μόνο το σχέδιο που έχετε επιλέξει στον τοίχο. Ξεκολλήστε το χαρτόνι και επαναλάβετε το ίδιο σε άλλο σημείο του τοίχου. Οι κύκλοι είναι το πιο εύκολο και όμορφο σχέδιο στα παιδικά δωμάτια. Προτιμήστε τους ασύμμετρους. Όσο για τα ραφάκια, στολίστε τα με όμορφα λούτρινα ζωάκια και μην ξεχάσετε να τοποθετήσετε ένα κουμπαρά!


Στο μπάνιο τώρα μπορείτε να κάνετε μικρές αλλαγές ανάλογα με το χώρο του. Εάν τα είδη υγιεινής σας δείχνουν παλιά ή μονότονα τότε αλλάξτε τα. Το καπάκι της τουαλέτας, οι θήκες των σαπουνιών και ό,τι δε σας αρέσει μπορούν να αντικατασταθούν με καινούρια είδη που φέρνουν την θάλασσα στο χώρο σας. Ψαράκια και κοχύλια μέσα σε διάφανες σαπουνοθήκες και καπάκια, θα αλλάξουν την αύρα στο μικρό WC σας.

Οι κουρτίνες μπορούν να αλλάξουν ριζικά κάθε χώρο. Προτιμήστε κουρτίνες που συνδυάζονται όμορφα με τα υπόλοιπα έπιπλα σας.

Χρησιμοποιείτε έντονα χρώματα από πετσέτες και όπου βρείτε ελεύθερο χώρο τοποθετήστε χρωματιστά άλατα μέσα σε βαζάκια τα οποία μπορείτε να τα αγοράσετε από παντού.

Προσοχή στις inox συσκευές. Δεν συνδυάζονται εύκολα με τα λευκά χρώματα που επικρατούν στην υπόλοιπη κουζίνα. Επιλέξτε μαζικά τις inox συσκευές σας και όχι μια τοστιέρα μόνη της για παράδειγμα. Η κουζίνα δύσκολα αλλάζει, αλλά μια ανακατάταξη συσκευών στο πάγκο σας, ένα χρωματιστό τραπεζομάντιλο και ένα βάζο με φρέσκα λουλούδια θα φτιάξει τη διάθεση σας. Εάν το ψυγείο σας είναι ανοιχτού χρώματος (λευκό, μπεζ) αγοράστε ντελικάτα μικρά και μεγάλα μαγνητάκια και τοποθετήστε τα όμορφα επάνω του.


Στο υπνοδωμάτιο σας μπορείτε να φτιάξετε όμορφη διάθεση τοποθετώντας σε κάθε ελεύθερη γωνία από ένα ρεσό. Ένας νέος καθρέπτης έπιπλο, πολύχρωμα μικρά φωτάκια και χρώματα στα σεντόνια σας θα αλλάξουν αμέσως τον χώρο σας.


Όπως είδατε απλές και ταυτόχρονα οικονομικές προτάσεις μπορούν να αλλάξουν το χώρο σας μέσα σε μερικές ώρες και χωρίς ιδιαίτερο κόπο. Εκτυπώστε λοιπόν το παρόν και ξεκινήστε!


Αριάδνη Γερασιμίδου
agerasimidou@fe-mail.gr

Σχετικά Άρθρα

Πως να βάψετε το σπίτι σας

Μικρές αλλαγές, μεγάλο αποτέλεσμα

Σεξουαλικότητα και χρώματα

 

 

 

 

 

Return to category
 
Τελευταία άρθρα