fe-mail.gr

Fe-mail.gr

 

Η τέχνη του κατοικείν

1 Νοεμβρίου 2006 | 03:52 π.μ.

Οι ζωγράφοι της έκθεσης προσθέτουν την προσωπική τους  αισθητική-καλλιτεχνική διάσταση στις δημιουργίες του Νέου Κατοικείν,  έτσι που η «τέχνη του κατοικείν» μετατρέπεται και σε κατοικία της τέχνης

 

Σταύρος Παναγιωτάκης

Οι σχέσεις των εικαστικών τεχνών με την κατοικία υπήρξαν πάντοτε πολύ στενές και πολύ δημιουργικές, φθάνοντας συχνά ακόμα και στην ταύτιση μεταξύ τους.

Από τη μια πλευρά η τέχνη εκπροσωπεί και συμβολίζει την έμπνευση και χειροτεχνική μαστοριά, από την άλλη η κατοικία είναι η προέκταση της ανθρώπινης επιδερμίδας στον άμεσο πλησίον χώρο, ο ίδιος ο άνθρωπος στη στενότερη σχέση με το περιβάλλον του, με ό,τι ακουμπά πάνω του και ό,τι προεκτείνει τις βασικές λειτουργίες του, μια «μηχανή του κατοικείν» αλλά και μια φωλιά ανάπαυσης, επικοινωνίας και ζωής.

Η σχέση είναι πανάρχαια, ανάγεται στους αιώνες που οτιδήποτε γινόταν,  υπήρχε και διεκπεραιωνόταν στην εσωτερικό χώρο της κατοικίας, ήταν ταυτόχρονα και λειτουργική ανάγκη - ένα εργαλείο - αλλά και αναπαραστατική, ψυχική, συμβολική λειτουργία, δηλαδή τέχνη.

Άρτεμις Μουρατίδου

Κώστας Ξανθόπουλος

Στα νεότερα χρόνια ωστόσο, η σχέση αυτή αναπτύσσεται ακόμη περισσότερο, δίνει καρπούς που καθορίζουν τη μοίρα και των δύο πλευρών.

Κατερίνα Δημητριάδου

Άγγελος Ραζής

 

Ντόρα Ρίζου

 Από την πλευρά της ζωγραφικής, η καθιέρωση της αστικής ζωής, στην Ολλανδία του 16ου-17ου αιώνα, έφερε για πρώτη φορά τους εσωτερικούς χώρους του σπιτιού, στο πρώτο πλάνο της τέχνης, τα έπιπλα και η καθημερινότητα αναδείχθηκαν σε σκεύη ιερά των «ευκτήριων οίκων», δηλαδή της ζωής με τις σύγχρονες ανέσεις και το καλό γούστο.

Από τη πλευρά του σχεδιασμού των λειτουργικών επίπλων και συσκευών, στην Αγγλία, την Αυστρία και την Αμερική του 19ου αιώνα, η άνοδος της απελευθερωμένης σύγχρονης τέχνης ενέπνευσε τις επαναστάσεις και στο ντιζάιν.

Φανή Μιχαηλίδη

Μ’ αυτές τις ιστορικές προϋποθέσεις - και μετά από πολλές περιπτώσεις που η τέχνη έφτασε καμιά φορά να αυτοπεριορισθεί σε τέχνη για ειδικά μουσεία ή πανεπιστήμια - ζούμε σήμερα και πάλι μια μεγάλη στιγμή στις σχέσεις ζωγραφικής και κατοικίας.

«Από τις Μπιενάλε στον Καναπέ» ονομάσθηκε πριν λίγα χρόνια η νέα εποχή όπου οι σύγχρονοι καλλιτέχνες - και όχι μόνο οι ζωγράφοι, αλλά και οι των νέων ηλεκτρονικών μέσων - ξαναπλησίασαν το χώρο καθημερινής ζωής του σύγχρονου ανθρώπου, ο οποίος άλλωστε ζει γύρω από τον καναπέ πολύ περισσότερο απ’ όσο παλιότερα.

Την Παρασκευή 3 Νοεμβρίου στις 20:30 στο κατάστημα ΝΕΟΚΑΤΟΙΚΕΙΝ, Εθνικής Αντιστάσεως 137 στην Καλαμαριά παρουσιάζεται ομαδική έκθεση ζωγραφικής με έργα 10 καλλιτεχνών από τη Β. Ελλάδα με θέμα «Η τέχνη του κατοικείν».

Οι δέκα καταξιωμένοι ζωγράφοι της Β. Ελλάδος: Παύλος Βασιλειάδης, Γεθσημανή, Κατερίνα Δημητριάδου, Κυριακή, Φανή Μιχαηλίδη, Άρτεμις Μουρατίδου, Κώστας Ξανθόπουλος, Σταύρος Παναγιωτάκης, Άγγελος Ραζής και Ντόρα Ρίζου, προσθέτουν την προσωπική τους αισθητική-καλλιτεχνική διάσταση στις δημιουργίες του ΝΕΟΚΑΤΟΙΚΕΙΝ, έτσι που «η τέχνη του κατοικείν» μετατρέπεται και σε κατοικία της τέχνης. 

Τα κείμενα της έκθεσης έγραψε ο ιστορικός-κριτικός της τέχνης, Χάρης Καμπουρίδης.

Διάρκεια έκθεσης: 3 – 18 Νοεμβρίου 2006.

 

 

 

 

Return to category
 
Τελευταία άρθρα