fe-mail.gr

Fe-mail.gr

 

Μοναδική ημερίδα για τον «Κρόκο Κοζάνης»

22 Μαρτίου 2006 | 03:02 μ.μ.

Ο Κρόκος ο ήμερος (Crocus sativus L.) είναι ένα από τα πιο σπάνια φαρμακευτικά φυτά. Τα αποξηραμένα στίγματα του λουλουδιού αποτελούν τον πολύτιμο κρόκο ή σαφράν ή ζαφορά ή σαφράνι. Εδώ και τριακόσια χρόνια ο Κρόκος Κοζάνης καλλιεργείται και αναπτύσσεται αποκλειστικά στο Νομό Κοζάνης. Ξεχωρίζει από την άριστη ποιότητα που τον κατατάσσει στην πρώτη κατηγορία κρόκου βιολογικής καλλιέργειας στον κόσμο. Διατίθεται σε δύο μορφές, νηματίδια και σκόνη, σε ειδικές συσκευασίες.


Οι επιστήμονες εισηγητές της ημερίδας επισήμαναν τις φαρμακευτικές δυνατότητες που έχει ο κρόκος, τονίζοντας τις αντιοξειδωτικές και τις αντικαρκινικές του ιδιότητες, την επίδρασή του στα λευχαιμικά κύτταρα, την αντιγηραντική του δράση, τη θετική του επίδραση στη νευροπροστασία και στην καταπολέμηση του άγχους, τη συμβολή του στην ενίσχυση της μάθησης και της μνήμης, καθώς επίσης και μια σειρά από άλλες ευεργετικές δράσεις που έχει στον ανθρώπινο οργανισμό. Σε ό,τι αφορά τη χρήση του στη μαγειρική οι ειδικοί της γαστρονομίας που συμμετείχαν στην ημερίδα υπογράμμισαν την ιδιαίτερη γεύση, αλλά και το χρώμα που προσδίδει σε φαγητά και γλυκά.

Βιολογικός κόκκινος κρόκος


Τις εργασίες της ημερίδας χαιρέτισαν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγγελος Μπασιάκος, ο υφυπουργός Οικονομίας Χρήστος Φώλιας, ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας Ανδρέας Λεούδης, ο νομάρχης Κοζάνης Ιορδάνης Ανδρεάδης και ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Κροκοπαραγωγών Κοζάνης Νίκος Πατσιούρας. Παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος  κ. Χριστόδουλου, Αρχιμανδρίτης π. Φιλήμων Πατεράκης, εκπρόσωποι των Πρεσβειών Ιταλίας, Ολλανδίας, Ουγγαρίας, Σαουδικής Αραβίας, Κίνας, Αζερμπαϊτζάν, Μεξικό, ο Μητροπολίτης Κοζάνης κ. Παύλος, οι βουλευτές Κοζάνης κ.κ. Γιώργος Κασαπίδης, Μιχαήλ Παπαδόπουλος, Νικόλαος Τσιαρτσιώνης και Λάζαρος Λωτίδης, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων, οι Γενικοί Γραμματείς των Υπουργείων Εσωτερικών κ. Βεζυργιάννης και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κ. Κωστόπουλος.

Ο κ. Μπασιάκος στο χαιρετισμό του επισήμανε τη συνεισφορά του κρόκου στην ελληνική οικονομία, τονίζοντας ότι η καλλιέργεια κρόκου απασχολεί περίπου 1.300 αγροτικές οικογένειες, η ετήσια παραγωγή κυμαίνεται από 5 έως 7 τόνους και αποφέρει συνολικά στην εθνική οικονομία περίπου 4,4 εκατ. ευρώ.

Αν. Λεούδης, Χρ. Φώλιας


Αναφερόμενος στην προβολή του κρόκου, αλλά και των υπόλοιπων αγροτικών ελληνικών προϊόντων ο υπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση εξαντλεί κάθε περιθώριο προβολής και προώθησης και ήδη έχουμε τα πρώτα θετικά αποτελέσματα της προσπάθειας αυτής καθώς, όπως επισήμανε, στο 11μηνο του 2005 οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων αυξήθηκαν κατά 24,2%.

Ο κ. Φώλιας, στο χαιρετισμό του τόνισε ότι ο κρόκος αποτελεί το αναπτυξιακό πρότυπο προϊόντος που συνδυάζει την μοναδικότητα σε ποιότητα, ασφάλεια και ευεργετικές ιδιότητες με την αναπτυξιακή προοπτική στην τοπική και εθνική οικονομία. Όπως επεσήμανε, η καλλιέργεια βιολογικών φυτών αποτελεί μελλοντική πρόκληση για την σύγχρονη ελληνική γεωργία, η οποί καλείται να αναδείξει την ποιοτική υπεροχή της και τα ανταγωνιστικά της αντανακλαστικά, ενώ ανακοίνωσε ότι τα Γρεβενά προετοιμάζονται να αποτελέσουν τον πρώτο βιολογικό νομό της χώρας.

Μπασιάκος - Παναγάκου


Στην ανάγκη εξωστρέφειας των προϊόντων της Δυτικής Μακεδονίας αναφέρθηκε στο χαιρετισμό του ο κ. Λεούδης, υπογραμμίζοντας ότι τα σημαντικά για τη διατροφή του ανθρώπου τοπικά προϊόντα αποτελούν το 23% του παραγωγικού δυναμικού της Περιφέρειας. Είναι όλα οικολογικά υψηλής ποιότητας και αποτελούν νέες εναλλακτικές καλλιέργειες, ενώ ο Κρόκος Κοζάνης είναι η αιχμή του δόρατος στην αναπτυξιακή προσπάθεια που καταβάλει η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο του οράματος και των κατευθύνσεων του Πρωθυπουργού για τόνωση της τοπικής οικονομίας, στήριξη και ενδυνάμωση του αγροτικού εισοδήματος, την καθοδήγηση του πρωτογενούς τομέα σε νέες εναλλακτικές καλλιέργειες, την πιστοποίηση των προϊόντων σαν βιολογικά και την κατοχύρωσή τους σαν προϊόντα με ονομασία προέλευσης. Ο Κρόκος Κοζάνης διεκδικεί με αξιώσεις το άνοιγμα νέων διεθνών αγορών, αλλά και την καθιέρωσή του ελληνική αγορά.

Ομιλητές στην ημερίδα ήταν: ο πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και πρόεδρος του συμβουλίου ανώτατης πανεπιστημιακής εκπαίδευσης Χρήστος Μασσαλάς, ο οποίος πρότεινε τη μετονομασία του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας σε «Αιάνιο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας» και να έχει ως έμβλημα τον κρόκο, ο ομότιμος καθηγητής Ιατρικής του ΑΠΘ Ζαχαρίας Σινάκος, ο καθηγητής Χημείας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Μόσχος Πολυσίου, η αναπληρώτρια καθηγήτρια Χημείας Τροφίμων του ΑΠΘ, Μαρία Τσιμίδου, ο επίκουρος καθηγητής Χημείας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Πέτρος Ταραντίλης, η λέκτορας του τμήματος Φαρμακευτικής του

Ηλίας Μαμαλάκης.

Πανεπιστημίου Πατρών Φωτεινή Λάμαρη, ο λέκτορας Φαρμακολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Νικόλαος Πιτσίκας, ο επικεφαλής του Εθνικού Παιδιατρικού Ινστιτούτου του Μεξικού, FikratAbdullaev και  ο συγγραφέας - δημοσιογράφος Ηλίας Μαμαλάκης.

Return to category
 
Τελευταία άρθρα