fe-mail.gr

Fe-mail.gr

 

Οι Pavlov's Dog στην Ελλάδα

17 Φεβρουαρίου 2007 | 11:43 π.μ.

Η Astra παρουσιάζει τους Pavlov's Dog, το Σάββατο 17 Μαρτίου στο Gagarin 205 Live Music Space. Το συγκρότημα που έγινε διάσημο χάρη στην τεράστια επιτυχία του "Julia" επισκέπτεται για πρώτη φορά την Ελλάδα, έχοντας στη σύνθεση του τον αυθεντικό τραγουδιστή Robert David Surkamp -η χαρακτηριστική φωνή του οποίου αποτέλεσε, από την αρχή, το σήμα κατατεθέν του group- και τον drummer Mike Safron, επίσης ιδρυτικό μέλος τους.

Αυτούς τους δύο πλαισιώνουν έξι ακόμα μουσικοί (σε mellotron, βιολί, κιθάρες, μπάσσο, keyboards και κρουστά), έτσι ώστε να αποδοθούν όσο το δυνατόν καλύτερα τα –τόσο αγαπημένα στη χώρα μας- τραγούδια από το παρελθόν τους (κυρίως από τα δύο πρώτα albums τους, "Pampered Menial" και "At The Sound Of The Bell"), αλλά και το καινούργιο τους υλικό.

Ο ερχομός τους έφερε και πάλι στην επιφάνεια την περίεργη ιστορία που ήθελε τον David Surkamp νεκρό! Δεδομένης της τεράστιας δημοτικότητας του συγκροτήματος στα τέλη των 70’s και τις αρχές των 80’s, οι συγκεκριμένες φήμες είχαν πάρει πολύ μεγάλη έκταση στη χώρα μας. Η αλήθεια είναι πως ο άνθρωπος ζει και βασιλεύει! Ανέκαθεν υπήρξε, πέρα από φωνή, ο βασικός συνθέτης και αδιαφιλονίκητος ηγέτης των Pavlov’s Dog, οπότε δε θα μπορούσε να λείπει από αυτή την επανένωσή τους.

 

Οι πόρτες του Gagarin 205 θα ανοίξουν στις 21:00 (θα υπάρξει opening act) και εισιτήρια προπωλούνται, προς 27 ευρώ, στο Ticket Point (Ακαδημίας & Γενναδίου 3, πίσω από το ναό της Ζωοδόχου Πηγής, τηλ. 210 3840020) και το www.i-ticket.gr (τηλ. 801 11 60000). Στο ταμείο η τιμή θα είναι 30 ευρώ.

Την Παρασκευή 16 Μαρτίου οι Pavlov's Dog θα εμφανιστούν στο Cine Studio (τιμή εισιτηρίου 20 ευρώ - φοιτητικό 15 ευρώ), στο Ηράκλειο Κρήτης, ενώ την Κυριακή 18 Μαρτίου θα βρίσκονται στο Principal Club Theater, στη Θεσσαλονίκη.

 


Οι Pavlov's Dog σχηματίστηκαν στην πόλη του St.Louis, στο Missouri των ΗΠΑ, από τους David Surkamp και Mike Safron. Οι εκδοχές σχετικά με το πως φτιάχτηκε το group ποικίλλουν. Μία απ’ αυτές, εκείνη του Safron, θέλει τον David να δοκιμάζεται για τη θέση του κιθαρίστα στη μπάντα που αυτός και ο βιολιστής Siegfried Carver προσπαθούσαν να στήσουν. Όταν οι δυο τους του είπαν πως δεν ξετρελάθηκαν με τις επιδόσεις του, ο Surkamp τους ρώτησε αν μπορεί να τραγουδήσει ένα κομμάτι, κάτι που τελικά έγινε. Όπως ήταν φυσικό, εντυπωσιάστηκαν από την σπάνια φωνή του και του ζήτησαν αμέσως να γίνει ο τραγουδιστής της μπάντας.

Αληθινή ή όχι, η συγκεκριμένη ιστορία είναι χαρακτηριστική του πόσο ξεχωριστή είναι η φωνή του David Surkamp. Κατά τη διάρκεια των χρόνων που οι Pavlov’s Dog ήταν ενεργοί ως συγκρότημα, κυκλοφόρησαν ορισμένα εξαιρετικά albums, τουλάχιστον για το μουσικό χώρο στον οποίον κινούνταν (Progressive / Adult Oriented Rock), έχοντας πάντα ως βασικό σημείο αναφοράς αυτήν την – τόσο αναγνωρίσιμη – μοναδική φωνή. Ίσως η μόνη σύγκριση που έχει γίνει – και που μπόρεσε να σταθεί – είναι εκείνη με τον Geddy Lee, τραγουδιστή των Rush, η φωνή του οποίου κατόρθωνε να φτάνει σε εξίσου υψηλές νότες.

 

Το πρώτο album των Pavlov’s Dog, “Pampered Menial”, κυκλοφόρησε το 1975 και συνοδεύεται από μία ιστορία η οποία έχει, για άλλη μια φορά, διαφορετικές εκδοχές. Το πιθανότερο είναι πως η αλήθεια βρίσκεται σε αυτή που θέλει το group να υπογράφει στην ABC Dunhill Records για το ποσό – ρεκόρ για εκείνη την εποχή - των 600.000 δολλαρίων. Αμέσως μετά, απολύθηκαν (!!) και υπέγραψαν στην Columbia, η οποία τους έδωσε άλλα τόσα χρήματα για να πάρει τα δικαιώματα του ντεμπούτου αλλά και του επόμενου album τους. Το αποτέλεσμα ήταν να κυκλοφορήσει το “Pampered Menial” από δύο διαφορετικές εταιρείες, την ίδια εβδομάδα! Όπως λέει και ο Safron…. “κάτι τέτοιο δεν είχε ξαναγίνει στην ιστορία της δισκογραφίας!”

Το artwork του album, στο οποίο περιέχεται η γνωστή εικόνα του λευκού σκύλου, είναι ιδιαίτερα αναγνωρίσιμο, ακόμα και σήμερα, όπως φυσικά και τα γνωστότερα κομμάτια του, με πρώτο απ’ όλα το περίφημο “Julia”, ένα τραγούδι που αποδείχτηκε διαχρονικό, αφού συνεχίζει να ακούγεται μέχρι σήμερα – και, μάλιστα, πάρα πολύ – πάνω από τριάντα χρόνια από την ημέρα που πρωτοκυκλοφόρησε. Δίπλα του, το “Late November”, το “Song Dance” και το “Theme From Subway Sue”, κέρδισαν τη δική τους θέση στο πάνθεον των σπουδαίων κομματιών της progressive rock μουσικής, καθιστώντας το ντεμπούτο των Pavlov’s Dog ως ένα δίσκο κλασσικό στο είδος του. Ο συνδυασμός βιολιού και mellotron έδωσε ένα, μοναδικό στην εποχή του, υπόβαθρο πάνω στο οποίο μεγαλούργησε η εκπληκτική φωνή του Surkamp.

 

Η παρούσα σύνθεση των Pavlov's Dog, με την οποία θα επισκεφτούν τη χώρα μας, είναι η εξής:

Robert David Surkamp (φωνητικά, κιθάρα), Sara Lynn Surkamp (φωνητικά, ακουστική κιθάρα), Michael Safron (drums), Andrea Kathryn Young (βιολί), David Patrick Karns (μπάσσο), Michael Elliott McElvain (κιθάρα), William Joseph Costello VI (mellotron, κρουστά), Guglielmo Francesco Franco (πλήκτρα).

PAVLOV'S DOG

Live στο Gagarin 205
(Λιοσίων 203-205, τηλ.: 210 85 47 600)

Σάββατο 17 Μαρτίου 2007

Οι πόρτες ανοίγουν στις 21:00

Είσοδος:
27€ προπώληση
30€ ταμείο

Προπώληση:
Ticket Point (Ακαδημίας & Γενναδίου 3, τηλ.: 210 40 020)
https://www.i-ticket.gr (τηλ.: 801 11 60000)
 

 

Return to category
 
Τελευταία άρθρα