fe-mail.gr

Fe-mail.gr

 

«Εγγονόπουλος 2007: ... ωραίος σαν Έλληνας»

27 Φεβρουαρίου 2007 | 01:28 π.μ.

Μια έκθεση-αφιέρωμα στη ζωή και το έργο του Νίκου Εγγονόπουλου με τίτλο «Εγγονόπουλος 2007: ... ωραίος σαν Έλληνας» μπορούν να επισκεφθούν οι επιβάτες και οι επισκέπτες του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» έως τις 20 Απριλίου 2007, στο πλαίσιο του εορτασμού των εκατό χρόνων από τη γέννησή του.

2007, μια χρονιά αφιερωμένη στον Νίκο Εγγονόπουλο

 

Από τους σημαντικότερους δημιουργούς της πρωτοποριακής γενιάς του ’30, ο Εγγονόπουλος υπήρξε εισηγητής του υπερρεαλισμού στην Ελλάδα - τόσο του ποιητικού (μαζί με τον Ανδρέα Εμπειρίκο), όσο και του ζωγραφικού.
Συνέβαλε ουσιαστικά στην ανανέωση της ελληνικής ποίησης συνθέτοντας με το έργο του την πλέον ιδιότυπη γραφή του μοντερνιστικού μας λόγου ενώ ανάλογα ανανεωτική υπήρξε στο εικαστικό μας πεδίο η ζωγραφική εργασία του.

Το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) με αφορμή την επέτειο των εκατό χρόνων από τη γέννησή του και αναγνωρίζοντάς τον ως έναν σπουδαίο δημιουργό που σημάδεψε την ελληνική τέχνη του 20ού αιώνα, διοργανώνει υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού (ΥΠΠΟ), ένα πρόγραμμα ποικίλων εκδηλώσεων που έχουν σκοπό να φωτίσουν καλύτερα το έργο του και συγχρόνως να το φέρουν σε επαφή με το ευρύτερο κοινό.

Για την υλοποίηση του προγράμματος το ΕΚΕΒΙ συνεργάστηκε με άλλους φορείς και οργανισμούς, όπως το Μουσείο Μπενάκη, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Ειδικά η καμπάνια της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης υλοποιήθηκε με τη συνεργασία της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ, του ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑ ΑΘΗΝΩΝ, της ΤΡΑΜ Α.Ε., του ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ και τη συμβολή των ΗΛΠΑΠ, ΗΣΑΠ, ΟΣΕ, ΚΤΕΛ.

 

Οι αδιάφθοροι

Ποιητής και Ήρωας

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια του έτους 2007 περιλαμβάνει:

 •      Έκδοση του λευκώματος «Νίκος Εγγονόπουλος - εκατό χρόνια από τη γέννησή του : η αγάπη είναι ο μόνος τρόπος... » με φιλολογική επιμέλεια της Φραγκίσκης Αμπατζοπούλου, καθ/τριας ΑΠΘ. (ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ)

•      Έκθεση «Εγγονόπουλος 2007: ...ωραίος σαν Έλληνας» στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών (20 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ – 20 ΑΠΡΙΛΙΟΥ)
•      Παράσταση–αφιέρωμα στον Εγγονόπουλο στο Μέγαρο Μουσικής, σε σκηνοθεσία του Γιάννη Κακλέα και επιλογή κειμένων από τον Νάσο Βαγενά. (16 ΜΑΡΤΙΟΥ)

•      Οι στίχοι του Εγγονόπουλου θα ταξιδεύουν καθημερινά μαζί μας με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς Στα πλαίσια της καθιερωμένης πλέον καμπάνιας που οργανώνει κάθε χρόνο το ΕΚΕΒΙ με την αφορμή της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης. (19 ΜΑΡΤΙΟΥ – 21 ΑΠΡΙΛΙΟΥ)

 

Αργώ

Θέτις και Πηλεύς

•      Θεματική – ερευνητική έκθεση με τίτλο: «Τόπος : Εγγονόπουλος» στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης με επιμελητή τον Ντένη Ζαχαρόπουλο. (20 ΜΑΪΟΥ – 20 ΙΟΥΝΙΟΥ)


•      Διήμερο επιστημονικό συνέδριο: «Εγγονόπουλος 2007: ο ποιητής και ο ζωγράφος» με τη συμμετοχή 35 μελετητών του έργου του από την Ελλάδα και το εξωτερικό στο Μουσείο Μπενάκη. (23 και 24 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ)


•      Επετειακή έκθεση που οργανώνει το Μουσείο Μπενάκη στο Κτήριο της οδού Πειραιώς, με 250 περίπου αντιπροσωπευτικά έργα από τις πέντε δεκαετίες της εικαστικής του παραγωγής και έκδοση καταλόγου με επιμελήτρια την Κατερίνα Περπινιώτη-Αγκαζίρ. (13 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ – 6 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ)


•      Ανανέωση και εμπλουτισμός με νέο υλικό του διαδικτυακού τόπου www.engonopoulos.gr σε συνεργασία με την οικογένεια Εγγονόπουλου.

 

Οι Διόσκουρος

Au rendez-vous Allemand

•      Κινητή έκθεση – αφιέρωμα που αποτελείται από ταμπλώ με εργο-βιογραφικά στοιχεία, εξώφυλλα βιβλίων, φωτογραφίες και άλλο αρχειακό υλικό και συνοδεύεται από ταινίες με θέμα τη ζωή του Εγγονόπουλου ή εμπνευσμένες από το έργο του.


•      Συναυλία από μικρό μουσικό σύνολο με έργα που συνδέονται με τα μυθολογικά θέματα του Εγγονόπουλου, σε σκηνοθεσία Μαρίας Γυπαράκη.


•      Προβολή της ταινίας για τον Εγγονόπουλο «Ο κήπος με τα αμέτρητα παράθυρα», σε σκηνοθεσία Λευτέρη Ξανθόπουλου, την Πέμπτη 15 Μαρτίου, ώρα 21:10 από την ΕΤ 1.

Μεσογειακή μούσα

Η ιστορία των Αθηνών

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΙΒΛΙΟΥ (ΕΚΕΒΙ)

ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ:
ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ, MEGARON PLUS, ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΑΘΗΝΩΝ

ΧΟΡΗΓΟΙ ΚΑΜΠΑΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΟΙΗΣΗΣ:
ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ, ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑΣ ΑΘΗΝΩΝ, ΤΡΑΜ, ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ:
ΗΛΠΑΠ, ΗΣΑΠ, ΟΣΕ, ΚΤΕΛ

ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ:
ΕΡΤ, ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ, ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ,
ATHENS VOICE

ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Return to category
 
Τελευταία άρθρα