fe-mail.gr

Fe-mail.gr

 

«ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΒΡΑΔΙΕΣ» στο ROCKY RACCOON

22 Μαρτίου 2007 | 07:17 μ.μ.

Οι Κινηματογραφικές βραδιές σε συνεργασία με την Καλλιτεχνική Διάδραση συνεχίζονται αυτήν την Παρασκευή, 23 Μάρτη στις 7.30 μ.μ. με την ταινία «Κογιανισκάτσι» (1983), πειραματικό ντοκιμαντέρ, παραγωγή του Φράνσις Φορντ Κόππολα σε μουσική Φιλίπ Γκλας και σκηνοθεσία Γκόφρει Ρέτζιο. Είναι μία ταινία σταθμός στην ιστορία του κινηματογράφου, συνώνυμο της πρωτοπορίας στη δεκαετία του ΄80. Οι κάμερες καταγράφουν τοπία της φύσης και τοπία - νεκροταφεία του σύγχρονου πολιτισμού. Η ταινία είναι μια κριτική της σύγχρονης ζωής για την καταστροφή που έχει επιφέρει στη φύση, για την απάνθρωπη εκμηχάνιση και τους φρενήρεις, αλόγιστους ρυθμούς της. Μοιάζει να προτείνει πως πρέπει να διαφυλάξουμε την αρχαία σοφία και να υιοθετήσουμε τρόπους ζωής που να συνδέονται με λιγότερο «προηγμένους» πολιτισμούς.  Ο χρόνος επιταχύνεται. Η  μέρα διαδέχεται τη νύχτα σε κλάσματα του δευτερολέπτου

.

Εικόνες του κόσμου, τέλος, συνθέτουν ένα πολύχρωμο χαλί ντυμένο με τα επαναλαμβανόμενα μουσικά μοτίβα του Φιλίπ Γκλας, άλλοτε υποβλητικά και άλλοτε αγχοτικά. Η ταινία δεν διηγείται μια ιστορία κατά τα πρότυπα του αφηγηματικού κινηματογράφου. Δεν προσφέρει ούτε χαρακτήρες με συνέχεια, ούτε συγκεκριμένες αιτιώδεις συνδέσεις, ούτε και κάποια χρονική διαδοχή μεταξύ των σκηνών. Με μια συναρπαστική σύνδεση μουσικής και εικόνας και χωρίς φωνή αφηγητή, μεταδίδει τα μηνύματά της μέσω των συνειρμών που δημιουργεί η παράθεση των εικόνων και εκεί έγκειται η πρωτοτυπία της. Στη γλώσσα της φυλής των Χόπι Κογιανισκάτσι σημαίνει τρελή ζωή, ζωή σε αναστάτωση, εκτός ισορροπίας, σε αποσύνθεση, φάση ζωής που μας καλεί σε άλλο τρόπο ζωής.

 

Επιπλέον, αυτήν την εβδομάδα στο Rocky Rackoon ξεκινούν δύο νέοι θεσμοί στα μουσικά δρώμενα της πόλης. Κάθε Πέμπτη θα παρουσιάζονται από τους Djs του χώρου αποκλειστικά νέες κυκλοφορίες δίσκων. Αυτήν την Πέμπτη 22 Μαρτίου ο Δημήτρης Πλέσσας θα μας ξεναγήσει στις μουσικές που κυκλοφόρησαν τους πρώτους μήνες του 2007, καλύπτοντας ευρύ φάσμα μουσικών ειδών. «Συμτονιστείτε» λοιπόν κάθε Πέμπτη στο Rocky Raccoon για να είστε πλήρως ενημερωμένοι για ό,τι συμβαίνει τώρα στην παγκόσμια μουσική σκηνή. Και κάθε Σάββατο, σύμπραξη εικόνας και ήχου με την προβολή συναυλιών μεγάλων συγκροτημάτων στις οποίες όλοι «θα θέλαμε να ήμασταν εκεί». Οι προβολές θα ξεκινούν ακριβώς στις 12.00 μ.μ. και όλο το μουσικό πρόγραμμα της βραδιάς θα είναι αφιέρωμα στο συγκεκριμένο συγκρότημα, την εποχή του και τα σχήματα που επηρέασε. Αυτό το Σάββατο στις 24 Μαρτίου η βραδιά είναι αφιερωμένη στους Depeche Mode. Θα προβληθεί η συναυλία που έδωσαν στο Παρίσι το 2001.

 

* Το Σάββατο 24 Μάρτη στις 6.15 μ.μ. στον Α.Σ.Τ.Ο. Βαλτετσίου 3, στα πλαίσια του Σεμιναρίου «Ανάλυση Ταινίας»  του κύκλου  ΚΑΝΤΟ ΟΠΩΣ Ο ΜΠΕΡΓΚΜΑΝ, που διοργανώνει η Καλλιτεχνική Διάδραση και η Κινηματογραφική Λέσχη Πάτρας, θα προβληθεί και αναλυθεί από τον Γιάννη Καραμπίτσο το πρώτο αριστούργημα στην πενηντάχρονη καριέρα του Ακίρα Κουροσάβα, «Ρασομόν» (1950) που επηρέασε όχι μόνο το σινεμά αλλά και την μοντέρνα κουλτούρα. Μέσα από μια μη γραμμική αφήγηση, διηγείται την ιστορία ενός φόνου τον 11ο αιώνα, με καταφυγή στις μαρτυρίες των εμπλεκομένων ακόμα και του νεκρού μέσω ενός μέντιουμ, που όμως καμία δεν μοιάζει με την άλλη. Η εικαστική δύναμη της ταινίας είναι τέτοια που δεν έχει σχεδόν ταίρι στην ιστορία του κινηματογράφου. Η προβολή της ταινίας είναι ανοιχτή για το κοινό.


ROCKY RACCOON ΓΕΡΟΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ 56 & ΗΦΑΙΣΤΟΥ, ΠΑΤΡΑ, 2610223398

 

icon Προσθήκη Σχόλιου

«ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΒΡΑΔΙΕΣ» στο ROCKY RACCOON


Παρακαλούμε συμπληρώστε τα πεδία που σημειώνονται με *

Τίτλος:*


E-mail:
Θα χρησιμοποιήσουμε το email σας για να σας ενημερώσουμε για ενδεχόμενες απαντήσεις στα σχόλια σας.


Σχόλιο:*


This is a captcha-picture. It is used to prevent mass-access by robots. (see: www.captcha.net)

Γράψτε τους 3 χαρακτήρες που βλέπετε στο πλαίσιο.
Return to category

Σχόλια

Attention Παρακαλούμε τα σχόλια σας να είναι κόσμια και να μην περιέχουν υβριστικό περιεχόμενο.

 
Τελευταία άρθρα