fe-mail.gr

Fe-mail.gr

 

Ποιος είναι εδώ?

22 Μαΐου 2007 | 10:57 π.μ.

Μια έκθεση πάνω στο χρόνο και τους χρόνους του εικαστικού έργου.

Η έκθεση είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Παύλου Ζάννα, με την ευκαιρία των 40 χρόνων από την έναρξη της μετάφρασης του έργου «Αναζητώντας το χαμένο χρόνο», του Μαρσέλ Προυστ, στις φυλακές της Χούντας.

Η έκθεση συγκεντρώνει έργα από εικοσιεπτά σύγχρονους καλλιτέχνες από διάφορες προελεύσεις, χώρες και περιοχές του κόσμου, από διάφορες εκφράσεις, ηλικίες και τεχνικές. Τα έργα αυτά έρχονται αντιμέτωπα με την προβληματική του χρόνου και του προσώπου σήμερα όχι ως θεματική εικονογράφηση, αλλά ως ενεργό ερωτηματικό της υπόστασης και του λόγου του έργου του ίδιου. Ποιος είναι εδώ είναι ένα ουσιαστικό ερώτημα που θέτει το έργο σε σχέση με τον τόπο και το τρόπο παρουσίας, εμφάνισης ή αποκάλυψής του.
Αν το κεντρικό θέμα της Μπιενάλε είναι η ετεροτοπία το ερώτημα που τίθεται εδώ, με τα έργα που συγκεντρώνονται στο μουσείο είναι μια απόκλιση από τη διάσταση του τόπου. Το ερώτημα αυτό προηγείται ή και προτρέχει του τόπου κι ερωτά το που, το πότε, το ποιος, που αφορούν το εδώ.

 

  Εδώ δεν είναι ούτε ο τόπος του άλλου ούτε ο τόπος της ταυτότητας, δεν είναι καν ετεροτοπία, αλλά προϋπόθεση του τόπου όπου συγκλίνουν το πρόσωπο κι ο χρόνος μέσα στο χώρο. Μέσα από αυτή την προβληματική το σαιξπηρικό ερώτημα, ποιος είναι εδώ έρχεται αντιμέτωπο με το χώρο τον εικαστικών τεχνών πέρα από το θέατρο, τους ρόλους και την ερμηνεία τους, πέρα από τις συμβάσεις ενός κοινωνικού καταμερισμού των ρόλων, των ατόμων και των αντικειμένων, κι ενορχηστρώνει την ατελείωτη σειρά ερωτημάτων κι ερωτηματικών που θέτουν η απουσία κι η παρουσία μέσα στην ευρύτερη διάσταση του χρόνου σήμερα και μέσα από την όλο και πιο στενή υπόσταση του προσώπου στην παρούσα κοινωνική, πολιτιστική και καλλιτεχνική πραγματικότητα, τόσο γλωσσικά και γλωσσολογικά όσο και υπαρξιακά και βιωματικά.

Διάρκεια: 25 Μαΐου έως τις 29 Ιουλίου 2007

Επιμέλεια Ντένης Ζαχαρόπουλος
με τη συνεργασία της Θούλης Μισιρλόγλου και του Βαγγέλη Ιωακειμίδη.

 

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
 27 Μαΐου 2007, 18:00
Συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα το Χρόνο, στο Αμφιθέατρο του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης

Στις 27 Μαΐου 2007 παρουσιάζεται μέσα στο πλαίσιο της έκθεσης, συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα το Χρόνο όπου σημαντικές προσωπικότητες από το διεθνή χώρο της φιλοσοφίας, της θεολογίας, των επιστημών, της τέχνης και του πολιτισμού θα παρουσιάσουν δημόσια τα αποτελέσματα του διαδραστικού και διεπιστημονικού συνεδρίου που ασχολείται με τα ερωτηματικά που θέτει το θέμα του Χρόνου στις διαφορετικές απόψεις της γνώσης, της έρευνας, της σκέψης και της έκφρασης στην εποχή μας και που οργανώνει σε συνεργασία με το ΜΜΣΤ το Ευρωπαϊκό Ερευνητικό Δίκτυο «Η Αλληλεπίδραση Επιστήμης – Θρησκείας στον 21ο αιώνα». 
- Επίσης, στο πλαίσιο της έκθεσης αυτής πραγματοποιείται το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου ένα καλλιτεχνικό διεπιστημονικό και διαδραστικό εργαστήρι όπου συμμετέχουν εξέχοντες Έλληνες και ξένοι εικαστικοί καλλιτέχνες σε συνεργασία με καλλιτέχνες του θεάτρου, θεωρητικούς και φιλοσόφους, μουσικούς και συγγραφείς. Θέμα του εργαστηρίου αυτού είναι ο χαμένος χρόνος κι ο εγκλεισμός με άμεση αναφορά στο έργο του Προυστ και την ελληνική  μετάφραση από τον Παύλο Ζάννα που ξεκινά στη φυλακή, ακριβώς σαράντα χρόνια πριν. Τόπος του εργαστηρίου είναι μαζί με  μουσείο, το Επταπύργιο και ο Γιεντί Κουλές.   Συνεργαζόμενοι φορείς: Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Μπιεννάλε Θεσσαλονίκης, Εαρινή Ακαδημία του Εθνικού Θεάτρου.

Χορηγοί Μουσείου: ΔΕΘ-Helexpo, Γ’  Κ.Π.Σ. / Ε.Π. «Πολιτισμός 2000-2006», Γ’  Κ.Π.Σ. / Ε.Π. «ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ», Ασφαλιστικός Οργανισμός Νταλιάνη / Lloyd’s Γ. Καραβίας & Συνεργάτες, Ξενοδοχείο Βεργίνα, BOUTARI, N-ORASIS Οπτικοακουστικές Παραγωγές Ε.Π.Ε.
 Χορηγός επικοινωνίας : ΕΡΤ 3
Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης https://www.mmca.org.gr                                            
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη - Σάββατο: 9:30-14:00 & 18:30-21:00, Κυριακή: 11:00-15:00, Δευτέρα: κλειστά
Ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα πραγματοποιούνται μετά από συνεννόηση.

icon Προσθήκη Σχόλιου

Ποιος είναι εδώ?


Παρακαλούμε συμπληρώστε τα πεδία που σημειώνονται με *

Τίτλος:*


E-mail:
Θα χρησιμοποιήσουμε το email σας για να σας ενημερώσουμε για ενδεχόμενες απαντήσεις στα σχόλια σας.


Σχόλιο:*


This is a captcha-picture. It is used to prevent mass-access by robots. (see: www.captcha.net)

Γράψτε τους 3 χαρακτήρες που βλέπετε στο πλαίσιο.
Return to category

Σχόλια

Attention Παρακαλούμε τα σχόλια σας να είναι κόσμια και να μην περιέχουν υβριστικό περιεχόμενο.

 
Τελευταία άρθρα