fe-mail.gr

Fe-mail.gr

 

«ΤΟΠΟΣ: Εγγονόπουλος»

7 Ιουνίου 2007 | 02:27 μ.μ.

Το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Βιβλίο διοργανώνουν την  θεματική – ερευνητική έκθεση, με τίτλο:«ΤΟΠΟΣ: Εγγονόπουλος»“TOPOS: Engonopoulos“στο πλαίσιο του προγράμματος εκδηλώσεων του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου «ΝΙΚΟΣ ΕΓΓΟΝΟΠΟΥΛΟΣ (1907-1985) εκατό χρόνια από τη γέννησή του»Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 18 Μαΐου έως τις 29 Ιουλίου 2007. 

Η έκθεση με επίκεντρο τον σημαντικό ποιητή και ζωγράφο παρουσιάζει το γενεαλογικό άλμα μέσα από το οποίο η υπερρεαλιστική προοπτική εμφανίζεται στην ιστορία της νεοελληνικής τέχνης.

Συγκεντρώνει μια σειρά από εξέχοντα έργα του Εγγονόπουλου για να τα φέρει αντιμέτωπα με μια σειρά από έργα νεότερων καλλιτεχνών δίχως να αποβλέπει στη συγκρότηση μιας υφολογικής συνέχειας, ενότητας, σχολής ή στιλ.

Αντίθετα, μέσα από αναπάντεχες συναντήσεις της ευαισθησίας και απρόσμενους συσχετισμούς απόψεων και έργων ολοκληρώνει μια ευρύτερη ανάγνωση των καλλιτεχνικών ιδιαιτεροτήτων και των πολιτισμικών μίξεων που θεμελιώνουν σημερινές μαρτυρίες, προβλήματα κι ερωτήματα της καλλιτεχνικής δημιουργίας.

Ο ερευνητικός κι ερμηνευτικός πλέον τόπος που συνιστά ευρύτερα το έργο του Εγγονόπουλου μέσα στη σύγχρονη εικαστική πραγματικότητα, φέρει στην επιφάνεια με σημερινά μέσα και πρακτικές τα θέματα της αναπαράστασης από την τυχαία σύμπτωση μέχρι την πιο συστηματική αντιπαράθεση, κι από την ειρωνεία και τον σαρκασμό μέχρι την τραγικότητα και την αυστηρή εσωτερικότητα που διέπουν το σύνθετο αυτό έργο.

 

Ως ένα άλμα πέρα από τον συμβατικό χρόνο, τα έργα μεταφέρουν ή μεταθέτουν από κοινού τα όρια της ευαισθησίας και αναθεωρούν την προβληματική της παρουσίας και απουσίας, του προσώπου ή του ανδρείκελου, της μνήμης ή της φαντασίας, του δράματος ή της ποιητικής, του υποσυνείδητου ή του μυθικού, του απρόσμενου οράματος και του αυτοματισμού της σημασίας στον εικοστό πρώτο αιώνα.

 Στην ερευνητική πρόταση της έκθεσης αυτής, εκτός από τους επιμελητές κι επιστημονικούς συνεργάτες, συμμετέχουν με έργα τους και νεότεροι καλλιτέχνες: Αλέξανδρος Αβρανάς, Γιώργος Γυπαράκης, Θράφια, Σία Κυριακάκος, Ηλίας Μαρμαράς, Μαρία Παπαδημητρίου, Ηλίας Παπαηλιάκης, Γιώργος Σαπουντζής, Κύριλλος Σαρρής, Άγγελος Σκούρτης, Στέφανος Τσιβόπουλος, Νίκος Χαραλαμπίδης, Πάνος Χαραλάμπους και Γιώργος Χατζημιχάλης.

Η έκθεση συμμετέχει στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της 4ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης που οργανώνει το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου.

Την επιμέλεια της έκθεσης έχει αναλάβει ο κ. Ντένης Ζαχαρόπουλος με τη συνδρομή της κ. Νίκης Λοϊζίδη και η εικαστική διοργάνωση εγγράφεται σε μια σειρά από εκθέσεις του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης με προβληματική το Πρόσωπο και τον Χρόνο και το ερώτημα Ποιος είναι εδώ; που αποτελούν την ευρύτερη συμμετοχή του Μουσείου στη Μπιενάλε Θεσσαλονίκης.

 

 

Τα εγκαίνια της έκθεσης  τέλεσε ο Υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, κ. Γιώργος Καλαντζής την Παρασκευή 18 Μαΐου 2007, Παγκόσμια Ημέρα των μουσείων, στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

Διάρκεια έκθεσης: 18 Μαΐου – 29 Ιουλίου 2007

Στα πλαίσια της έκθεσης προβλέπεται η έκδοση καταλόγου.
Οργάνωση:ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΙΒΛΙΟΥ(ΕΚΕΒΙ) – ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
   
ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

 


Χορηγοί Μουσείου: ΔΕΘ-Helexpo, Γ’  Κ.Π.Σ. / Ε.Π. «Πολιτισμός 2000-2006», Γ’  Κ.Π.Σ. / Ε.Π. «ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ», Ασφαλιστικός Οργανισμός Νταλιάνη / Lloyd’s Γ. Καραβίας & Συνεργάτες, Ξενοδοχείο Βεργίνα, BOUTARI, N-ORASIS Οπτικοακουστικές Παραγωγές Ε.Π.Ε.
Χορηγός επικοινωνίας : ΕΡΤ 3


Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης 
https://www.mmca.org.gr                                            
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη - Σάββατο: 9:30-14:00 & 18:30-21:00, Κυριακή: 11:00-15:00, Δευτέρα: κλειστά
Ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα πραγματοποιούνται μετά από συνεννόηση.

Τηλ. 2310 240002, Fax 2310 281567, email mcart@mmca.org.gr

 

icon Προσθήκη Σχόλιου

«ΤΟΠΟΣ: Εγγονόπουλος»


Παρακαλούμε συμπληρώστε τα πεδία που σημειώνονται με *

Τίτλος:*


E-mail:
Θα χρησιμοποιήσουμε το email σας για να σας ενημερώσουμε για ενδεχόμενες απαντήσεις στα σχόλια σας.


Σχόλιο:*


This is a captcha-picture. It is used to prevent mass-access by robots. (see: www.captcha.net)

Γράψτε τους 3 χαρακτήρες που βλέπετε στο πλαίσιο.
Return to category

Σχόλια

Attention Παρακαλούμε τα σχόλια σας να είναι κόσμια και να μην περιέχουν υβριστικό περιεχόμενο.

 
Τελευταία άρθρα