fe-mail.gr

Fe-mail.gr

 

ΑΙΓΑΙΟ της Άλεξ Μυλωνά

11 Ιουλίου 2007 | 10:11 π.μ.

Το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης σε συνεργασία με το Δήμο Σίφνου
παρουσιάζει την έκθεση
ΑΙΓΑΙΟ της ΑΛΕΞ ΜΥΛΩΝΑ
Από τις 21 Ιουλίου έως τις 22 Σεπτεμβρίου 2007 στο Σχολείο Πολιτιστικό Κέντρο του  Κάστρου στη Σίφνο

 

Tο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, τιμώντας την καλλιτέχνιδα Άλεξ Μυλωνά, η οποία έχει δωρίσει έργα της στην μόνιμη συλλογή του μουσείου, διοργανώνει με τον Δήμο Σίφνου την έκθεση ΑΙΓΑΙΟ, για να δώσει την ευκαιρία στους κατοίκους και τους επισκέπτες ενός σημαντικού νησιού των Κυκλάδων να γνωρίσουν τις γλυπτικές δημιουργίες σε μάρμαρο της Άλεξ Μυλωνα, στις αίθουσες του Σχολείου Πολιτιστικού Κέντρου του Κάστρου στη Σίφνο.

Πρόκειται για την δεύτερη εικαστική διοργάνωση που υλοποιεί το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Σίφνο με την υποστήριξη του Δήμου Σίφνου και του Πολιτιστικού Κέντρου. Η συνεργασία εγκαινιάσθηκε την περσινή χρονιά, με το εικαστικό αφιέρωμα στον γλύπτη Κλέαρχο Λουκόπουλο.

Η έκθεση της Άλεξ Μυλωνά με τίτλο ΑΙΓΑΙΟ, περιλαμβάνει μία ενότητα έργων γλυπτικής, από το 1960 έως το 1997.

Τα θέματα που παρουσιάζονται διακρίνονται για τη σχηματοποίηση των μορφών και την έμφαση στο ρόλο των όγκων, τη ρευστότητα των περιγραμμάτων και τη σαφήνεια του συνόλου.

Ιδιαίτερα μετά το 1980 και μέχρι σήμερα το έργο της καλλιτέχνιδας στρέφεται σε ένα καθαρά προσωπικό γλυπτικό ιδίωμα, το οποίο διακρίνεται για τη λιτότητα, την επιβολή των όγκων, για τη συνεργασία των επιπέδων και την έμφαση στο αρχετυπικό.

 

Η Άλεξ Μυλωνά εισήχθηκε, το 1945 στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας και σπούδασε γλυπτική μέχρι το 1950 στο εργαστήριο του Μ. Τόμπρου. Οργάνωσε την πρώτη ατομική της έκθεση το 1955 στην Αθήνα, ενώ από το 1954 συμμετείχε στην καλλιτεχνική ομάδα Εργαστήρι.

 Ανάμεσα της ομαδικές εκθέσεις της οποίες έχει πάρει μέρος είναι η 30ή Μπιενάλε Βενετίας (1960), όπου είχε εκπροσωπήσει την Ελλάδα μαζί με τον Γ. Σπυρόπουλο, τον Α. Κοντόπουλο και τον Λ. Λαμέρα, οι εκθέσεις Οι Έλληνες ζωγράφοι και γλύπτες του Παρισιού και Θρησκευτική Τέχνη (Παρίσι, 1962), Νέα Γλυπτική (Μουσείο Rodin, 1963) κ.ά.

Το 1986 η Εθνική Πινακοθήκη οργάνωσε αναδρομική έκθεση έργων της, ενώ το 2004 εγκαινιάστηκε στην Αθήνα το «Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Άλεξ Μυλωνά» που εκθέτει τα έργα της. Οι πρώιμες προσπάθειές της είχαν ως θεματική αφετηρία την ανθρώπινη μορφή, σχηματοποιημένη ωστόσο, και αναγνωρίζει κανείς σε πολλά από αυτά τη γνωριμία της με το έργο του Giacometti και του Zadkine.

Διερευνώντας την προσωπική της εκφραστική γλώσσα, καταλήγει γύρω στα 1960 στη γλυπτική με μέταλλο που αντλεί από το εξπρεσιονιστικό λεξιλόγιο και τη μυθολογική θεματική και χαρακτηρίζεται από γωνιώδεις μορφοποιήσεις, αντιθέσεις πλήρους-κενού, καμπυλόμορφου-αιχμηρού.

Μετά το 1960 και πολύ καθαρότερα μετά το 1980 η γλυπτική της αποκτά το ιδιόλεκτό της, που, σε μάρμαρο κυρίως, λευκό και χρωματιστό, χαρακτηρίζεται από πιο τελειοποιημένη τεχνική, περισσότερο λειασμένες επιφάνειες και πιο συμπαγείς και αρμονικά συνεργαζόμενους όγκους.

 

Η Συνέντευξη Τύπου θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 21 Ιουλίου 2007, στις 11:00, στο εκθεσιακό χώρο, Σχολείο Πολιτιστικό Κέντρο του  Κάστρου στη Σίφνο.

Τα ΕΠΙΣΗΜΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ της έκθεσης θα τελέσει ο Δήμαρχος Σίφνου κ. Γιάννης Γεροντής και η Πρόεδρος του Δ.Σ. του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης κ. Ξανθίππη Σκαρπιά-Χόιπελ, το Σάββατο 21 Ιουλίου 2007, στις 20.30 μ.μ. στο Σχολείο Πολιτιστικό Κέντρο του  Κάστρου στη Σίφνο.
Διάρκεια έκθεσης : 21 Ιουλίου έως τις 22 Σεπτεμβρίου 2007
Κύριοι Χορηγοί : Δήμος Σίφνου, Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος

   Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Δήμο Σίφνου, τηλ.  2284031345, 2284033077, 2284033075
και το ΜΜΣΤ, τηλ.  2310.240002, 281212, mmcart@mmca.org.gr
 

 

icon Προσθήκη Σχόλιου

ΑΙΓΑΙΟ της Άλεξ Μυλωνά


Παρακαλούμε συμπληρώστε τα πεδία που σημειώνονται με *

Τίτλος:*


E-mail:
Θα χρησιμοποιήσουμε το email σας για να σας ενημερώσουμε για ενδεχόμενες απαντήσεις στα σχόλια σας.


Σχόλιο:*


This is a captcha-picture. It is used to prevent mass-access by robots. (see: www.captcha.net)

Γράψτε τους 3 χαρακτήρες που βλέπετε στο πλαίσιο.
Return to category

Σχόλια

Attention Παρακαλούμε τα σχόλια σας να είναι κόσμια και να μην περιέχουν υβριστικό περιεχόμενο.

 
Τελευταία άρθρα