fe-mail.gr

Fe-mail.gr

 

9ο Διεθνές Πανόραμα Ανεξάρτητων Δημιουργών

17 Σεπτεμβρίου 2007 | 07:39 π.μ.

 

Από 22 μέχρι 29 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στο θέατρο «Λιθογραφείον» της Πάτρας το 9ο Διεθνές Πανόραμα Ανεξάρτητων Δημιουργών Φιλμ και Βίντεο, όπως μετονομάστηκε το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της πόλης, και η συμμετοχή των Ελλήνων σκηνοθετών είναι ήδη μεγάλη.

 

Θα προβληθούν,μεταξύ άλλων, η μεγάλου μήκους Κι αν φύγω…θα ξανάρθω της Δώρας Μασκλαβάνου, και το ντοκιμαντέρ Skopje - Shkup των Μαρίας Καρχιλάκη και Μανώλη Δημελλά, με κέντρο αναφοράς τον ποταμό Βαρδάρη, που διαχωρίζει τον σλαβομακεδονικό από τον αλβανικό πληθυσμό.
 Ακόμα, για πρώτη φορά παγκοσμίως θα παρουσιαστούν 100 μονόλεπτες Τούρκικες ταινίες με θέμα την ειρήνη, ενώ το Φεστιβάλ πλαισιώνεται από μια σειρά εκθέσεων, σεμιναρίων και παράλληλων εκδηλώσεων, όπως η έκθεση εξωφύλλων των περιοδικών κόμικς E – sense και Mosquito από την ομάδα του δημιουργικού γραφείου Animatic – Vision, σεμινάριο για την εφαρμοσμένη αισθητική στον σύγχρονο κινηματογράφο από τον σκηνοθέτη και κριτικό κινηματογράφου Γιάννη Καραμπίτσο, και έκθεση κινηματογραφικών βιβλίων που θα επιμεληθεί το Πατρινό βιβλιοπωλείο «Πολύεδρον».   Πληροφορίες στο www.independent.gr.

 

Το ΠΑΝΟΡΑΜΑ στην αιχμή της τεχνολογίας αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή όλες τις ταινίες ανεξάρτητα από τη φόρμα και την ποιότητα τους. Έκανε δόγμα την αμφίδρομη σχέση δημιουργού και θεατή συνθέτοντας το πρόγραμμα του από ένα μωσαϊκό ήχων και εικόνων διαφορετικών μεταξύ τους. Το ΠΑΝΟΡΑΜΑ θέλει να εξερευνήσει τα όρια της εικόνας και του ήχου. Όλες οι τάσεις που αναπτύσσονται σε όλα τα γεωγραφικά μήκη και πλάτη θα αποτελέσουν ένα ζωντανό εργαστήρι για την τέχνη της εικόνας. Στο 9ο Πανόραμα της Πάτρας, σκηνοθέτες από 56 χώρες με 217 ταινίες δημιούργησαν ένα μεγάλο παζλ με αντιφάσεις και συνθέσεις".

Η ταινία οφείλει να βρει το φυσιολογικό της δρόμο που είναι η προβολή. Σε μια εποχή που τα κινηματογραφικά μέσα είναι πιο πολλά ο δημιουργός καλείται να εμφανίσει την ουσία των πραγμάτων με κύριο σκοπό τον προβληματισμό, την ψυχαγωγία και εύρεση μέσω από τους νέους δημιουργούς της ανθρώπινης διάστασης της εποχής μας.

 

Η καταγραφή με ψηφιακά μέσα μπορεί να είναι πιο εύκολη αλλά η δυσκολία της ενδοσκόπησης στην τέχνη χρειάζεται την απρόσκοπτη διάθεση για δημιουργία. Ο Δημιουργός ξέροντας ότι το έργο του θα βρει το δρόμο του ακολουθώντας τη φυσιολογική ροή, θα συναντήσει το θεατή και θα δημιουργηθεί ένας γόνιμος διάλογος. Στην ουσία ωριμάζει ο ίδιος αλλά και το έργο του. Γίνεται πράξη ο κινηματογράφος!
Αυτός ο ιδιαίτερος θεσμός αγκαλιάζεται από τους σκηνοθέτες της Ελλάδας και όλης της γης. Έχοντας είδη μια πορεία οκτώ χρόνων ο στόχος παραμένει ο ίδιος, φιλοδοξεί να γίνει εφαλτήριο ανταλλαγής απόψεων, θέαση νέων τάσεων, χωρίς προκριματικές επιτροπές και ανταγωνισμούς.

Ο δημιουργός απαλλαγμένος από την ανταγωνιστική διάθεση της εποχής καλείται να προβάλει το έργο του. Η συμμετοχή είναι είδη μία νίκη του ΠΑΝΟΡΑΜΑΤΟΣ και των σκηνοθετών. Όλες οι ταινίες βρίσκουν δρόμο για την προβολή τους αλλά και οι θεατές καλούνται να στηρίξουν αυτή την σχέση. Καλλιτέχνες, Σκηνοθέτες, Φωτογράφοι ακόμη και ερασιτέχνες καλούνται να καταθέσουν τα δικά τους έργα. Νέα φαινόμενα, τάσεις, εμπειρίες που δοκιμάζονται…. ένα μεγάλο ανοιχτό εργαστήρι εικονοπλασίας σε αντίθεση με την τάση της καταναλωτικής εποχής που αντιμετωπίζει τον κινηματογράφο ως προϊόν και τους δημιουργούς ως κατασκευαστές.

Δίνεται η δυνατότητα να ονειρευτούμε ξανά μαζί με τον κινηματογράφο ,το δικό μας ΠΑΝΟΡΑΜΑ, στη δική μας σκοτεινή αίθουσα με πρωταγωνιστές όλους εσάς… τους δημιουργούς και τους Θεατές.

 

icon Προσθήκη Σχόλιου

9ο Διεθνές Πανόραμα Ανεξάρτητων Δημιουργών


Παρακαλούμε συμπληρώστε τα πεδία που σημειώνονται με *

Τίτλος:*


E-mail:
Θα χρησιμοποιήσουμε το email σας για να σας ενημερώσουμε για ενδεχόμενες απαντήσεις στα σχόλια σας.


Σχόλιο:*


This is a captcha-picture. It is used to prevent mass-access by robots. (see: www.captcha.net)

Γράψτε τους 3 χαρακτήρες που βλέπετε στο πλαίσιο.
Return to category

Σχόλια

Attention Παρακαλούμε τα σχόλια σας να είναι κόσμια και να μην περιέχουν υβριστικό περιεχόμενο.

 
Τελευταία άρθρα