fe-mail.gr

Fe-mail.gr

 

«Πορτρέτα & Ανθρωποι της Ελλάδας» του Γιαν Ρόζεμπομ

7 Σεπτεμβρίου 2007 | 10:20 π.μ.

 «ΠΟΡΤΡΕΤΑ & ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ»
με ακρυλικά και σχέδια του Γιαν Ρόζεμπομ.

  8 έως 19 Σεπτεμβρίου 2007
ΜΟΥΣΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΔΩΝ

Το Ολλανδικό Ινστιτούτο Αθηνών, το Μουσείο Ηρακλειδών και η Εταιρεία Φίλων του καλλιτέχνη Γιαν Ρόζεμπομ παρουσιάζουν έργα του Ολλανδού ζωγράφου, σε δύο εκθέσεις που θα πραγματοποιηθούν στην Αθήνα.

Αφορμή για τη διοργάνωση αυτή αποτελεί η συμπλήρωση 25 χρόνων από το θάνατό του, σε ηλικία 36 ετών, ενώ βρισκόταν στα Φιλιατρά Μεσσηνίας. Στη διάρκεια της παραμονής του εκεί δημιούργησε ένα μεγάλο αριθμό έργων, εμπνευσμένος από τη ζωή στην Ελλάδα, τους ανθρώπους και το τοπίο της Δυτικής ακτής της Πελοποννήσου. Η είσοδος για το κοινό, στη συγκεκριμένη έκθεση, θα είναι ελεύθερη.

Το Ολλανδικό Ινστιτούτο Αθηνών παρουσιάζει από
7 έως 19 Σεπτεμβρίου 2007 την έκθεση:
«ΠΙΝΑΚΕΣ ΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΟΠΙΑ»
με ακουαρέλες και σχέδια του Γιαν Ρόζεμπομ.

Διεύθυνση: οδός Μακρή 11, 11472 Μακρυγιάννη, Αθήνα.
(Σταθμός Μετρό: Ακρόπολη)
Ωράριο: Δευτέρα - Παρασκευή, 10:00 - 16:00.
Τετάρτη & Παρασκευή έως 21:00.
 

Πρέπει να σημειωθεί ότι η έναρξη των εκδηλώσεων έγινε στα Φιλιατρά Μεσσηνίας, με την έκθεση
«Φόρος Τιμής στον Γιαν Ρόζεμποομ / Συνάντηση δύο πολιτισμών», η οποία πραγματοποιήθηκε στο Βορρέειον Πνευματικό Κέντρο από 5 έως 20 Αυγούστου.

Βιογραφικό σημείωμα

 

Jan Rozeboom (1945 - 1982). 
Σχεδιαστής, ζωγράφος, χαράκτης

Ο Jan Rozeboom  γεννήθηκε στις 20 Ιανουαρίου 1945 στην πόλη Zutphen. Από το 1963 ως το 1968 ο Jan σπούδασε στην Σχολή Καλών Τεχνών στο ΄Αρνεμ. Τα βράδια σπούδαζε και ετοίμαζε τις εργασίες για την Σχολή και την ημέρα  δούλευε φτιάχνοντας αυτά που εκείνος έβρισκε ενδιαφέροντα . Προπάντων τοπία και απόψεις της πόλης του τραβούσαν το ενδιαφέρον . Δούλευε κυρίως με γκουάς και εξπρεσιονιστική τεχνική.

Το 1964 είχε την πρώτη του έκθεση στην αίθουσα Blaauboer στη πόλη Vorden. Γύρω στα 1965 παρακολουθώντας  συναυλίες μουσικής των Beatles και  των  Rolling Stones. Εντυπωσιάστηκε από το φαινόμενο της μαζικής υστερίας που τον ενέπνευσε να δημιουργήσει πορτρέτα  των διάσημων καλλιτεχνών και του κοινού τους. Τα πορτρέτα αυτά φτιαγμένα με λάδια και δυναμική εξπρεσιονιστική τεχνική εκφράζουν τα έντονα συναισθήματα που τον κατείχαν. Αυτά τα πορτρέτα του απέφεραν μεγάλη δημοσιότητα καθώς εφημερίδες και τηλεόραση έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον. Την ίδια περίοδο δημιούργησε  και πορτρέτα άλλων  διάσημων προσώπων όπως του μέλους του Προτεσταντικού Χριστιανικού Κόμματος και μέλους του Κοινοβουλίου  Βαν Ντις. 

Οι εμπειρίες από τα ταξίδια του στη διάρκεια των σπουδών του στη Γαλλία, Ισπανία, Μαρόκο και Γιουγκοσλαβία  άσκησαν επίσης μεγάλη επίδραση στο έργο του. Τα  σχέδια και γρήγορα, πρόχειρα σκετς αποτέλεσαν αργότερα τη βάση για τα σχέδια με γκουάς.

Μέχρι το 1970 η δουλειά του μπορεί να χαρακτηριστεί αφηρημένη και εξπρεσιονιστική παρόλο που πάντα η πραγματικότητα γύρω του αποτελούσε την έμπνευση και το σημείο αναφοράς του. Στα μέσα του 1971 ο Jan Rozeboom εγκατέλειψε το εργαστήριό του στον πύργο Bourgonje  και εγκαταστάθηκε στην οδό Kolenstraat στο Zutphen. Ακολούθησε μια περίοδο πειραματισμού. Σχέδια με μολύβια, χρωματιστά μολύβια, παστέλ και διάφορες τεχνικές για σχέδιο αλλά και ακουαρέλες και χαρακτικά.

Το 1974 ο Jan Rozeboom μετακομίζει στο Rotterdam. Εκείνη την περίοδο δουλεύει  κυρίως με χρωματιστά μολύβια.  Σχέδια μεγάλου μεγέθους δουλεύονται γραμμή -γραμμή σε πολλά διαφανή στρώματα αποχρώσεων. Για εβδομάδες δουλεύει απανωτά σε ένα και μόνο σχέδιο. Η δουλειά του γίνεται όλο και πιο ρεαλιστική και η τεχνική του όλο και πιο τελειοποιημένη.  Έχοντας συμπληρώσει ήδη κάποια χρόνια δουλειάς με αυτή την τεχνική, αισθάνεται το 1975 την ανάγκη να στραφεί σε πιο άμεσο και αυθόρμητο τρόπο έκφρασης.

Το 1976 επιστρέφει μαζί με την σύντροφό του Agnes Raben στην περιοχή Gelderse Achterhoek και εγκαθίστανται σε ένα αγροτόσπιτο στην οδό Nieuwstad την πόλη  Vorden.

Την άνοιξη του 1981 μετά από ένα ταξίδι στην Ελλάδα ο Jan  φτιάχνει μια μεγάλη σειρά έργων με ακρυλικά, ακουαρέλες και σχέδια με κοντέ, με θέμα Ελληνικά τοπία, απόψεις πόλεων, δρόμων και πορτρέτα. Ο Jan Rozeboom και η  Agnes Raben αποφασίζουν να ταξιδέψουν το φθινόπωρο του 1981 στην Ελλάδα και να παραμείνουν για ένα μεγάλο διάστημα. Νοικιάζουν ένα σπίτι στα Φιλιατρά, στην Πελοπόννησο.  Στις 6 Ιανουαρίου 1982 ο Jan Rozeboom φεύγει ξαφνικά από τη ζωή, μετά από καρδιακό επεισόδιο στα Φιλιατρά, στην ηλικία των 36 ετών.

icon Προσθήκη Σχόλιου

«Πορτρέτα & Ανθρωποι της Ελλάδας» του Γιαν Ρόζεμπομ


Παρακαλούμε συμπληρώστε τα πεδία που σημειώνονται με *

Τίτλος:*


E-mail:
Θα χρησιμοποιήσουμε το email σας για να σας ενημερώσουμε για ενδεχόμενες απαντήσεις στα σχόλια σας.


Σχόλιο:*


This is a captcha-picture. It is used to prevent mass-access by robots. (see: www.captcha.net)

Γράψτε τους 3 χαρακτήρες που βλέπετε στο πλαίσιο.
Return to category

Σχόλια

Attention Παρακαλούμε τα σχόλια σας να είναι κόσμια και να μην περιέχουν υβριστικό περιεχόμενο.

 
Τελευταία άρθρα