fe-mail.gr

Fe-mail.gr

 

Πάτρα, έχεις φεστιβάλ κινηματογράφου

8 Οκτωβρίου 2007 | 07:38 π.μ.

 Μέσα σε ένα επιτυχημένο και εορταστικό κλίμα έπεσε η αυλαία του «9ου Διεθνούς Πανοράματος Ανεξάρτητων Δημιουργών» το Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου, που διοργάνωσε η Μη Κερδοσκοπική Εταιρία «Διεθνές Πανόραμα  Ανεξάρτητων Δημιουργών» σε συνεργασία  με την Συντακτική Επιτροπή του διαδικτυακού περιοδικού «Cineek magazine-online περιοδικό Εναλλακτικού Πολιτισμού»  από τις 21/9 έως τις 29/9/2006 στην Πάτρα,  στο θέατρο «Λιθογραφείον».

Η βραδιά περιλάμβανε  την απονομή των βραβείων και των ειδικών διακρίσεων  του 9ου Διεθνούς Πανοράματος καθώς και του Διαγωνισμού Φωτογραφίας  που είχε θέμα "Φωτογραφίζοντας σαν …σινεμά".

     Το  Διεθνές Πανόραμα Ανεξάρτητων Δημιουργών Φιλμ και Βίντεο που με την παρουσία του στην Πάτρα πλέον δείχνει ότι υπάρχει συνέχεια και συνέπεια στο θεσμό, δίνοντας ένα βήμα ελεύθερης έκφρασης σε νέους Έλληνες και ξένους δημιουργούς, χωρίς αποκλεισμούς και μικροσυντεχνιακές σκοπιμότητες.

Αυτή η προσπάθεια  είναι πρωτοπόρα για την χώρα μας, μιας και το Διεθνές Πανόραμα είναι το μοναδικό κινηματογραφικό φεστιβάλ στη Νότια και Ανατολική Ευρώπη χωρίς προκριματική επιτροπή, χωρίς λογοκρισία και έλεγχο.

Οι ταινίες που βραβεύτηκαν είναι οι εξής:            

         Διεθνές Διαγωνιστικό τμήμα

Ειδική διάκριση μεγάλου μήκους «The summer solstice»  Li RuiJun Κίνα 106’
(Το βραβειο στον σκηνοθέτη έδωσε ο κ. Γεώργιος Αγγελόπουλος, Πρόεδρος της Νομαρχιακής Εταιρείας Πολιτιστικής Ανάπτυξης

Ειδική διάκριση ντοκιμαντέρ, «Iranian Kidney, Bargain Sale» Nima Sarvestani Σουηδία  52’
Ειδική διάκριση για ταινία μικρού μήκους που αφορούν άτομα με αναπηρία, «And you?»  Ferenc Boldvai   Hungary 10’ 12’’ μικρού μήκους 2006


                      Ελληνικό  Διαγωνιστικό τμήμα

Τα βραβεία απονεμήθηκαν από τους κ.κ.:
Δημήτριο Δουγένη, Αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων & Προσωπικού και Πρόεδρο της Επιτροπής Πολιτιστικής Ανάπτυξης του Παν/μίου Πατρών,
Γεώργιο Αγγελόπουλο, Πρόεδρο της Νομαρχιακής Εταιρείας Πολιτιστικής Ανάπτυξης
Γεώργιο Ζεπάτο, Πρόεδρο του Τ.Ε.Ε – Τμήμα Δυτικής Ελλάδος
Ανδρέα Σπηλιώτη,  εκπρόσωπος της Μ.Κ.Ο «Πολίτες εν Δράσει»

Καλύτερη μεγάλου μήκους «Κι αν φύγω…θα ξανάρθω» Δώρα Μασκλαβάνου  87’
Καλύτερη μικρού μήκους «Πυραμίδα» Παπαθανάσης Δημήτρης18’
Καλύτερο ντοκιμαντερ «Μια ζωή στην ιστορία» Ζάχος Σαμολαδάς 60’
Καλύτερο video art «Dream within a dream» Αναστασία Χρυσανθακοπούλου α.κ.α natrYX  Ελλάδα/ Σλοβενία 5’ 17’’
Καλύτερο video dance «Liebestod - Τέσσερις Πράξεις» Στάθης Αθανασίου14’ 35’’
Ειδική διάκριση για το οικολογικό μήνυμα της ταινίας «Under the surface - Gulf of Kavala» Γιώργος Καγιαλεδάκης 25’ ντοκιμαντέρ
Ειδική διάκριση video art Pixel:ah Μάρθα Κουμαριανού   00.50’’
Ειδική διάκριση για γυναικείο ρόλο στην Ευαγγελία Ανδρεαδάκη στην «Πυραμίδα»   του Παπαθανάση Δημήτρη18’ μικρού μήκους  

 Την αυλαία του φεστιβάλ έκλεισε ο καλλιτεχνικός διευθυντής κ. Χιονιδης Παναγιώτης ευχαριστώντας τα Πατρινά Μέσα ενημέρωσης και το σύνολο των δημοσιογράφων που με θέρμη υποστήριξαν το φεστιβάλ, καθώς και τη Νομαρχιακή Εταιρεία Ανάπτυξης για την προσφορά των dvd που παρουσίαζαν την ιστορία και τη πολιτιστική παράδοση του Νομού Αχαΐας, και τα οποία η Οργανωτική Επιτροπή έδινε στους σκηνοθέτες που ήρθαν από το εξωτερικό αλλά και στους Έλληνες σκηνοθέτες. Συνεχίζοντας μεταξύ άλλων ανέφερε ότι  το 9ο Διεθνές Πανόραμα πραγματοποιήθηκε αποκλειστικά με τη βοήθεια εθελοντών σκηνογράφων, σκηνοθετών, φωτογράφων, μουσικών. 


  Τόνισε ιδιαίτερα το ρεκόρ συμμετοχών (217 σκηνοθέτες από 56 χώρες) που κανένα άλλο φεστιβάλ στα Βαλκάνια δεν έχει, καθώς και στις πρωτοποριακές συνεργασίες που το Πανόραμα είχε, δηλαδή την συνεργασία με την Ακαδημαϊκή κοινότητα (Πανεπιστήμιο Πατρών) την συνεργασία του επιστημονικού κόσμου (Τ.Ε.Ε Τμήμα Δυτικής Ελλάδος) και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Νομαρχία Αχαΐας) κάτι που πρώτη φορά στην Ελλάδα ένα κινηματογραφικό φεστιβάλ επιτυγχάνει. Στη συνέχεια  διάβασε και τους 38, προς το παρόν όπως με έμφαση τόνισε, πολιτιστικούς φορείς σε όλη την Ελλάδα που θα φιλοξενήσουν τις βραβευμένες ταινίες σε μια προσπάθεια για εξωστρεφή πολιτική ενός διεθνούς φεστιβάλ που οργανώνεται στη Πάτρα, από Πατρινούς πολίτες, υποστηρίζεται από Πατρινούς φορείς και το οποίο επισκέπτονται –προς το παρόν με δικά τους έξοδα- δεκάδες σκηνοθέτες από το εξωτερικό και όλη τη χώρα.
 

Το 9ο Διεθνές Πανόραμα Ανεξαρτήτων Δημιουργών Φιλμ και Βίντεο έγινε:
Υπό την αιγίδα του Πανεπιστήμιου Πατρών .Με την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς , της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης της Αχαΐας μέσω της Ν.Ε.Π.Α (Νομαρχιακή Επιχείρηση Πολιτιστικής Ανάπτυξης), και του Τεχνικού Επιμελητήριου της Ελλάδος – Τμήμα Δυτικής Ελλάδος.

                          

icon Προσθήκη Σχόλιου

Πάτρα, έχεις φεστιβάλ κινηματογράφου


Παρακαλούμε συμπληρώστε τα πεδία που σημειώνονται με *

Τίτλος:*


E-mail:
Θα χρησιμοποιήσουμε το email σας για να σας ενημερώσουμε για ενδεχόμενες απαντήσεις στα σχόλια σας.


Σχόλιο:*


This is a captcha-picture. It is used to prevent mass-access by robots. (see: www.captcha.net)

Γράψτε τους 3 χαρακτήρες που βλέπετε στο πλαίσιο.
Return to category

Σχόλια

Attention Παρακαλούμε τα σχόλια σας να είναι κόσμια και να μην περιέχουν υβριστικό περιεχόμενο.

 
Τελευταία άρθρα