fe-mail.gr

Fe-mail.gr

 

Fractured Figure

17 Οκτωβρίου 2007 | 09:35 π.μ.

Fractured Figure. Έργα από τη Συλλογή Δάκη Ιωάννου ονομάζεται η νέα διοργάνωση του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ, η οποία αποτελεί μια προσπάθεια διερεύνησης αφενός του τρόπου με τον οποίο ένας ολοένα αυξανόμενος αριθμός καλλιτεχνών αντιμετωπίζει την ανθρώπινη μορφή, αφετέρου του τρόπου που, διαφορετικές αλλά ισχύουσες παράλληλα, εκδοχές της πραγματικότητας συνθέτουν την εμπειρία μας από τον κόσμο.

Όπως επισημαίνει ο επιμελητής της έκθεσης Jeffrey Deitch "αν κάθε περίοδος στην ιστορία της τέχνης μπορεί να χαρακτηριστεί από τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζει την αναπαράσταση, που με τη σειρά του αντικατοπτρίζει την εκάστοτε κυρίαρχη αντίληψη περί ανθρώπινης μοίρας, η Fractured Figure είναι η έκφραση ενός σύγχρονου αισθήματος πολιτισμικής δυσφορίας, μιας κατάστασης απογοήτευσης και άγχους, του αντίθετου της ευφορίας.
Η νέα παραστατική φιγούρα φέρει ρωγμές και είναι εύθραυστη, σαν τον ίδιο τον άνθρωπο.

 Μια αισθητική του θανάτου είναι διάχυτη, μια τάση αμφισβήτησης και κατάρριψης του δυναμικού
οπτιμισμού που είχε επανέλθει στην τέχνη έπειτα από μία περίοδο βαριάς μελαγχολίας.

Η πραγματικότητα δείχνει να κυριαρχεί επί της μίμησης, ή προσομοίωσης. Αντί μιας εννοιολογικά
κατασκευασμένης εικόνας, η νέα προσέγγιση της μορφής μαρτυρά τις πραγματικές προκλήσεις με
τις οποίες ο άνθρωπος βρίσκεται αντιμέτωπος.

 

URS FISCHER  Bread House, 2006

Αντί εξιδανικευμένων μορφών ή μορφών που
πηγάζουν από το πεδίο του φανταστικού, το σήμερα προτάσσει μορφές κατακερματισμένες,
διερρηγμένες, τσακισμένες και ατελείς. Το θύμα του βομβιστή αυτοκτονίας ανταγωνίζεται το θύμα
του στυλ στον ρόλο του αντικειμένου της σύγχρονης παραστατικής τέχνης.
Η νέα αυτή προσέγγιση της μορφής έχει μεγαλύτερη σχέση με τον πραγματικό κόσμο παρά με έναν κόσμο ιδανικό.

Ο καλλιτέχνης έχει το βλέμμα στραμμένο στο δρόμο, στα γεγονότα της τρέχουσας πραγματικότητας, και όχι σε κάποιο μακρινό στερέωμα». Η νέα αναπαράσταση δεν καταπιάνεται με το υπέροχο, δεν ασχολείται με τη φιλοσοφία της φόρμας. Αποτελεί απάντηση σ’έναν κόσμο όπου τα όποια αισιόδοξα σενάρια περί ειρήνης και προόδου έχουν χάσει κάθε ισχύ εν όψει των πολιτικών, οικονομικών και περιβαλλοντικών προβλημάτων.

PAWEL ALTHAMER Black Market, 2007                   ANDRO WEKUA Get Out Of My Room

Έπειτα από μια μακρά περίοδο κατά την οποία η αναζήτηση της αλήθειας χλευάστηκε – σ’ έναν κόσμο όπου απόλυτη αλήθεια δεν υπάρχει, το εγχείρημα αυτό αντιμετωπιζόταν ως αναχρονιστικό και λανθασμένο – η στροφή της τέχνης σήμερα προς αυτή είναι πολύ πιθανή. Παρ’ όλα αυτά, είναι πολύ διαφορετικό το είδος της αλήθειας που η τέχνη θα αναζητήσει στις μέρες μας. Είναι μια αλήθεια κατακερματισμένη και αποσπασματική, σύνθετη και πολύπλευρη .
Η Fractured Figure αποτελεί επίσης αντίδραση στην «κατασκευασμένη μορφή», είναι ατελής και
ανεπιτήδευτη. Είναι συνήθως χειροποίητη και όχι κατασκευασμένη από επαγγελματίες τεχνίτες, αν και αρκετοί καλλιτέχνες που ασχολούνται με το συγκεκριμένο θέμα διατηρούν εργαστήρια όπου απασχολούν ένα επιτελείο βοηθών.

 

DAVID ALTMEJD The Giant, 2006                         ΧΑΡΙΣ ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑ Untitled 04, 2005/6


 Το φινίρισμά της είναι ηθελημένα τραχύ όπως και τα υλικά από τα οποία κατασκευάζεται. Τα σώματα παύουν να είναι αυτόνομα – συχνά μοιάζουν να υπερβαίνουν τα φυσικά, εξωτερικά τους όρια και να συνδέονται με άλλα σε σχέσεις αλληλεξάρτησης. Οι φιγούρες είναι συχνά προϊόντα «συγκόλλησης»: αντί να πλάθονται από ένα ενιαίο υλικό, αποτελούν μάλλον συνονθυλεύματα αταίριαστων στοιχείων, ή άχρηστων αντικειμένων. Το κυρίαρχο μορφολογικό ιδίωμα εδώ είναι το κολάζ.
Η φιγούρα του cyborg, η επιρροή της οποίας υπήρξε καθοριστική για την παραστατική τέχνη της
προηγούμενης δεκαετίας, έχει πλέον πέσει θύμα ηλεκτρονικού ιού και έχει αχρηστευθεί.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΔΟΥΚΑ Moremaxit, 2003                  URS FISCHER What if the phone rings, 2003

Οι ηλεκτρονικοί ιοί ή οι λειτουργίες που τους αντιγράφουν είναι εκείνη η πλευρά του Ίντερνετ που  αποκτά μεγαλύτερη σημασία καθώς ο εικονικός αυτός χώρος κατακλύζεται από πολιτισμικά απόβλητα. Ένα μεγάλο μέρος της πιο αξιοπρόσεκτης τέχνης που παράγεται σήμερα απορρίπτει το hi-tech για χάρη μιας ρετρό, νοσταλγικής διάθεσης ως προς την τεχνολογία. 

 

JEFF KOONS    Hulk Elvis Monkey Train (Blue), 2007

Στον απόηχο της 11ης Σεπτεμβρίου και του πολέμου στο Ιράκ, το ερώτημα που συχνά τίθεται είναι,«Τι απέγινε η πολιτική τέχνη;» Τα συναρπαστικότερα δείγματα σύγχρονης τέχνης δεν είναι πολιτικά υπό την έννοια της πολιτικής προπαγάνδας. Δεν κραυγάζουν συνθήματα και δεν ασκούν πιέσεις για τη δημιουργία μιας πλατφόρμας πολιτικού διαλόγου. Πρόκειται αντίθετα για έργα πιο προσωπικά, για έργα που αντανακλούν μάλλον μια εσωτερική, νοητική κατάσταση. Πρόκειται για έργα πολιτικά σ’ ένα βαθύτερο επίπεδο. Η Fractured Figure στέκει μάρτυρας, μέσω της τέχνης, μιας κατακερματισμένης πραγματικότητας και απευθύνει κάλεσμα για μια νέα προσέγγιση, μια ανανεωμένη αποδοχή της ανθρώπινης μοίρας".
Στην έκθεση παρουσιάζονται γνωστά αλλά και νέα έργα καλλιτεχνών όπως οι: Pawel Althamer,David Altmejd, Janine Antoni, assume vivid astro focus, Jean-Michel Basquiat, Ashley Bickerton, John Bock, Maurizio Cattelan, Paul Chan, Dan Colen, George Condo, Nigel Cooke, Roberto Cuoghi, Folkert De Jong, Nathalie Djurberg, Αναστασία Δούκα, Χάρις Επαμεινώνδα, Urs Fischer, Barnaby Furnas, Robert Gober, Matt Greene, Tim Hawkinson,Αdam Helms, Elliott Hundley, Chris Johanson, Martin Kippenberger, Terence Koh , Jeff Koons, Nate Lowman, Mark Manders, Paul McCarthy, Takeshi Murata, Wangechi Mutu, Tim Noble & Sue Webster, Cady Noland, Chris Ofili, Poka-Yio, Richard Prince, Γεωργία Σαγρή, Aurel Schmidt, Gregor Schneider, Tino Sehgal, Dana Schutz, Kiki Smith, Χριστιάνα Σούλου, Francine Spiegel, Andro Wekua, Ralf  Ziervogel .

ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ
Το πρόγραμμα ξεναγήσεων στην έκθεση Fractured Figure. Έργα από τη συλλογή Δάκη Ιωάννου, διαμορφώνεται ως εξής:
Πέμπτη – Παρασκευή – Σάββατο: 13.00 – 14.00 & 16.00 – 17.00
Ακόμη στις ημέρες και ώρες λειτουργίας της έκθεσης θα παρέχεται η δυνατότητα παρακολούθησης δεκάλεπτων παρουσιάσεων συγκεκριμένων έργων ή δωματίων της έκθεσης. Οι παρουσιάσεις αυτές θα είναι διαφορετικές κάθε ημέρα και θα ανακοινώνονται με σχετικό έντυπο στην είσοδο της έκθεσης.
Σχολεία, σχολές και μεγάλα γκρουπ τα οποία ενδιαφέρονται για ξεναγήσεις εκτός των ημερών και ωρών λειτουργίας της έκθεσης παρακαλούνται να επικοινωνούν με το ΔΕΣΤΕ στο τηλέφωνο 210 27 58 490 ή στο mail: info@deste.gr
Τις ξεναγήσεις και παρουσιάσεις πραγματοποιεί ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό του Ιδρύματος και είναι δωρεάν για το κοινό όπως και η είσοδος στην έκθεση.
Νέο ωράριο λειτουργίας έκθεσης:
Πέμπτη – Παρασκευή : 12.00 – 20.00
Σάββατο: 12.00 – 18.00

icon Προσθήκη Σχόλιου

Fractured Figure


Παρακαλούμε συμπληρώστε τα πεδία που σημειώνονται με *

Τίτλος:*


E-mail:
Θα χρησιμοποιήσουμε το email σας για να σας ενημερώσουμε για ενδεχόμενες απαντήσεις στα σχόλια σας.


Σχόλιο:*


This is a captcha-picture. It is used to prevent mass-access by robots. (see: www.captcha.net)

Γράψτε τους 3 χαρακτήρες που βλέπετε στο πλαίσιο.
Return to category

Σχόλια

Attention Παρακαλούμε τα σχόλια σας να είναι κόσμια και να μην περιέχουν υβριστικό περιεχόμενο.

 
Τελευταία άρθρα