fe-mail.gr

Fe-mail.gr

 

Sylvie Guillem-Akram Khan: Sacred Monsters

27 Οκτωβρίου 2007 | 01:37 μ.μ.

Συμμετέχει το μουσικό σχήμα του Philip Sheppard

Κλασικές ανατροπές από δύο …Ιερά Τέρατα!


Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
 Τετάρτη 31 Οκτωβρίου και Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2007
ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΩΝ 42ΩΝ ΔΗΜΗΤΡΙΩΝ

Για εκείνον  η παρουσία της και η κίνησή της ανάγεται στη Θεότητα Σίβα, η οποία συμβολίζει το κλασικισμό, που πορεύεται σύμφωνα με τους κανόνες. Εκείνη πάλι αναφέρεται στη δυσκολία της να μπορεί να χορεύει και να βιώνει την απόλυτη ευτυχία μέσα από το χορό. Όταν ο ένας μπαίνει στην ιστορία του άλλου και οι κώδικες επικοινωνίας ταυτίζονται και εκφράζονται αρμονικά, το αποτέλεσμα μπορεί να χαρακτηριστεί ως η απόλυτη  εμπειρία!!
Ο λόγος για την υπερβατική ιέρεια του κλασικού χορού Σιλβί Γκιγιέμ και το τρομερό παιδί των χορογραφικών ανατροπών Άκραμ Καν, τα δύο μεγάλα ονόματα του χορού που μετά την αποθεωτική τους παράσταση, με τίτλο «Sacred Monsters» (Ιερά Τέρατα), στο Ηρώδειο το καλοκαίρι  έρχονται για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη, την Τετάρτη 31 0κτωβρίου και την Πέμπτη 1 Νοεμβρίου  για να μοιραστούν ότι αγαπούν περισσότερο: την έκφραση του σώματος.
Οι χορογραφίες τους πλημμυρισμένες από εικόνες και σκέψεις! Ο Άκραμ (Καν) παλεύει ανάμεσα στη Σίβα και στο Θεό Κρίσνα τον οποίο προσπαθεί απεγνωσμένα να βρει μέσα του. Ο Κρίσνα είναι  επαναστάτης, ζει με βάση το συναίσθημα, αμφισβητεί τα κεκτημένα και χορευτικά αναπαρίσταται με πιο κυκλικές και άναρχες κινήσεις. Συχνά η Σίβα-Συλβί χάνεται μέσα στο ξεσηκωτικό πνεύμα του Κρίσνα και παλεύουν με δαίμονες από τη παιδική τους ηλικία που τους επέβαλλαν να αγγίξουν τη τελειότητα. Ο Άκραμ επικεντρώνεται στη δική του προσωπική ιστορία, όταν άρχισε να χάνει τα μαλλιά του –βασικό στοιχείο της Ινδικής κουλτούρας και του χορού Καθάκ το οποίο εκπροσωπεί ο χορευτής.

 

Ο εφιάλτης του ότι ξέφευγε από τα πρότυπα και τους κανόνες και η επιλογή του να συνεχίσει να κάνει αυτό που αγαπά χωρίς να τον νοιάζει τι πιστεύουν οι άλλοι, είναι τα κύρια θέματα σκέψης του. Η Συλβί (Γκιγιέμ) ταυτίζεται με την αδελφή του Charlie Brown –το γνωστό καρτούν-, τη Σάλλυ που βίωσε μια παρόμοια εμπειρία με την ίδια. Επικεντρώνεται στη δυσκολία που αντιμετώπισε να μάθει Αγγλικά –η μητρική της γλώσσα είναι τα Γαλλικά-.

Αναφέρεται στη δυσκολία της να μπορεί να χορεύει και να βιώνει την απόλυτη ευτυχία μέσα από το χορό. Αναρωτιέται πώς θα ήταν εάν έβλεπε τα πράγματα, όπως ένα μικρό παιδί και μάθαινε να ενθουσιάζεται με τα απλά, χωρίς να νοιάζεται τι προσδοκούν οι άλλοι από αυτή. Στο τέλος ο ένας μπαίνει μέσα στην ιστορία του άλλου και προσπαθούν να βρουν τους κοινούς τους κώδικες συνεχίζοντας με μια κοινή χορογραφία.
Ο τίτλος της εντυπωσιακής τους παράστασης(«Ιερά Τέρατα» ) ως όρος, χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στη Γαλλία το 19ο αιώνα σαν προσωνύμιο για μεγάλους αστέρες του Θεάτρου, όπως η Σάρα Μπερνάρ και σχετίζεται με το μέγεθος που προσάπτει σε αυτούς το κοινό και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Όμως υπάρχει και μια σκληρή πλευρά στη φήμη που σου δίνουν οι άλλοι. Πρέπει να μάθεις να ζεις με τις προσδοκίες του κοινού σου και να είσαι πάντα τέλειος και όμορφος. Δεν υπάρχει χώρος για την αποτυχία και τη μετριότητα. Μια ανάλογη κατάσταση βιώνουμε όλοι στη  διάρκεια της παιδικής μας ηλικίας, όταν στην ουσία ζούμε σύμφωνα με τις προσδοκίες των ενηλίκων που μας περιβάλλουν, όπως τους γονείς και τους δασκάλους μας. Κατά κάποιον τρόπο όλα τα παιδιά είναι «Ιερά Τέρατα».
Δύο «Ιερά Τέρατα» επί σκηνής του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης σε μια διαφορετική συνεργασία που στήνει γέφυρες μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Ένας  μοναδικός συγκερασμός μπαλέτου και μοντερνισμού σε μια χορευτική πρόσμιξη  σε μια παράσταση που χαρακτηρίζεται από  άρτια τεχνική και υψηλή αισθητική.

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
Ταμείο Δήμου στην πλατεία Αριστοτέλους, τηλ. 2310-271116

Τιμές εισιτηρίων: 35€, 50€, 65€, 80€

 

icon Προσθήκη Σχόλιου

Sylvie Guillem-Akram Khan: Sacred Monsters


Παρακαλούμε συμπληρώστε τα πεδία που σημειώνονται με *

Τίτλος:*


E-mail:
Θα χρησιμοποιήσουμε το email σας για να σας ενημερώσουμε για ενδεχόμενες απαντήσεις στα σχόλια σας.


Σχόλιο:*


This is a captcha-picture. It is used to prevent mass-access by robots. (see: www.captcha.net)

Γράψτε τους 3 χαρακτήρες που βλέπετε στο πλαίσιο.
Return to category

Σχόλια

Attention Παρακαλούμε τα σχόλια σας να είναι κόσμια και να μην περιέχουν υβριστικό περιεχόμενο.

 
Τελευταία άρθρα