fe-mail.gr

Fe-mail.gr

 

«Δεινόσαυροι» ταινία θόλου

14 Νοεμβρίου 2007 | 09:14 π.μ.

Περιβαλλοντικό μήνυμα στη νέα γενιά,
στέλνουν οι «Δεινόσαυροι», από το θόλο του Πλανηταρίου

Την νέα θεαματική ταινία θόλου «Δεινόσαυροι», που παρουσιάζεται στο Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου (Λεωφ. Συγγρού 387, Π. Φάληρο, είσοδος από οδό Πεντέλης 11), και θα συνεχίσει να προβάλλεται σε όλη τη διάρκεια του έτους 2007-2008, προλόγισε σε ειδική προβολή ο κ. Διονύσης Π. Σιμόπουλος, Διευθυντής του Πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου.

 

 Ο κ. Σιμόπουλος ταξίδεψε το κοινό εκατομμύρια χρόνια πίσω στο παρελθόν, στην εποχή που η Γη φιλοξενούσε ακόμη τους δεινόσαυρους: «Αυτά τα γιγάντια ερπετά, που φιλοξενήθηκαν στον πλανήτη μας για περισσότερα από 180 εκατομμύρια χρόνια φέρνουμε σήμερα στον τεράστιο θόλο του Πλανηταρίου μέσα από μια σπουδαία ταινία θόλου ΙΜΑΧ, που καταφέρνει να αναπαραστήσει τους ιδιόμορφους αυτούς «πρωταγωνιστές» με τρόπο εκπληκτικό και μάλιστα σε μεγέθη που κόβουν την ανάσα» ανέφερε ο κος Σιμόπουλος για να κλείσει την παρουσίαση του με μερικά ενδιαφέροντα όσο και σημαντικά ερωτήματα: «Τι μαθαίνουμε όμως από την μελέτη τόσο του Γήινου παρελθόντος αλλά και των ειδών που γεννήθηκαν, έζησαν και τελικά εξαφανίστηκαν πάνω στον πλανήτη μας; Πόσο εύθραυστη είναι η ζωή; Πόσο πολύτιμη; Πόσο πρέπει να σεβόμαστε τη Γη που μας φιλοξενεί;»

Ο κ. Μιχάλης Δερμιτζάκης, Καθηγητής Γεωλογίας – Παλαιοντολογίας, και τέως Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, ανέλαβε να προσεγγίσει αυτά ακριβώς τα ερωτήματα. Μέσα από μία ενδιαφέρουσα όσο και πρωτότυπη σε περιεχόμενο και «σκηνοθεσία» πολυμεσική παρουσίαση, άφησε τους ίδιους τους Δεινοσαύρους να μιλήσουν με τα παιδιά του σήμερα και να αποκαλύψουν «σε πρώτο πρόσωπο» τα μυστικά τους.

«Όλες οι θεωρίες που εξηγούν τα αίτια του αφανισμού μας καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα. Όλα όσα συνέβησαν τότε οδήγησαν στην ραγδαία αλλαγή του κλίματος της Γης. Και αυτή ακριβώς η αλλαγή του κλίματος ήταν η ΑΙΤΙΑ του αφανισμού μας. Πάρτε λοιπόν εσείς οι σύγχρονοι άνθρωποι το δικό μας παράδειγμα και προσέξτε το περιβάλλον πρίν να είναι αργά», επιχείρησαν να… εξηγήσουν τα τεράστια ερπετά στη νέα γενιά. Τελειώνοντας ο κος Δερμιτζάκης, είπε ότι «η μελέτη του Γήινου παρελθόντος μας βοηθά τελικά να γνωρίσουμε το παρόν και να χτίσουμε το μέλλον μας με σεβασμό», προσφέροντας στο κοινό περισσότερη «τροφή για σκέψη» και προβληματισμό.

Στην ταινία, με φόντο τη μακρινή Παταγονία της Νοτίου Αμερικής και ξεναγό τον παλαιοντολόγο Ροντόλφο Κορία, η νέα ταινία θόλου «Δεινόσαυροι» «ζωντανεύει» μερικά από τα πιο μεγαλόσωμα ζώα που περπάτησαν ποτέ πάνω στη Γη και κυριάρχησαν για περισσότερα από 180.000.000 χρόνια. Μέσα από την ιστορία των τεράστιων ερπετών, ακολουθώντας τα βήματα του τρομερού Γιγαντόσαυρου και του ανίκητου Αργεντινόσαυρου, του μεγαλύτερου γνωστού ως σήμερα δεινόσαυρου, ο θεατής έχει μια θαυμάσια ευκαιρία να γνωρίσει με θεαματικό τρόπο στιγμές από το μακρινό παρελθόν του πλανήτη μας, πολύ πριν ακόμη εμφανιστεί ο άνθρωπος. Η ταινία «Δεινόσαυροι» αποτελεί μια ρεαλιστική και ταυτόχρονα εντυπωσιακή αναπαράσταση, που συνδυάζει τρισδιάστατες απεικονίσεις "εικονικής πραγματικότητας" με τη βοήθεια της ψηφιακής τεχνολογίας και πραγματικές σκηνές από την Παταγονία της Νότιας Αμερικής, μια μακρινή γωνιά του πλανήτη μας εξαιρετικά πλούσια σε απολιθώματα.

Πρόκειται για την νέα παραγωγή της εταιρίας Dinosaurs 3D Productions και για μια ιδιαίτερα δημοφιλή ταινία, η οποία μέσα στους επτά πρώτους μήνες προβολής της ανά τον κόσμο, από τον Απρίλιο του 2007 έως σήμερα, κατάφερε να σπάσει το φράγμα των 2.500.000 θεατών. Την αφήγηση της ταινίας στα ελληνικά έχει κάνει ο Νίκος Γαλανός και ο Φώτης Πετρίδης.

 

Ένα ειδικό αφιέρωμα στους Δεινοσαύρους έχει ετοιμάσει όμως και η Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ευγενίδου, για όσους θέλουν να μεταφέρουν τον προβληματισμό τους από την οθόνη θόλου στον κόσμο του βιβλίου.

Πρόκειται για μια μικρή έκθεση συμβατικών και νέων μέσων, που περιλαμβάνει βιβλία, άρθρα και DVD με αναφορά στην εποχή των δεινοσαύρων. Την έκθεση αυτή συνοδεύει ειδικό δελτίο που λειτουργεί ως χρήσιμος οδηγός βιβλιογραφίας για τους αναγνώστες που επιθυμούν να μάθουν περισσότερα για τους Δεινόσαυρους και άλλα παρεμφερή θέματα.


 

icon Προσθήκη Σχόλιου

«Δεινόσαυροι» ταινία θόλου


Παρακαλούμε συμπληρώστε τα πεδία που σημειώνονται με *

Τίτλος:*


E-mail:
Θα χρησιμοποιήσουμε το email σας για να σας ενημερώσουμε για ενδεχόμενες απαντήσεις στα σχόλια σας.


Σχόλιο:*


This is a captcha-picture. It is used to prevent mass-access by robots. (see: www.captcha.net)

Γράψτε τους 3 χαρακτήρες που βλέπετε στο πλαίσιο.
Return to category

Σχόλια

Attention Παρακαλούμε τα σχόλια σας να είναι κόσμια και να μην περιέχουν υβριστικό περιεχόμενο.

 
Τελευταία άρθρα