fe-mail.gr

Fe-mail.gr

 

«Η επόμενη μέρα»

20 Νοεμβρίου 2007 | 09:39 π.μ.

Η γκαλερί της Έρσης παρουσιάζει
την ατομική έκθεση ζωγραφικής της Ντόρας Ρίζου
«η επόμενη μέρα»

Τα εγκαίνια της 8ης ατομικής έκθεσης της Ντόρας Ρίζου έγιναν τη Δευτέρα 19 Νοεμβρίου και η διάρκεια της έκθεσης είναι μέχρι και το Σάββατο 1 Δεκεμβρίου. 

Κυρίαρχο στοιχείο στους καινούργιους πίνακες το πουλί σαν σύμβολο ελευθερίας, σύμβολο αθωότητας και ονείρων.
Θα εκτεθούν 50 νέα έργα τής τελευταίας χρονικής περιόδου, 2006-2007, τα περισσότερα μικρών και μεσαίων διαστάσεων και μερικά μεγαλύτερων.
Τα κείμενα της έκθεσης έγραψε η ιστορικός τέχνης Ντόρα Ηλιοπούλου-Ρογκάν, η οποία μεταξύ των άλλων σημειώνει:
«…Γεννημένη καλλιτέχνιδα η Ντόρα Ρίζου που έχοντας γευτεί άμεσα από τα παιδικά της κιόλας χρόνια-στο οικογενειακό της περιβάλλον -μιαν αυθεντικά καλλιτεχνική ατμόσφαιρα, χαρακτηρισμένη από μιαν άδολη στάση στη ζωή, μεγαλουργεί όχι μόνο στη σταδιοδρομία της σαν επί χρόνια καλλιτεχνική διευθύντρια της δισκογραφικής εταιρίας Λύρα καθώς και στις γραφικές τέχνες με τα εμπνευσμένα της εξώφυλλα δίσκων, βιβλίων και στις αφίσες –που φιλοτεχνεί εδώ και 25 χρόνια-αλλά και στην ζωγραφική αυτήν καθαυτή.

 

Και αυτό, γιατί πέρα από το δυναμικό ταλέντο της έχει κατορθώσει να δημιουργήσει έναν προσωπικό τρόπο έκφρασης, θεμελιωμένο σε μια πλούσια φαντασία καθώς και σε μιαν ανεξάντλητη έμπνευση και ευαισθησία. Γνωρίσματα που δίνουν το μέτρο της αντιδραστικής, σε κάθε περιγραφή, έκφρασής της. Γιατί, ακριβώς, μέσα από την φαινομενικά μόνον απλή, άμεση γραφή της, κατορθώνει με έναν απειροελάχιστο αλλά κατ’εξοχήν υπαινικτικό τρόπο να υποβάλλει μύρια όσα συναισθήματα και καταστάσεις που ερεθίζουν την φαντασία μας και το αναπόσπαστα συνδεδεμένο με αυτήν δημιουργικό μας ένστικτο.Διεργασία που τεκμηριώνει εδώ, την ισχύ του ορισμού της αυθεντικής τέχνης, ότι δηλαδή:πρέπει να υποβάλλει μιαν ιδέα και όχι να αποτελεί μια μίμηση. Την «Ιδέα» ακριβώς της άδολης, ήρεμης, αντιδραστικής σε κάθε πονηρία ύπαρξης και της αδιαπέραστης σε κάθε σαράκι ή διασπαστικό, αρνητικό στοιχείο αντιμετώπισης της ζωής, μας υποβάλλει όσο γίνεται πιο ποιητικά, συνειρμικά στη διαρκώς εξελικτική της πορεία η ζωγράφος.»
………..«Η εμβληματική αξιοποίηση της προοπτικής, τα διάφανα χρώματα που σε αντίθεση με τους συμπαγείς χρωματισμούς ενορχηστρώνουν μιαν ιδιάζουσα ατμόσφαιρα, οι επιμερισμένες σε παράταξη εικόνες, η ταυτότητα των απεικονιζομένων που μετουσιώνεται-μεταλάσσεται χαρισματικά μέσα από τις εικαστικές διασυνδέσεις ενώ συγχρόνως αποφεύγεται κάθε κίνδυνος αφηγηματικότητας, αποτελούν μερικούς από τους εμνευσμένους χειρισμούς της δημιουργού.

 

 Οι αιθέριοι υπερβατικοί ουρανοί όπως και η ατμοσφαιρικά, πάντοτε, ιδωμένη βλάστηση συνομολογούν εδώ, το αλληλένδετο φυσικής-μεταφυσικής, έτσι ώστε να αποτελούν την υπέρτατη επαλήθευση για το ότι πνεύμα και ύλη δεν αποτελούν παρά τις δύο όψεις μιας και της αυτής υπέρτατης αλήθειας. Της αλήθειας που είναι ταυτισμένη με –την ξένη στα εγκόσμια πάθη-υπέρτατη ενέργεια που διέπει το σύμπαν».
…………«Μικρόκοσμος κατ’ εικόνα και ομοίωση του μακρόκοσμου, τα έργα της δημιουργού αποτελούν διαχρονικές μαρτυρίες μιας αδιαπέραστης σε εξωκαλλιτεχνικά δαιμόνια ψυχής και ενός αλώβητου όσο και ουσιαστικού ταλέντου».

ΑΥΤΟΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ… ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Γεννήθηκα στην Αθήνα πριν πολλά χρόνια. Σταμάτησα να μετράω γιατί δεν έχει κανένα νόημα από κάποια ηλικία και μετά να εγκλωβίζεσαι σε αυτό.
Επειδή μέχρι τα δεκαεπτά μου δεν ήξερα ακριβώς τι ήθελα να γίνω μεγαλώνοντας, έκανα γλώσσες και μουσική χωρίς καμμιά ιδιαίτερη επιτυχία.

 

Τελειώνοντας το σχολείο, άρχισα να ενδιαφέρομαι πιο συστηματικά για τις τέχνες. Έτσι, σπούδασα αρχιτεκτονική εσωτερικών χώρων, γραφικές τέχνες και ζωγραφική στην σχολή Δοξιάδη, με πολύ καλούς δασκάλους τους οποίους εκτίμησα πολύ αργότερα.Επίσης έμαθα κεραμική στα εργαστήρια της ΧΕΝ.
Εργάστηκα σαν εικονογράφος και γραφίστρια στις εκδόσεις Τερζόπουλου και μετά στην δισκογραφική εταιρία EMI-COLUMBIA στην οποία πήρα τον τίτλο του ART DIRECTOR.
Το 1986 ούριος άνεμος με πήγε στη Θεσσαλονίκη και ανέλαβα τη διεύθυνση του υποκαταστήματος της ΛΥΡΑ. Για δέκα χρόνια έκανα παραγωγές δίσκων γνωστών αλλά κυρίως άγνωστων μέχρι τότε δημιουργών και ερμηνευτών.
Τότε γνώρισα τον ποιητή Ντίνο Χριστιανόπουλο, ο οποίος με πίεσε να δείξω τη ζωγραφική μου δουλειά στην περίφημη γκαλερί του «ΔΙΑΓΩΝΙΟΣ».Τον ευγνωμονώ γι’αυτό και για την εν γένει αγάπη και βοήθειά του.Κι έτσι ξεκίνησε η εικαστική μου καριέρα με την οποία εξακολουθώ να ταλαιπωρούμαι και να ταλαιπωρώ και τους άλλους στέλνοντας τους μέσα από τις εικόνες μου SMS και κινηματογραφικά σενάρια -που μάλλον έπεφταν στο κενό...
Το 1996 επέστρεψα στην γενέτειρα πόλη έχοντας αφήσει πίσω φίλους, εκθέσεις, συνεργάτες καλλιτέχνες και το  ποδήλατό μου. Στην Αθήνα συνέχισα την συνεργασία μου με την δισκογραφική εταιρία ΛΥΡΑ με τον αναβαθμισμένο τίτλο A&R  DIRECTOR (στην μητρική γλώσσα: καλλιτεχνική διεύθυνση), μέχρι το καλοκαίρι του 2007.
Συνεχίζω να ζωγραφίζω και να εκτίθεμαι, όπως συνεχίζω να αγαπώ την μουσική , τον κινηματογράφο και τους συγγραφείς μαγικών βιβλίων. Σε όλους αυτούς τους συνοδοιπόρους στέλνω τα νέα μου μηνύματα!

Υ.Γ. Τώρα πήρα άλλο ποδήλατο! 

 Η ΓΚΑΛΕΡΙ ΤΗΣ ΕΡΣΗΣ:  Κλεομένους 4, Κολωνάκι, τηλ.:  210-7220231

icon Προσθήκη Σχόλιου

«Η επόμενη μέρα»


Παρακαλούμε συμπληρώστε τα πεδία που σημειώνονται με *

Τίτλος:*


E-mail:
Θα χρησιμοποιήσουμε το email σας για να σας ενημερώσουμε για ενδεχόμενες απαντήσεις στα σχόλια σας.


Σχόλιο:*


This is a captcha-picture. It is used to prevent mass-access by robots. (see: www.captcha.net)

Γράψτε τους 3 χαρακτήρες που βλέπετε στο πλαίσιο.
Return to category

Σχόλια

Attention Παρακαλούμε τα σχόλια σας να είναι κόσμια και να μην περιέχουν υβριστικό περιεχόμενο.

 
Τελευταία άρθρα