fe-mail.gr

Fe-mail.gr

 

Προετοιμαστείτε για σκι

15 Δεκεμβρίου 2006 | 08:35 μ.μ.

 

H θερμοκρασία έπεσε και το πρώτο χιόνι έχει ήδη στολίσει τις βουνοκορφές. Ώρα, λοιπόν, για σκι και άλλα ευγενή σπορ.


Πριν, όμως, κατευθυνθείτε προς κάποιο κατάστημα για να αγοράσετε τον απαραίτητο εξοπλισμό, θα πρέπει να ξέρετε πως το σκι είναι ένα επικίνδυνο άθλημα, ακόμη και αν το βλέπετε ως χόμπι. Το σκι δεν είναι για τους αυτοδίδακτους. Μπορεί να μην υπάρχουν κάποιες "προγραμματισμένες" τεχνικές κινήσεις, όπως στο κολύμπι, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν απαιτείται μια σειρά μαθημάτων από καλούς γνώστες του αντικειμένου.
Το σκι συνδυάζει τη γοητεία με τον κίνδυνο. Άθλημα για την ελίτ, μέχρι πριν μια δεκαετία, έλκει όλο και περισσότερους σήμερα, παρά το ότι είναι μία δαπανηρή υπόθεση.

Ο εξοπλισμός ακριβοπληρώνεται μεν - δικαίως όμως - καθώς από αυτόν εξαρτάται κατά πολύ η ασφάλειά μας.


Η γοητεία και ο κίνδυνος πολύ συχνά συνυπάρχουν άλλοτε αρμονικά και άλλοτε όχι. Αν ο σκιέρ δεν ακολουθήσει καθιερωμένους κανόνες στην τεχνική, την ενδυμασία και τον εξοπλισμό, μπορεί να κινδυνέψει. Και πολύ, μάλιστα.
Κάθε αρχή είναι δύσκολη, αλλά στο σκι είναι και δαπανηρή. Το κριτήριο επιλογής του εξοπλισμού πρέπει να είναι η άνεση και η ασφάλεια και όχι ο εντυπωσιασμός - προσοχή, γιατί κάποιες εταιρείες αποσκοπούν στον εντυπωσιασμό και μόνο.

 

 

Στολές

 

Οι στολές κάνουν μεν τον σκιέρ να ξεχωρίζει, αλλά δεν του προσφέρουν πάντα την απαιτούμενη ασφάλεια.

Μία ιδανική, λοιπόν, ενδυμασία, κατά προτίμηση, πρέπει να είναι μονοκόμματη.

Οι εταιρείες έχουν προβλέψει και στις περισσότερες στολές, στη μέση έχει τοποθετηθεί φερμουάρ, έτσι ώστε το πάνω μέρος να χρησιμοποιείται ως άνορακ.

Μία λειτουργική – και ταυτόχρονα ασφαλής - ενδυμασία, πρέπει να είναι άνετη, αδιάβροχη, να υποβοηθά την αναπνοή, να μονώνει από το ψύχος, να εμποδίζει το γλίστρημα και να είναι εύχρηστη στην περιποίηση.

Το κόστος της υπολογίζεται 300 με 450 €  ή και περισσότερα, εάν επιλέξετε κάποια γνωστή μάρκα.

Οι ειδικοί πάντως, δεν θέτουν περιορισμούς στο χρώμα που θα επιλέξετε...

 

 

 Πέδιλα

Δεν είναι απαραίτητο να αγοράσετε πέδιλα του σκι. Μπορείτε να νοικιάσετε στα χιονοδρομικά κέντρα.

Εάν πάντως το πάρετε απόφαση να αγοράσετε, δεν θα ξοδέψετε λιγότερα από 200 €. Τέσσερα είναι τα κριτήρια τα οποία καθορίζουν τις ιδιότητες ενός ζευγαριού σκι, κατά τη διάρκεια μιας πορείας και πρέπει να ελέγχονται επισταμένως:
• Η στρεπτικότητα,
• το «πιάσιμο» των ακμών,
• η ολισθηρότητα και
• η σταθερότητα στην πορεία.
Ελέγξτε τα, ζητώντας από τους υπευθύνους τού καταστήματος να σας μιλήσουν για τις... επιδόσεις των σκι που θα αγοράσετε.

Μην διστάσετε να πληρώσετε κάτι παραπάνω. Έτσι θα ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο ατυχήματος, ενώ θα αυξήσετε την ασφάλεια κατά την κίνησή σας στο παγωμένο χιόνι. Οι γυναίκες, πάντως, θα πρέπει να επιλέγουν ελαφριά και εύκαμπτα παπούτσια του σκι και όχι τα μποτάκια που λανσάρονται τελευταία, συμβουλεύουν οι ειδικοί. Επίσης, θα χρειαστείτε ένα ζευγάρι γυαλιά, γάντια και ένα κασκόλ.

 

Αν δεν έχετε ειδικές γνώσεις, μην διστάσετε να ρωτήσετε τους υπεύθυνους πωλητές. Εδώ δεν είναι απαραίτητη  μόνο ...η αισθητική !!!

Τεχνική

Πέραν, όμως, από τον εξοπλισμό, η τεχνική, η ισορροπία, το γύρισμα των πέδιλων για τις στροφές, είναι τα πρώτα που πρέπει να μάθετε εάν δεν θέλετε απλώς να επιδεικνύετε τον εξοπλισμό σας στα cafe των χιονοδρομικών κέντρων.

Τούτα τα διδάσκεσαι, λένε οι έμπειροι και δεν έχουν άδικο.

Κάποια μαθήματα σε σχολή για σκιέρ, επιβάλλονται. Μόνο ο εκπαιδευτής μπορεί να κάνει διορθώσεις κατά την εκτέλεση και η παρέμβασή του να είναι επιτυχής και εποικοδομητική.

Υπάρχουν αρκετές σχολές που παρέχουν ακόμη και τον εξοπλισμό, από φόρμα έως και πέδιλα του σκι, στους μαθητές τους.


Μην ξεχάσετε, τέλος, πως η γυμναστική του σκι είναι ένας από τους πιο ευχάριστους τρόπους εξάσκησης γενικώς. Το τρέξιμο θεωρείται ο πιο αποτελεσματικός τρόπος βελτίωσης της φυσικής κατάστασης, κάτι απαραίτητο για την ασφάλειά σας. Και μόνο γι΄ αυτή...


Τούτο, όμως, δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν κάποιοι κανόνες, πως δεν μπορούν να δοθούν κάποιες συμβουλές, που θα πρέπει να ταλανίζουν συνεχώς το μυαλό των σκιέρ - επίδοξων, αρχάριων, ακόμη και έμπειρων - κατά την προετοιμασία, αλλά και την κατάβαση των ασύγκριτων ελληνικών βουνοπλαγιών.

Οποιοσδήποτε ισχυριστεί ότι μπορεί να γράψει τα πάντα για το χειμερινό σκι, μπορεί να χαρακτηριστεί υπερβολικά φιλόδοξος, αν όχι ονειροπόλος!

Απολαύστε λοιπόν μια πρώτη γεύση και καλή σας διασκέδαση (Video)

 

 

icon Προσθήκη Σχόλιου

Προετοιμαστείτε για σκι


Παρακαλούμε συμπληρώστε τα πεδία που σημειώνονται με *

Τίτλος:*


E-mail:
Θα χρησιμοποιήσουμε το email σας για να σας ενημερώσουμε για ενδεχόμενες απαντήσεις στα σχόλια σας.


Σχόλιο:*


This is a captcha-picture. It is used to prevent mass-access by robots. (see: www.captcha.net)

Γράψτε τους 3 χαρακτήρες που βλέπετε στο πλαίσιο.
Return to category

Σχόλια

Attention Παρακαλούμε τα σχόλια σας να είναι κόσμια και να μην περιέχουν υβριστικό περιεχόμενο.

 
Τελευταία άρθρα