fe-mail.gr

Fe-mail.gr

 

«Κοσμικό Γεγονός»

18 Δεκεμβρίου 2006 | 05:56 μ.μ.

Το «Κοσμικό Γεγονός» ίσως το πιό ενδιαφέρον  έργο του θεατρικού συγγραφέα και κινηματογραφιστή   Νηλ Λαμπιούτ πρωτοπαρουσιάστηκε στην Ελλάδα από την Εταιρεία Θεάτρου ΠΑΙΚΤΕΣ στο Θέατρο ‘Θησείον-ένα θέατρο για τις Τέχνες’ το 2001 για 30 παραστάσεις. Οι κριτικές για την παράσταση ήταν επαινετικότατες και τόνιζαν την ανάγκη να παιχτεί η παράσταση  ξανά ώστε να την δουν περισσότεροι θεατές.
  Έτσι  αυτή την χρονιά το έργο θα παρουσιαστεί ξανά  από την Εταιρεία Θεάτρου ΠΑΙΚΤΕΣ  σε μετάφραση της Χριστίνας Μπάμπου Παγκουρέλη, σε σκηνοθεσία Μαρία Σάββα, σκηνογραφία του Αντρέα Βούσουρα και φωτισμούς Αλέκου Αναστασίου, για περιορισμένο  αριθμό παραστάσεων.

Τρία μονόπρακτα συνθέτουν το "Κοσμικό Γεγονός" του Νηλ Λαμπιούτ
"Ιφιγένεια εν Όρεμ", "Όχλος Αγίων" και "Μήδειας Επάνοδος".
Τα τρία μονόπρακτα αποτελούν αφηγήσεις καθημερινών ανθρώπων. Το κάθε πρόσωπο ξεδιπλώνει  μία  προσωπική ιστορία αφήνοντας να αποκαλυφθεί ένα γεγονός που έχει ανατρέψει οριστικά τη ζωή του.
 Η παράσταση θα ανέβει  στο Θέατρο Φούρνος στις 25 Ιανουαρίου  και οι παραστάσεις θα διαρκέσουν μέχρι τις 4 Μαρτίου(ημέρες παραστάσεων:Τετάρτη έως και Κυριακή). 
Ο Νηλ Λαμπιούτ
 είναι γνωστός στο ελληνικό κοινό περισσότερο από τις ταινίες "Γείτονες και φίλοι", " Μεταξύ Ανδρών"(βραβείο στο Διεθνές φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το 1977) και  "Η νοσοκόμα Μπέτη"(βραβείο σεναρίου στο φεστιβάλ Καννών-2001).
Τα θεατρικά του έργα παίζονται με επιτυχία στη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο(θέατρο Almeida).
…..μία γνήσια φωνή….ο καλύτερος νέος συγγραφέας της τελευταίας δεκαετίας                          
                                                    The New Yorker
Συντελεστές της παράστασης:
Μετάφραση: Χριστίνα-Μπάμπου Παγκουρέλη
Σκηνοθεσία: Μαρία Σάββα
Σκηνικά-κοστούμια: Ανδρέας Βούσουρας
Μουσική επιμέλεια: Ανδρέας Βούσουρας
Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου
Βοηθός σκηνοθέτη: Μιρέλα Σταυρινού
Ηθοποιοί: Αθανασία Αντωναράκου, Αντώνης Δημητροκάλλης, Μαρία Σάββα, Σταύρος Σιούλης
 
Σας παραθέτουμε τις κριτικές που γράφτηκαν για την παράσταση «Κοσμικό Γεγονός».
    "Κοσμικό Γεγονός"   του Νηλ Λαμπιουτ
….Οι ήρωες του , ξεδιπλώνουν σχεδόν τραγικά τον φαρισαϊσμό του θρησκευόμενου αστισμού με μια γραφή τέλεια δομημένη και εσωτερικά δονούμενη, σε ρέοντα λόγο της Χρ. Μπάμπου Παγκουρέλη. Η εμπνεύστρια του πράγματος Μ. Σάββα σκηνοθέτησε το υλικό απλά, αστόλιστα και καίρια αφήνοντας το ήθος της υποκρισίας να καταδείξει ανενόχλητα τα ακραία όρια του: το έγκλημα…………
     Γενικά εργασία ουσίας. Να παιχτεί και αλλού.
 
                                            Γιάννης Βαρβέρης- Καθημερινή (6/05/2001)
 
 Η Μαρία Σάββα στο "Θησείον", πάνω στην πεντακάθαρη δημιουργική μετάφραση της Χριστίνας Μπάμπου-Παγκουρέλη, έστησε μια διαυγή, λιτή, άμεση και δυνατή παράσταση, με τη βοήθεια του Αντρέα Βούσουρα, που γεωμέτρησε με λιτότητα αλλά καίρια, τους τρεις χώρους με τα σκηνικά του, έντυσε όπως έπρεπε τους ηθοποιούς και διάλεξε τις σωστές μουσικές, και του Αλέκου Αναστασίου που φώτισε έξοχα την παράσταση……….     Να τη δείτε.
 
                                                                      Γ. Σαρηγιάννης- Marie Claire
 
 Αποτελεί πραγματική έκπληξη ανάμεσα στα αδιάφορα έως κακά προϊόντα αγγλοσαξονικής προέλευσης που κατακλύζουν την θεατρική μας σκηνή το έργο του Νηλ Λαμπιούτ "Κοσμικό Γεγονός" που ανακάλυψε η Μαρία Σάββα και σκηνοθέτησε στο θέατρο "Θησείον"
…….Δεν ξέρω αν ο περιορισμένος αριθμός παραστάσεων επέτρεψε στο κοινό να δει το έργο, που θα άξιζε να επαναληφθεί για μεγαλύτερο διάστημα….
 
                                                          Δημήτρης Τσατσούλης-Νέα Εστία
 ……Το "Κοσμικό Γεγονός" δεν ενδιαφέρει τους κοσμικούς μαϊντανούς, που σπεύδουν να φωτογραφηθούν με τις εκκεντρικές φίρμες συντελεστών πολυδιαφημισμένης πρεμιέρας. Για όσους όμως ανακαλύψουν την κακοφωτισμένη οδό Τουρναβίτου στου Ψυρρή-καμμία σχέση με τα μοδάτα καθιερωμένα θέατρα της περιοχής-θα αποτελέσει ένα ασυνήθιστο "γεγονός" πρωτόγνωρης θεατρικής μάθησης……
Στο θέατρο "Θησείον" συντελείται ένα ανανεωτικό και θεατρικότατο γεγονός!
 
                                                  Σπύρος Νικολετάτος- Αυριανή(6/05/2001)

- n e x t - Return to category
 
Τελευταία άρθρα