fe-mail.gr

Fe-mail.gr

 

Sixties Fashion Exhibition

6 Νοεμβρίου 2006 | 09:16 μ.μ.

Victoria & Albert Museum, London, UK

Από 6 Ιουνίου 2006 έως και 25 Φεβρουαρίου 2007

Tο Victoria & Albert Museum

Μια πολύ ενδιαφέρουσα και γεμάτη αναμνήσεις έκθεση διοργανώνει το Victoria & Albert Museum, στο Λονδίνο. Ονομάζεται «Sixties Fashion” και… το θέμα της είναι εμφανές από τον τίτλο της!ʼEνα πολυσύνθετο και διδακτικό αφιέρωμα στη μόδα μιας δεκαετίας εξελίξεων που σχεδόν άλλαξαν τον κόσμο.
Πραγματικά, η δεκαετία του 1960 είναι ιστορικά συνδεδεμένη με ραγδαίες και ριζικές αλλαγές στην κοινωνία, την πολιτική αλλά και την γενικότερη αντίληψη του κόσμου.

Η απελευθέρωση αυτή των ιδεών και των ηθών αλλά και η διαρκής αναζήτηση δεν μπορούσαν παρά να έχουν αντίκτυπο και στη μόδα της εποχής, δημιουργώντας το χαρακτηριστικό 60ʼs look.

Vogue 1966

Σε αυτή τη ριζική ενδυματολογική ανανέωση και πειραματισμό, το Λονδίνο της εποχής πρωτοστατεί, κάνοντας το αμερικάνικο περιοδικό Time να ανακοινώνει στους αναγνώστες του: «Το Λονδίνο αυτή την χρονική στιγμή ανθίζει από δημιουργικότητα! Είναι η σκηνή όπου συμβαίνουν τα γεγονότα!»


Μια και η μόδα της εποχής(μαζί με την μουσική) έγινε το βασικότερο εξαγώγιμο προϊόν της Μ. Βρετανίας, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η έκθεση αυτή έχει μεγάλο ενδιαφέρον.

Οι βρετανοί σχεδιαστές της εποχής έσπασαν τα σχετικά συντηρητικά καλούπια της υψηλής ραπτικής δημιουργώντας νέες φόρμες που επηρέασαν την εξέλιξη της μόδας μέχρι και σήμερα.

Επιπλέον και πολύ ουσιαστικά, εγκαινίασαν την ιδέα της μαζικής παραγωγής ενός fashion προϊόντος.

Η μόδα πια δεν ήταν υπόθεση λίγων, όπως ως τότε στο Παρίσι, γινόταν προσβάσιμη και κτήμα όλων. Και πάνω απʼ όλα.. γινόταν μια προσωπική δήλωση.


Η συγκεκριμένη έκθεση εξερευνά την εξέλιξη της μόδας από τα μέσα του 1950 μέχρι και τις αρχές του 1970, με εξαιρετικό οπτικοακουστικό υλικό.

Επιπλέον διοργανώνονται παράπλευρες δραστηριότητες που φωτίζουν πτυχές της δεκαετίας αλλά και την ουσιαστική συμβολή των Βρετανών σχεδιαστών της εποχής σε όλο αυτό το παγκόσμιο κίνημα μεταλλαγής των στερεοτύπων της μόδας.
Με ξεχωριστά αφιερώματα όπως: Mary Quant: A New Approach Chelsea 1955–1967( μια οπτική προσέγγιση στην εμπνεύστρια της μίνι φούστας), Menswear Revolution Piccadilly 1964–1970( μια ματιά επάνω στις αλλαγές στο αντρικό ντύσιμο, που ίσως υπήρξαν και οι πιο ριζοσπαστικές) και ομιλίες σχεδιαστών, όπως της ίδιας της Quant, η έκθεση υπόσχεται να καλύψει κάθε πτυχή της μόδας της εποχής - και το κατορθώνει εξαιρετικά!

Kingʼs Road 1965–1970

Κατάστημα δεκαετίας του 60 στο Λονδίνο

Η παρουσίαση πλαισιώνεται από προβολές φιλμ αλλά και από μια πολύ ενδιαφέρουσα επικοινωνία με το κοινό:στο site της έκθεσης υπάρχει forum επικοινωνίας με βασικό θέμα: «μοιραστείτε μαζί μας τις ενδυματολογικές σας αναμνήσεις από το 1960».Εκεί το κοινό καταχωρεί ποια ήταν τα αγαπημένα του ρούχα(ή ρούχο) της εποχής, αλλά και γενικότερες ιδέες και απόψεις επάνω στο θέμα της μόδας.

"I was Lord" Kitchenerʼs Valet, γύρω στο 1967

Εκεί το κοινό καταχωρεί ποια ήταν τα αγαπημένα του ρούχα(ή ρούχο) της εποχής, αλλά και γενικότερες ιδέες και απόψεις επάνω στο θέμα της μόδας.

Το υλικό της έκθεσης είναι εξαιρετικά πλούσιο και ενδιαφέρον. Εκεί ίσως δείτε πράγματα που δεν θα έχετε την ευκαιρία να συναντήσετε αλλού. Ταυτοχρόνως, με διασκεδαστικό τρόπο, καθρεφτίζονται οι τεράστιες επιρροές της μόδας του 1960 στη μόδα της εποχής μας. Πολλές είναι οι τάσεις ακόμη και της φετινής σαιζόν(βλ. π.χ. παπούτσια πλατφόρμες, μίνι φούστες με οπάκ καλσόν) που οι ρίζες τους αναζητούνται φανερά στη μόδα και τα σχέδια της εποχής. Η σύνδεση αυτή δίνει και στην τρέχουσα μόδα ένα διαφορετικό ενδιαφέρον!

Μια και η είσοδος σε όλα αυτά τα θαυμαστά είναι δωρεάν, η επίσκεψη της έκθεσης θεωρείται ένα από τα «αξιοθέατα» του Λονδίνου που δεν πρέπει να παραλείψετε να επισκεφτείτε, εάν σχεδιάζετε κάποιο ταξιδάκι, επαγγελματικό ή μη, για εκεί.

Θα σας ανταμείψει και με το παραπάνω.

...από την Ίλια Σδράλλη

icon Προσθήκη Σχόλιου

Sixties Fashion Exhibition


Παρακαλούμε συμπληρώστε τα πεδία που σημειώνονται με *

Τίτλος:*


E-mail:
Θα χρησιμοποιήσουμε το email σας για να σας ενημερώσουμε για ενδεχόμενες απαντήσεις στα σχόλια σας.


Σχόλιο:*


This is a captcha-picture. It is used to prevent mass-access by robots. (see: www.captcha.net)

Γράψτε τους 3 χαρακτήρες που βλέπετε στο πλαίσιο.
Return to category

Σχόλια

Attention Παρακαλούμε τα σχόλια σας να είναι κόσμια και να μην περιέχουν υβριστικό περιεχόμενο.

 
Τελευταία άρθρα