fe-mail.gr

Fe-mail.gr

 

Το μενού και το τραπέζι των Χριστουγέννων

20 Δεκεμβρίου 2010 | 09:35 π.μ.

Οι μέρες  των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς έφτασαν κι  εμείς στο fe-mail.gr - όπως κάνουμε παραδοσιακά κάθε χρόνο- φροντίσαμε να σας παρουσιάσουμε μια νέα γαστρονομική πρόταση, με την υπογραφή, αυτή τη φορά, του καταξιωμένου Chef Δημήτρη Αγοραστού.
Χωρίς δεύτερη κουβέντα μόλις του το ζητήσαμε, ο Δημήτρης Αγοραστός μας προσκάλεσε στην "δημιουργική" κουζίνα του, στο φιλόξενο χώρο του εστιατορίου “Αγοραστός”, Θεσσαλονίκης 25 στην Πλατεία Γέρακα.


Μας υποδέχθηκε κρατώντας ένα μεγάλο ταψί ολόφρεσκα μανιτάρια και ανακοίνωσε το μενού που είχε σκοπό να ετοιμάσει για τις αναγνώστριες του fe-mail.gr. Μόλις ακούσαμε το μενού ομολογούμε ότι ξετρελαθήκαμε.
-    Και δεν θα κάνουμε γαλοπούλα φέτος Chef;
-    Δεν έχει πάλι γαλοπούλα, ήταν η απάντησή του. Φέτος θα “ταξιδέψουμε” με γεύσεις ορτυκιού και αγριογούρουνου που θα συνοδεύονται από καρπούς και αρώματα του δάσους.
Αφήσαμε λοιπόν τα πολλά λόγια και τον ακολουθήσαμε στην κουζίνα του, όπου άρχισε η προετοιμασία των φαγητών.
Για 1ο πιάτο, μας έφτιαξε μια αρωματική και πεντανόστιμη σούπα με κάστανο και μανιτάρια - μαύρες τρομπέτες. Ακολούθησε το 2ο πιάτο με φρέσκες παπαρδέλες, καπνιστά μπουτάκια ορτυκιού και μανιτάρια κανθαρέλες και η κορύφωση ήρθε στο 3ο πιάτο, που ετοίμασε μπούτι αγριογούρουνου, γεμιστό με μανιτάρια του δάσους και κάστανα σε σάλτσα σοκολάτας. Όσο λοιπόν ο Chef  μαγείρευε, μας εξηγούσε τα υλικά κάθε συνταγής και μας έδειχνε τον τρόπο εκτέλεσης για να μπορέσουμε να τα μοιραστούμε μαζί σας.


1ο Πιάτο: Σούπα με κάστανο και μαύρες τρομπέτες

Υλικά για τέσσερα πιάτα
1 κουταλιά  της σούπας βούτυρο γάλακτος
1 κουταλιά  της σούπας ξερό κρεμμύδι
3 κουταλιές  της σούπας σελινόριζα
2 κουταλιές  της σούπας παρμεζάνα
100 gr κρέμα γάλακτος
350 gr ζωμό κοτόπουλου
300 gr κάστανα
150 gr μανιτάρια τρομπέτες
Αλάτι – πιπέρι
 
Εκτέλεση  (χρόνος παρασκευής: περίπου 35 λεπτά)
Ρίχνουμε σε κατσαρόλα το βούτυρο, την κρέμα, τα μανιτάρια, την σελινόριζα και τα κάστανα, όλα ψιλοκομμένα. Αφού σοταριστούν σε χαμηλή φωτιά για 10 λεπτά, προσθέτουμε το ζωμό από το κοτόπουλο - που έχουμε από πριν βράσει. Τα αφήνουμε να βράσουν για 25 λεπτά και στη συνέχεια χτυπάμε όλο το μείγμα στο blender για να γίνουν κρέμα. Ξαναβάζουμε το μείγμα σε χαμηλή φωτιά και προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και την παρμεζάνα. Τα ξαναχτυπάμε στο blender. Η σούπα μας τώρα, είναι έτοιμη για σερβίρισμα. Προαιρετικά, γαρνίρουμε με μια κουταλιά της σούπας κρέμα γάλακτος σε κάθε πιάτο.
 

 

2ο Πιάτο: Φρέσκες παπαρδέλες με καπνιστά μπουτάκια ορτυκιού και μανιτάρια κανθαρέλες


Υλικά:  για τέσσερα πιάτα
300gr φρέσκες παπαρδέλες
16 καπνιστά μπουτάκια ορτυκιού
300 gr μανιτάρια κανθαρέλες
200 gr παρμεζάνα
1 κρεμμυδάκι ξερό, ψιλοκομμένο
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο γάλακτος
1 σφηνάκι κονιάκ
200 gr ζωμό κοτόπουλο
Αλάτι – πιπέρι
 
Εκτέλεση (χρόνος παρασκευής: περίπου 15 λεπτά)
Σε αντικολλητικό τηγάνι, βάζουμε το βούτυρο, το κρεμμυδάκι τα μανιτάρια και τα μπουτάκια ορτυκιού. Τα σοτάρουμε όλα μαζί, τα σβήνουμε με το κονιάκ και  προσθέτουμε το ζωμό. Ταυτοχρόνως βράζουμε τις παπαρδέλες για 3 λεπτά και τις σουρώνουμε. Στη συνέχεια  τις ρίχνουμε κι αυτές στην σάλτσα, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι κι αφήνουμε να βράσουν οι παπαρδέλες μέσα την σάλτσα μας, ώσπου να απορροφήσουν όλα τα υγρά. Προσθέτουμε την παρμεζάνα και το πιάτο μας είναι έτοιμο.
 


 
3ο Πιάτο: Μπούτι αγριογούρουνου, γεμιστό με μανιτάρια του δάσους και κάστανα σε σάλτσα σοκολάτας.

 
Προετοιμασία του κρέατος
Σε ένα μικρό μπούτι από αγριογούρουνο, από το οποίο έχουμε ζητήσει από τον κρεοπώλη να μας αφαιρέσει το κόκκαλο (καθαρού βάρους ενάμιση με δύο κιλά), κάνουμε μια τομή κόντρα στο μπούτι και φροντίζουμε το μαχαίρι μας να πάει αριστερά – δεξιά, έτσι ώστε να δημιουργηθεί μια φωλιά όπου θα βάλουμε την γέμιση.
 
Υλικά για την γέμιση
200 gr αποξηραμένα μανιτάρια πορτσίνι
300 gr κάστανα
200 gr μανιτάρια παριζιέν
200 gr μανιτάρια πλευρώτους
200 gr παρμεζάνα τριμμένη
150 gr ψίχα λευκού ψωμιού
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο χτυπημένο με σκόρδο
Αλάτι – πιπέρι

Παρασκευή της γέμισης
Ψιλοκόβουμε όλα τα υλικά και τα αναμιγνύουμε. Λιώνουμε 200 gr βούτυρο γάλακτος και ποτίζουμε εσωτερικά την φωλιά, από το μπούτι του αγριογούρουνου και βάζουμε μέσα την γέμιση, ράβουμε την τομή και αλατοπιπερώνουμε όλο το κρέας εξωτερικά. Το περνάμε από το τηγάνι με το λαδόσκορδο, κι από τις 2 πλευρές και το τοποθετούμε σε ταψί.

Παρασκευή της σάλτσας.
Στο τηγάνι που σοτάραμε το κρέας θα προσθέσουμε 300gr ψιλοκομμένο καρότο, 300 gr ψιλοκομμένη σελινόριζα, 300 gr πράσο, 300 gr ξερό κρεμμύδι, μία σκελίδα σκόρδο , 4 δαφνόφυλλα, 6 κόκκους μπαχάρι, 1 κόκκο γαρίφαλο, 4 κούκους κεδρόσπορου, 250 gr σοκολάτα bitter (κουβερτούρα), 350 gr κόκκινο κρασί, 40 gr πελτέ ντομάτας και 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη. Περνάμε όλα τα υλικά από το τηγάνι, προσθέτουμε νερό κατά βούληση και το αφήνουμε να πάρει μια βράση. Περιχύνουμε το κρέας  με την σάλτσα μας και το βάζουμεσε προθερμασμένο φούρνο, στους 190ο, σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο ή σε ταψί με καπάκι για μιάμιση με 2 ώρες.
Αφού το βγάλουμε, στραγγίζουμε την σάλτσα, την βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι και προσθέτουμε λίγο φρέσκο βούτυρο. Την αφήνουμε να σιγοβράσει για 10 λεπτά και η σάλτσα μας είναι έτοιμη.
Κόβουμε σε λεπτές φέτες το κρέας  και το περιχύνουμε με την σάλτσα. Μπορούμε να το συνοδεύσουμε με πουρέ πατάτας και βραστά λαχανικά.
 


Όση ώρα εμείς παρακολουθούσαμε το Δημήτρη Αγοραστό “επί τω έργω”, η ομάδα του female-shop με επιλεγμένα κομμάτια από το τμήμα “Σπίτι”, στόλισε το γιορτινό τραπέζι, και σας το παρουσιάζουμε.

      


Για την Χριστουγεννιάτικη διακόσμηση στο κέντρο του τραπεζιού χρησιμοποιήσαμε μια μεταλλική φρουτιέρα που γύρω της τυλίξαμε μια χριστουγεννιάτικη γιρλάντα και την γεμίσαμε με διάφορα χριστουγεννιάτικα στολίδια.
Runner και σουπλά σε πράσινο χρώμα και μαχαιροπίρουνα σε λιτή γραμμή.
Η σούπα σερβιρίστηκε σε μπωλ ακουμπισμένο σε μικρό πιάτο.
Οι παπαρδέλες σερβιρίστηκαν σε μεγάλο ρηχό πιάτο και το αγριογούρουνο σε ρηχό πιάτο.
 

 

Σχετικά άρθρα

icon Προσθήκη Σχόλιου

Το μενού και το τραπέζι των Χριστουγέννων


Παρακαλούμε συμπληρώστε τα πεδία που σημειώνονται με *

Τίτλος:*


E-mail:
Θα χρησιμοποιήσουμε το email σας για να σας ενημερώσουμε για ενδεχόμενες απαντήσεις στα σχόλια σας.


Σχόλιο:*


This is a captcha-picture. It is used to prevent mass-access by robots. (see: www.captcha.net)

Γράψτε τους 3 χαρακτήρες που βλέπετε στο πλαίσιο.




Return to category

Σχόλια

Attention Παρακαλούμε τα σχόλια σας να είναι κόσμια και να μην περιέχουν υβριστικό περιεχόμενο.

 
Τελευταία άρθρα