fe-mail.gr

Fe-mail.gr

 

Ελλάδα - Κόσμος

Επίθεση ΗΠΑ στο Ιράν από Ευρωπαϊκό έδαφος

30 Ιανουαρίου 2007 | 11:16 μ.μ.

 Άνθρακες τα πυρηνικά του Ιράν

του ΧΑΡΗ ΜΠΟΤΣΑΡΗ   

Απειλητικός κατά του Ιράν εμφανίστηκε ο Πρόεδρος Μπους που δήλωσε ότι «θα απαντήσουμε με σκληρό τρόπο, αν η Τεχεράνη κλιμακώσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις μέσα στο Ιράκ και απειλήσει τις Αμερικανικές δυνάμεις ή Ιρακινούς πολίτες».
Η δήλωση αυτή είναι μια τελευταία κίνηση σε μια σκληρή αντιπαράθεση διαρκείας ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ιράν, καθώς ο Λ. Οίκος κατηγορεί την Τεχεράνη ότι υποστηρίζει την τρομοκρατία στο Ιράκ και εφοδιάζει την αντίσταση με όπλα για να σκοτώνονται οι Αμερικανοί.

Εκτός από τη διαμάχη για το Ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα η Ουάσιγκτον χρεώνει το Ιράν και για όσα συμβαίνουν καθημερινά στο Ιράκ και οι Αμερικανικές δυνάμεις έχουν λάβει εντολή να σκοτώνουν Ιρανούς «πράκτορες» που αποτελούν απειλή.
Από την άλλη πλευρά, οι Ιρανοί προετοιμάζονται να προσφέρουν στο Ιράκ πρόταση για εκπαίδευση των κυβερνητικών του δυνάμεων και συμβούλους για την ασφάλεια της χώρας, ενώ είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν και οικονομικά για την ανασυγκρότηση της χώρας.

Πύραυλοι TOR-M1

Ανεξάρτητα από την τελική πολιτική απόφαση οι ΗΠΑ προετοιμάζουν σε κάθε περίπτωση την επίθεση εναντίον του Ιράν και αυξάνονται οι πληροφορίες ότι θα υπάρξει στρατιωτικό χτύπημα πριν από τα τέλη Απριλίου.

Η Αεροπορία των ΗΠΑ θα επιτεθεί χρησιμοποιώντας τρεις νέες βάσεις, δύο στη Βουλγαρία και μία στην Ρουμανία, σε συνδυασμό με τις ναυτικές δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί στα Στενά του Ορμούζ.
Η επίθεση των Αμερικανών μπορεί να πραγματοποιηθεί ανεξάρτητα από την έγκριση του ΟΗΕ και το Ιράν βασίζει την αντιαεροπορική του άμυνα στους Ρωσικούς πυραύλους TOR-M1 που αγόρασε και εγκατέστησε πρόσφατα.

Οι βάσεις της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας θα μπορούσε να αποτελούν μόνο μια τακτική απειλητική προειδοποίηση χωρίς να έχουν στρατηγική εφαρμογή, έρχονται όμως να συμπληρώσουν τις Αμερικανικές βάσεις στην Ιταλία και το πυραυλικό πλέγμα που έχουν εγκαταστήσει οι ΗΠΑ σε Τσεχία και Πολωνία με τη δικαιολογία του «πολέμου εναντίον της παγκόσμιας τρομοκρατίας».

Στις Αμερικανικές βάσεις της Μ. Θάλασσας έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες λειτουργίας σταθμών ανεφοδιασμού για τα βομβαρδιστικά Stealth που θα επιχειρήσουν εναντίον του Ιράν, υπό την επίβλεψη του συνταγματάρχη Sam Gardiner των Αμερικανικών Μυστικών Υπηρεσιών.

Το σχέδιο του Μπους για επίθεση εναντίον του Ιράν τον Απρίλιο γίνεται παρά την αποχώρηση του Τόνυ Μπλερ, που ήταν ο κυριότερος σύμμαχος των Αμερικανών στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας».

Πριν από το τέλος Μαρτίου 3.000 Αμερικανοί στρατιώτες θα προωθηθούν στις Αμερικανικές βάσεις της Βουλγαρίας που λειτουργούν με τη σύμβαση του Απριλίου 2006 (μία αεροπορική βάση στο Bezmer, ένα αεροδρόμιο στο Graf Ignitievo και ένα πεδίο βολής στο Novo Selo).

Στη Ρουμανία η στρατιωτική βάση Mihail Kogalniceanu έχει μετατραπεί σε μια τεράστια Αμερικανική στρατιωτική περιοχή ζωτικής σημασίας για επικείμενο χτύπημα κατά του Ιράν και καθημερινά προσγειώνονται Αμερικανικά F-15, F-16 και Α-10 αεροπλάνα, ενώ αναπτύσσονται 2.000 άνδρες.

 
Στο μεταξύ, η Ρωσία παρακολουθεί προσεκτικά τις εξελίξεις αφού δεν θεωρεί ότι οι νέες αυτές Αμερικανικές βάσεις στη γειτονιά της αποτελούν «αμυντικό δακτύλιο» και πιστεύει ότι οι πυραυλικές εγκαταστάσεις σε Τσεχία και Πολωνία την απειλούν.

Παρ’ όλα αυτά, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Ιβανόβ, δηλώνει ότι «η Ρωσία δεν ανησυχεί αφού οι στρατηγικές της πυρηνικές δυνάμεις μπορούν να προστατεύσουν την ασφάλειά της σε κάθε περίπτωση».

Σεργκέι Ιβανόβ και Βλαντιμίρ Πούτιν

Εδώ βρίσκεται και το κύριο πρόβλημα με την ανύπαρκτη αμυντική πολιτική της Ευρωπαικής Ένωσης, για την οποία ο Ιβανόβ σημειώνει:
«Ούτε η Τεχεράνη ούτε η Πιονγκγιάνγκ διαθέτουν διηπειρωτικούς πυραύλους ικανούς να πλήξουν τις ΗΠΑ, οπότε έναντι ποιού προστατεύεται η Δύση από αυτόν τον πυραυλικό δακτύλιο;
Όλα αποδεικνύουν ότι η Πράγα και η Βαρσοβία επιθυμούν μόνον να αποδείξουν την πίστη τους στην Ουάσιγκτον».
Τα σχέδια του Μπους για επίθεση εναντίον του Ιράν αναδεικνύουν με τον πιο κοφτερό τρόπο και το πιθανό κόστος που θα επιφέρει η απόφαση των κρατών της Κεντρ. Ευρώπης να αποτελέσουν τους πυλώνες της Pax Americana.

Η ειρωνεία είναι ότι το Ιράν βρίσκεται σε βαθύ σκότος σχετικά με το «πυρηνικό του πρόγραμμα» και οι φιλόδοξες προσπάθειες για παραγωγή εμπλουτισμένου ουρανίου είναι, προς το παρόν και για τα επόμενα πολλά χρόνια, μια καλοστημένη προπαγάνδα εσωτερικής εκμετάλλευσης αφού δεν διαθέτει την απαραίτητη τεχνολογία.

 

Ιρανός εργάτης

Ιρανικός αντιδραστήρας υπό κατασκευή

Αυτό αποδεικνύεται και από την ομολογία των Ιρανών προς τους ελεγκτές της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενεργείας (ΙΑΕΑ) ότι προτίθενται να εγκαταστήσουν σειρά 3.000 κεντροφύγων υψηλής ταχύτητας στον αμφιλεγόμενης σημασίας υπόγειο σταθμό της Natanz τον επόμενο μήνα.

Αχμαντινετζάντ

Όμως αυτό υποτίθεται ότι έπρεπε να έχει συμβεί εδώ και ένα χρόνο ενώ πολλοί ειδικοί αμφιβάλουν αν οι Ιρανοί επιστήμονες είναι σε θέση να το εγκαταστήσουν και να το λειτουργήσουν.

Πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν ότι το Ιράν έχει πέσει θύμα της ίδιας του εσωτερικής προπαγάνδας (αν και υποστηρίζει ότι χρειάζεται τα πυρηνικά μόνο για ειρηνικούς σκοπούς) και με τις επιθετικές φλυαρίες του Αχμαντινετζάντ δίνει αφορμή στους Αμερικανούς και στους Ισραηλινούς για επίθεση.

Ακόμη κι αν υπήρχε πιθανότητα παραγωγής ατομικής βόμβας μετά από κάποια χρόνια, η εξουδετέρωση του λαθρεμπορικού δικτύου του Πακιστανού Αμντούλ Καντίρ Χαν αφήνει το Ιράν χωρίς ελπίδα επιτυχίας καθώς το πρόγραμμα βασιζόταν σ’ αυτόν και στην οργάνωσή του.

Για τον κεντροφυγισμό απαιτούνται εξαιρετικής ποιότητας τριβείς και στροφεία άνθρακα για τους μηχανισμούς των δίσκων, τα οποία το Ιράν θα τα προμηθευόταν από εταιρείες της Μαλαισίας.

Οι πηγές αυτές έχουν αποκλειστεί εδώ και δύο χρόνια και το Ιράν προσπάθησε ανεπιτυχώς να κατασκευάσει δικά του ρουλεμάν (άλλωστε δεν διαθέτει ούτε τα απαραίτητα υλικά για κεντροφυγική γραμμή παραγωγής εμπλουτισμένου ουρανίου (ειδικό ατσάλι υψηλών θερμοκρασιών και άνθρακες).

Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι

Ακόμη και ο επικεφαλής της ΙΑΕΑ ο νομπελίστας Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι είπε μιλώντας στο Νταβός ότι το Ιράν απέχει πολλά χρόνια από την παραγωγή ενός ατομικού όπλου και ότι μια Αμερικανο-Ισραηλινή επίθεση εναντίον του θα είχε «καταστροφικές συνέπειες».

Όλα αυτά τα γνωρίζουν πολύ καλά οι ΗΠΑ (και το Ισραήλ) αλλά εφαρμόζουν τα πολεμικά τους σχέδια για την επικυριαρχία στη Μ. Ανατολή και όχι για τον «φόβο των πυρηνικών» του Ιράν (οι ΗΠΑ δεν δίστασαν να υποστηρίξουν ότι ο Σαντάμ Χουσείν είχε αγοράσει ουράνιο από το Νίγηρα για να «κατασκευάσει» τα όπλα μαζικής καταστροφής που δήθεν διέθετε).

Εναλλακτικά, άρχισαν από καιρό να καλλιεργούν και την «εντύπωση της Ιρανικής ανάμιξης στο Λίβανο και στο Ιράκ, τις απειλές για γενοκτονία κατά του Ισραήλ και τις σχέσεις της Τεχεράνης με τη Β. Κορέα» (έχουν αναφερθεί οι «κινήσεις» του επικεφαλής της Μοσάντ, Μείρ Νταγκάν, προς την κατεύθυνση αυτή).

Τέλος, έρχεται να προστεθεί και ο εφοδιασμός του πυρηνικού αντιδραστήρα του Busher (για τον εξηλεκτρισμό της χώρας) με Ρωσικά καύσιμα ώστε να τεθεί σε λειτουργία το Φθινόπωρο, γεγονός που προσθέτει ακόμη μια «δικαιολογία» επίθεσης.

 

icon Προσθήκη Σχόλιου

Επίθεση ΗΠΑ στο Ιράν από Ευρωπαϊκό έδαφος


Παρακαλούμε συμπληρώστε τα πεδία που σημειώνονται με *

Τίτλος:*


E-mail:
Θα χρησιμοποιήσουμε το email σας για να σας ενημερώσουμε για ενδεχόμενες απαντήσεις στα σχόλια σας.


Σχόλιο:*


This is a captcha-picture. It is used to prevent mass-access by robots. (see: www.captcha.net)

Γράψτε τους 3 χαρακτήρες που βλέπετε στο πλαίσιο.
Return to category

Σχόλια

Attention Παρακαλούμε τα σχόλια σας να είναι κόσμια και να μην περιέχουν υβριστικό περιεχόμενο.

 
Τελευταία άρθρα