fe-mail.gr

Fe-mail.gr

 

Ελλάδα - Κόσμος

Υπό διωγμό στην Ευρώπη η CIA

1 Φεβρουαρίου 2007 | 06:56 μ.μ.

του ΧΑΡΗ ΜΠΟΤΣΑΡΗ

Ο Γερμανός (Λιβανέζικης καταγωγής) Khaled  el-Masri

Γερμανοί εισαγγελείς ανακοίνωσαν την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης εναντίων 13 πρακτόρων της CIA που κατηγορούνται για την απαγωγή Γερμανού υπηκόου το 2004 και την μεταφορά του σε μυστική φυλακή του Αφγανιστάν, απ’ όπου ελευθερώθηκε αρκετούς μήνες μετά όταν αποκαλύφθηκε ότι συνελήφθη εκ λάθους!

Τα εντάλματα εκδόθηκαν στο Μόναχο και η Γερμανία είναι η δεύτερη Ευρωπαική χώρα που διώκει Αμερικανούς πράκτορες για παραβίαση συνταγματικών δικαιωμάτων των πολιτών.

Σπάνια φωτογραφία του Abu Omar λίγα λεπτά πριν την απαγωγή του στο Μιλάνο

Είχε προηγηθεί η δίωξη και η έκδοση διεθνών ενταλμάτων εναντίον 25 πρακτόρων της CIA και ενός αξιωματικού της Αμερικανικής Αεροπορίας από την Ιταλική Δικαιοσύνη, για την απαγωγή του Ιμάμη Abu Omar από το Μιλάνο το 2003 και την μεταφορά του σε φυλακή της Αιγύπτου όπου και βασανίστηκε.
Η δίκη των Αμερικανών πρακτόρων θα γίνει ερήμην τους στην Ιταλία τους επόμενους μήνες.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής εισαγγελέα του Μονάχου Christian Schmidtt-Sommerfeld οι 13 πράκτορες της CIA καταζητούνται για την με χρήση βίας απαγωγή του Γερμανού (Λιβανέζικης καταγωγής) Khaled  el-Masri και την κράτησή του σε φυλακή της ΠΓΔΜ, απ’ όπου μεταφέρθηκε στη συνέχεια τον Ιανουάριο 2004 στο Αφγανιστάν.
Μετά από πέντε μήνες ο Masri μεταφέρθηκε στην Αλβανία και εγκαταλείφθηκε σε κάποιο δάσος.
Η Γερμανική Δικαιοσύνη ερεύνησε την πρωτοφανή υπόθεση και κατόρθωσε να διασταυρώσει τα γεγονότα με λεπτομέρειες.

 Σημαντική βοήθεια προσέφεραν Ισπανοί εισαγγελικοί ερευνητές που παρέδωσαν στους Γερμανούς

συναδέλφους τους λίστα με τα ονόματα των Αμερικανών πρακτόρων που απήγαγαν τον Masri.
Από τα βιβλία ξενοδοχείων και από έγγραφα πτήσεων προέκυψε ότι οι Αμερικανοί πράκτορες της CIA είχαν μείνει στην Πάλμα της Μαγιόρκα τον Δεκέμβριο 2003, πριν πετάξουν με ιδιωτικό Boeing 737 προς Σκόπια για να απαγάγουν τον Γερμανό υπήκοο.
Η εισαγγελία του Μονάχου δεν έδωσε τα ονόματα* των 13 πρακτόρων στη δημοσιότητα (οι πράκτορες των «μαύρων επιχειρήσεων» της CIA χρησιμοποιούν και πλαστά διαβατήρια) από τους οποίους οι τρεις είναι πιλότοι που δουλεύουν στη CIA με σύμβαση.

Την εποχή της απελευθέρωσης του Masri Αμερικανοί διπλωμάτες είχαν ενημερώσει τον Γερμανό τότε υπουργό Εσωτερικών Otto Schily για το λάθος που είχε γίνει με την απαγωγή αυτή, κάτω από το ειδικό πρόγραμμα “Extraordinary Renditions” της CIA.

 

Otto Schily

Condoleezza Rice και Angela Merkel

Για την υπόθεση της απαγωγής του Γερμανού υπηκόου είχε διαμαρτυρηθεί στην Condoleezza Rice τον Δεκέμβριο 2005 η Καγκελάριος της Γερμανίας Angela Merkel.

Ο Masri είχε μηνύσει την Αμερικανική Κυβέρνηση σε Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Virginia όμως η υπόθεση κατέπεσε επειδή η αποκάλυψη μυστικών της CIA θα προκαλούσε ζημιά στη εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.

 

Khaled  el-Masri

Ο Khaled  el-Masri μαζί με τα παιδιά του

Ο Masri έχει προσφύγει κατά της απόφασης αυτής στο Εφετείο ΗΠΑ και η υπόθεση θα εκδικαστεί τον Νοέμβριο.

*Σημείωση : Οι Ισπανοί έδωσαν τα ονόματα των James Fairing, Jason Franklin, Michael Grady, Lyle Edgar Lumsden, Eric Matthew Fain, Charles Goldman Bryson, Kirk James Bird, Walter Richard Greesbore, Patricia O’Riley, Jane Payne, James O’Hale, John Richard Deckard και Hector Lorenzo.

 

 

icon Προσθήκη Σχόλιου

Υπό διωγμό στην Ευρώπη η CIA


Παρακαλούμε συμπληρώστε τα πεδία που σημειώνονται με *

Τίτλος:*


E-mail:
Θα χρησιμοποιήσουμε το email σας για να σας ενημερώσουμε για ενδεχόμενες απαντήσεις στα σχόλια σας.


Σχόλιο:*


This is a captcha-picture. It is used to prevent mass-access by robots. (see: www.captcha.net)

Γράψτε τους 3 χαρακτήρες που βλέπετε στο πλαίσιο.
Return to category

Σχόλια

Attention Παρακαλούμε τα σχόλια σας να είναι κόσμια και να μην περιέχουν υβριστικό περιεχόμενο.

 
Τελευταία άρθρα