fe-mail.gr

Fe-mail.gr

 

Ελλάδα - Κόσμος

Η αποκάλυψη της Ελβετικής εφημερίδας.

8 Φεβρουαρίου 2007 | 11:56 π.μ.

του ΧΑΡΗ ΜΠΟΤΣΑΡΗ

Η είδηση έσκασε σαν βόμβα την Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2006 από την Ελβετική εφημερίδα SONNTAGSBLICK !
Oι Ελβετικές Υπηρεσίες Ασφαλείας γνώριζαν από πολύ καιρό για τις μυστικές φυλακές της CIA στην Αν. Ευρώπη, σύμφωνα με έγγραφο που διέρρευσε.

Οι Υπηρεσίες Ασφαλείας αρνήθηκαν να σχολιάσουν την υπόθεση που παρουσίασε η Sonntagsblick και ο Ελβετός Γερουσιαστής Dick Marty που ερεύνησε την υπόθεση για το Συμβούλιο της Ευρώπης ήταν αρχικά επιφυλακτικός.
Το δημοσίευμα της Sonntagsblick ανέφερε ότι οι Ελβετικές Υπηρεσίες Ασφαλείας και Πληροφοριών του Στρατού υπέκλεψαν fax που παρελήφθη από την Πρεσβεία της Αιγύπτου στο Λονδίνο, που επιβεβαίωνε την ύπαρξη μυστικών κέντρων κράτησης.
Το μήνυμα υπεκλάπη από τους Ελβετούς στις 10 Νοεμβρίου 2005, μέσω του δορυφορικού συστήματος Οnyx (*), τρεις ημέρες μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για διερεύνηση των κατηγοριών σχετικά με τα μυστικά ανακριτικά κέντρα της CIA στην Ευρώπη.

 

Η Οργάνωση Human Rights Watch είχε καταγγείλει τις Αμερικανικές Μυστικές Υπηρεσίες ότι   σ’   αυτά τα "κέντρα" ανέκριναν υπόπτους ως μέλη του δικτύου Αλ Κάιντα και ότι Αμερικανικά αεροπλάνα μετέφεραν κρατουμένους από την Καμπούλ σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Πολωνίας και της Ρουμανίας, αρκετές φορές. 
Το Αιγυπτιακό fax έκανε λόγο για 23 Ιρακινούς και Αφγανούς υπηκόους που είχαν μεταφερθεί σε Ρουμανική στρατιωτική Βάση κοντά στην Κοστάντζα για ανακρίσεις και πρόσθετε ότι ίδια "ανακριτικά κέντρα" είχαν στηθεί σε Ουκρανία, Κόσσοβο, ΠΓΔΜ και Βουλγαρία.

 

O Jean-Blaise Defago

Το δημοσίευμα της Sonntagsblick βασίστηκε σε απόρρητο έγγραφο που διέρρευσε από τις Μυστικές Υπηρεσίες της Ελβετίας.
Ο Ελβετός υπουργός Άμυνας Jean-Blaise Defago δήλωσε ότι οι Αρχές δεν έχουν την παραμικρή γνώση για τον τρόπο της διαρροής του εγγράφου προς τους δημοσιογράφους, αρνήθηκε, όμως, να σχολιάσει το περιεχόμενο.
Για την διαρροή ενημερώθηκε επίσης και η Κοινοβουλευτική Επιτροπή που εποπτεύει τις Ελβετικές Στρατιωτικές Μυστικές Υπηρεσίες.
Ο επικεφαλής των ερευνών για το Συμβούλιο της Ευρώπης Dick Marty δήλωσε τότε:

«Δεν μπορώ να πω αν πρόκειται για ένα αυθεντικό έγγραφο η όχι, πάντως στο fax υπάρχουν πληροφορίες που επιβεβαιώνουν πράγματα που ήδη γνωρίζαμε.
Δεν θα ήταν σωστό να μιλήσω για απόλυτη απόδειξη, όμως περίμενα να δω ένα τέτοιο δημοσίευμα και είμαι σίγουρος ότι θα ακολουθήσουν και πολλά άλλα».

 

O Dick Marty

Ο Marty είχε κρίνει ότι αν αποδεικνυόταν η αυθεντικότητα του εγγράφου θα ήταν μια ακόμη απόδειξη ότι κάποιες Ευρωπαικές Κυβερνήσεις δεν εμφάνιζαν τα όσα γνώριζαν.

Πάντως, παρίστανε τον...ανήξερο, αφού εξέφραζε άγνοια για τη λειτουργία του Onyx και αναρωτιόταν:
«Πως γίνεται και μπορούν οι Ελβετικές Μυστικές Υπηρεσίες να υποκλέπτουν μηνύματα ανάμεσα στο Κάιρο και στην Αιγυπτιακή Πρεσβεία του Λονδίνου;
Μήπως κάποιες άλλες ξένες Μυστικές Υπηρεσίες πέρασαν την πληροφορία στην Ελβετία και ακολούθως στην Sonntagsblick;».

H Eλβετία είχε (ηθελημένα ή άθελα) συμμετοχή στην υπόθεση των μυστικών φυλακών λόγω των πτήσεων και των προσγειώσεων των αεροπλάνων της CIA στον εναέριο χώρο της και στο έδαφός της.
Οι Ελβετικές Αρχές έχουν ήδη ζητήσει εξηγήσεις από την Ουάσιγκτον για 4 προσγειώσεις στο αεροδρόμιο της Γενεύης και για 30 πτήσεις πάνω από τη χώρα, ενώ έρευνα διεξάγεται από το Γραφείο του Ομοσπονδιακού Εισαγγελέα.

(*)Η Ελβετία ανέπτυξε το σύστημα Onyx το 2000 για ευρεία παρακολούθηση των διεθνών πολιτικών και στρατιωτικών επικοινωνιών, συμπεριλαμβανομένου και του Internet.

 

Πρόκειται για μια πιο περιορισμένη εκδοχή του Αμερικανικού συστήματος "Echelon" και λειτουργεί με ανάλογο software που φιλτράρει το περιεχόμενο δορυφορικών   
επικοινωνιών εντοπίζοντας ιδιαίτερες λέξεις-κλειδιά.
Το Onyx είναι εγκαταστημένο σε τρία σημεία του Ελβετικού εδάφους, στο Zimmerwald και στο Heimenschwand στα Καντόνια Bern και Leuk και στο Καντόνι Valais.

 

Return to category
 
Τελευταία άρθρα