fe-mail.gr

Fe-mail.gr

 

Ελλάδα - Κόσμος

Πόσο δικαιολογημένα ανησυχεί ο Πούτιν ;

13 Φεβρουαρίου 2007 | 12:05 μ.μ.

του ΧΑΡΗ ΜΠΟΤΣΑΡΗ  

Το διεθνές πολιτικο-στρατιωτικό σκηνικό προκαλεί ανησυχία σε πολλούς ηγέτες στον κόσμο όμως κανείς τους δεν εμφανίζεται δημόσια για να εκφράσει τους φόβους του σχετικά με τις κινήσεις των ΗΠΑ και τις παγκόσμιες παρεμβάσεις που ασκούν σε μια σειρά από χώρες σε όλες τις Ηπείρους.
Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν τόλμησε να πει τα πράγματα με τα ονόματά  τους και επιτέλους να περιγράψει την σκληρή πραγματικότητα που ισχύει εδώ και χρόνια χωρίς κανείς να μιλά.

Το Hotel Bayerischer Hof όπυ έγινε η σύνοδος του ΝΑΤΟ

Η είσοδος του ξενοδοχείου Bayerischer Hof

Ο Πούτιν υποστήριξε ανοιχτά ότι οι ΗΠΑ υποδαυλίζουν την παγκόσμια αποσταθεροποίηση και ότι είναι αυτές που εξαναγκάζουν τα αδύναμα κράτη να στρέφονται προς τα πυρηνικά όπλα.
Σε γλώσσα που θυμίζει την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, ο Πρόεδρος της Ρωσίας, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ προσπαθούν να δημιουργήσουν έναν κόσμο στον οποίο θα μπορούν να παραβιάζουν ελεύθερα το Διεθνή Νόμο και να επιβάλλουν τη θέλησή τους.

«Είμαστε μάρτυρες μιας αδιαμφισβήτητης υπερχρησιμοποίησης στρατιωτικών δυνάμεων στις διεθνείς σχέσεις και μία χώρα, οι ΗΠΑ, υπερβαίνει τα εθνικά της όρια με κάθε τρόπο».

Vladimir Putin

Οι δηλώσεις Πούτιν προκάλεσαν την αντίδραση της Ουάσιγκτον και ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Gordon Johndroe είπε ότι «μας εξέπληξαν και μας απογοήτευσαν τα σχόλια του Προέδρου Πούτιν, οι κατηγορίες του είναι λανθασμένες».

Ο Johndroe επανέλαβε και τα γνωστά περί της επιθυμητής συνεργασίας με τη Μόσχα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και τη μείωση των όπλων μαζικής καταστροφής.

Η επιθετική ομιλία του Πούτιν έγινε στην εξαιρετικής σημασίας Σύνοδο Ασφαλείας του Μονάχου ενώπιον 250 ανώτατων παραγόντων από 40 χώρες και στωικά την παρακολούθησε από την πρώτη σειρά ο υπουργός Άμυνας ΗΠΑ Ρόμπερτ Γκέιτς.

 

Robert Gates

Ο συμβολισμός ήταν εμφανής καθώς επρόκειτο για το πρώτο ταξίδι του νέου υπουργού Άμυνας στην Ευρώπη και την πρώτη του παρουσία στη Σύνοδο Ασφαλείας που κάποτε την ήλεγχε απόλυτα ο προκάτοχός του Ντόναλντ Ράμσφελντ.

Μετά την Αμερικανική «δυσφορία» για την διαρκώς αυξανόμενη Ρωσική παρουσία στην διεθνή ενεργειακή αγορά και τις κατηγορίες για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το καθεστώς του Κρεμλίνου, ο Πούτιν είχε ασκήσει κριτική για τις συνθήκες λειτουργίας των φυλακών στο Γκουαντανάμο της Κούβας.

Αν και ζήτησε από το Ιράν να συμμορφωθεί και να ανταποκριθεί θετικά στις υποδείξεις του Συμβουλίου Ασφαλείας ΟΗΕ, ο Πούτιν υπερασπίστηκε το δικαίωμα της Ρωσίας να πουλά αντιαεροπορικά όπλα στην Τεχεράνη και η ομιλία του επικεντρώθηκε στη μονομέρεια και στον ηγεμονικό ρόλο των ΗΠΑ.

«Η χρησιμοποίηση στρατιωτικών δυνάμεων από τις μιλιταριστικές ΗΠΑ είναι πολύ επικίνδυνη και κανείς στον κόσμο δεν αισθάνεται πλέον ασφαλής», είπε ο Ρώσος Πρόεδρος. 

 Ο Βλαντιμίρ Πούτιν άσκησε σκληρή κριτική στην διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς τα ρωσικά σύνορα και την εγκατάσταση αντιπυραυλικών συστημάτων στην Αν. Ευρώπη και δήλωσε ότι έτσι ανατρέπεται η αμοιβαία εμπιστοσύνη που υπήρχε.
Έκπληκτοι άκουσαν τον Πούτιν υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών καθώς και εκπρόσωποι του Αμερικανικού Κογκρέσου.
Απαντώντας σε ερωτήσεις μετά την ομιλία του ο Πούτιν υποστήριξε ότι υπήρχε μεγαλύτερη ασφάλεια στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου και χαρακτηριστικά δήλωσε:
«Ήταν μια εύθραυστη ειρήνη που στηριζόταν στο φόβο αλλά ήταν αρκετά αξιόπιστη. Σήμερα επικρατεί λιγότερη αξιοπιστία».
Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας αναφέρθηκε στο παρελθόν του Πούτιν που υπηρέτησε στην KGB σημειώνοντας όμως ότι και ο ίδιος έχει χρηματίσει Διευθυντής της CIA (από τη θέση αυτή είχε περάσει και πατέρας του σημερινού Προέδρου ΗΠΑ ο πρεσβύτερος πρώην Πρόεδρος Τζορτζ Μπους τον οποίο κανείς δεν εγκάλεσε για αυτή του την ιδιότητα).

Putin - Gates

Ο Ρόμπερτ Γκέιτς, προφανώς δασκαλεμένος,  προσπάθησε να είναι προσεκτικός στην ομιλία του σχετικά με τη Ρωσία και σχολίασε μόνον τις πωλήσεις Ρωσικών οπλικών συστημάτων και τη χρησιμοποίηση της ενέργειας για πολιτικούς σκοπούς.
Σε κάποια μάλιστα στιγμή και σε σχέση με χαρακτηρισμούς του παρελθόντος περί του «ελεύθερου κόσμου και των χωρών πίσω από το Παραπέτασμα», του «Βορρά εναντίον του Νότου» και της «Ανατολής κατά της Δύσης», θυμήθηκε ότι κάποιος είχε αναφερθεί στην  «Παλαιά Ευρώπη εναντίον της Νέας» εννοώντας την ατυχή έκφραση του Ράμσφελντ, τον Ιανουάριο 2003.
Αίφνης, ήρθε και η σειρά και του Αμερικανού υπουργού Άμυνας να ξαφνιάσει το ακροατήριο (στο σημείο αυτό ο Γκέιτς ήταν πολύ «διαβασμένος», με την αυτοκριτική για την «ζημιά που προκλήθηκε στη διεθνή εικόνα των ΗΠΑ από την εκστρατεία κατά της τρομοκρατίας και την αυθαίρετη κράτηση ανθρώπων στο Γκουαντανάμο».
Ο Γκέιτς έκλεισε λέγοντας ότι «υπάρχουν και πραγματικοί τρομοκράτες στο Γκουαντανάμο και ότι αρκετοί αξιωματούχοι της Διοίκησης Μπους επιθυμούν να το κλείσουν».
Ανεξάρτητα από τις εντυπώσεις που προκλήθηκαν στο Μόναχο από τις ομιλίες του  Ρώσου Προέδρου και του Αμερικανού υπουργού Άμυνας, αξίζει να δούμε την ενδιαφέρουσα συνέχεια με τα ταξίδια των δύο ανδρών, αμέσως μετά τη Σύνοδο για την Ασφάλεια:

Vladimir Putin και Angela Merkel

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν κατευθύνθηκε προς τη Σαουδική Αραβία για τη ιστορική του συνάντηση με τον Βασιλιά Αμπντουλάχ και τη συζήτηση για τα θέματα του Ιράκ και των Παλαιστινιακών περιοχών.
Στο παρασκήνιο της επίσκεψης η Ρωσική αντιπροσωπεία προσπαθεί να πουλήσει άρματα μάχης στη Σ. Αραβία υποκαθιστώντας τις Αμερικανικές εξοπλιστικές βιομηχανίες.
Μετά τη Σ. Αραβία ο Πούτιν επισκέφθηκε το Κατάρ και την Ιορδανία.
Αναχωρώντας από το Μόναχο ο Ρόμπερτ Γκέιτς επισκέφθηκε αιφνιδιαστικά το Πακιστάν για να χαράξει με τον Πρόεδρο Μουσάραφ τη νέα στρατηγική για την αντιμετώπιση των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν.
Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας είχε μεταβεί για πρώτη φορά στο Πακιστάν προ είκοσι ετών ως Διευθυντής της CIA , για να συντονίσει τη βοήθεια προς τους Ταλιμπάν στον πόλεμο εναντίον των Σοβιετικών.
Η διαφορά ανάμεσα στα γεγονότα του 1986 και σε όσα συμβαίνουν σήμερα είναι η εμπλοκή των δυνάμεων του ΝΑΤΟ, με τη συμμετοχή των ευρωπαικών χωρών (συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας).

 

 

Return to category
 
Τελευταία άρθρα