fe-mail.gr

Fe-mail.gr

 

Ελλάδα - Κόσμος

Οι δίκες της CIA στην Ευρώπη

19 Φεβρουαρίου 2007 | 08:34 μ.μ.

του ΧΑΡΗ ΜΠΟΤΣΑΡΗ  

Απαγγέλθηκε και επίσημα το κατηγορητήριο την Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου από δικαστήριο του Μιλάνου εναντίον 26 πρακτόρων της CIA και κατά του πρώην επικεφαλής των Ιταλικών Μυστικών Υπηρεσιών για την απαγωγή Μουσουλμάνου που ήταν ύποπτος για τρομοκρατική δράση.

Ο Hassan Moustafa Osama Nasr λίγο πριν την σύλληψή του

Ο Hassan Moustafa Osama Nasr (44) ήταν Ιμάμης σε τέμενος του Μιλάνου και είχε τεθεί σε παρακολούθηση από τις εισαγγελικές αρχές για δημιουργία πυρήνα τρομοκρατών, όταν απήχθη από δρόμο της πόλης στις 17 Φεβρουαρίου 2003 (ένα μήνα πριν από την εισβολή στο Ιράκ).


Ο Μουσουλμάνος κληρικός «μεταφέρθηκε» από τη CIA στην πατρίδα του Αίγυπτο όπου και φυλακίστηκε κοντά στο Κάιρο χωρίς να του απαγγελθούν κατηγορίες, για να αποφυλακιστεί πριν από μία εβδομάδα.

Η δικαστική διαδικασία του Μιλάνου είναι η πρώτη που εφαρμόζεται με Ευρωπαϊκούς Νόμους εναντίον της Αμερικανικής πρακτικής “Extraordinary Rendition”, που είναι μέρος του αμφιλεγόμενου «πολέμου κατά της διεθνούς τρομοκρατίας» του Προέδρου Μπους.

Nicolo Pollari

Η Ιταλίδα δικαστής Caterina Interlandi παραπέμπει σε δίκη 33 κατηγορούμενους συμπεριλαμβανομένου του Nicolo Pollari, μέχρι πρόσφατα επικεφαλής της SISMI και 6 άλλων Ιταλών πρακτόρων.
Η δίκη καθορίστηκε για τις 8 Ιουνίου 2007 στο Μιλάνο.


Παράλληλα και η Ελβετική Κυβέρνηση διέταξε την ποινική διερεύνηση της ίδιας υπόθεσης, καθώς ο Nasr «μεταφέρθηκε» στη Αίγυπτο μέσω Γερμανίας και αφού το αεροπλάνο της CIA διέσχισε τον ελβετικό εναέριο χώρο.

Στη Γερμανία οι εισαγγελικές αρχές έχουν ήδη εκδώσει εντάλματα σύλληψης εναντίον 13 πρακτόρων που συνεργάστηκαν με τη CIA για την απαγωγή Γερμανού υπηκόου το 2003.

Οι 13 «ύποπτοι» ήσαν πλήρωμα και επιβάτες του αεροπλάνου που «μετέφερε» τον Khaled el- Masri από την ΠΓΔΜ στο Αφγανιστάν.

Khaled el- Masri

Πριν από λίγες μέρες το Ευρωπαικό Κοινοβούλιο υιοθέτησε αναφορά που ασκούσε σκληρή κριτική στις Κυβερνήσεις περισσοτέρων από 10 Ευρωπαικών χωρών (συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας) για την κάλυψη που προσέφεραν στις μυστικές πτήσεις της CIA και τις «μεταφορές» κρατουμένων.

Σύμφωνα με την αναφορά έγιναν τουλάχιστον 1245 πτήσεις της CIA στον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο και εκατοντάδες προσγειώσεις-απογειώσεις σε ευρωπαϊκά αεροδρόμια.

Κατά τη δικαστική διαδικασία της Παρασκευής η δικαστής Interlandi απέρριψε αίτημα των συνηγόρων του Pollari για αναβολή, μετά την παραπομπή της υπόθεσης από την Κυβέρνηση του Romano Prodi στο Ανώτατο Δικαστήριο της Ιταλίας.

Η Κυβέρνηση της Ιταλίας έχει κατηγορήσει τον εισαγγελέα Antonio Spataro για παραβίαση μυστικών του Κράτους στη διάρκεια συλλογής των στοιχείων της υπόθεσης.
Ο υφιστάμενος του Pollari Ιταλός πράκτορας Marco Mancini υποστήριξε δια των συνηγόρων του ότι η απόφαση για δίκη τον Ιούνιο είναι λανθασμένη και ότι η δικαστής θα έπρεπε να περιμένει την ανάληψη της υπόθεσης από το Ιταλικό Συνταγματικό Δικαστήριο.

 

Marco Mancini

 Abu Omar

Οι κατηγορούμενοι Pollari και Mancini διαμαρτυρήθηκαν επειδή «δεν μπορούν να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους χωρίς να παρουσιάσουν απόρρητες πληροφορίες που μπορεί να απειλήσουν την εθνική ασφάλεια».

Romano Prodi

Ο Nasr, που είναι γνωστός και ως Abu Omar, ισχυρίζεται ότι βασανίστηκε απάνθρωπα κατά την κράτησή του στις  Αιγυπτιακές φυλακές και προτίθεται να μηνύσει τον τότε Πρωθυπουργό Silvio Berlousconi (o Berlousconi δήλωσε ότι είχε άγνοια για την απαγωγή).
Οι Αιγυπτιακές αρχές έχουν απαγορεύσει στον Abu Omar να μιλά στα ΜΜΕ όμως ο κληρικός επιθυμεί να επιστρέψει στην Ιταλία και να καταθέσει στη δίκη.

Κανείς από τους κατηγορούμενους πράκτορες της CIA δεν βρίσκεται πλέον στην Ιταλία (ανάμεσά τους και ο ελληνικής καταγωγής Μιχάλης Βασιλείου) και η Κυβέρνηση Prodi δεν προχωρά στο αίτημα έκδοσης από τις ΗΠΑ για να μη διαταραχθούν οι σχέσεις της με την Ουάσιγκτον.


Ανάμεσα στους 26 Αμερικανούς πράκτορες βρίσκονται οι Robert Seldon Lady πρώην επικεφαλής του σταθμού CIA στο Μιλάνο, Jeff Castelli πρώην σταθμάρχης CIA στην Ιταλία και ο Col. Joseph L. Romano III, τότε διοικητής  31st  Security Police Squadron της Aviano Air Base. 

Αριστερά ο ο Col. Joseph L. Romano
Return to category
 
Τελευταία άρθρα