fe-mail.gr

Fe-mail.gr

 

Ελλάδα - Κόσμος

Ο Putin και η Εκκλησία

15 Μαρτίου 2007 | 02:23 μ.μ.

...του Χάρη Μπότσαρη
Σε ένα του πρόσφατο ταξίδι στην Ιορδανία ο Βλαντιμίρ Πούτιν ζήτησε από τον Ιορδανό μονάρχη να

Ο Πούτιν στον Ιορδάνη

του επιτρέψει να προσευχηθεί στην όχθη του ποταμού Ιορδάνη.

Ο βασιλιάς Αμπντουλάχ  Β΄ έπιασε αμέσως το νόημα και καταλαβαίνοντας ότι ο Πούτιν δεν είχε αξιοπρεπές μέρος για προσευχή, του εκχώρησε ένα εκτάριο γης στην όχθη του ποταμού.

Όταν ο Πούτιν επέστρεψε στη Μόσχα παραχώρησε τη γη αυτή στον Πατριάρχη Αλέξιο Β΄ για ανέγερση Ορθόδοξης εκκλησίας στον ποταμό που βαπτίστηκε ο Χριστός.

Ανάλογο αίτημα ίσως έκανε ο Ρώσος Πρόεδρος και κατά τη συνάντησή του με τον Πάπα Βενέδικτο στη Ρώμη παρά

Πατριάρχης Αλέξιος και Βλαντιμίρ Πούτιν

την βαθειά και ιστορική εχθροπάθεια που υπάρχει ανάμεσα στις δύο Εκκλησίες.

Η Ορθόδοξη Ρωσική Εκκλησία έχει κατηγορήσει το Βατικανό για επιθετικό προσυλητισμό πιστών ενώ η Ρώμη αρνείται τις κατηγορίες και εκφράζει ανησυχία για την αντιμετώπιση της Καθολικής μειονότητας στη Ρωσία.

Οι δύο πλευρές έχουν και διαμάχη επί της εκκλησιαστικής περιουσίας στην Ουκρανία.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν που είναι θεοσεβής πιστός δεν είχε προσκαλέσει τον προηγούμενο Πάπα Ιωάννη-Παύλο Β΄ να επισκεφθεί τη Ρωσία, όπως είχε συμβεί με τους προκατόχους του Γκορμπατσόβ και Γέλτσιν

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμιρ Πούτιν με τον Πάπα Βενέδικτο

Το 2005 η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία με τη βοήθεια των υποστηρικτών της στο Κρεμλίνο και στη Ντούμα, είχε κατορθώσει να περάσει Νόμο σύμφωνα με τον οποίο αναγνωρίστηκαν ως εθνικές θρησκευτικές ομολογίες η Ορθοδοξία, το Ισλάμ, ο Ιουδαισμός και ο Βουδισμός, ενώ ο Καθολικισμός λειτουργεί με το καθεστώς της «ξένης ομολογίας».

Σήμερα τα πράγματα είναι αρκετά διαφορετικά και η Ρωσία διατηρεί άριστες σχέσεις με τη Γερμανία πατρίδα του Πάπα Βενέδικτου εν αντιθέσει με την Πολωνία που ήταν η πατρίδα του Ιωάννη-Παύλου.


Η εκκλησία του Αγ. Νικολάου στο Μπάρι

Προσκύνημα στο Ρωσικό Ναό του Αγ. Νικολάου

Ο ίδιος ο Πούτιν έζησε στη Γερμανία για χρόνια και μπορεί θαυμάσια να μιλά με τον Πάπα απ’ ευθείας στα Γερμανικά και ζήτησε την επιστροφή μιας ιστορικής Ρωσικής εκκλησίας στο Μπάρι ( αίτημα που έγινε δεκτό και η εκκλησία αποδόθηκε στους Ρώσους από τον Δήμο της πόλης).

Ο Πρόεδρος Πούτιν προσευχήθηκε στην εκκλησία του Αγ. Νικολάου στο Μπάρι που οικοδομήθηκε από τη Ρωσία το 1913.

Είναι επίσης πιθανόν να κανονίστηκε συνάντηση του Πάπα με τον Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών σε ουδέτερη περιοχή, μια συνάντηση που υπήρχε πάντα στην ατζέντα αλλά δεν έγινε λόγω των κακών σχέσεων.

Από την επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου στο Ρώσικο Ναό του Αγίου Νικολάου στο Μπάρι

Ο Romano Proni και ο Vladimir Putin

Παρά τις διαφορές, Καθολικισμός και Ορθοδοξία έχουν πολλά κοινά και υπάρχει η σχετική  αναφορά του Πάπα στο εκκλησιαστικό σχίσμα (1054) κατά τη διάρκεια της ιστορικής του επίσκεψης στο Φανάρι και της συνάντησης με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Ο Βενέδικτος είχε χαρακτηρίσει το διαχωρισμό των Χριστιανών ως σκάνδαλο που πρέπει να τερματιστεί και ευχήθηκε γρήγορα βήματα προσέγγισης και βελτίωσης των σχέσεων.
Στο ίδιο πνεύμα το Βατικανό υπό τον Πάπα Βενέδικτο που είναι και υπερασπιστής της Παράδοσης, θα επιδιώξει και τη βελτίωση των σχέσεών του με τη Ρωσική Εκκλησία.

Κάπου εδώ αρχίζει η πολιτική και ο Πούτιν ως πολιτικός ηγέτης την αντιλαμβάνεται καλύτερα.
Η δομή της Καθολικής Εκκλησίας με επικεφαλής τον Πάπα είναι απλούστερη από την αντίστοιχη της Ορθόδοξης Εκκλησίας που αποτελείται από 15 ανεξάρτητες Εκκλησίες υπό την ηγεσία ισάριθμων Πατριαρχών.
Τα Πατριαρχεία είναι συχνά υποχρεωμένα να  εκφράζονται σύμφωνα με τις εθνικές τους πολιτικές ηγεσίες, όπως συνέβη με την Ορθόδοξη Εκκλησία του Κιέβου που απομακρύνθηκε από τη Μόσχα.

Βενέδικτος και Κύριλος

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης βρέθηκε σε ευαίσθητη θέση όταν η Εκκλησία της Ουκρανίας του ζήτησε αναγνώριση μέσω αντιπροσωπείας του Κιέβου που μετέβη προς τούτο στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Βαρθολομαίος προσπάθησε να κερδίσει χρόνο μη θέλοντας να έλθει σε μείζονα σύγκρουση με την πανίσχυρη Ρωσική Εκκλησία που άρχισε να δυσφορεί και να αντιδρά.
Πρόσφατα το Πατριαρχείο Μόσχας αποφάσισε να κάνει ανοίγματα προς το Βατικανό και ο επί των εξωτερικών σχέσεων Μητροπολίτης Κύριλλος επισκέφθηκε τον Πάπα Βενέδικτο στη Ρώμη και εκείνος ανταπέδωσε με την αποστολή του Καρδινάλιου Dionigi Tettamanzi στη Μόσχα.

Σχολιάζοντας την επίσκεψη Πούτιν στο Βατικανό ο απεσταλμένος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στους Ευρωπαικούς Οργανισμούς Επίσκοπος Βιέννης και Αυστρίας Ιλαρίων, είπε: «η Καθολική Εκκλησία και η Ορθόδοξη Ρωσική Εκκλησία αντιλαμβάνονται ολοένα και περισσότερο τις κοινές προκλήσεις όπως ο μιλιταριστικός υλισμός και η θεωρία της σχετικότητας, ο αθεισμός και η ηθική κατάπτωση».

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν αντιλαμβάνεται άριστα τη σχέση εκκλησίας και πολιτικής και μάλιστα επιδιώκει να εγκαταστήσει στην πολιτική πολλές από τις ιδεολογικές αρχές της Ορθοδοξίας και μετά την ένωση της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας με τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία Εξωτερικού που θα γίνει επίσημα στις 19 Μαίου ύστερα από δεκαετίες διαχωρισμού εμφανίζεται και ως ο «συνενωτής της Εκκλησίας».

Η σημασία της ένταξης Ορθόδοξων χωρών στην Ευρωπαική Ένωση δεν διέφυγε της προσοχής του

Πατριάρχης Αλέξιος και Βλαντιμίρ Πούτιν

Κρεμλίνου που θεωρεί τη Ρωσία αναπόσπαστο τμήμα του Ευρωπαικού χώρου και σε σχέση με την αποστολή της κατά τον 21ο Αιώνα.

Ζητήματα θρησκείας και πολιτικής συναντώνται υποχρεωτικά και η συζήτηση που έγινε στο 10ο  Συνέδριο της Μόσχας αφορούσε στην παγκοσμιοποίηση, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ομοφυλοφιλία, τις αμβλώσεις, τον τζόγο, την ευθανασία και άλλα θέματα.

Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία υποστηρίζει ότι ο Χάρτης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που συνέταξαν τα Ηνωμένα Έθνη το 1949 είναι ατελής και ξεπερασμένος και δηλώνει ότι υπάρχουν και άλλες αξίες που δεν είναι λιγότερο σημαντικές από τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως η Πίστη, η Ηθική, τα Ιερά, η Πατρίδα.

icon Προσθήκη Σχόλιου

Ο Putin και η Εκκλησία


Παρακαλούμε συμπληρώστε τα πεδία που σημειώνονται με *

Τίτλος:*


E-mail:
Θα χρησιμοποιήσουμε το email σας για να σας ενημερώσουμε για ενδεχόμενες απαντήσεις στα σχόλια σας.


Σχόλιο:*


This is a captcha-picture. It is used to prevent mass-access by robots. (see: www.captcha.net)

Γράψτε τους 3 χαρακτήρες που βλέπετε στο πλαίσιο.
Return to category

Σχόλια

Attention Παρακαλούμε τα σχόλια σας να είναι κόσμια και να μην περιέχουν υβριστικό περιεχόμενο.

 
Τελευταία άρθρα