fe-mail.gr

Fe-mail.gr

 

Ελλάδα - Κόσμος

Τρύπιες κάλτσες και δολάρια για την ερωμένη.

26 Απριλίου 2007 | 12:08 π.μ.

...του Χάρη Μπότσαρη

Ο Γερουσιαστής George Felix Allen

Όταν τον Αύγουστο 2006 το Εβραικό περιοδικό Forward αποκάλυψε ότι η Etty Allen μητέρα του πρώην Γερουσιαστή της Βιρτζίνια George Felix Allen είχε Εβραιο-Τυνησιακή καταγωγή και ότι το πραγματικό της όνομα ήταν Henrietta Lumbroso, ξέσπασε σάλος και πολλοί μίλησαν για σκάνδαλο απόκρυψης οικογενειακών στοιχείων εκμεταλλευόμενοι πολιτικά το γεγονός (ο Allen που κατηγορήθηκε επίσης για ακραίο εθνικισμό και ρατσισμό ηττήθηκε στις πρόσφατες εκλογές και έχασε την έδρα στη Γερουσία από τον Δημοκρατικό Jim Webb).
Σήμερα, το νέο σκάνδαλο στην Ουάσιγκτον αφορά σε μια άλλη Εβραιο-Τυνήσια γυναίκα, την φιλενάδα του Paul Wolfowitz προέδρου της World Bank.Πρόκειται για την Shaha Aliriza που με την παρέμβαση του φίλου της πέρασε από πολλά γραφεία της Ουάσιγκτον και τώρα υπηρετεί ως σύνδεσμος της World Bank στη Ν. Αμερική.


Η Aliriza υπήρξε σύζυγος του Τουρκοκύπριου Bulent Aliriza με τον οποίο είχε γνωριστεί στο London School of Economics (έχουν ένα παιδί) και ο Wolfowitz έχει επίσημα χωρίσει από την σύζυγό του ανθρωπολόγο Clare Selgin (μόνος μια ανθρωπολόγος θα μπορούσε να τον παντρευτεί λένε οι «κακές γλώσσες»).

Ο Paul Wolfowitz

Η Shaha Aliriza

Ο Bulent Aliriza

Μετά την ανάληψη των καθηκόντων του στην Παγκόσμια Τράπεζα ο Wolfowitz (γνωστός και ως «τρύπιες κάλτσες» όπως η «τρύπια καπ…» του Ινδιάνικου ανέκδοτου) συνδέθηκε με την Shaha που ήταν υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων της Τράπεζας για τη Μ. Ανατολή και τη Β. Αφρική.
Ακολούθησαν καταγγελίες υπαλλήλων για αλήθεια και η Aliriza μετατέθηκε στην World Bank/US Agency for International Development (USAID), ένα πολυεθνικό επενδυτικό πρόγραμμα και μετά από συνεχιζόμενες διαμαρτυρίες ο Wolfowitz τοποθέτησε την ερωμένη του σε νέα καθήκοντα (μέσω Στέιτ Ντιπάρτμεντ) στη Ν. Αμερική.
Η γεννημένη στην Τυνησία Aliriza μεγάλωσε στη Σ. Αραβία και έχει Βρετανική υπηκοότητα και Εβραιο-Λιβυο-Τυνησιακές ρίζες.

Ο James D. Wolfensohn

Είναι πιστή οπαδός των νέο-συντηρητικών δικτύων με θητεία στο National Endowment for Democracy του Ρόναλντ Ρέιγκαν.
Ο Paul Wolfowitz αμείβεται από την Παγκόσμια Τράπεζα με ετήσιο μισθό ύψους 391.440 δολαρίων (ο προκάτοχός του James D. Wolfensohn λάμβανε 302. 470 δολάρια) και έδωσε αύξηση στην αγαπημένη του ύψους 60.000 δολαρίων ανεβάζοντας τον ετήσιο μισθό της στα 193.590 δολάρια!
Η συμπεριφορά του προέδρου της Παγκόσμιας Τράπεζας έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων και όλοι απαιτούν την παραίτηση Wolfowitz που παρά την κατακραυγή γαντζώνεται στη θέση του και αρνείται να φύγει.
Το ΔΣ της Παγκόσμιας Τράπεζας έχει ήδη παραδεχτεί ότι «υπάρχει τεράστιο ζήτημα που άπτεται της αξιοπιστίας και της ηθικής του προσωπικού της», ενώ ο Wolfowitz δηλώνει παριστάνοντας τον αδιάφορο «ότι πιστεύω στη αποστολή αυτού του οργανισμού και επίσης πιστεύω ότι μπορώ να ανταπεξέλθω σ’ αυτήν»!

Το μέλλον του ανθρώπου που θεωρείται ως αρχιτέκτονας της εισβολής στο Ιράκ καλούνται πλέον να καθορίσουν οι 47 υπουργοί Οικονομικών και ηγέτες άλλων οργανισμών που εποπτεύουν την Παγκόσμια Τράπεζα, καθώς δεν υπάρχει ανάλογο ιστορικό προηγούμενο τέτοιας συμπεριφοράς προέδρου προς εργαζόμενο, με τόσο εξόφθαλμη αύξηση μισθού και ιδιαίτερα υπάρχουσας ερωτικής σχέσης.Εξαιρετικά ενοχλημένες είναι οι Κυβερνήσεις των τριών μεγάλων Ευρωπαίων δωρητών της Παγκόσμιας Τράπεζας, Βρετανίας, Γαλλίας και Γερμανίας που δεν θεωρούν ότι ο Wolfowitz είναι και πετυχημένος πρόεδρος, ενώ παράλληλα εκφράζονται και αντιδράσεις στην ισχύουσα πρακτική του διορισμού του προέδρου από τις ΗΠΑ.
Η Παγκόσμια Τράπεζα είναι ένα γκρουπ που αποτελείται από πέντε διεθνείς οργανισμούς, με ευθύνη στην οικονομική βοήθεια και στην αρωγή σε χώρες που αναπτύσσονται και αντιμετωπίζουν προβλήματα φτώχειας.


World Bank

Δημιουργήθηκε στις 27 Δεκεμβρίου 1945 και αποτελείται από τους οργανισμούς:
International Bank for Reconstruction and Development (IBRD), International Finance Corporation (IFC), International Development Association (IDA), Multilateral Investment Guarantee Agency (MIGA) και International Centre for Settlement of Investment Disputes (ICSID).
Οι δραστηριότητες της Παγκόσμιας Τράπεζας επικεντρώνονται σε αναπτυσσόμενες χώρες στους τομείς της υγείας, εκπαίδευσης, αγροτικής καλλιέργειας, οικισμού, προστασίας του περιβάλλοντος, υποδομών, διοίκησης (πάταξη διαφθοράς, νόμοι και Δικαιοσύνη).


H «μεταρρυθμιστική πολιτική» που επιβάλλει η Παγκόσμια Τράπεζα σε αρκετές αναπτυσσόμενες χώρες είναι πολύ σκληρή (“shock therapy”), έχει επικριθεί συχνά (στη Ρωσία του Γέλτσιν οι φτωχοί αυξήθηκαν από 2 εκατομμύρια σε 60 εκατομμύρια) και η UNICEF της χρεώνει 500.000 θανάτους τον χρόνο.


Η Παγκόσμια Τράπεζα κατηγορείται ότι εγκαθιστά στις φτωχές χώρες πολυεθνικές εταιρείες που πλουτίζουν αντί να χρηματοδοτεί προγράμματα υγείας και ύδρευσης, ενώ αρεστοί διεφθαρμένοι δικτάτορες της Αφρικής κλέβουν τα χρήματα της βοήθειας με την ανοχή της.

Ο Paul Wolfowitz

Ο Paul Dundes Wolfowitz γεννήθηκε Ithaca της Ν. Υόρκης τον Δεκέμβριο 1943 από γονείς Πολωνο-Εβραικής καταγωγής που μετανάστευσαν στις ΗΠΑ το 1920.
Μεγάλωσε στο Ιλινόις και στα εφηβικά του χρόνια έζησε για μια περίοδο στο Ισραήλ όπου ο πατέρας του δίδασκε στο Πανεπιστήμιο της Χάιφα (η αδελφή του Paul Wolfowitz είναι μόνιμα εγκατεστημένη στο Ισραήλ), αργότερα σπούδασε στο Ithaca High School κατορθώνοντας να απαλλαχθεί από την υποχρέωση στράτευσης για τον πόλεμο του Βιετνάμ.
Από τα φοιτητικά του χρόνια προσκολλήθηκε στα γκρουπ των αρχιτεκτόνων του Ψυχρού Πολέμου Paul Nitze και Dean Acheson, μαζί με τον συμφοιτητή του και γνωστό νέο-συντηρητικό Richard Perle.
Στις αρχές της δεκαετίας ’70 ο Wolfowitz διδάσκει στο Yale University όπου ένας από τους αγαπημένους του φοιτητές ήταν ο Lewis “Scooter” Libby (σκάνδαλο Valerie Plame).
Το 1972 τοποθετείται από τη Διοίκηση Νίξον στον Οργανισμό για τα Όπλα και τον Αφοπλισμό και αργότερα επί Φορντ τοποθετείται και στην Επιτροπή αντι-κομμουνιστών ειδικών της CIA (“Team B”) υπό τον τότε αρχηγό της πατέρα Μπους.
Τα ανακριβή και ψυχροπολεμικά συμπεράσματα του “Team B” έμειναν στην ιστορία, όμως, ο Wolfowitz συνεργάζεται θαυμάσια με τους Ρέιγκαν-Ράμσφελντ και αργότερα με τον Francis Fukuyama.
Το 1977 διορίζεται από τον Κάρτερ βοηθός υφυπουργός Άμυνας και εγκαθίσταται στο Πεντάγωνο όπου και προετοιμάζει σχέδια για τα αραβικά πετρέλαια και για το Ιράκ.

Το 1980 η Διοίκηση Ρέιγκαν τοποθετεί τον Wolfowitz στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ όπου μαζί του λειτουργεί όλη η «ομάδα» των Libby, Fukuyama, Ross, Khalilzad, Keyes κ.α., διαφωνεί για τις συνομιλίες με τους Παλαιστίνιους, με τις πωλήσεις AWACS στη Σ. Αραβία και υποστηρίζει πεισματικά τις Ισραηλινές πολιτικές θέσεις (ήδη από το 1972 υπήρξε σε βάρος του έρευνα για παράδοση απορρήτων εγγράφων στο Ισραήλ μέσω στελέχους του AIPAC, όμως, βαθμιαία η κατηγορία αποσύρθηκε και η έρευνα τέθηκε στο αρχείο).

Η «ομάδα» των Lewis "Scooter" Libby ,Dennis Ross,Zalmay Khalilzad και Alan keyes

O Francis Fukuyama

Το 1982 ο Wolfowitz γίνεται υφυπουργός Εξωτερικών για την Ανατ. Ασία και τον Ειρηνικό και στη διαμάχη του υπουργού Εξωτερικών Schultz με τον υπουργό Άμυνας Weinberger περνά στους σκληρούς και μαζί με τους Armitage-Sigur (Πεντάγωνο) αποτελούν το τρίο που ελέγχει την πολιτική για την Ασία.

Οι Wolfowitz-Libby ταξιδεύουν στις Φιλιππίνες για να «οργανώσουν» δήθεν την απομάκρυνση του Μάρκος από την εξουσία αλλά την ίδια στιγμή μπλοκάρουν κάθε διαδικασία του κογκρέσου για διακοπή στρατιωτικής βοήθειας προς το δικτατορικό καθεστώς (αργότερα ο Wolfowitz θα ισχυριστεί ότι αυτός αποκατάστησε τη Δημοκρατία στις Φιλιππίνες με την αναγνώριση της Aquino).
Την περίοδο 1986-1989 τοποθετείται πρέσβης ΗΠΑ στην Ινδονησία επί Προεδρίας Suharto και δεν αναφέρει τίποτε για ανθρώπινα δικαιώματα και για διαφθορά.

t

Ο Suharto

Μετά την ανατροπή του Suharto ο Wolfowitz γράφει στις αναφορές του ότι «ο στρατηγός εμπόδιζε την πολιτική των αντιπάλων του, μεροληπτούσε για την ανάδειξη των παιδιών του και επιδείκνυε μονομέρεια σε επιχειρηματικές συμφωνίες» (ούτε λέξη για την Αμερικανική υποστήριξη στο πραξικόπημα που εγκατέστησε τον δικτάτορα στην εξουσία και για τις σφαγές στο Ανατ. Τιμόρ).
Είναι γνωστό ότι οι συγγενείς και οι συνεργάτες του Suharto οδήγησαν την Ινδονησία στη συμφορά ενώ παράλληλα κέρδισαν πάνω από 30 δις. δολάρια κλέβοντας τα χρήματα της Παγκόσμιας Τράπεζας που σήμερα διοικείται από τότε πρέσβη ΗΠΑ στη Τζακάρτα (αργότερα ο Wolfowitz υποστήριξε με φυσικό τρόπο ότι είχε μεγάλη συμμετοχή στην αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ινδονησία, όμως το 2002 που συνέβη το τρομοκρατικό χτύπημα στο Μπαλί ο ίδιος άνθρωπος δήλωσε ότι «η τρομοκρατία έχει επιτυχίες στη χώρα επειδή έπεσε το καθεστώς Suharto»).
Την περίοδο 1989-1993 ο Wolfowitz υπηρετεί ως υφυπουργός Άμυνας στην κυβέρνηση του πατρός Μπους με υπουργό τον Ντικ Τσένυ και έχει στην ευθύνη του την Αμερικανική στρατηγική στη μετα-ψυχροπολεμική περίοδο.
Ο Πόλεμος του Κόλπου συντονίζεται από το Πεντάγωνο με βοήθεια ύψους 50 δις. δολαρίων προς τους «πρόθυμους» συμμάχους και στις 27 Φεβρουαρίου 1991 ανακοινώνεται η τελική νίκη χωρίς να υπάρχει ανάγκη εισβολής στο Ιράκ.
Επί Προεδρίας Κλίντον Wolfowitz διδάσκει στο Johns Hopkins University και πληρώνεται ως σύμβουλος της εξοπλιστικής Northrop Grumman

Η Κοντολίζα Ράις

Τα μαθήματά του περιέχουν το όραμα των νέο-συντηρητικών για την παγκόσμια Αμερικανική ηγεμονία και γίνεται μέλος του New American Century (PNAC) μαζί με τους Ράμσφελντ, Τσένυ, Τζεμπ Μπους, Περλ κ.α. προωθώντας την στρατηγική για την εισβολή στο Ιράκ.
Κατά την προεκλογική περίοδο 2000 ο Wolfowitz είναι σύμβουλος του Μπους σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και μέλος ενός γκρουπ στο οποίο ηγείται η Κοντολίζα Ράις (“The Vulcans”).
Διορίζεται υφυπουργός Άμυνας (2001-2005) υπό τον Ράμσφελντ και μετά τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου είναι αυτός που εξωθεί τα πράγματα σε πόλεμο εναντίον του Ιράκ για το οποίο δεν υπήρξαν ενδείξεις ενοχής (προηγήθηκε η εισβολή στο Αφγανιστάν στις 7 Οκτωβρίου 2001 με τη νίκη που ανακοινώθηκε στις 6 Μαρτίου 2002).

Ο Λάρυ Φράνκλιν

Εφαρμόζοντας τις πρακτικές του “Team B” ο Wolfowitz δημιούργησε ένα νέο «γραφείο αναλυτών» στο υπουργείο Άμυνας (Office of Special Plans), στην προσπάθεια να αποδειχθεί ότι ο Σαντάμ Χουσείν συνδεόταν με την Αλ Κάιντα και διέθετε «όπλα μαζικής καταστροφής», (στο γραφείο αυτό εργαζόταν ως αναλυτής ο Λάρυ Φράνκλιν που αργότερα καταδικάστηκε και εκτίει πολύχρονη ποινή φυλάκισης για κατασκοπία επειδή παρέδωσε απόρρητα έγγραφα στο Ισραήλ μέσω στελεχών του Ισραηλινού λόμπι AIPAC).

Ο Αχμάντ Τσαλάμπι

Ο Wolfowitz και οι συνεργοί του στήριξαν κατηγορίες κατά του Ιράκ στον διαβόητο Αχμάντ Τσαλάμπι (Ιρακινό Εθνικό Κογκρέσο), αν και η CIA θεωρούσε πάντα τον Τσαλάμπι αναξιόπιστο.
Η εισβολή άρχισε στις 20 Μαρτίου 2003 και η νίκη ανακοινώθηκε την 1η Μαίου 2003.
Τον Οκτώβριο 2003 ο Wolfowitz γλύτωσε την τελευταία στιγμή τον θάνατο, όταν έξη ρουκέτες εκτοξεύτηκαν εναντίον του ξενοδοχείου του στη Βαγδάτη.
Τον Ιανουάριο 2005 ο Πρόεδρος Μπους υπέδειξε τον Paul Wolfowitz ως πρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας προκαλώντας διεθνείς αντιδράσεις.

Ο Joseph Stiglitz

Ο νομπελίστας και κορυφαίος οικονομικός παράγοντας της Παγκόσμιας Τράπεζας Joseph Stiglitz είχε δηλώσει:
« Η Παγκόσμια Τράπεζα ξαναγίνεται ένα σχήμα μίσους, αυτός ο διορισμός θα προκαλέσει διαδηλώσεις και βία στις αναπτυσσόμενες χώρες».
Ο διορισμός εγκρίθηκε και ο Wolfowitz πήρε τη θέση την 1η Ιουνίου 2005 ενώ λίγες ημέρες μετά και στη διάρκεια της Συνόδου G8 έγινε το τρομοκρατικό χτύπημα της 7ης Ιουνίου στο Λονδίνο.
Ο Paul Wolfowitz θεωρείται από τους πολιτικούς αναλυτές ως ένας από τους κορυφαίους νέο-συντηρητικούς και πιθανότατα ως Straussian, γνωστότατος για την παθιασμένη του υποστήριξη προς το Ισραήλ και γεράκι του πολέμου.


Μετά τα εξαιρετικά ειρωνικά σχόλια που ακολούθησαν η Τουρκική Ένωση Κατασκευαστών Καλτσών έστειλε 12 ζευγάρια κάλτσες στον άνθρωπο που αμείβεται με 391.440 δολάρια ετησίως (αφορολόγητα και εκτός των εξόδων παράστασης και δημοσίων σχέσεων).

icon Προσθήκη Σχόλιου

Τρύπιες κάλτσες και δολάρια για την ερωμένη.


Παρακαλούμε συμπληρώστε τα πεδία που σημειώνονται με *

Τίτλος:*


E-mail:
Θα χρησιμοποιήσουμε το email σας για να σας ενημερώσουμε για ενδεχόμενες απαντήσεις στα σχόλια σας.


Σχόλιο:*


This is a captcha-picture. It is used to prevent mass-access by robots. (see: www.captcha.net)

Γράψτε τους 3 χαρακτήρες που βλέπετε στο πλαίσιο.
Return to category

Σχόλια

Attention Παρακαλούμε τα σχόλια σας να είναι κόσμια και να μην περιέχουν υβριστικό περιεχόμενο.

 
Τελευταία άρθρα