fe-mail.gr

Fe-mail.gr

 

Ελλάδα - Κόσμος

Νέα εποχή για τη Γαλλία μετα την εκλογή του προέδρου.

2 Μαΐου 2007 | 09:55 π.μ.

...του Χάρη Μπότσαρη

Λίγες ώρες μετά από τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές (Τετάρτη 2 Μαίου) θα αρχίσει η πρόσωπο με πρόσωπο τηλεοπτική αντιπαράθεση του Νικολά Σαρκοζί και της Σεγκολέν Ρουαγιάλ που θα καθορίσει και την τελική έκβαση των Γαλλικών Προεδρικών εκλογών.

Ο Νικολά Σαρκοζί

Το 2ωρο debate που θα αναμεταδοθεί από τα μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα αναμένεται να παρακολουθήσουν περίπου 20 εκατομμύρια τηλεθεατών, τέσσερις μόνον μέρες πριν από την αναμέτρηση της Δεξιάς με τους Σοσιαλιστές.
Εκτός από την παράθεση ιδεών και απόψεων σημαντικό ρόλο θα παίξουν και οι προσωπικότητες των δύο αντιπάλων με το κύριο βάρος στον Σαρκοζί, που πρέπει να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από τις κριτικές που τον φέρουν να είναι ιδιαίτερα σκληρός για να ηγηθεί μιας μεγάλης ευρωπαικής δύναμης.
Ο Νικολά Σαρκοζί, υποψήφιος του κόμματος του Ζακ Σιράκ, υποσχέθηκε να εμφανιστεί ενώπιον της αντιπάλου του με σεβασμό αλλά και με σταθερότητα, λαμβάνοντας υπʼ όψη του και τις επιθέσεις που δέχθηκε για «σεξισμό» επειδή θα έχει απέναντί του μια γυναίκα.
«Το δίλημμα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι Γάλλοι ψηφοφόροι δεν είναι η επιλογή ανάμεσα σε έναν άνδρα ή σε μια γυναίκα, αλλά θα πρέπει να διαλέξουν εκείνον ή εκείνη που μπορεί να σηκώσει τα βάρη, που έχει πείρα ανάληψης υπεύθυνων αποφάσεων και που έχει ένα καθαρό σχέδιο για την επίλυση των προβλημάτων του λαού της χώρας», δήλωσε ο Σαρκοζί.

Η Σεγκολέν Ρουαγιάλ

Η Σεγκολέν Ρουαγιάλ είπε ότι η τηλεοπτική μάχη θα είναι δύσκολη και καθοριστική ώστε να γίνουν οι συγκρίσεις και σημείωσε ότι «κανείς απʼ τους δύο δεν θα παίξει το θύμα».

Η προσπάθεια της Σεγκολέν στο debate αλλά και στις λίγες μέρες μέχρι την Κυριακή είναι τεράστια καθώς σε 200 περίπου μετρήσεις από την αρχή της προεκλογικής περιόδου προηγείτο συνεχώς ο Σαρκοζί.
Ο Σαρκοζί είναι χαρισματικός ρήτορας, ετοιμόλογος και πολύ γρήγορος στις αντιδράσεις του.
Η Ρουαγιάλ διαθέτει τη γοητεία και την ηρεμία για να πείσει ότι διαθέτει τις ικανότητες να χειριστεί τις κρατικές υποθέσεις.
«Ο Σαρκοζί πρέπει να κερδίσει τις εντυπώσεις των τηλεθεατών χωρίς να τσακίσει την Ρουαγιάλ και να κυριαρχήσει χωρίς να δείχνει ότι ανησυχεί», έλεγαν οι ειδικοί, ενώ η Ρουαγιάλ έπρεπε «να δείξει ότι είναι εξʼ ίσου καλή μʼ αυτόν».
Από τα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας οι μετρήσεις έδειχναν ότι ο Σαρκοζί λάμβανε το 52% των ψήφων έναντι του 48% που έδιναν στη Ρουαγιάλ, ακόμη και μετά την εξασφάλιση της μερίδας του λέοντος για τους Σοσιαλιστές από τους οπαδούς του «κεντροδεξιού» Φρανσουά Μπαιρού.
Το πόσο καθοριστικό θα είναι το τηλεοπτικό debate θα αποδειχτεί από την εκλογική έκβαση της Κυριακής και από τις αναλύσεις που θα ακολουθήσουν.
Το 1974 ο Μιτεράν είχε παρουσιαστεί ως υπερασπιστής των φτωχών και των αδυνάτων και ο Ντʼ Εστέν του είχε πει ότι «δεν έχετε εσείς το μονοπώλιο της καρδιάς».

Σε μια άλλη τηλεοπτική αντιπαράθεση το 1988 ο Σιράκ είπε απευθυνόμενος στον Μιτεράν ότι δεν πρέπει να αποκαλεί ο ένας τον άλλο με τον τίτλο του (ο Μιτεράν ήταν Πρόεδρος και επεδίωκε να κερδίσει τη επανεκλογή του) και ο Μιτεράν του απάντησε λέγοντας, «έχετε δίκαιο κύριε Πρωθυπουργέ».
Η τελική τηλεοπτική μάχη πρόσωπο με πρόσωπο πριν από τις εκλογές γίνεται διαρκώς στη Γαλλία από το 1974, με εξαίρεση το 2002, όταν ο Ζακ Σιράκ αρνήθηκε να παρουσιαστεί στην τηλεόραση με τον Ζαν-Μαρί Λε Πεν λόγω των ακροδεξιών του απόψεων.
Την ώρα που διαβάζονται αυτές οι γραμμές οι Γάλλοι έχουν ήδη εκλέξει Πρόεδρο και απομένει να δούμε το πρόγραμμα που θα εφαρμοστεί και την πολιτική που θα επικρατήσει στα δύσκολα προβλήματα.
Το ζήτημα των συντάξεων είναι ιδιαίτερα κρίσιμο και οι δύο διεκδικητές είχαν υποσχεθεί αλλαγές.
Ο Σαρκοζί είχε αναγγείλει την κατάργηση των προνομίων σε ορισμένες κατηγορίες (οι σιδηροδρομικοί βγαίνουν στη σύνταξη πριν τη συμπλήρωση το 55ου έτους ηλικίας) και η Ρουαγιάλ δεν είχε απόλυτα ξεκαθαρίσει τη θέση της στο θέμα.Άλλα κρίσιμα ζητήματα είναι οι κοινωνικές παροχές και η υγεία, η εκπαίδευση, η ανεργία, ο επιβαρυμένος δημόσιος τομέας, η μεταναστευτική πολιτική κλπ.
Σε προηγούμενο άρθρο μας είχαμε περιγράψει τους Σαρκοζί-Ρουαγιάλ ως ο «επικίνδυνος» και η «ανεπαρκής», αντίστοιχα.
Ο Σαρκοζί ήταν επικίνδυνος λόγω της σκληρής του πολιτικής θέσης στο θέμα των μεταναστών, των απαράδεκτων εκφράσεων για τους απόκληρους των Παρισινών περιχώρων, της απροκάλυπτα νέο-συντηρητικής του τοποθέτησης και λόγω της ανάμιξης του ονόματός του σε οικονομικά σκάνδαλα με μίζες εξοπλιστικών, ανεξάρτητα των αποδείξεων και της δικαστικής διερεύνησής τους.

Η Sιgolθne Royal και ο Franηois Bayrou


Η Ρουαγιάλ αναρριχήθηκε στην πολιτική σκηνή της Γαλλίας μέσα από τις προσωπικές της σχέσεις και εμφανίστηκε ανέτοιμη και απροετοίμαστη για το ανώτατο αξίωμα.
Έδειξε άγνοια σε πολλά από τα κύρια προβλήματα της εσωτερικής αλλά και της εξωτερικής πολιτικής, αν και με την προσωπικότητά της κατάφερε ίσως περισσότερα απʼ ότι μπορούσε.
Αν υποθέσουμε (σήμερα Τετάρτη 2 Μαίου) ότι ο νικητής των εκλογών είναι τελικά ο Νικολά Σαρκοζί, τότε οι Γάλλοι επέλεξαν τον «επικίνδυνο»για να διευθύνει τις τύχες τους και ίσως να επέλεξαν σωστά.
Αυτό, γιατί ο Σαρκοζί είναι σε κάθε περίπτωση πολιτικά πιο έμπειρος και πιο αποφασιστικός και έχει περιγράψει το πρόγραμμά του με μεγαλύτερη σαφήνεια από την Σεγκολέν Ρουαγιάλ που φάνηκε να…ψάχνεται.
Στο κάτω-κάτω, ο όρος «επικίνδυνος» μπορεί και να τον αδικεί αφού και στο παρελθόν είδαμε ηγέτες που εμφάνιζαν διαφορετική εικόνα απʼ αυτή που παρουσίασαν στη συνέχεια, έχοντας πλέον την ευθύνη διακυβέρνησης των χωρών τους.
Σε κάθε περίπτωση, Πρόεδρος της Γαλλίας θα είναι ένας νέος άνθρωπος, με νέες αντιλήψεις και με φρέσκιες ιδέες, έχοντας μπροστά του τις ευκαιρίες να εφαρμόσει προγράμματα, σχεδιασμούς και να αποδείξει ικανότητες.


Ανεξάρτητα από το εκλογικό αποτέλεσμα η Γαλλία εισέρχεται σε μια νέα εποχή και τα γεγονότα που ακολουθούν θα επηρεάσουν σημαντικά αρκετές άλλες χώρες αλλά και την τύχη της Ευρωπαικής Ένωσης.

Σχετικό Άρθρο: Το Γαλλικό δίλημμα

icon Προσθήκη Σχόλιου

Νέα εποχή για τη Γαλλία μετα την εκλογή του προέδρου.


Παρακαλούμε συμπληρώστε τα πεδία που σημειώνονται με *

Τίτλος:*


E-mail:
Θα χρησιμοποιήσουμε το email σας για να σας ενημερώσουμε για ενδεχόμενες απαντήσεις στα σχόλια σας.


Σχόλιο:*


This is a captcha-picture. It is used to prevent mass-access by robots. (see: www.captcha.net)

Γράψτε τους 3 χαρακτήρες που βλέπετε στο πλαίσιο.
Return to category

Σχόλια

Attention Παρακαλούμε τα σχόλια σας να είναι κόσμια και να μην περιέχουν υβριστικό περιεχόμενο.

 
Τελευταία άρθρα