fe-mail.gr

Fe-mail.gr

 

Ελλάδα - Κόσμος

Η Γαλλία του Σαρκοζί

7 Μαΐου 2007 | 06:45 μ.μ.

...του Χάρη Μπότσαρη

Ο Νικολά Σαρκοζί είναι ο θριαμβευτής των Γαλλικών Προεδρικών εκλογών της 6ης Μαίου λαμβάνοντας το 53.06% των ψήφων, έναντι του 46.94% που έλαβε η εκλεκτή των σοσιαλιστών Σεγκολέν Ρουαγιάλ (ψήφισε το 85% του εκλογικού σώματος).
Η ευρεία νίκη επιτρέπει στον Σαρκοζί να εφαρμόσει το όραμά του που περιλαμβάνει σημαντικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις.
Όταν η σκόνη των εκλογών διαλυθεί θα αρχίσουν να διακρίνονται τα προβλήματα και οι προκλήσεις που θα απασχολήσουν τον νικητή.

Η φτωχή απόδοση της Γαλλικής αγοράς εργασίας είναι ο μόνιμος πονοκέφαλος για δεκαετίες σε αντίθεση με τις ταχύτητες που έχουν αναπτυχθεί στη Γερμανία και η χώρα έχει πλέον την πιο φτωχή απόδοση από τις μεγάλες οικονομικές δυνάμεις της ευρωζώνης.
Συγκρίνοντας τη Γαλλία με τη Γερμανία εμφανίζονται οι δύο επικρατούσες μορφές αντιπαράθεσης, το Αγγλο-Σαξονικό εναντίον του ευρωπαικού σοσιαλιστικού μοντέλου.
Στη Γερμανία, μια χώρα με ισχυρή κοινωνική παράδοση,  υπήρξε επί εξαετία καθήλωση των μισθών και έγινε προσπάθεια ενίσχυσης της εθνικής οικονομίας και αποκατάστασης της θέσης της στη διεθνή ανταγωνιστικότητα μέσω των εξαγωγών.
Έτσι φάνηκαν τα αποτελέσματα στο πρόβλημα της ανεργίας και ίσως αρχίζει να χαλαρώνει το σφίξιμο στο ζωνάρι των εργαζομένων.
Στη Γαλλία, οι μισθοί συνέχισαν να αυξάνονται με συνέπεια αφ’ ενός οι καταναλωτές να ψωνίζουν, αλλά αφ’ ετέρου, με κόστος στην ανταγωνιστικότητα που είναι πολύ επώδυνο.
Η Γαλλική οικονομία λειτούργησε καλά για χρόνια και ξεπέρασε τη Γερμανική σε αποδόσεις, όμως πλέον παρουσιάζει εξαιρετικά αργούς ρυθμούς όπως συμβαίνει και στην Ιταλία.

Η ανταγωνιστικότητα των Γαλλικών προιόντων βρίσκεται σε κάμψη στις αγορές του εξωτερικού και θα πρέπει να ληφθούν μέτρα πριν η κατάσταση χειροτερέψει ακόμη περισσότερο, καθώς η φτωχή ανάπτυξη είναι απογοητευτική στα πλαίσια της παγκόσμιας οικονομίας που διέρχεται μακρά και γρήγορη περίοδο εξάπλωσης στις τρεις τελευταίες δεκαετίες.
Τι θα κάνει λοιπόν ο νικητής των εκλογών Νικολά Σαρκοζί που υποσχέθηκε συγκρουσιακό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων;
Θα επιδιώξει συμφωνία με τα εργατικά συνδικάτα πριν από το φθινόπωρο ώστε να επιτύχει ένα πιο ελαστικό ωράριο εργασίας, ένα ελάχιστο επίπεδο παροχής υπηρεσιών στη διάρκεια απεργιών του δημόσιου τομέα και μια νέα βάση διαπραγμάτευσης ανάμεσα σε εργατικές ενώσεις και εργοδοσία.
Επίσης θα προσπαθήσει να επιβάλλει νέα ρύθμιση στην ισχύουσα 35ωρη εβδομαδιαία εργασία και επιδότηση κατά 25% στις επιπλέον ώρες, χωρίς παράλληλη επιβολή φορολογίας και εργοδοτικών εισφορών σ’ αυτές.

 

Η ανεργία στη Γαλλία αγγίζει το 9% και πλήττει ιδιαίτερα τους νέους σε ποσοστό άνω του 20%, αν και οι περισσότεροι απ’ αυτούς διαθέτουν υψηλή εκπαίδευση, γεγονός που τους οδηγεί στη Βρετανία για να βρουν δουλειά (περίπου 300.000 Γάλλοι εργάζονται στο Λονδίνο και σε άλλες πόλεις της Βρετανίας).
Στις αρχές της χρονιάς ο Σαρκοζί επισκέφθηκε το Λονδίνο και ζήτησε από τους Γάλλους που εργάζονται εκεί να επιστρέψουν στη Γαλλία υποσχόμενος ότι θα τους εξασφαλίσει δουλειές.
Σε κάθε περίπτωση, θα είναι πολύ δύσκολη μια αντιστροφή της Γαλλικής οικονομίας και στο παρελθόν έγιναν αρκετές προσπάθειες μεταρρυθμίσεων που δεν είχαν ουσιαστικά αποτελέσματα.
Το παιχνίδι των παροχών που έπαιζαν για χρόνια οι Γάλλοι πολιτικοί φαίνεται ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί καθώς το έλλειμμα  βρίσκεται στο 2.5% (μέσος όρος ευρωζώνης 1.6%) και το δημόσιο χρέος στο 64%, διπλάσιο από το χρέος της Βρετανίας.
Οι μεταρρυθμίσεις στον τομέα της εργασίας και στα οικονομικά δεν είναι αρκετές, γιατί παράλληλα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί η ανεργία και η ανάπτυξη της χώρας και στην κατεύθυνση αυτή απαιτείται χρόνος.
Επίσης ο Σαρκοζί έχει υποσχεθεί μέτρα στην μεταναστευτική πολιτική και στην αντιμετώπιση του εγκλήματος.

 

Έχουν γραφεί πολλά για το νέο Πρόεδρο της Γαλλίας και τον έχουν κατά καιρούς περιγράψει ως αυθάδη, υπερόπτη, απολυταρχικό, δημαγωγό, ακόμη και κτηνώδη.
Τώρα πλέον έχει στη διάθεσή του πέντε χρόνια για να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τους χαρακτηρισμούς και φυσικά οι Γάλλοι αλλά και οι Ευρωπαίοι πολίτες θα παρακολουθήσουν με προσοχή τα έργα και τις ημέρες της Προεδρίας του.
Θα διαπιστωθεί στην πράξη ο εκρηκτικός χαρακτήρας του ανθρώπου που θεωρείται ένας «δερβίσης» της πολιτικής  και του οποίου οι ιδέες προκαλούν ελπίδες αλλά και φόβους.
Αινιγματικός και περίπλοκος, έτοιμος ανά πάσα στιγμή να αναλάβει ρίσκα, ο γιος του μετανάστη με τις Εβραικές ρίζες που ασπάστηκε τον Καθολικισμό, θα είναι Πρόεδρος μιας μεγάλης χώρας με αναπτυγμένο τον αντισημιτισμό και την ξενοφοβία.

Ο Σαρκό, μπορεί να αποδειχτεί ένας ικανός πολιτικός αλλά μπορεί και να αποτελέσει τη «σαρκοφάγο» της Γαλλικής Δημοκρατίας.
Αδίστακτος και απρόβλεπτος αλλά συνάμα υπολογιστικός και πραγματιστής, είναι το πολιτικό «φαινόμενο» που θα εξετάζεται τα επόμενα χρόνια και ίσως αποτελέσει το μοντέλο μιας νέας σχολής ηγετών.

Με την σύζυγο του Σεσίλια Αλμπενίζ

Ο Νικολά Πολ Στεφάν Σαρκοζί ντε Νάγκι-Μπόκσα είναι γόνος αριστοκρατικής οικογένειας της Ουγγαρίας (η μητέρα του είχε ελληνική καταγωγή) και γεννήθηκε στο Παρίσι στις 28 Ιανουαρίου 1955.
Από τους γονείς του ο Σαρκοζί έχει άλλα δύο αδέλφια όμως ο πατέρας του εγκατέλειψε την οικογένεια και ξαναπαντρεύτηκε όταν ο Νικολά ήταν πέντε χρόνων, αποκτώντας δύο ακόμη παιδιά.
Η μητέρα αυτών των παιδιών, η Christine de Ganay, ξαναπαντρεύτηκε αργότερα τον Φρανκ Γουίσνερ (γιος ενός διάσημου κατασκόπου) που είναι σήμερα ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στο Κόσσοβο.
Ένας γιος της από τον πατέρα του Νικολά και ετεροθαλής αδελφός του Γάλλου Προέδρου, ο Όλιβερ Σαρκοζί, είναι επικεφαλής της UBS Investment Bank στη Ν. Υόρκη.

 

Ο Νικολά Σαρκοζί μπήκε στην πολιτική ως δημοτικός σύμβουλος σε ηλικία 22 χρόνων και μετά προσχώρησε στο Γκωλικό Κόμμα υπό τον Σιράκ (πρώτη πρωθυπουργική θητεία) από την οποίο κέρδισε εύνοια παραγκωνίζοντας άλλους πολιτικούς.
Διεκδίκησε τη Δημαρχία του Νειγί από τον κορυφαίο Γκωλιστή Σαρλ Πασκουά και εξελέγη δήμαρχος σε ηλικία 28 χρόνων, ο νεότερος δήμαρχος στην ιστορία της Γαλλίας.
Τράβηξε την εθνική προσοχή το 1993 όταν ως δήμαρχος διαπραγματεύτηκε την απελευθέρωση απαχθέντων μαθητών από έναν βομβιστή (ο απαγωγέας σκοτώθηκε από την Αστυνομία και τα παιδιά διασώθηκαν).
Υπηρέτησε ως υπουργός Οικονομικών υπό τον Εντουάρ Μπαλαντίρ τον οποίο υποστήριξε για την Προεδρία προδίδοντας τον Σιράκ και όταν ο Σιράκ εξελέγη Πρόεδρος της Γαλλίας ξαναπροσχώρησε σ’ αυτόν.
Οι σχέσεις των δύο ανδρών ήσαν συγκρουσιακές όμως ο Σαρκοζί ήταν αρκετά ισχυρός για να αγνοηθεί και ο Σιράκ τον διόρισε υπουργό Εσωτερικών το 2002.
Από εκεί και μετά η πολιτική του καριέρα ήταν ασταμάτητη, κυριάρχησε στα ΜΜΕ εκτοπίζοντας ακόμη και τον Πρόεδρο με τις δηλώσεις και τα προγράμματά του, χτίζοντας την εικόνα του εκπροσώπου του νόμου και της τάξης.Στον ανασχηματισμό του 2004 έγινε υπουργός Οικονομικών και η θητεία σημαδεύτηκε από την πτώχευση της Alstom για την οποία του χρέωσαν «χειραγώγηση».
Ο Ζακ Σιράκ που έπαιζε τα δικά του «παιχνίδια» τον υποχρέωσε σε παραίτηση αλλά λίγους μήνες μετά του ανέθεσε ξανά το υπουργείο Εσωτερικών, σε μια περίοδο κρίσιμη που σημαδεύτηκε από την απόρριψη του Ευρωσυντάγματος.
Ο Σαρκοζί έδρασε σ’ αυτή του τη θητεία πιο σκληρά από ποτέ, απειλώντας να «καθαρίσει τα Παρισινά περίχωρα από τους εγκληματίες και τους παράνομους μετανάστες». 

Ακολούθησαν τα επεισόδια με τους εμπρησμούς και τις βιαιότητες από τα οποία ο Σαρκοζί εξήλθε αλώβητος και νικητής παρά τις κατηγορίες της Αριστεράς και των Σοσιαλιστών.

Η προσωπική ζωή του Γάλλου Προέδρου είναι λιγότερο επιτυχημένη από την πολιτική του καριέρα.
Το 1996 χώρισε από την πρώτη του σύζυγο με την οποία είχε αποκτήσει δύο γιους και παντρεύτηκε την Σεσίλια Αλμπενίζ με την οποία έκανε ακόμη ένα γιο.
Η νέα σύζυγος υπήρξε για χρόνια και μια στενή συνεργάτης, όμως, τον εγκατέλειψε αιφνίδια και έφυγε στο εξωτερικό με κάποιον άλλον άνδρα, το 2005.
Το ζευγάρι αποκατάστησε τις σχέσεις του πρόσφατα, αλλά η κυρία Σαρκοζί (πρώτη κυρία πλέον) ήταν απούσα στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για την Προεδρία και υπάρχουν φήμες σύμφωνα με τις οποίες ο Νικολά Σαρκοζί θα ζει μόνος στο Παλάτι των Ηλυσίων.  

 

icon Προσθήκη Σχόλιου

Η Γαλλία του Σαρκοζί


Παρακαλούμε συμπληρώστε τα πεδία που σημειώνονται με *

Τίτλος:*


E-mail:
Θα χρησιμοποιήσουμε το email σας για να σας ενημερώσουμε για ενδεχόμενες απαντήσεις στα σχόλια σας.


Σχόλιο:*


This is a captcha-picture. It is used to prevent mass-access by robots. (see: www.captcha.net)

Γράψτε τους 3 χαρακτήρες που βλέπετε στο πλαίσιο.
Return to category

Σχόλια

Attention Παρακαλούμε τα σχόλια σας να είναι κόσμια και να μην περιέχουν υβριστικό περιεχόμενο.

 
Τελευταία άρθρα