fe-mail.gr

Fe-mail.gr

 

Ελλάδα - Κόσμος

1ο Συμπόσιο των Επτά Σοφών

15 Μαΐου 2007 | 03:16 μ.μ.

 

Προσωπικότητες διεθνούς κύρους από την Ελλάδα και το εξωτερικό παρέστησαν στην τελετή έναρξης του 1ου Συμποσίου των Επτά Σοφών

.     Επτά διάσημοι καρδιοχειρουργοί σε ολόκληρο τον κόσμο απάντησαν σε ερωτήματα που απασχολούν το σύγχρονο άνθρωπο, όπως ο ρόλος της θρησκείας, οι μεταμοσχεύσεις, η κατάσταση στον Τρίτο Κόσμο, η διανομή των παγκόσμιων οικονομικών πόρων, η Εναλλακτική Ιατρική, τα στοιχεία που καθιστούν έναν άνθρωπο “σοφό” κ.α.
.     O Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δημήτρης Αβραμόπουλος απένειμε τιμητικά μετάλλια στους Επτά Σοφούς παρουσία των πρώτων αριστευσάντων αποφοίτων στις επτά ιατρικές σχολές της Ελλάδας
 

 

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 11 Μαΐου, στις 21.00, στο Ζάππειο Μέγαρο, η αναβίωση του 1ου Συμποσίου των Επτά Σοφών της Καρδιοχειρουργικής. Πρόκειται για έναν θεσμό που θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια και στο πλαίσιο του οποίου θα συναντώνται κάθε φορά διακεκριμένες προσωπικότητες -άνδρες και γυναίκες-, σύγχρονοι σοφοί των επιστημών και των τεχνών που θα μιλούν για την επιστήμη τους και για τον άνθρωπο και θα μοιράζονται με το κοινό τις εμπειρίες και τη σοφία τους. Οι Επτά διάσημοι καρδιοχειρουργοί - Dr. Alain Carpentier, Dr. Denton Cooley, Dr. Adib Jatene, Dr. Donald Ross, Dr. Albert Starr, Dr. Juro Wada και ο Sir Magdhi Yacoub- μοιράστηκαν στη διάρκεια του 1ου Συμποσίου με το ελληνικό και το διεθνές κοινό τη «σοφία» τους όσον αφορά τα επιτεύγματα, τις προκλήσεις και τα διλήμματα του σύγχρονου κόσμου.  Τη μουσική επένδυση της εκδήλωσης έκανε ο διεθνούς φήμης συνθέτης Βαγγέλης Παπαθανασίου. Παρουσιάστρια της εκδήλωσης ήταν η δημοσιογράφος Ειρήνη Νικολοπούλου.

 

Στην ομιλία του ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συμποσίου κ. Χρήστος Λόλας, καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους στο 1ο Συμπόσιο των 7 Σοφών του Κόσμου στον τομέα της Καρδιοχειρουργικής και τόνισε:  “Στην αρχαία εποχή, η πνευματική δημιουργία των Επτά Σοφών αποτελούσε γέφυρα που συνέδεε μεταξύ τους τα διάφορα Ελληνικά φύλα ή πόλεις - κράτη και οικοδόμησε μία ευρύτερη κοινωνία για όλους τους Έλληνες, μία ιδανική πατρίδα. Έτσι και σήμερα, στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, ευελπιστούμε η αναβίωση του θεσμού της συνάντησης των Επτά Σοφών του σύγχρονου κόσμου στις επιστήμες και στις τέχνες να δράσει καταλυτικά και να συμβάλει στην ομαλή οικοδόμηση μιας ευρύτερης κοινωνίας όπου το άτομο δεν θα χάσει την ιδιαίτερη ταυτότητά του και θα διατηρήσει το δικαίωμα να επιλέγει ανάλογα με τις δυνατότητές του τον τρόπο ζωής του και να πιστεύει στο Θεό που επιθυμεί”.

Στην τελετή έναρξης, χαιρετισμό απηύθυνε ο Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος εξήρε την ιδέα της αναβίωσης του Συμποσίου των Επτά Σοφών και τόνισε: “Η συνάντηση των επτά κορυφαίων επιστημόνων της καρδιοχειρουργικής αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία ανταλλαγής πολύτιμων εμπειριών και γνώσεων, που μπορούν να συμβάλλουν στην ενίσχυση και αναβάθμιση της προσφοράς και του έργου της διεθνούς ιατρικής κοινότητας. Είμαι βέβαιος, ότι η παρουσία και η συμμετοχή των επτά πρωτοπόρων επιστημόνων  του τομέα της καρδιοαγγειοχειρουργικής στη συνάντηση αυτή, θα συμβάλλει σε εθνικό αλλά και διεθνές επίπεδο στην προώθηση της επιστημονικής πολυδιάστατης γνώσης.”

Από αριστερά, οι επτά βραβευθέντες Σοφοί της καρδιοχειρουργικής με τον Υπουργό Υγείας κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο, τον ακαδημαικό κ. Κωνσταντίνο Δεσποτόπουλο, τον ιδρυτή των NAVARINO RESORTS καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλο, τον Γ.Γ της Ν.Δ κ. Λευτέρη Ζαγορίτη και τον εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ κ. Χρήστο Πρωτόπαππα.

Ο Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος, ιδρυτής της ΤEMES Α.Ε., κινητήριας δύναμης για την εδραίωση του διεθνούς θεσμού του Συμποσίου, δήλωσε: “Tα Navarino Resorts έχουν την φιλοσοφία και θα έχουν την υποδομή να στηρίζουν τέτοιου είδους ενέργειες, το όφελος των οποίων είναι αυτονόητο για τη χώρα μας αλλά και για την ανθρωπότητα γενικότερα. Είμαι σίγουρος για την συνέχιση αυτού του θεσμού διότι πιστεύω ότι πάντα θα υπάρχουν επιχειρηματίες που γνωρίζουν το χρέος τους”. Η εταιρεία TEMES Α.Ε. αναπτύσσει τα NAVARINO RESORTS, ένα νέο τουριστικό προορισμό πολυτελείας στη Μεσόγειο.

Στη συνέχεια, ο Υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος, παρέλαβε από τους πρώτους αριστεύσαντες αποφοίτους στις επτά ιατρικές σχολές της Ελλάδας, κατά το ακαδημαϊκό έτος 2005-2006 και απένειμε στους Επτά Σοφούς της Καρδιοχειρουργικής τα τιμητικά μετάλλια, τα οποία φιλοτέχνησε ο γνωστός δημιουργός Δημήτρης Ταλαγάνης.

Στην εισαγωγική του ομιλία, ο ακαδημαϊκός κ. Κων/νος Δεσποτόπουλος, αναφέρθηκε στους Επτά Σοφούς της αρχαιότητας τους οποίους χαρακτήρισε “ εξαίρετους ανθρώπους, δοκιμασμένους και με δράση πολιτική στην κοινωνία της πατρίδας τους, οι οποίοι ευτύχησαν να διατυπώσουν αποφθεγματικά παραινέσεις προς ορθή τέλεση του βίου, όπως «γνώθι σαυτόν», «μηδέν άγαν», «καιρόν γνώθι» και τόσες άλλες”.

Στην εκδήλωση παρέστησαν: ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Χριστόδουλος, ο Γενικός Γραμματέας της ΝΔ κ. Λευτέρης Ζαγορίτης, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Χρήστος Πρωτόπαπας, ο οποίος εκπροσώπησε τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Γιώργο Παπανδρέου, ο Αιδεσιμότατος Πρωτοπρεσβύτερος κ.κ. Χρυσικός Θωμάς, ως εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, πολλοί πρέσβεις χωρών, μεγάλος αριθμός εκπροσώπων του ιατρικού, επιχειρηματικού και πνευματικού κόσμου της χώρας  κ.α.

Στο κύριο μέρος της εκδήλωσης, ο αστροφυσικός, ακαδημαϊκός, καθηγητής στο Texas A & M University και πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας κ. Δημήτρης Νανόπουλος, ο μαθηματικός και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Cambridge κ. Αθανάσιος Φωκάς και η μαθήτρια της Γ’Λυκείου, εκπρόσωπος της Βουλής των Εφήβων κα Ιωάννα Λιάτου, απηύθυναν τις παρακάτω ερωτήσεις στους Επτά Σοφούς της Καρδιοχειρουργικής:

 


Πιστεύετε σε μία ανώτερη δύναμη; Τι γνώμη έχετε για τις πρόσφατες ανακαλύψεις στο διάστημα σύμφωνα με τις οποίες η δημιουργία του σύμπαντος είναι ένα τυχαίο γεγονός; Αποτελεί η θρησκεία ηθικό στήριγμα στις δύσκολες στιγμές;

Η έλλειψη τροφίμων και ιατρικής περίθαλψης στην Αφρική δημιουργούν επικίνδυνες κοινωνικές και πολιτικές αναταραχές. Ποιες λύσεις πιστεύετε πως θα ήταν αποτελεσματικές ώστε να αλλάξει αυτή η κατάσταση;  

Πιστεύετε πως πρέπει να γίνονται μεταμοσχεύσεις οργάνων από τα ζώα στον άνθρωπο; Ποια είναι τα ηθικά διλήμματα που προκύπτουν από αυτή την ιατρική πρακτική; Ποιο είναι το μέλλον της τεχνητής καρδιάς; Πιστεύετε στην κλωνοποίηση; Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η εξέλιξη της βιογενετικής σε 20 χρόνια; 

Οι 7 αρχαίοι σοφοί δημιούργησαν γνωμικά που αντικατόπτριζαν τη σοφία τους. Ποιο ή ποια είναι τα γνωμικά που σας εκφράζουν και πιστεύετε πως είναι χρήσιμα στη σημερινή εποχή;  

Ποιος πιστεύετε πως πρέπει να είναι ο κύριος στόχος της παγκόσμιας ανακατανομής των οικονομικών πόρων; Στη βελτίωση της διαβίωσης των ανθρώπων στον Τρίτο Κόσμο, στο περιβάλλον ή στα διαστημικά προγράμματα;  

Ο άνθρωπος έχει «βιάσει» το βιολογικό ρολόι του πλανήτη και έχει γίνει ο χειρότερος εχθρός του περιβάλλοντος. Με βάση αυτό το στοιχείο ποια πιστεύετε ότι θα είναι η εξέλιξη του πλανήτη μας σε 20 χρόνια;  

Ποια είναι η άποψη σας για την εναλλακτική ιατρική και τις εναλλακτικές θεραπευτικές μεθόδους;  

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά που κάνουν έναν άνθρωπο “σοφό”;

 

Ενώ η Ιατρική αξιοποιεί όλο το «οπλοστάσιο» που διαθέτει για να σώζει ανθρώπινες ζωές και να επιμηκύνει το χρόνο ζωής, οι πόλεμοι σε διάφορα σημεία του πλανήτη προκαλούν το θάνατο εκατομμυρίων ανθρώπων. Πώς βλέπετε αυτή την αντίφαση; Τι πρέπει να κάνουν οι άνθρωποι του πνεύματος για να συμβάλλουν στην αλλαγή αυτής της κατάστασης;  

Για το θέμα της θρησκείας ο Dr. Denton Cooley δήλωσε: «Εδώ και αιώνες η ύπαρξη ενός ανώτατου όντος ήταν πρόσκληση για την ανθρωπότητα. Ο άνθρωπος έψαχνε μέσα από την θρησκεία να βρει τις απαντήσεις στις ερωτήσεις που τον βασάνιζαν. Μετά τις ποιο πρόσφατες επιστημονικές θεωρίες για την απαρχή του συμπάντος με το γνωστό πια Bing Bang, είναι δύσκολο να γνωρίζουμε τι θα αποκαλύψει το μέλλον για τις απαρχές της ύπαρξης μας.»

Απαντώντας στα ερωτήματα που αφορούν την βιογενετική και την μεταμόσχευση οργάνων από τα ζώα στον άνθρωπο (ξενομεταμόσχευση), ο Sir Magdhi Yacoub επεσήμανε πως: « Η ανάγκη να αναπτυχθούν περαιτέρω νέες τεχνικές για την αντιμετώπιση των σοβαρών ανθρώπινων νόσων είναι υπαρκτή. Ωστόσο υπάρχουν ηθικά και δεοντολογικά ερωτήματα για τεχνικές όπως, τα βλαστοκύτταρα και η ξενομεταμόσχευση, τα οποία ερωτήματα πρέπει να συζητηθούν όχι μόνο με τους επιστήμονες αλλά και με την κοινή γνώμη που είναι η τελική δικαιούχος της έρευνας». Επίσης ο διάσημος καρδιοχειρουργός προέβλεψε πως θα περάσουν πολλά χρόνια μέχρι να εξελιχθεί η μέθοδος των βλαστοκυττάρων, ενώ στην μεταμόσχευση ελλοχεύουν κίνδυνοι μεταφοράς ιών από τα ζώα στον άνθρωπο και είναι ανάγκη να βρεθούν λύσεις για να μην συμβαίνει αυτό.

Ο Dr. Albert Starr, έθεσε τρεις προτεραιότητες στην ανακατανομή στην των παγκόσμιων οικονομικών πόρων: α) Η αντιμετώπιση των προβλημάτων στον Τρίτο Κόσμο, β) Η φροντίδα για το περιβάλλον που κινδυνεύει και γ) Η έρευνα στο διάστημα. Ο Dr. Starr επεσήμανε ωστόσο ότι «πως και τα τρία παραπάνω είναι σημαντικά και δεν είναι απαραίτητο να γίνει ανακατανομή του πλούτου, αλλά ο Homo Sapiens να δημιουργήσει πλούτο καθώς είναι γεγονός πως στην εποχή μας παράγουμε πολύ περισσότερο πλούτο από αυτόν που μπορούμε να καταναλώσουμε».

Ο Dr. Adib Jatene μιλώντας για τις ανισότητες στον πλανήτη μας υπογράμμισε: « Ο κόσμος μας δεν ήταν ποτέ πιο άνισος. Σήμερα στην Υποσαχάρια Αφρική ένα μικρό παιδί έχει 6% πιθανότητες να γίνει 65 χρονών, ενώ στη Σουηδία το ίδιο παιδί έχει 93% πιθανότητα να φτάσει μέχρι την ίδια ηλικία». Για το θέμα του περιβάλλοντος που καταστρέφετε μέρα με τη μέρα δήλωσε πως οι παγκόσμιες αρχές θα πρέπει να επενδύσουν στη σωστή διαχείριση των πηγών ανάπτυξης και όχι να ξοδεύουν εκατομμύρια δημιουργώντας βόμβες.

Ο Dr. Alain Carpentier κλήθηκε να σχολιάσει το θέμα της εναλλακτικής ιατρικής. Απάντησε λοιπόν πως «πολλές εναλλακτικές θεραπευτικές μέθοδοι παρουσιάζουν ενδιαφέρον, τους λείπει όμως η μεθοδολογία καθώς στην επιστήμη ισχύει αυτό που μπορεί να επαναληφθεί. Χρήζουν λοιπόν βελτίωσης για να φτάσουν σε ένα σημείο ώστε να θεωρούνται αξιόπιστες».

Το Συμπόσιο ολοκληρώνεται σήμερα Σάββατο 12 Μαΐου στους Δελφούς, έναν από τους τόπους συνάθροισης των Επτά Σοφών της Αρχαιότητας.

 Στο Μουσείο των Δελφών, ο Δήμαρχος της πόλης, κ. Παναγιώτης Καλτσής, θα απονείμει στους Επτά Σοφούς της Καρδιοχειρουργικής το χρυσό μετάλλιο των Αμφικτιονιών και θα τους ανακηρύξει επίτιμους πολίτες των Δελφών για το πλούσιο ανθρωπιστικό τους έργο. Στις 18.30, στο πλαίσιο συνάντησης στρογγυλής τραπέζης στο Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών, θα αναπτυχθεί μια ειδικότερη συζήτηση για τα ζητήματα που κυριαρχούν σήμερα στην Καρδιαγγειακή Χειρουργική.

icon Προσθήκη Σχόλιου

1ο Συμπόσιο των Επτά Σοφών


Παρακαλούμε συμπληρώστε τα πεδία που σημειώνονται με *

Τίτλος:*


E-mail:
Θα χρησιμοποιήσουμε το email σας για να σας ενημερώσουμε για ενδεχόμενες απαντήσεις στα σχόλια σας.


Σχόλιο:*


This is a captcha-picture. It is used to prevent mass-access by robots. (see: www.captcha.net)

Γράψτε τους 3 χαρακτήρες που βλέπετε στο πλαίσιο.
Return to category

Σχόλια

Attention Παρακαλούμε τα σχόλια σας να είναι κόσμια και να μην περιέχουν υβριστικό περιεχόμενο.

 
Τελευταία άρθρα