fe-mail.gr

Fe-mail.gr

 

Ελλάδα - Κόσμος

Προσοχή !!, ...που κολυμπάτε

11 Ιουνίου 2007 | 08:41 π.μ.

Οι νέοι πίνακες αποτελεσμάτων θαλάσσιας μόλυνσης "Απρίλιος-Μάιος 2007" 

H Ελλάδα κάποτε, όχι πολλές δεκαετίες πριν, διακρινόταν για τις πεντακάθαρες θάλασσες της. Ακόμη και η Αττική, με όλη την ανθρώπινη επιβάρυνση, διέθετε μερικές εντελώς αμόλυντες παραλίες και θαλάσσιες περιοχές. Από τότε, πολύ νερό - ή μάλλον... μόλυνση - έχει κυλήσει στο αυλάκι και τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί έχουν καταστήσει τις περισσότερες από τις παραλίες ελάχιστα, η και καθόλου κατάλληλες για κολύμβηση.

Με το σημερινό αφιέρωμα στις θάλασσες και στην κολύμβηση, το ΠA.K.O.E. – Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών επιχειρεί να ευαισθητοποιήσει το κοινό και τους κατοίκους της Aττικής, ώστε να γνωρίζουν με ποιον τρόπο η θάλασσα μολύνεται, τι μπορούμε να κάνουμε όλοι για να βοηθήσουμε το θαλάσσιο περιβάλλον να ανακάμπτει ευκολότερα από τις ρυπογόνες δραστηριότητες που το επιβαρύνουν υπέρμετρα και, ιδιαιτέρως σημαντικό αυτό, ποιες από τις παραλίες της Aττικής είναι κατάλληλες για κολύμβηση. Το τελευταίο εξασφαλίζεται από την διενέργεια μετρήσεων του μικροβιακού φορτίου στα θαλάσσια ύδατα από τα εργαστήρια του ΠAKOE, ώστε να εξασφαλίσουμε την αντικειμενικότητα και ακρίβεια των μετρήσεων.

Θαλάσσια ρύπανση

Η ρύπανση της θάλασσας, όπως είναι λογικό, συγκεντρώνεται κυρίως στις παράκτιες περιοχές, όπου η παρουσία του πληθυσμού είναι αυξημένη και βεβαίως ασκούνται οι περισσότερες, συνήθως ρυπογόνες, δραστηριότητες. Δεν είναι όμως μόνο οι ανθρώπινες δραστηριότητες που συγκεντρώνονται κοντά στις ακτές και τα περισσότερα οικοσύστημα αλλά και βιομηχανίες και βιοτεχνίες. Αποτέλεσμα είναι η ρύπανση όχι μόνο να δημιουργεί προβλήματα ως προς την ποιότητα ζωής και την υγεία των ανθρώπων, αλλά να προκαλεί και ανεπανόρθωτη ζημιά στα οικοσυστήματα, διαταράσσοντας τη φυσική ισορροπία και δημιουργώντας τρομερές συνέπειες για το μέλλον ειδών ολόκληρων. “Mπροστάρης” η τεχνολογία, που όχι μόνο υπηρετεί τον άνθρωπο, όπως είναι και ο στόχος της, αλλά καταστρέφει το περιβάλλον. Και βεβαίως πάλι στην τεχνολογία καταφεύγουμε για να βρούμε τρόπους αντιμετώπισης της μόλυνσης, κάτι που επιβαρύνει την κοινωνία με τεράστιο οικονομικό κόστος.

 

Θαλάσσιο οικοσύστημα

Το θαλάσσιο οικοσύστημα έχει την ιδιομορφία, κυρίως το παράκτιο, να είναι τελείως σκεπασμένο από νερό, αλλά να είναι και εκτεθειμένο στον αέρα. Εκτός από την παράκτια ζώνη, οι γνωστότερες έχουν την ονομασία πελαγική και αβυσσαία. Αυτό περιλαμβάνει το αβιογενές περιβάλλον, τους παραγωγούς και τους διασπαστές, βακτήρια και μύκητες. Η ένταση της ακτινοβολίας του ηλίου, ιδιαίτερα στην παράκτια ζώνη το θαλασσινό νερό της οποίας είναι εκείνο με το οποίο ερχόμαστε κυρίως σε επαφή, προκαλεί μεταβολές στη θερμοκρασία και την αλατότητα του νερού. Οι κύριοι οργανισμοί είναι βενθικοί κινητοί ή ακίνητοι (Κνιδόζωα, Καρκινοειδή, Φορονοειδή, Βρυόζωα κ.ά.). Η ειδική και ποσοτική του σύσταση αλλάζει ανάλογα με το βάθος, την απόσταση από την ακτή και τη δομή του βυθού (πέτρες ή άμμος). Το βένθος αποτελεί την βασική τροφή πολλών ειδών των ψαριών που έχουν οικονομικό ενδιαφέρον. Πολλές φορές στην παράκτια ζώνη οι κινήσεις της θάλασσας φέρουν πλανκτόν ή νυκτόν. Στη φωτοσύνθεση αυτού του πλαγκτόν στηρίζεται και η αρχή της θαλάσσιας τροφικής αλυσίδας, από μικροσκοπικούς οργανισμούς (διάτομα και δυνομαστιγοφόρα) και επηρεάζονται άμεσα από τις συγκεντρώσεις των θρεπτικών υλικών και τις φυσικές, χημικές και βιοχημικές παραμέτρους του οικοσυστήματος.

 

Mικροβιολογικές παράμετροι:
Για τον έλεγχο υγιεινής του νερού δύο κυρίως ομάδες μικροβίων χρησιμοποιούνται σαν δείκτες μικροβιακής μόλυνσης, τα TOTAL COLIFORMS (Κολοβακτηριοειδή) και FECAL COLIFORMS (Κολοβακτηρίδια). Γενικά οι δύο ομάδες αυτές των μικροβίων είναι GRAM αρνητικά αερόβια ή αναερόβια που δεν σχηματίζουν σπόρους και αποικοδομούν την λακτόζη στους 35οC σε 24-48 ώρες.
α. TOTAL COLIFORMS (κολοβακτηριοειδή). Γενικά αναφέρονται στα γένη Escherichia, Enterobacher, Citrobacter, Όλα αυτά εκτός από την Escherichia μπορούν να υπάρξουν και σαν ελεύθεροι σαπροφυτικοί οργανισμοί.
β. FECAL COLIFORMS (Κολοβακτηρίδια). Τα FECAL COLIFORMS είναι η Escherichia και η Klebsiella. Ξεχωρίζουν από τα TOTAL γιατί αποικοδομούν την λακτόζη και σε υψηλότερη θερμοκρασία.

 

Χερσαίες και άλλες πηγές ρύπανσης της παράκτιας ζώνης

Η Ελλάδα έχει 16.000 χιλιόμετρα ακτών. Ο ελληνικός λαός, καθαρά θαλασσινός, ζούσε αρκετά χρόνια δεμένος με το υγρό στοιχείο. Δυστυχώς, όμως, αυτή η σχέση έχει διαταραχθεί σοβαρά. Το 60% του πληθυσμού της Ελλάδας κατοικεί στις ακτές. Το 90% των τουριστικών επενδύσεων βρίσκονται σε παράκτιες ζώνες, αποτέλεσμα του τουρισμού ο οποίος αποτελεί για την Ελλάδα μια αυξανόμενη βιομηχανία, λόγω της πληθώρας των επισκεπτών, αλλοδαπών και μη. Αν δούμε το πρόβλημα συγκριτικά με την υπόλοιπη Ευρώπη, ο πληθυσμός που ζει παράκτια, το 2025 θα φτάσει τα 200.000.000 με ένα αριθμό τουριστών 380-760 εκατομμύρια. Τα νούμερα πράγματι σου προκαλούν αν όχι δέος, τουλάχιστον σκεπτικισμό για το μέλλον της παράκτιας ζώνης. Έχει υπολογισθεί, ότι το 85% των αστικών λυμάτων από 120 παράκτιες Μεσογειακές πόλεις, πέφτουν στη θάλασσα χωρίς προηγούμενη επεξεργασία. Αν προσθέσουμε τους 12.000 τόνους φαινολών, 60.000 τόνους χημικών αποβλήτων, 100 τόνων υδραργύρου, 3.800 τόνων μολύβδου, 2.400 τόνους χρωμίου, 21.000 τόνους ψευδαργύρου έχουμε μια πλήρη εικόνα ρύπανσης της λεκάνης της μεσογείου από ανθρώπινες δραστηριότητες. Κάθε χρόνο, 120.000 τόνοι πετρελαίου φθάνουν στη μεσόγειο θάλασσα. Υπολογίζεται ότι το 1/8 έως 1/4, της παγκόσμιας ρύπανσης οικοσυστήματος από πετρελαιοειδή, πλήττει τη Μεσόγειο. Η κρούστα, που δημιουργείται στην επιφάνεια της θάλασσας από το πετρέλαιο, εμποδίζει την διέλευση του φωτός, με ολέθριες επιπτώσεις για την υδρόβια ζωή.

 

Το ΠΑΚΟΕ προτείνει στον πολίτη:

Να ευαισθητοποιηθεί σε θέματα θαλάσσιας ρύπανσης και να είναι συνειδητοποιημένος με όσα βλέπει γύρω του.
Να καταγγέλλει οποιοδήποτε φαινόμενο αλλοίωσης του θαλασσίου και παράκτιου φυσικού περιβάλλοντος που θα πέσει στην αντίληψή του στα τηλέφωνα του ΠΑΚΟΕ.
Να εφαρμόζει όσο μπορεί τον παρακάτω δεκάλογο του λουομένου.
Το ΠΑΚΟΕ προτείνει στην πολιτεία:

Να αρχίσει να υλοποιεί εντατικότερα το περίφημο πρωτόκολλο συνεργασίας για τη διάσωση της Μεσογείου.
Να θεσπιστεί νομοθετικό πλαίσιο για τη ρύπανση της θάλασσας με επιβολή αυστηρών κυρώσεων και να αναλάβει η πολιτεία την υλοποίηση των όσων κατοχυρώνονται νομικά απ’ αυτή.
Να συνειδητοποιήσουν οι κρατικοί φορείς ότι προτεραιότητα είναι η συνεργασία με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις για να έχουμε το ποθητό αποτέλεσμα.
Να γίνει εφαρμογή διαχειριστικών στοιχείων για τις ευαίσθητες και απειλούμενες περιοχές.
Να γίνει η εφαρμογή των ορίων δόμησης για τις παράκτιες περιοχές.
Να απαγορευτεί άμεσα η ρίψη οποιονδήποτε λυμάτων σε φυσικά στοιχεία και να αναλάβουν οι OTA, φορείς και βιομηχανίες-βιοτεχνίες την ευθύνη τη διαχείρισης τους.
Ο ιατρικός σύμβουλος του ΠΑΚΟΕ συμβουλεύει να προστατέψουμε την πηγή της ζωής.

Το όνειρό μας, στη διάρκεια των διακοπών, είναι να έρθουμε σε επαφή με τη φύση. Οι απαισιόδοξοι λένε ότι σήμερα δεν υπάρχει πλέον καμία γωνία του πλανήτη μας που να μην είναι μολυσμένη. Οι αισιόδοξοι, στους οποίους ανήκουμε και εμείς, περιορίζονται να λένε ότι θα είναι έτσι σε λίγο καιρό αν δεν παρθούν τα κατάλληλα μέτρα τώρα. Το γεγονός είναι ότι η μόλυνση μπορεί να καταστρέψει και να αλλοιώσει ολοκληρωτικά το περιβάλλον με όλες τις επιπτώσεις που μπορεί αυτό να έχει στην υγεία του ανθρώπου. Κι αν ακόμη κατορθώνουμε να ξεφύγουμε για λίγο από το χάος της πόλης, η φυγή από τη μόλυνση γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη επειδή η μόλυνση έχει προσβάλλει τις θάλασσες, τα ποτάμια, τις λίμνες, τα δάση, τα βουνά τον αέρα και το νερό που πίνουμε. Το ίδιο συμβαίνει και με τις διακοπές: εκεί που νομίζουμε ότι κλείσαμε την πόρτα στη μόλυνση, αυτή μας μπαίνει από το παράθυρο. Στην επιλογή του τόπου των διακοπών μας πρέπει να βεβαιωθούμε ότι υπάρχει αποχετευτικό δίκτυο αλλά τα λύματα δεν χύνονται στη θάλασσα που επιλέγουμε να κάνουμε τα μπάνια μας. Επίσης, πρέπει να βεβαιωθούμε ότι υπάρχει καθαρό πόσιμο νερό και πως δεν διαπιστώθηκαν πρόσφατα μολυσματικές ασθένειες.

 

Ο ΔΕΚΑΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΛΟΥΟΜΕΝΟΥ

Όταν η θάλασσα πρασινίζει, τότε είναι γεμάτη σάπια φύκια και πλαγκτόν.
Όταν η επιφάνειά της ιριδίζει, τότε είναι γεμάτη πετρέλαιο, πίσσες, λάδια, απόβλητα βόθρων.
Όταν οι ακτές είναι γεμάτες σκουπίδια υπάρχει η πιθανότητα και η ίδια η θάλασσα να είναι μολυσμένη.
Τα ακάθαρτα νερά είναι πάντα εστίες μικροβίων.
Στο βυθό υπάρχουν μόλυβδος και υδράργυρος που προκαλούν σοβαρές βλάβες στην υγεία. Εφόσον ισχύουν οι παραπάνω συνθήκες, θα πρέπει να παίρνουν ορισμένα στοιχειώδη μέτρα:

Α. Να μην κολυμπάνε σε νερά που το χρώμα τους είναι βαθύ πράσινο.
Β. Να μην μπαίνουν σε θάλασσα που έχει πετρέλαιο, λάδια, απόβλητα βόθρων. Οι βρωμιές αυτές προκαλούν καρκίνο της μήτρας, νεοπλασίες και χρόνιες δερματίτιδες.
Γ. Να μην ρυπαίνουν και να καθαρίζουν τις παραλίες από τα σκουπίδια.
Δ. Να μην αναδεύουν τη θάλασσα όταν υπάρχει λάσπη στο βυθό. Η λάσπη της, προδίδει την ύπαρξη μόλυβδου και υδραργύρου, που με την ανατάραξη του βυθού μπορεί να μπουν στον οργανισμό μας από το στόμα και τους πόρους του σώματος.
Ε. Να μην εκτελούν τις σωματικές τους ανάγκες μέσα στη θάλασσα.


Πριν κολυμπήσετε αλείψτε τις πιο εμφανείς περιοχές του σώματός σας με αγνό ελαιόλαδο.
Σε περίπτωση που σας τσιμπήσει τσούχτρα αν δεν έχετε μαζί σας αμμωνία υγρή να χρησιμοποιήσετε άμμο καθαρή ή φύκια της θάλασσας, τοποθετώντας επί δεκάλεπτο ένα στρώμα στο σημείο του τσιμπήματος.
Στην περίπτωση που θέλετε να απαλαγείτε από τις τσούχτρες, ας απασχοληθείτε με το να τις ψαρεύετε. Το ψάρεμά τους, όμως, θέλει προσοχή. Ας προσπαθήσετε με το εσωτερικό της παλάμης σας να τις μαζέψετε μαζί με το νερό.
Οι καλύτερες ώρες για το άθλημα της κολύμβησης είναι οι πρωινές και οι απογευματινές, επειδή ο οργανισμός δεν είναι απασχολημένος τότε με την πέψη και μπορεί να αφιερωθεί πιο άνετα σε μια κουραστική προσπάθεια.
Όταν ο καιρός είναι βόρειος, βορειοανατολικός στο Σαρωνικό, να κολυμπάτε μόνο από το Σούνιο μέχρι τη βουλιαγμένη, ενώ όταν είναι βορειοδυτικός ή νότιος, τότε οι βόρειες περιοχές από το Δασκαλειό μέχρι τον Ωρωπό είναι απαλλαγμένες από τσούχτρες.

ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΠAKOE

Το ΠΑΚΟΕ ιδρύθηκε το 1979 και έκτοτε κάθε χρόνο πραγματοποιεί έρευνες σε παραλίες της Αττικής και στους γειτονικούς νομούς. Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος πραγματοποιήθηκε έρευνα σε 221 από τις πολυσύχναστες ακτές κολύμβησης στην Aττική και στους γειτονικούς νομούς, που χρησιμοποιούνται από τα 5 εκατομμύρια Aθηναίων ως η πιο προσιτή και γρήγορη λύση για μια βουτιά.

 H Πολιτεία, μέσω του εντεταλμένου της οργάνου που είναι το Yπουργείο Xωροταξίας και Δημοσίων Έργων, έχει προχωρήσει στην καθιέρωση ελέγχων κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου, στα πλαίσια του προγράμματος Ελέγχου της Ποιότητας των Νερών Κολύμβησης σ’ ένα μεγάλο αριθμό ακτών, στις οποίες γίνονται συστηματικές μετρήσεις κάθε 15 ημέρες με στόχο την προστασία των της δημόσιας υγείας για τους λουόμενους και για την προστασία του περιβάλλοντος. Το ΥΠΕΧΩΔΕ εφαρμόζει το πρόγραμμα αυτό από το1988 μετά από κοινή απόφαση με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Την ευθύνη των μικροβιολογικών αναλύσεων έχει το εργαστήριο της Δ/νσης Περιφερειακού Σχεδιασμού του ΥΠΕΧΩΔΕ. Ωστόσο για την ποιότητα των νερών κολύμβησης στους παραλιακούς δήμους και κοινότητες της Αττικής μας ενημερώνονται τα λιμεναρχεία Πειραιώς, Π. Φωκαίας και Ραφήνας.

 

Οι παράμετροι που εξετάστηκαν είναι οι εξής:

Ολικά κολοβακτηριοειδή.
Κολοβακτηριοειδή κοπρανώδους προελεύσεως.
Φυσικοχημικές παράμετροι (απορρυπαντικά, ορυκτέλαια, φαινόλες) και μη εργαστηριακά εκτιμούμενες οπτικές παράμετροι, χρώμα, επιπλέοντα αντικείμενα. Κυρίως παρακολουθούνται οι ακτές που συγκεντρώνουν σημαντικό αριθμό λουομένων, καθώς επίσης και οι ακτές που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον από αισθητική, τουριστική, περιβαλλοντική άποψη κ.λπ.
Oι μετρήσεις του ΠAKOE

Πιστοί στην υποχρέωση   απέναντι στους κολυμβητές, το ΠAKOE προχώρησε και φέτος, για 28η χρονιά, στην πραγματοποίηση εκτεταμένων δειγματοληψιών από 221 παραλίες. Με γνώμονα τα αποτελέσματα αυτών των μετρήσεων και την εμπειρία του, έκανε μια κατανομή στις παραλίες χαρακτηρίζοντάς τις Κατάλληλες (Κ) για κολύμβηση και (Α) Ακατάλληλες. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, 101 είναι οι κατάλληλες παράλιες για κολύμβηση και 120 είναι οι ακατάλληλες, σε σύνολο 221 που αναλύθηκαν.
Την έρευνα διεξήγαγε το ΠΑΚΟΕ από τις 1 Απριλίου έως τις 15 Μαΐου και την αφιερώνει σε όλους τους Έλληνες πολίτες και ιδιαίτερα σε αυτούς που κολυμπούν σε αυτά τα νερά εν’ όψει της Παγκόσμιας Ημέρας Προστασίας του Περιβάλλοντος στις 5 Ιουνίου.

Προσοχή: Ακατάλληλες Θάλασσες

 Κατάλληλες (Κ) για κολύμβηση και (Α) Ακατάλληλες

                                              
ΝΟΤΙΟΣ ΕΥΒΟΙΚΟΣ 1 

1. ΦΑΡΟΣ ΑΥΛΙΔΑΣ (ΑΡΧΗ ΠΑΡΑΛΙΑΣ)  K
2. ΦΑΡΟΣ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ  A
3. ΦΑΡΟΣ ΤΑΒΕΡΝΑ ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ  K
4. ΦΑΡΟΣ 100μ ΜΕΤΑ  A
5. ΦΑΡΟΣ ΤΕΡΜΑ K
6. ΑΥΛΙΔΑ ΑΡΧΗ ΠΑΡΑΛΙΑΣ  K

7. ΑΥΛΙΔΑ 200μ ΜΕΤΑ  K
8. ΑΥΛΙΔΑ ΤΕΡΜΑ ΠΑΡΑΛΙΑΣ A
9. ΔΗΛΕΣΙ ΑΡΧΗ ΠΑΡΑΛΙΑΣ  K
10. ΔΗΛΕΣΙ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΠΑΡΑΛΙΑΣ (ΨΙΛΙΚΑΤΣΙΔΙΚΟ)  A
11. .ΔΗΛΕΣΙ ΤΕΡΜΑ ΠΑΡΑΛΙΑΣ  A
12. ΔΗΛΕΣΙ ΜΕΤΑ ΤΗ ΜΑΡΙΝΑ  K
13. ΑΓΡΙΛΕΖΑ ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ  K
14. ΑΓΡΙΛΕΖΑ ΤΕΡΜΑ ΠΑΡΑΛΙΑΣ  K
15. ΧΑΛΚΟΥΤΣΙ ΑΕΤΟΦΟΛΙΑ  K
16. ΧΑΛΚΟΥΤΣΙ ΕΦΕΔΡΩΝ ΑΞ/ΚΩΝ  K
17. ΧΑΛΚΟΥΤΣΙ 150μ ΜΕΤΑ  A
18. ΧΑΛΚΟΥΤΣΙ 200μ ΜΕΤΑ TNTC A
19. ΧΑΛΚΟΥΤΣΙ 150μ ΜΕΤΑ (SALOON)  A
20. ΧΑΛΚΟΥΤΣΙ 150μ ΜΕΤΑ  A
21. ΧΑΛΚΟΥΤΣΙ 200μ ΜΕΤΑ ΠΑΙΔΙΚΗ ΧΑΡΑ  A
22. ΧΑΛΚΟΥΤΣΙ 200μ ΜΕΤΑ  A
23. ΧΑΛΚΟΥΤΣΙ 100μ ΜΕΤΑ   K
24. ΧΑΛΚΟΥΤΣΙ 200μ ΜΕΤΑ ΕΥΒΟΪΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΑΛΑΣΣΗΣ A
25. ΧΑΛΚΟΥΤΣΙ 200μ ΜΕΤΑ  A
26. ΧΑΛΚΟΥΤΣΙ 200μ ΜΕΤΑ  A
27. ΧΑΛΚΟΥΤΣΙ 200μ ΜΕΤΑ  A
28. ΧΑΛΚΟΥΤΣΙ 200μ ΜΕΤΑ ΤΑΒΕΡΝΑ ΟΔΟΣ ΙΠΠΟΚΡΑΤΟΥΣ  A
29. ΧΑΛΚΟΥΤΣΙ ΛΙΜΑΝΙ ΑΓΩΓΟΣ  A


 ΧΑΛΚΟΥΤΣΙ ---- ΑΓΙΟΙ ΑΠΟΣΤΟΛΟΙ 


1. ΦΟΙΝΙΚΩΝ & ΝΑΡΚΙΣΣΟΥ K
2. ΦΟΙΝΙΚΩΝ & ΡΟΔΩΝ  K
3. ΦΟΙΝΙΚΩΝ & ΑΝΕΜΩΝΑΣ K
4. ΦΟΙΝΙΚΩΝ & ΒΙΟΛΕΤΑΣ  K
5. ΦΟΙΝΙΚΩΝ & ΑΓΡΑΜΠΕΛΗΣ K
6. ΦΟΙΝΙΚΩΝ & ΣΗΜΥΔΑΣ ΜΑΡΙΝΑ ΣΚΑΦΩΝ  K
7. ΜΕΤΑ 200μ  K
8. ΜΕΤΑ 200μ  K
9. ΜΕΤΑ 200μ  K
10. ΤΕΡΜΑ ΔΡΟΜΟΥ ΛΙΜΝΟΘΑΛΑΣΣΑ  K
11. ΟΙΚ. ΑΓ.ΚΩΝ/ΝΟΥ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΝΕΑ ΠΑΛΑΤΙΑ ΟΔ.ΑΓ.ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ  K
12. ΕΝΙΑΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΣΚΑΛΑΣ ΩΡΩΠΟΥ K
13. ΑΤΛΑΝΤΙΣ CLUB  K
14. ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΩΔΕΙΟ ΩΡΩΠΟΥ  K
15. ΠΑΡΑΛΙΑ ΩΡΩΠΟΥ TNTC TNTC A
16. ΨΑΡΟΤΑΒΕΡΝΑ Ο ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ  K
17. ΤΑΒΕΡΝΑ Ο ΦΑΡΟΣ  K
18. 200 ΠΡΙΝ ΤΟ ΦΑΡΟ  K
19. HOTEL DESPO  K
20. ΤΑΒΕΡΝΑ ΜΠΑΓΛΑΡΑΣ  A
21. ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΗ ΓΙΑ ΑΓ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥΣ K
22. ALKYONIS HOTEL  A
23. ΤΑΒΕΡΝΑ ΤΟ ΚΟΥΤΟΥΚΑΚΙ K
24. ΤΑΒΕΡΝΑ Η ΚΥΡΑ ΒΑΓΓΕΛΙΩ  K

25. ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑ ΤΟ ΣΥΝΤΡΙΒΑΝΙ  K
26. ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑ Η ΠΕΥΚΗ  K
27. 200μ ΜΕΤΑ  K
28. 200 μ ΜΕΤΑ  K
29. 200μ ΜΕΤΑ K
30. ΠΑΡΑΛΙΑ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΚΟΙΛΑΔΟΣ ΟΔ.ΚΟΙΛΑΔΟΣ K
31. ΠΑΡΑΛΙΑ ΟΙΚ. ΦΑΝΟΥ ΟΔ.ΠΟΣΕΙΔΩΝΟΣ  K
32. ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΚΑΡΑΝΤΑΝΟΣ ΣΥΝΟΡΑ ΟΙΚ.ΣΠΗΛΙΑ  A
33. ΠΑΡΑΛΙΑ ΣΙΝΕ ΒΛΑΣΤΟΣ K
34. ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑ ΝΗΣΙΩΤΙΚΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ  K
35. ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑ ΓΑΛΗΝΗ  A
36. ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑ ΑΥΡΑ  A
37. PIZZA ASCOT ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΗ ΓΙΑ ΟΙΚ.ΑΓ.ΒΑΡΒΑΡΑΣ K
ΟΙΚ/ΣΜΟΣ ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΑΓ.ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΟ ΚΟΥΜΠΑΚΙΤΗΣ K


ΣΑΡΩΝΙΚΟΣ 1 ΠΕΙΡΑΙΑΣ ----ΚΑΒΟΥΡΙ 


1. ΑΚΤΗ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ Α  A
2. ΑΚΤΗ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ Β  A
3. ΦΡΕΑΤΤΥΔΑ  K
4. ΒΟΤΣΑΛΑΚΙΑ  K
5. ΚΑΣΤΕΛΛΑ  A
6. ΦΛΟΙΣΒΟΣ  A
7. ΕΔΕΜ  A
8. ΑΚΤΗ ΑΛΙΜΟΥ  A
9. ΑΚΤΗ ΕΟΤ ΑΛΙΜΟΥ (ΑΚΤΗ ΑΛΙΜΟΥ)  A
10. ΛΟΥΤΡΑ ΑΛΙΜΟΥ (ΑΜΜΟΣ BEACH BAR)  K
11. ΑΓ.ΚΟΣΜΑΣ  A
12. ΑΡΧΗ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΓΛΥΦΑΔΑΣ (PALACE HOTEL)  A
13. MAO ΚΑΦΕ  ΠΑΡΑΛΙΑ ΓΛΥΦΑΔΑΣ A
14. SCIROCCO KAFE A
15. KΑΦΕ ΘΕΑ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΕΛΟΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΓΛΥΦΑΔΑΣ  A
16. ΠΛΑΖ ΑΣΤΕΡΑΣ ΓΛΥΦΑΔΑΣ A
17. ΑΠΟΛΛΩΝΙΕΣ ΑΚΤΕΣ Α’ΒΟΥΛΑΣ  A
18. ΠΑΡΑΛΙΑ ΒΟΥΛΑΣ ΚΑΦΕΤΕΡΙΑ ΣΜΑΡΑΓΔΙ  A
19. ΠΑΡΑΛΙΑ ΒΟΥΛΑΣ CLUB BO  K
20. ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΒΟΥΛΑΣ VIVE MARE CAFΙ  A
21. AKTH ΚΑΒΟΥΡΙΟΥ ΜΑRΙΤΙΝΕ LTD  A
22. AKTH ΑΚΤΗ ΚΑΒΟΥΡΙΟΥ DIVANI PALACE K
23. AKTH KABOYΡIOY TABEΡNA KΡHTIKOΣ  A


ΣΑΡΩΝΙΚΟΣ 2 ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ----ΣΟΥΝΙΟ 


1. ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ ΑΡΧΗ  A
2. ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ 200μ ΜΕΤΑ  A
3. ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ 200 μ ΜΕΤΑ  A
4. ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ 200μ ΜΕΤΑ A
5. ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ ΑΚΤΗ ΑΣΤΕΡΑΣ (ΛΑΙΜΟΣ)  A
6. ΑΣΤΕΡΑΣ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ Α  A
7. ΑΣΤΕΡΑΣ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ Β  A
8. ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ ΑΚΤΗ ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΡΧΗ A
9. ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ ΑΚΤΗ ΩΚΕΑΝΙΔΑ 100 μ ΜΕΤΑ  A
10. ΠΑΡΑΛΙΑ ΧΕΙΜ/ΩΝ ΚΟΛΥΜΒΗΤΩΝ ΠΡΙΝ ΤΟ ΛΑΜΠΡΟ  K
11. ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ ΤΕΡΜΑ  A
12. ΛΙΜΑΝΑΚΙΑ  K
13. ΒΑΡΚΙΖΑ ΣΤΑΣΗ ΜΥΣΤΡΑΛ  K
14. ΒΑΡΚΙΖΑ ΒΡΑΧΑΚΙΑ  K
15. ΒΑΡΚΙΖΑ ΗΑAGEN DASZ  A
16. ΕΟΤ ΒΑΡΚΙΖΑ  A
17. ΒΑΡΚΙΖΑ ΕΚΘΕΣΗ ΛΟΥΛΟΥΔΙΩΝ  A
18. ΒΑΡΚΙΖΑ ΠΛΑΖ ΑΡΧΗ  K
19. ΒΑΡΚΙΖΑ ΠΛΑΖ ΝΑΟΒΒ ΣΧΟΛΗ ΙΣΤΙΟΣΑΝΙΔΑΣ A
20. ΒΑΡΚΙΖΑ ΤΕΡΜΑ  A
21. ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΘΛ.ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΔΗΜΟΣ ΚΩΡΩΠΙΩΝ  A
22. ΑΓ.ΜΑΡΙΝΑ ΨΑΡΟΤΑΒΕΡΝΑ ΓΑΛΑΖΙΟ ΚΥΜΑ  K
23. ΑΓ.ΜΑΡΙΝΑ ΤΕΛΟΣ K
24. ΑΓ.ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ  A
25. ΛΑΓΟΝΗΣΙ ΓΑΛΑΖΙΑ ΑΚΤΗ ΑΡΧΗ  A
26. ΛΑΓΟΝΗΣΙ ΓΑΛΑΖΙΑ ΑΚΤΗ ΤΕΛΟΣ  K
27. ΛΑΓΟΝΗΣΙ ΧΡΙΣΤΟΦΑΚΗΣ ΑΤΕΕ (ΚΑΛΥΒΙΑ)  A
28. ΛΑΓΟΝΗΣΙ DELAO  K
29. ΣΑΡΩΝΙΔΑ ΚΤΙΡΙΟ ΝΟ 46  K
30. ΣΑΡΩΝΙΔΑ ΕΔΕΜ  A
31. ΣΑΡΩΝΙΔΑ ΕΚΘΕ  A
32. ΣΑΡΩΝΙΔΑ ΖΕΦΥΡΟΣ BAR  K
33. ΑΝΑΒΥΣΣΟΣ ΜΑΥΡΟ ΛΙΘΑΡΙ  A
34. ΑΓ.ΝΙΚΟΛΑΟΣ Α  A
35. ΑΓ.ΝΙΚΟΛΑΟΣ Β A
36. ΦΩΚΑΙΑ Α  A
37. ΦΩΚΑΙΑ Β  K
38. ΘΥΜΑΡΙ Α  K
39. ΘΥΜΑΡΙ Β  A
40. ΛΕΓΡΑΙΝΑ   K
41. ΣΟΥΝΙΟ Α  K
42. ΣΟΥΝΙΟ Β  K


ΑΝΑΤ.ΑΤΤΙΚΗ ΣΧΙΝΙΑΣ ----ΛΑΥΡΙΟ 


1. ΣΧΙΝΙΑΣ ΠΕΥΚΑ ΤΕΡΜΑ  K
2. ΣΧΙΝΙΑΣ 50 μ ΜΕΤΑ  K
3. ΣΧΙΝΙΑΣ ΠΕΥΚΑ 50μ ΜΕΤΑ  K
4. ΣΧΙΝΙΑΣ ΑΘΛ.ΚΕΝΤΡΟ  A
5. ΣΧΙΝΙΑΣ   50 μ ΜΕΤΑ A
6. ΣΧΙΝΙΑΣ   50 μ ΜΕΤΑ  A
7. ΣΧΙΝΙΑΣ ΤΕΡΜΑ  A
8. ΜΑΡΑΘΩΝΑΣ ΤΑΒΕΡΝΕΣ  A
9. ΜΑΡΑΘΩΝΑΣ 150μ ΜΕΤΑ   A
10. ΜΑΡΑΘΩΝΑΣ ΤΕΡΜΑ  A
11. ΝΕΑ ΜΑΚΡΗ ΨΑΡΟΤΑΒΕΡΝΑ Η ΤΡΑΤΑ  A
12. ΝΕΑ ΜΑΚΡΗ ΤΕΡΜΑ  A
13. ΖΟΥΜΠΕΡΙ   A
14. ΑΓ.ΑΝΔΡΕΑΣ K
15. ΚΥΑΝΗ ΑΚΤΗ  K
16. ΜΑΤΙ  K
17. ΚΟΚΚΙΝΟ ΛΙΜΑΝΑΚΙ  A
18. ΡΑΦΗΝΑ Α  K
19. ΡΑΦΗΝΑ Β  A
20. ΛΟΥΤΣΑ ΠΡΙΝ ΝΑΟ  A
21. ΑΡΤΕΜΙΔΑ ΝΑΟΣ  A
22. ΛΟΥΤΣΑ  100 μ ΜΕΤΑ  A
23. ΛΟΥΤΣΑ ΚΑΦΕ ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ A
24. ΛΟΥΤΣΑ 100 μ ΜΕΤΑ  A
25. ΛΟΥΤΣΑ ΠΡΟΣ ΒΡΑΥΡΩΝΑ Α A
26. ΛΟΥΤΣΑ ΠΡΟΣ ΒΡΑΥΡΩΝΑ 100 μ ΜΕΤΑ  K
27. ΒΡΑΥΡΩΝΑ ΒΡΑΧΙΑ  K
28. ΒΡΑΥΡΩΝΑ ΑΜΜΟΥΔΙΑ  K
29. ΠΟΡΤΟ ΡΑΦΤΗ ΠΡΙΝ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ  K
30. ΠΟΡΤΟ ΡΑΦΤΗ ΠΑΡΚΟ  K
31. ΑΥΛΑΚΙ ΑΡΧΗ  A
32. ΑΥΛΑΚΙ 100 μ ΜΕΤΑ  A
33. ΑΥΛΑΚΙ  ΕΟΤ  A
34. ΚΑΚΙΑ ΘΑΛΑΣΣΑ K
35. ΔΑΣΚΑΛΙΟ Α  A
36. ΔΑΣΚΑΛΙΟ Β  A
37. ΔΑΣΚΑΛΙΟ Γ  A
38. ΣΥΡΙ Α  K
39. ΣΥΡΙ Β  A
40. ΛΑΥΡΙΟ  A
41. ΛΑΥΡΙΟ ΔΕΗ Α  K
42. ΛΑΥΡΙΟ ΔΕΗ Β  K


ΔΥΤΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ  ΠΕΡΑΜΑ-----ΚΟΡΙΝΘΟΣ 


1.ΠΕΡΑΜΑ  A
2.ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΣ A
3. ΕΛΕΥΣΙΝΑ ΛΙΜΑΝΙ ΟΔ .ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ A
4. ΕΛΕΥΣΙΝΑ 500 μ ΜΕΤΑ     A
5. ΕΛΕΥΣΙΝΑ Γ  A
6 ΛΟΥΤΡΟΠΥΡΓΟΣ HOTEL AKTI K
7.ΛΟΥΤΡΟΠΥΡΓΟΣ ΤΕΛΟΣ  K
8. NEΡAKI A  MUSIC CLUB ΛΑΔΑΔΙΚΑ K
9.ΝΕΡΑΚΙ ΤΕΛΟΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ  K
10. ΝΕΡΑΚΙ ΚΑΤΩ ΑΠΟ SOFTEX  A
11.ΝΕΑ ΠΕΡΑΜΟΣ 50μ ΠΡΙΝ ΣΧΟΛΗ ΠΥΡΟΒΟΛΙΚΟΥ  K
12.ΝΕΑ ΠΕΡΑΜΟΣ 500Μ ΜΕΤΑ  A
13 ΝΕΑ ΠΕΡΑΜΟΣ 100 Μ ΜΕΤΑ  A
14.ΝΕΑ ΠΕΡΑΜΟΣ  100 Μ ΜΕΤΑ  A
15. ΝΕΑ ΠΕΡΑΜΟΣ ΛΙΜΑΝΑΚΙ  A
16.ΝΕΑ ΠΕΡΑΜΟΣ ΤΕΡΜΑ  A
17. FERRY BOAT ΓΙΑ ΣΑΛΑΜΙΝΑ A
18.ΚΑΚΙΑ ΣΚΑΛΑ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟΥΝΕΛ K
19.ΚΑΚΙΑ ΣΚΑΛΑ 250 μ ΠΡΙΝ ΑΠΟ HOTEL K
20. ΚΑΚΙΑ ΣΚΑΛΑ HOTEL KOKKINIS  K
21. KINETTA ΠΑΡΑΛΙΑ ΕΙΣΟΔΟΣ ΚΙΝΕΤΤΑΣ  K
22. KINETTΑ 100Μ ΜΕΤΑ  K
23..ΚΙΝΕΤΤΑ HOTEL BOUSOULAS  A
24.ΚΙΝΕΤΤΑ 150 Μ ΜΕΤΑ  K
25..ΚΙΝΕΤΤΑ 200 Μ ΜΕΤΑ K
26.ΚΙΝΕΤΤΑ 150Μ ΜΕΤΑ  K
27.ΚΙΝΕΤΤΑ 150 Μ ΜΕΤΑ  K
28.ΚΙΝΕΤΤΑ ΤΕΛΟΣ   K
29. ΑΓ.ΘΕΟΔΩΡΟΙ AVIN ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΔΡΟΜΟΣ A
30.ΑΓ.ΘΕΟΔΩΡΟΙ ΑΡΧΗ  A
31. ΑΓ.ΘΕΟΔΩΡΟΙ 300μ ΜΕΤΑ  A
32.ΑΓ.ΘΕΟΔΩΡΟΙ 300 μ ΜΕΤΑ  K
33.ΑΓ.ΘΕΟΔΩΡΟΙ ΤΕΡΜΑ 1ης ΠΑΡΑΛΙΑΣ K
34.ΑΓ.ΘΕΟΔΩΡΟΙ ΟΔ.ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ  K
35.ΑΓ.ΘΕΟΔΩΡΟΙ 200μ ΜΕΤΑ  K
36.ΑΓ.ΘΕΟΔΩΡΟΙ 200μ ΜΕΤΑ  K
37.65ο ΧΛ.ΑΘΗΝΩΝ ΚΟΡΙΝΘΟΥ  A
38.ΛΙΜΑΝΙ MOTOR OIL  A
39.MOTOR OIL    A
40.ΣΟΥΣΑΚΙ Α CAMPING  A
41.ΣΟΥΣΑΚΙ Β  A
42.IΣΘΜΙΑ Α  A
43.IΣΘΜΙΑ Β  A
44.IΣΘΜΙΑ Γ   A
45.ΚΟΡΙΝΘΟΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑ  A
46. ΚΟΡΙΝΘΟΣ 500μ ΠΡΟΣ ΠΑΤΡΑ  A
47. ΚΟΡΙΝΘΟΣ ΠΟΣΕΙΔΩΝΕΙΟ ΠΡΟΣ ΛΟΥΤΡΑΚΙ A

 Το ποσοστό των ακτών που σύμφωνα με τους ελέγχους του ΠΑΚΟΕ κρίνονται ακατάλληλες για κολύμβηση διότι δεν πληρούν τα πρότυπα για την ποιότητα των υδάτων και αναμένεται να αναρτηθούν πινακίδες που θα αναγράφουν «απαγορεύεται η  κολύμβηση» είναι οι εξής:  

Όλα τα λιμάνια, μόνιμα αγκυροβόλια, ναυπηγεία, διυλιστήρια, διαλυτήρια πλοίων κ.α.
Οι παραλίες από το Φάρο Αυλίδας μέχρι Χαλκούτσι σε ποσοστό 58% με την περιοχή του Χαλκουτσίου να κρίνεται ακατάλληλη σε ποσοστό 80%.(βλέπε πίνακες-χάρτες)
Οι παραλίες από το Χαλκούτσι έως τους Άγιους Αποστόλους σε ποσοστό 11%. (βλέπε πίνακες-χάρτες)
Η περιοχή από τον Πειραιά έως Καβούρι με ποσοστό ακατάλληλων ακτών 78%.(βλέπε πίνακες-χάρτες)
Στην περιοχή του Σαρωνικού από την Βουλιαγμένη έως το Σούνιο βρέθηκαν ακατάλληλες παραλίες σε ποσοστό 61%.(βλέπε πίνακες-χάρτες)
Ανατολική Αττική από τον Σχινιά έως το Λαύριο κρίθηκε το 61% των ακτών ακατάλληλο σε σύνολο 42 ακτών που αναλύθηκαν. (βλέπε πίνακες-χάρτες)
Δυτική Αττική από το Πέραμα έως την Κόρινθο το ποσοστό των ακατάλληλων ακτών ανέρχεται σε 57% με την περιοχή από το 65 ΧΛ. Αθηνών-Κορίνθου έως την παραλία Ποσειδώνιο να κρίνονται όλες ακατάλληλες για κολύμβηση. (βλέπε πίνακες-χάρτες)
Το λιμάνι της Ραφήνας, σε όλο το μήκος της εξωτερικής πλευράς του.
Η περιοχή Ασωπού ποταμού, 200 μέτρα εκατέρωθεν της εκβολής του.
Σύμφωνα με υπουργική απόφαση, οι αρμόδιες Διευθύνσεις των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι λιμενικές αρχές και ο ΕΟΤ υποχρεούνται να συνεργασθούν για την εφαρμογή ανασταλτικών μέτρων, με ιδιαίτερη έμφαση στη σήμανση περί της ακαταλληλότητας των ακτών κολύμβησης. 
 

 

 

 

icon Προσθήκη Σχόλιου

Προσοχή !!, ...που κολυμπάτε


Παρακαλούμε συμπληρώστε τα πεδία που σημειώνονται με *

Τίτλος:*


E-mail:
Θα χρησιμοποιήσουμε το email σας για να σας ενημερώσουμε για ενδεχόμενες απαντήσεις στα σχόλια σας.


Σχόλιο:*


This is a captcha-picture. It is used to prevent mass-access by robots. (see: www.captcha.net)

Γράψτε τους 3 χαρακτήρες που βλέπετε στο πλαίσιο.
Return to category

Σχόλια

Attention Παρακαλούμε τα σχόλια σας να είναι κόσμια και να μην περιέχουν υβριστικό περιεχόμενο.

Έγραψε ο/η petran / 11 Ιουνίου 2007 στις 1:47 μ.μ.

Όλοι μακριά από το Καράβι στον Σχινιά! Είναι θλιβεροί οι τύποι, μέχρι για κ...... να πάς θα σε χρεώσουν! Γυφτοtrendy! Και η θάλλασα χάλια, μέσα στη λάσπη και στα φύκια.

Έγραψε ο/η Ακτές με γαλάζια σημαία ακατάλληλες για κολύμβηση;;;; / 13 Ιουνίου 2007 στις 2:59 μ.μ.

Σύμφωνα με τις μετρήσεις του ΠΑΚΟΕ πολλές ακτές οι οποίες έχουν πάρει γαλάζιες σημαίες είναι ακατάλληλες για κολύμβηση, όπως π.χ. Αστέρας Βουλιαγμένης, Πλαζ Α' Βούλας, Ανάβυσσος Μαύρο Λιθάρι, Βάρκιζα ΕΟΤ και άλλες πολλές. Τι γίνεται σ' αυτήν την περίπτωση και πως είναι δυνατόν μια ακτή με γαλάζια σημαία κατά το ΠΑΚΟΕ να είναι ακατάλληλη προς κολύμβηση. (?) Θα ήθελα μια απάντηση σε αυτό που ρωτάω! Ευχαριστώ

Έγραψε ο/η Aττικη / 25 Ιουνίου 2007 στις 10:25 π.μ.

Μπανιο μες στην Αττικη. Τι μας λες? Οι αξιοπρεπεις παραλιες σπανιζουν. Και να μην πω για το χαλι το οτι πρπει να πληρωσεις πολλες φορες να πας σε μερος που σου ανηκει. Ασε δηλ. που πληρωνεις και ειναι και χαλια. Δεν ειμαστε γουρουνια.......

Έγραψε ο/η havefun / 29 Ιουνίου 2007 στις 2:09 μ.μ.

Εδώ πήρε το "Καραβι" γαλάζια σημαία... ο βάλτος δηλαδη.
Πως πέρνουν τις σημαίες ... α ρε φίλε/η στην Ελλάδα είσαι και δεν ξέρεις... "Λαδώνοντας"...

http://freemybeach.blogspot.com/

Έγραψε ο/η τράγος / 22 Απριλίου 2012 στις 3:53 π.μ.

Η πλάκα είναι οτι το πόρτο γερμενό και η ψάθα θεωρούνται καθαρές ενώ είναι μέσα στα σκατά. Αυτοί που λένε οτι είναι καθαρές μάλλον έχουν μείνει στην δεκαετία του 1970. Η Αττική είναι ένας μεγάλος βόθρος απο κουράδες και απο ανθρώπους που ζούν μέσα στις κουράδες. Του αξίζει όμως τους χαζοχαρούμενου λαού του κώλου γιατί ένας τέτοιος λαός του κώλου μέσα στις κουράδες αξίζει να ζεί.

 
Τελευταία άρθρα